aanmelden
Shure PSM200
Live Sound & PA 21-03-2003
door: Roger Roland
Hebt u al eens met een band live gespeeld? Hebt u ooit de klank verzorgd voor een concert? Indien ja, dan weet u zeker met welk probleem men steeds weer te kampen heeft: de klank (en het volume) van de monitors. Om goed te kunnen functioneren op het podium moet een muzikant, of meer bepaald een zanger, zichzelf optimaal kunnen horen. Hiervoor gebruikt men monitors op het podium. Bij hoog volume vergroot men echter het risico op larsen (feedback) en loopt men het gevaar om te klank in de front te bezoedelen. Ideaal zou zijn dat de muzikanten zichzelf horen zo luid als ze willen, zonder dat deze klank in de zaal hoorbaar is. Utopie? Nu niet meer! Het is voldoende om oorschelpen als monitor te gebruiken. Draadloos in UHF. En zie nu: il wil er een voor u testen: de Shure PSM200.

 

VOORSTELLING

 

De doos bevat een ontvanger (te plaatsen op je broeksriem), een kabel jack-jack, twee vederlichte zenders in een fraai semi-hard zakje, en een fraaie ontvanger met formaat van een halve rack (één unit hoog). Een bouwsysteem wordt meegeleverd om de zender in een rack in te bouwen. Een 9V batterijtje is meegeleverd. Even de inhoud wat detailleren: het zakje voor de oorschelpen is knap en praktisch, en doet wat denken aan de schelp van een koptelefoon. Met de draadjes errond, worden de oorschelpen er makkelijk in opgeborgen. De luidsprekertjes worden met verschillende oorschelpen (groot of klein) geleverd. Alles wordt met discretie geplaatst, tenminste als je er zorg voor draagt.

 

De aan de riem vast te maken ontvanger is licht en goed bedacht: men kan er de kabel bij inbrengen en eraan vastmaken. Men vindt er een dikke volumeknop, een signaal on/off schakelaar, een bewijs van ontvangst en een bewijs dat de limiter in aktie treedt. Er is natuurlijk de aansluiting voor de oorschelpen. Aan de zijkant vindt men een kleine groene led die aanduidt welk kanaal van de acht geselecteerd is, plus een knopje om van kanaal te veranderen. Is dat alles? Nee! Nog een soepele mini-antenne, en een jack-aansluiting met gain regeling (hi of low). Dit kan b.v. voor de drummers dienen, om het signaal van de metronoom door te sturen. Goed bedacht! De eerste verassing bij de zender: die weegt niks! Men zou kunnen denken dat de doos leeg is. Toch vind je er een strakke antenne, en twee inputs op XLR of jack, met volumeknop voor elk. Aan de achterkant krijg je twee outputs op XLR. Verder is er een grote led voor aanduiding van het gebruikte kanaal en de knop om van kanaal te veranderen. Beide ingangen zijn via twee onafhankelijke potmeters in volume regelbaar. Twee leds (één per pot) veranderen van kleur volgens het verzonden volume. Groen: signaal is aanwezig; geel: nominaal niveau; rood: te hoog signaal (de limiter treedt in aktie). Inderdaad, men moet weten dat, om onze oortjes niet verder te beschadigen door al die dBs, de limiter in aktie treedt zodra het volume te hoog klimt. De fabrikant meldt echter niet vanaf welk geluidsniveau. De ontvanger werkt met een externe adaptor. Eén meer in de voeten (zucht)!

 

MOGELIJKHEDEN

 

Het geheel is super simpel te bedienen. Ik heb de gebruiksaanwijzing zelfs niet moeten lezen om alles aan te sluiten. Maar als je het nodig zou hebben, dan is die compleet en goed uitgelegd, zelfs voor beginnelingen. Bij de eerste test: kleine paniek! De klank is klein klein, nog slechter dan de slechtste walkman. Damned! Wat is er mis? Ik lees en herlees het boekje en ten slotte verwissel ik er de meegeleverde (nochtans nieuwe!) batterij met een andere. Probleem opgelost! Nu weet ik hoe Amerika z'n lege batterijen dumpt: ze plaatsen die in de PSM200 doosjes die naar BelgiÎ vertrekken. Maar, serieus nu… waarom een batterijtje meeleveren als het toch leeg is?

 

De oplossing om onmiddellijk verschillende modellen van oorschelpen te voorzien (een beetje zoals op de gsms) is zeker een goed initiatief. Spijtig voor mij was er geen model bij dat klein genoeg was voor mijn comfort (ze waren iets te breed voor mijn oren). Men moet ook de schelp goed diep in de hooropening duwen zodat hij goed vast blijft zitten en de klank behoorlijk is. Eens al die condities in orde zijn, geniet men van een echt comfort en van een optimale klank. Er treedt een klein tekort in de lage tonen op, maar dit is inherent aan deze type monitor. Als de subbassen op het podium geplaatst worden, dan kan de muzikant toch de vibraties van de muziek "voelen".

 

Ik heb overal wat gewandeld en de ontvangst bleef mooi overeind. Normaal gezien biedt het batterijtje een autonomie van 4 uur. Dus genoeg voor een concert. De klank is mono, maar dat is voor een monitor niet zo belangrijk. Het voordeel van dit systeem is dat je geen larsen (feedback) krijgt, zelfs met wat reverb in je hoofdtelefoon. Een ander voordeel, voor de P.A. dan, is dat de klanktechnicus een grotere controle krijgt over de rest voor de totale sound. Alleen al hiervoor is dit systeem het proberen waard. Voor de muzikanten verandert er weer een heel stuk tegenover hun gewoonten van vroeger, maar je moet het gewoon enkele keren uitproberen. Nadien kan je het niet meer missen.

 

BESLUIT

 

Sjouwt u niet graag meer met zware monitors? Teveel feedback? Je hoort je nooit eens duidelijk op het podium? Dan is de PSM200 iets voor jou. 8 UHF kanalen, met ingebouwde limiter, gekoppeld aan een solide bouw (alhoewel wat licht van gewicht), stevige connecties en een mooi doordachte regeling. We konden moeilijk minder verwachten van een merk als Shure.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Principe van "in ear" monitoring
  • Gebruiksgemak
  • Ingebouwde limiter
  • Meegeleverde accessoires
  • Lege meegeleverde batterij
  • Limiter start wat vroeg
  • Oorschelpen niet klein genoeg