aanmelden
LD Systems Dave 8 XS
Live Sound & PA 01-09-2011
door:

portable active multimedia system

 

Aandachtige lezers zullen zich allicht de bespreking van het Dave 12 G2 systeem van LD Systems voor de geest kunnen halen alsof het gisteren was. Op zich is dat niet ongewoon, want de positieve verbazing die dat setje bij mij opwekte, is nog uit de testruimte aan het vervliegen. En hopla, alweer staat er een product van LD Systems te wachten om onder de loep te worden genomen. Straffer nog: het gaat terug om een lid uit de Dave-familie! Dit keer stuurde de fabrikant de Dave 8 XS. Ik verwijs hierbij ook graag naar MMM 265 van januari. In die uitgave kan je het artikel terugvinden waarin ik een van de grote broers van de Dave 8 bespreek. Het systeem dat vandaag voor me staat is eigenlijk toch op alle vlakken een beetje anders dan de rest van de familie. Al ben ik er zeker van dat jullie een aantal familietrekjes zullen herkennen

 

Algemeen

Concept
Dit compacte Dave-systeem is, net zoals de rest van de Dave-lijn, opgebouwd op basis van een concept dat, mijns inziens, goed scoort op de markt. Een actieve submodule met passieve satellietjes. Een systeem dat best wel handig kan zijn. Dat verklaart ook meteen waarom de meeste fabrikanten recent deze werkwijze (of een variant erop) in hun productgamma hebben opgenomen. Het interessante aan het systeem is dat alle nodige versterkers in de submodule zijn ingebouwd. De sub bevat meestal ook alle overige elektronica. Daaronder valt in de eerste plaats een crossover die uitmaakt welk signaal naar de topjes gaat en welke frequenties de sub zelf mag weergeven. Een tweede belangrijk punt is het protectiecircuit. Bij een klein systeem is het uiteraard van groot belang dat alle componenten voldoende beveiligd zijn. Men wil al wel eens veel meer verwachten dan wat de fysica toelaat, vandaar. Het Dave 8 systeem voldoet op het eerste gezicht aan alle eisen. Toch is het heel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de Dave 8 geen echt mobiel PA-systeem is, maar eerder een stevige multimedia set. Dadelijk meer hierover. De submodule bevat 3 klasse A/B versterkerkanalen. 150 W RMS is voorzien om de ingebouwde 8 woofer in beweging te brengen. De satellietjes krijgen elk 100 W RMS aangeboden. Voldoende om de twee 4 woofertjes (per kast) en de 1 zijden dome tweeter (eveneens per kast) aan te sturen. Alles wordt mooi gecontroleerd en eventueel bijgestuurd door een limiter. Stroombegrenzing en kortsluitbeveiliging maken eveneens deel uit van het protectiecircuit. De sub werd gebouwd volgens het bandpass principe, de topkastjes zijn volledig gesloten (DAppolito opbouw). In de specificaties geeft LD een spreiding van 60° x 60° op. Ik vermoed dat de opgave enkel op de tweeter van toepassing kan zijn, gezien het bouwconcept. De sub meet 352 mm bij 430 mm bij 434 mm. De satellietjes kunnen het stellen met 144 mm x 350 mm x 170 mm. Het gewicht van de componenten kan ik niet terugvinden. De sub is redelijk zwaar uitgevallen, al blijft dat natuurlijk relatief.

Toebehoren
Het Dave 8 XS systeem wordt geleverd in 1 doos. Ik ging dus uit van een heel licht gewicht, maar mispakte me er toch even aan. Het setje wordt vergezeld door een duidelijke handleiding in 5 talen (geen Nederlands) en een netsnoer. Net zoals bij de grotere Dave set, zouden een paar Speakon kabels leuk geweest zijn om het geheel compleet te maken. Volgens de informatie op de website zijn er front covers en muurbeugels als optie beschikbaar.

