aanmelden
dBTechnologies DVX DM 28
Live Sound & PA 06-12-2008
door:
dBTechnologies is niet meteen een nieuwe naam in de PA-wereld. Er werden in het verleden dan ook al vaker speakers van deze fabrikant getest. Het zal jullie vermoedelijk ook niet verbazen dat zij al een tijdje geleden een line array op de markt brachten. Om dBTechnologies in kaart te brengen, komen we uit bij AEB (Acoustic Engineering Bureau), een soort moederbedrijf dat alle ontwikkelingen voor dBTechnologies op zich neemt. Het doet dit overigens ook voor andere fabrikanten (zoals bijv. de SRM- reeks van Mackie), in nauwe samenwerking met RCF. Enfin, deze maand mocht ik voor het eerst testen in onze splinternieuwe testruimte (waar de akoestiek een stuk beter is dan in de vorige ruimte, dankjewel, Dirk!). Ik vond hier de DVX DM 28 op mijn pad. Op het eerste zicht een tamelijk platte monitorspeaker, met een class D digitale amp aan boord, die in totaal zo'n 14kg op de weegschaal brengt. Ik ben benieuwd!

ALGEMEEN Concept
Het concept is meteen duidelijk. Dit is een kleine monitorspeaker met op elkaar afgestemde onderdelen. Hij beschikt over een ingebouwde digitale versterker (500 + 250W RMS) met processor (waar we later op terug komen) en 2 x 8" woofers (wat hem uniek maakt op de markt) en een 1" driver op een assymetrische hoorn (90° x 60° (40°)). Lichtgewicht en plug and play! Over gemakkelijk gesproken...

Design
Deze DM 28 is niet de enige speaker uit de DVX-reeks, de reeks bestaat verder nog uit de D 12 en de D 15 en de DM 12 en DM 15, beiden stage monitors. Belangrijk om hier nog bij te vermelden is het feit dat de DM 28 uitsluitend bedoeld is voor gebruik als monitor op een podium. De DM 12 en DM 15 zijn beiden uitgerust met een draaibare hoorn, riggingmogelijkheden en een uitsparing om hem op een speakerstatief te kunnen plaatsen. Zij kunnen dus ook als frontsysteem dienen of eventueel als sidefills op een groter podium. Voor de gehele reeks geldt dat ze is uitgerust met de zogenaamde Digipro versterkers. Deze versterker werd door dBTechnologies ontwikkeld (en gepatenteerd) en is eigenlijk een Class D versterker met een aantal extra features. Hij maakt gebruik van Pulse Width Modulation (PWM) met een klokfrequentie van 500 KHZ en hij is uitgerust met een Switched Mode Power Supply (SMPS) die op zijn beurt een Power Factor Correction (PFC) bezit. Hierdoor zal de voeding nooit in de problemen raken bij schommelende spanningen op het electriciteitsnet. De voeding is operationeel van 95V tot 265V. Verder wordt er voor de gehele DVX-reeks uiteraard ook gebruik gemaakt van RCF-speakers.

Handleiding
De handleiding is niet erg uitgebreid. Je vindt er wel al de beschikbare monitormodellen met hun eigen specs en mogelijkheden. Ze is uitgevoerd in 4 talen waaronder Italiaans, Engels, Duits en Frans.

BOUWBehuizing
De kast werd gemaakt uit Baltisch berken multiplex met een dikte van 15mm en behandeld met een zwarte, krasvrije lak, die tevens weerbestendig is. De handvaten zitten vervat in de kast, die zo gemaakt is dat je hem steeds makkelijk kan oppakken. Handvaten overal dus eigenlijk! Bovendien weegt hij slechts 14 kg, dus problemen op hem te tillen zal je niet hebben. Afmetingen: 480 x 265 x 418 mm (WxHxD). De bediening van deze speaker bevindt zich aan de linkerzijde (als je hem plat op de grond legt). Hierop vinden we een potmeter, enkele stekkers en LEDs terug. Al deze functies en stekkers zitten een beetje verzonken in de kast zodat je ze tijdens gebruik niet toevallig kan aanraken en zo een instelling veranderen. Een pluspunt!

Afwerking
Ter bescherming van de speaker werd er gekozen voor 1,5mm dik zwart geperforeerd staal. Hierop werd aan de binnenkant een akoestische, zwarte foam geplaatst. Onderaan de grille vinden we het logo van dBTechnologies terug.

MOGELIJKHEDENToepasbaarheid
Gezien de aard van het beestje kunnen we zeggen dat ie zich het best thuisvoelt op een podium. Daar dienen monitors namelijk voor!

Aansluitingen
Deze bevinden zich allemaal aan de linkerzijde van de speaker. Hier vinden we een Powercon In en Link terug en een XLR In en Out, om het signaal te kunnen doorlinken naar een eventuele tweede monitor. Ook zien we hier een potmeter die in principe de volumeknop van de ingebouwde versterker is. Hiernaast zien we nog een kleine switch waarvan de standen verraden waar ie voor dient. Je hebt hier nl. de keuze tussen ‘full range' en ‘monitor'. Inderdaad, goed geraden!

