aanmelden
Solton CS8/600 Phoenix
Live Sound & PA 17-03-2003
door: Roger Roland
Een muzikant die moet versterkt worden, zit dikwijls voor een dilemma: een klanktechnieker engageren die betaald moet worden, of zelf de klank bezorgen, maar dan heeft hij twee taken tegelijk. Een muzikant sjouwt ook niet altijd graag met een zware P.A. en is niet steeds competent om versterkers, boxen, effekten, mixer, filters, enz. aan te sluiten. Het lijkt dus een dubbel probleem zonder oplossing. Hoewel… Solton biedt een formule die meerdere problemen zou oplossen. Introducing CS 8/600 and Phoenix System.

 

VOORSTELLING

 

Van de importeur kreeg ik niet één apparaat maar een hele kit "Phoenix" genoemd. Deze kit bestaat uit een versterkte mixer met ingebouwde effekten, een subbass en twee satellieten voor medium en hoog. De mixer is 37 x 33 cm en weegt 5 kg. Dit model zal u zeker niet vermoeien tijdens het vervoer. Vergeet niet de tafel een multi-effekt en een versterker van 2 x 300W op 4 Ohms bevat. Ik was echt verrast: een lichtgewicht met groot vermogen. De look is knap: zilvermat metaal met zwarte randen. De tafel kan opgeborgen worden in een soepele koffer, in optie geleverd. De mixer is mooi en practisch en zijn look doet even denken aan een draagbare computer.

 

Vier micro inputs op XLR, gedubbeld door line-in op jack, met mogelijkheid van phantom-voeding, plus 2 maal twee stereo inputs. De connecties zijn zeer fijn en kwalitatief uitgevoerd. Elk kanaal heeft een gain en een 3-band EQ (12 kHz, 2,5 kHz en 80 Hz) zonder voelbare click op de neutrale positie en zonder switch om ze aan- of uit- te doen. Daarna: een effect-send (post) en een monitor-send (pre). Lager nog, een panoramiek of balans voor de stereo kanalen, en dan nog een potmeter voor het volume. Ja: geen fader, slechts een draaipot. Boven deze pot staat een led "peak" die dient om je inputgain te regelen. Geen PFL en geen subgroepen. De fabricant bestemt dit materiaal duidelijk aan de muzikanten, dus heeft hij de regelingen tot het strict minimum beperkt.

 

Als u op zoek bent naar een hyper gesofisticeerde mixer met enorm veel regelingen, kijk dan verder. Master volume wordt door een grote draaipotmeter met goede feeling geregeld, met daarboven een ledmeter "basic" (totaal van 11 leds). Rechts hiervan vindt men de effektensectie, ook met een minimum aan mogelijkheden: keuze van het effekt, volume van effekt terug en effectsend naar het circuit van de retours. Volledig rechts ziet men een koptelefoon output met regelbare volume, een input en output "tape input" voor aansluiting van een CD/MD of een bandopnemer. Er is ook een general mute die alle inputs afsnijdt behalve de "tape input" die constant aktief blijft. De algemene phantom-voeding is hier ook geplaatst alsmede een crossover (lees verder). Aan de bovenkant van de mixer zijn vier jack outputs: een "Master" links/rechts, een voor de retours en een mono, in verband met de crossover. De achterkant van de tafel is super simpel: een schakelaar on/off, twee ventilatoren (ingebouwde versterker, niet vergeten) en twee uitgangen voor de boxen. In Speakon, asjeblieft!

 

De twee Speakon's worden op de subbass aangesloten en van daaruit vertrekt men naar de satellieten. De baskast bevat een dubbelconisch woofer van 13,5", een raar formaat, ik kan me niet herinneren ooit zo'n exemplaar gezien te hebben. De tops hebben een 8" speaker en een hoorn. Het geheel is in glasvezel met goed geplaatste handvaten. Een kleine vondst: op de achterkant van de tops zijn kleine "tweeters" ingebouwd voor de muzikanten. Een soort mini-monitoring, met natuurlijk veel hoge tonen, maar toch blijft het een bonus. Het geheel weegt niet te veel. De maten: de tops zijn trapezoïdaal, 25 cm breed, 40 cm hoog en 21 cm diep, ze zijn bestemd om op statieven gemonteerd te worden (een opening is voorzien). De sub is quasi een cubus met ongeveer 45 cm per kant.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Bij het lezen van het voorgaande constateert men dat Solton een systeem brengt dat tegelijk eenvoudig te bedienen is en ook echt professioneel. Hier vindt men alles wat een basissysteem nodig heeft. Men kan meer van P.A. spreken dan van echte versterking, rekening houdend met de grootte en het beperkte vermogen van het Phoenix systeem. Dit type materiaal is bedoeld voor een kleine groep muzikanten die gemakkelijk en snel een compacteversterking wensen aan te schaffen. Meer richting jazz dan metal, natuurlijk! Je moet niet een super technieker zijn om dit materiaal te bedienen. De handleiding heeft slechts 5 bladzijden en één van de grote voordelen van dit systeem is dat het juist zo eenvoudig is. Daarbij komt nog dat de ergonomie zeer goed afgewerkt en bedacht is. Als u een baskast met ingebouwde versterker wenst te gebruiken, moet u de crossover op de tafel activeren die als high-pass filter zal fungeren op de ingebouwde versterker in de mixer. In dit geval wordt de sub op een mono uitgang in line output aangesloten In elk van die toepassingen wordt de duur van installatie en aansluiting tot een minimum herleid.

 

KLANKKWALITEIT

 

Ik duw op "power" en hop, t is alles! Simpeler kan niet. De mixer, de versterker, de effekten, alles slaat aan met één enkele switch, cool, niet? Ruis is miniem, zowel in de boxen als in de tafel, waar de ventilatoren zeer discreet zijn. Ik schakel een micro in en de klank is krachtig (verbazend gezien de afmetingen van de boxen en vooral het lichtgewicht van de versterkte mixtafel). Effekten zijn correct, maar als men het effect-back opendraait wordt ruis zeer hoorbaar. Als men te veel ruis hoort, dan is dit effect-back te luid geregeld. Ik heb ook een synth, een akoestische gitaar en een CD aangesloten. Telkens kreeg ik die indruk dat er steeds genoeg power overbleef en de klank lekker ver projecteert. Akkoord, de klankkleur is niet de fijnste die ik tot op heden gehoord heb (ik pruts ook veel, ik weet het!), maar men mag niet uit het oog verliezen aan wie dit materiaal besteed is (muzikanten, dus blijven de regelingen beperkt), zonder ook het budget te vergeten (1.777 Euro). Anderzijds beschikken we over een reserve aan vermogen. Equalizers werken behoorlijk, effekten zijn van de gewone type en dus zeer bruikbaar.

 

CONCLUSIE

 

Goed bedacht materiaal, goed concept en goede realisatie. Bestemd meer voor muzikanten dan voor klanktechniekers. Makkelijk in werking te krijgen, licht in gewicht, redelijke klankkwaliteit. Wat vragen muzikanten nog meer? Goed voor de dienst!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Eenvoudig gebruik
  • Gewicht en omvang
  • Klankvolume
  • Design
  • Geen on/off voor de EQ
  • Geen individuële mute