Doelgroep/toepassing
Het LD Dave 8 XS systeem is enerzijds vrij breed inzetbaar, zoals de grotere broers. Anderzijds moet je toch echt wel rekening houden met het feit dat het geen mobiel PA-setje is. Zolang je het klein houdt en geen al te hoge volumes verwacht, kan je er zeker een bandje mee uitversterken. De Dave 8 wordt niet voor niks omschreven als een portable active multimedia system. En in die klasse is het absoluut een hoogvlieger! Nu ja, als we portable even buiten beschouwing laten (zie hoofstukje bouw). Andere toepassingen? Home recording, studio, AV, dj en keyboard monitoring, huiskamergebruik en niet te vergeten: bars, restaurants en cafés. Voor een vaste inrichting van dergelijke zaken, haal je met deze Dave een knap setje in huis!

 

BouW

Afwerking
De subwoofer is gebouwd uit 15 mm mdf en afgewerkt met structuurlak. Voor de topjes vond men 12 mm dik genoeg. LD heeft gekozen om geen handvaten te voorzien in dit setje. Begrijpelijk gezien het compacte formaat, maar soms toch wel een gemis om de componenten veilig en handig te kunnen verplaatsen. De enige mogelijkheid om een satellietje op statief te plaatsen is door gebruik te maken van de ingebouwde 3/8 adapter voor microfoonstatieven. Een kastje weegt alleszins toch aardig wat meer dan een microfoon. Een normale statiefadapter was wegens plaatsgebrek waarschijnlijk niet mogelijk. Ik zou ze liever enkel ophangen, dat lijkt me veiliger (dat kan ook met optionele muurbeugels). De subwoofer voelt stevig aan en de woofer zelf zit (niet zichtbaar) goed beschermd. Jammer genoeg kunnen we dat niet zeggen over de speakertjes in de toppen. Er is geen grill, alles zit open en bloot. Dat maakt ze toch wel erg kwetsbaar. Je bent eigenlijk bijna verplicht om de satellietjes op te stellen buiten het bereik van je publiek. Anders ga je snel last hebben van gedeukte tweetertjes. Zoiets steekt nu eenmaal de ogen uit van menig kind. Zoals ik al zei, biedt LD in optie front covers aan en het ontbreken van die grill streelt het oog wel weer natuurlijk, dat is ook het vermelden waard Deze set bestaat ook als XSW (in het wit) en heeft in die versie de frontjes standaard gemonteerd.

Aansluitingen
Over de aansluitmogelijkheden van het Dave 8 systeem geen klagen. Alles laat zich makkelijk aansluiten en wijst zon beetje zichzelf uit. De satellietjes hebben slechts 1 Speakon ingang meegekregen, net zoals dat het geval was bij het Dave 12 systeem. Bij de vorige test heb ik ook aangehaald dat ik dat een beetje spijtig vind. Ik zou toch graag een doorlusmogelijkheid zien, zodat er 4 satellietjes per sub kunnen worden gebruikt. Het zou evident zijn dat je het Dave 8 systeem gewoon dubbel kan zetten/hangen, maar dat kan niet. De actieve module heeft geen outputs om het signaal door te voeren. Dat maakt het ontbreken van een doorlusmogelijkheid voor de topjes extra jammer. In veel gevallen kan je het immers redden met 1 subje en 4 topjes voor een betere spreiding. Ik denk dan vooral aan het gebruik in een bar of café. Misschien is dat eerder een persoonlijke visie, waar niet iedereen het mee eens hoeft te zijn, maar toch Op dit puntje merk je dat het Dave 8 systeem eigenlijk toch hoofdzakelijk ontwikkeld is voor multimediatoepassingen. Een standaard 2.1 oplossing is daar immers voldoende. Het signaal kan je asymmetrisch binnenvoeren via 2 RCAs of symmetrisch via 2 XLRs. Het setje wordt van spanning voorzien met een standaard netsnoer.