Bediening
Deze monitor is heel makkelijk te bedienen. Je sluit het signaal en de spanning aan, je kiest monitor of full range (afhankelijk van hoe je de speaker wilt gebruiken) en je bent vertrokken!

Ergonomie
Zoals ik eerder al zei, is dit de kleinste gepowerde monitorspeaker die ik in mijn carrière ben tegengekomen. En meteen nog de lichtste ook! Bovendien zijn er handige handvatten voorzien, niets dan positiefs dus.

KLANKAlgemeen & Precisie
Uit de specs die we terugvinden in de handleiding, vernemen we het volgende: een vlakke frequentierespons van 89Hz tot 20kHz (-3dB) of ook nog 70Hz tot 20kHz (-10dB). Het getal dat tussen de haakjes vermeld staat, is de begrenzing waarmee rekening gehouden wordt in de meting. Ideaal voor een monitor zou ik zeggen, bovendien heb je nog die schakelaar aan de zijkant waar je ‘monitor' kan kiezen. Naar ik kan vermoeden werd de meeste filtering tegen feedback intern gedaan en dat blijkt ook zo wanneer ik een microfoon ter hand neem en mijn eigen stem probeer duidelijk te krijgen in deze DM 28. Gaat heel makkelijk! Gewoon opzetten en langzaam indraaien, met de andere hand op de grafisch EQ weliswaar om waar nodig de juiste frequenties weg te halen. Maximum output volgens de handeiding is 130 dB... Ai caramba!
De hoek, waaronder deze monitor ligt, bevalt me ten zeerste, hij lijkt haast plat op de grond te liggen waardoor je als muzikant geen 2 meter achteruit moet gaan staan om jezelf beter te kunnen horen. Ik had jullie al verklapt dat deze monitor een assymetrische hoorn had, wel die is nl. 40° bovenaan en 60° onderaan.
Er valt me hier op dat ik aanvankelijk eigenlijk geen enkele frequentie weghaal, ik hoor mezelf nu al duidelijk, maar het is hier voor de rest wel muisstil in de testruimte. Bovendien is het een vrij droge akoestiek, hoge plafonds met glaswol en bakstenen muren die niet bezet zijn. Dus besluit ik het volume toch maar wat op te drijven. Ik zal er voor alle duidelijkheid bij vermelden dat ik een Shure SM 58 gebruik, een veelgebruikte microfoon om stemmen mee te versterken. Als we het niveau dus zachtjesaan optrekken, valt op dat 1,25 en 4 KHz toch wel wat sterk aanwezig zijn, dus halen we die er eerst een beetje uit. Ook 800 Hz lijkt een beetje feedbackgevoelig te zijn. Ik versta mezelf perfect en de monitor klinkt nog vrij crispy en present. Ik merk wel op dat bij hogere volumes de lagere tonen voor problemen kunnen zorgen en zet dus toch een vraagteken bij de 130dB uit de handleiding. Zetten we even gewoon muziek op, merk je dat de balans tussen laag en hoog anders is dan anders. Als monitor klinkt hij hierdoor een stuk presenter dan een doorsnee speaker. Het gaat hier dus vermoedelijk om een bewuste keuze van de fabrikant. Vandaar ook dat de lage frequenties bij hogere volumes eerst beginnen vervormen, terwijl de hoge frequenties gewoon blijven doorspelen zonder vervorming.
De algemene indruk is dat voor een speech of achtergrondmuziek deze kast zeker zijn werk doet, maar dat als er een luide rockband op het podium staat met vrij luide gitaarversterkers en een drummer, die op de vellen mept als Animal uit de Muppets, je best naar zijn grotere broers kan grijpen.

Rendement
Als we er terug de specs uit de handleiding bijnemen moeten we deze toch serieus nuanceren. Ik kwam niet aan de vermelde 130dB.

Toepasbaarheid
Uitstekend geschikt voor het versterken van speeches en stemmen of bij akoestiche concerten. Bijkomend voordeel is de beperkte plaats die deze monitor inneemt op een podium. Voor zwaardere toepassingen zal ik jullie moeten doorverwijzen naar de grotere broers, de DM 12 en DM 15.

BUDGET De prijs die je voor deze gepowerde monitor betaalt bedraagt 1056 euro. Voor de DM 12 betaal je 1373 euro en als je de grootste wil hebben, de DM 15 dus, leg je 1479 euro neer. Al de prijzen zijn bruto advies exclusief btw.

BESLUIT Als je op zoek bent naar een kleine, gepowerde monitor als zanger(es) in het lichtere genre, dan is dit jouw ding! Heel handig in gebruik, met een mimimum aan afregelen en hij neemt slechts een klein beetje plaats in op een podium. Ben je daarentegen een drummer of rocker, dan zijn er ongetwijfeld andere producten waarmee dBTechnologies je blij kan maken, maar ik vrees dat je deze DM28 aan je voorbij zal moeten laten gaan.