 

Bediening en ergonomie

Dit compacte Dave systeem laat zich vlot en intuďtief bedienen. Veel regelmogelijkheden zijn er niet, maar misschien is het beter zo. Missen is bijna uitgesloten, iedereen kan het setje bedienen. Gelukkig zijn er wel 2 draairegelaars voorzien: een algemene volumeknop die het geluidsniveau van de satellietjes bepaalt en een aparte knop waarmee je het volume van de sub naar wens kan instellen. Verder vinden we nog een aan/uit-schakelaar en een powerLED. Ook de switch waarmee je de fase van de sub kan omdraaien, is men bij LD niet vergeten. Omdat de topjes wel eens uit de lijn van sub kunnen opgesteld staan (of meestal hangen) is dat soms een handig schakelaartje! Over het algemene gebruiksgemak kan ik eigenlijk niet echt veel meer toevoegen. De compacte afmetingen maken het systeem licht hanteerbaar, waardoor je in principe in no time je setje hebt meegesleurd naar waar je maar wil of opgebouwd. Het ontbreken van handvaten en een bescherming voor de speakers, toont dan weer aan dat de Dave 8 XS het best tot zijn recht kan komen in een vaste opstelling op veilige hoogte. Op vlak van mobiliteit blijft het dus een beetje zoeken naar een compromis, al zal iedereen vlug zijn draai vinden met dit pareltje.

 

Klank

Kwaliteit en weergave
Misschien dat ik nogal kritisch sta tegenover dit compacte Dave systeem? Toegegeven, er zijn in mijn ogen een aantal puntjes van kritiek, maar dat is zowat altijd en overal het geval. Ik zie het als een paar kleine details waar de ontwerpers een kans hebben laten liggen om ze verder uit te werken, maar zeker niks om van wakker te liggen. Maar (en dit is een belangrijke maar) We hebben het nog niet over de klank gehad! En wat is nu weer het belangrijkste aspect van een geluidssysteem? Juist ja! Ik had het hierboven al over een pareltje. En dat is echt niet overdreven. Mijn mond was nog maar net terug dicht na de vorige test en hij viel weer spontaan open van verbazing! De klank die dit setje voortbrengt is echt fenomenaal. De eerste indruk was een absoluut wauw-gevoel. Die indruk is tijdens de test niet veranderd, wat zonder meer positief is. Eigenlijk komt de klank verbazingwekkend dicht in de buurt van het referentiesysteem. Het klankbeeld is even rijk. Ik hoor strakke bassen (wetende dat er maar een 8 luidspreker speelt), een helder hoog en een heel aangenaam mid. Voor mij is dit hifi, zonder twijfel. Mijn vergelijking met het referentiesysteem gaat natuurlijk enkel op voor lage volumes, meer achtergrondniveau. Het is evident dat een stevige sub- top combinatie (met 2 x 18) een totaal andere toepasbaarheid kent. De kwaliteit van de klank kan je trouwens het beste beoordelen op beperkt volume. Je moet uitzoeken of er voldoende detail wordt weergegeven en of je de klank echt als aangenaam ervaart. De Dave 8 XS scoort hoog op dat vlak! Ik schrik er vooral van hoe diep de sub kan gaan. Vanzelfsprekend blijft het volume nog steeds beperkt, maar toch sta je even te kijken als je weet dat een 8 speakertje in staat is om zo diep te duiken. Op papier moet het systeem frequenties weergeven van 45 Hz tot 19 kHz. Met de roze ruis generator zie ik op de analyzer een heel klein peakje rond 1 kHz en een putje rond 315 Hz. Als ik het geheel in balans breng op het gehoor, heb ik gedurende heel de test op geen enkel moment last van frequenties die te veel of te weinig aanwezig zijn. Ik zou er uren naar kunnen luisteren, maar de temperatuur in de testruimte liet me beslissen om een selectie te maken. Uiteindelijk zijn toch bijna alle muziekgenres de revue gepasseerd. Hardrock en moderne boem boem muziek beluister ik niet zo graag op dit setje. De rest viel enorm goed mee (en geloof me, dat is te veel om op te noemen). Misschien nog even vermelden wat een microfoon met de kleine Dave doet Ik vreesde daar een beetje voor omdat de limiting nogal snel optrad tijdens de test (dadelijk meer daarover). Maar ook daar kwam Daveje verrassend uit de hoek! Je kan zonder problemen een toespraak houden met deze set. Mijn stem wordt warm, zuiver en vooral verstaanbaar weergegeven!

Output
Gezien de bezetting van de speakers kan de Dave 8 aardig wat kabaal maken, maar ik moet me toch inhouden. Gelukkig verkies ik een goede klank boven een luide. Een enorm pluspunt is het protectiecircuit dat je drivers beschermt. Al kan je het ook als een nadeel ervaren. De limiter treedt redelijk snel in werking. Ga je te hard, dan hoor je hem smooth ingrijpen. Blijf je het volume toch nog verder opdrijven, dan merk je dat het systeem niet luider meer gaat. Voor de limiter hard optreedt, hoor je wel al enige vervorming en merk je dat het niet meer klinkt zoals je het wil. Uiteindelijk zullen de eindtrappen ter bescherming even in protect gaan. Wie niet horen wil, moet immers voelen! Ik lees in de handleiding een gevoeligheid van 96 dB (1 W/1 m) en een maximum SPL waarde van 117 dB. Vlak gemeten, stel ik vast dat de limiter het geheel begrenst op 112-113 dB. Op mijn luisterafstand, ongeveer 4-5 meter, haal ik comfortabel 100 dB zonder limiterinzet. Als je dit setje ziet staan, is dat echt niet mis! Voor een multimediasysteem is het zelfs sterk.

 

Budget

LD heeft weer eens de moeite genomen om een interessante prijs te bedenken! In België mag je jezelf voor 379 euro (inclusief btw) al de nieuwe eigenaar noemen van een Dave 8 XS setje. Dat is zeker niet overdreven en zonder meer een eerlijke prijs! Je zal allicht even moeten zoeken om zon stevig uit de kluiten gewassen multimediasetje te vinden voor die prijs. Terwijl het een bijna onmogelijke opdracht zal zijn om ook nog eens de klank te evenaren!

 

Besluit

De lezers die muziek als een passie zien, zullen vast beamen dat de geluidskwaliteit de dag van vandaag niet altijd meer als belangrijkste punt wordt gezien. Vroeger vond je steevast in elke huiskamer een degelijke hifi- installatie. Tegenwoordig denkt men anders. Pcs en mp3s zijn meer en meer de standaard aan het worden. De gemakkelijkheid en de diversiteit zijn er misschien op vooruit gegaan, de kwaliteit zeker niet. Ik kan ergens wel begrijpen dat niet iedereen nog een dubbel maandloon wil neertellen voor een prachtige high end hifi set, tijden veranderen nu eenmaal. Maar waarom niet kiezen voor een gulden middenweg? Geen goedkope (vaak brakke) computerspeakertjes, maar ook geen dure hifi. Geen al te uitgebreid PA-systeem omdat dat simpelweg te groot uitvalt. Wel een oplossing die je een uitstekende geluidskwaliteit biedt! Daar gaat het uiteindelijk toch om? Een setje dat je computermuziek laat klinken als nooit tevoren. Iets dat je huiskamer kan omtoveren in een 2.1 bioscoop. Iets dat ook in de studio niet misstaat. Iets dat tegen een stootje kan. Iets dat een conferentieruimte een volwaardige multimedia uitstraling geeft. Iets waar mensen naar komen luisteren in een horecazaak. En bovenal iets dat betaalbaar is! Waarom niet de Dave 8 XS?