aanmelden
Solton CM12 & CS12/600
Live Sound & PA 26-05-2002
door: Luc Henrion
Om eerlijk te zijn, moet ik toegeven dat ik slechts een van beide toestellen heb uitgetest! Meer bepaald de Solton CS12/600. De CM12 mengtafel is dan ook volledig identiek aan de CS12/600, op een detail na: er zit geen versterker in...

 

ALGEMEEN

 

Het concept is klassiek en eenvoudig, maar interessant : een mengtafel met geïntegreerde digitale effecten, grafische equalizer aan de uitgang en, voor het CS12/600 model, een geïntegreerde krachtversterker. Minder vaak voorkomend: de versterker heeft een externe voedingsblok en is dus een lichtgewicht: mengtafel + versterker wegen samen slechts 5,8 kg. Nochtans is de beschikbare power aan 4 Ohm zo'n goede 2 x 300 watt RMS (2 x 200 aan 8 Ohm)! Het uiterlijke design is ook zeer origineel te noemen: met uitzondering van de grafische 7bands eq aan de output, zit er geen enkele lineaire fader op het toestel. Alles wordt gestuurd via roterende potmeters, ook voor de iets groter uitgevallen "master" volume, die te vergelijken valt met een "dial" op een synth. En dit resulteert in een geslaagde "look". Het imago van Solton gaat voor onze contreien nog steeds in stijgende lijn, ik zou alleen durven aandringen op een iets beter verzorgde handleiding...

 

BOUW

 

Deustche Gründlichkeit?! De afwerking van het toestel zorgt onmiddellijk voor voldoende vertrouwen. De knoppen zijn geen miniatuurknopjes zoals zo vaak bij toestellen afkomstig uit het Verre Oosten en ze ogen zeer degelijk: eenmaal in je hand geven ze een "veilig" gevoel. Dit verklaart trouwens waarom er geen faders op terug te vinden zijn: niets is zo gevoelig voor stof als een fader en niets laat het zo snel afweten als een dergelijke schuifmeter, zeker bij "low cost" types. Vandaar de keuze voor roterende potentiometers. Je verliest dan wel een beetje aan overzichtelijkheid (niets "leest" zo gemakkelijk als een fader), maar je wint aan levensduur bij knoppen. Heel kleurrijk kan je het toestel niet noemen: slechts enkel grijstinten en een beetje wit op de dopjes van de potmeters, dat is alles. Soberheid alom, maar toch een geslaagde look en er zitten voldoende en duidelijk verdeelde controles op: gain, 3bands eq per kanaal, een (interne) effect send, een aux send ("monitor"), pan en volume. Elk kanaal is bovendien voorzien van een "overload" aanduiding, maar spijtig genoeg vind je er geen "mute" noch "PFL" op terug. De ingangen bestaan uit XLR's (1 tot 6) en jacks, de 7-12 ingangen zijn stereo (7-8, 9-10, 11-12), als line en dus enkel toegankelijk via jacks. De stereo master uitgang is ook een XLR, de rest zijn jacks met uitzondering van, voor het CS12/600 model, de Speakon speakeruitgangen. Een "professioneel" teken. Pittig detail: er is een (algemene) schakelaar voorzien voor fantoomvoeding maar deze levert slechts 15 volt. Weliswaar een keuze die we steeds meer op p.a.-mengtafels terugvinden, maar die ik spijtig genoeg niet onderschrijf: het vereenvoudigt waarschijnlijk het productieproces vermits heel wat elektronische schakelingen 15 volt continu gebruiken, maar het vermindert wel de dynamiek van condensatormicrofoons met enkele dB's...

 

MOGELIJKHEDEN

 

Het transportgemak van een dergelijk toestel is vaak de hoofdzaak! Je kan het inbouwen in een standaard 19" rack, maar kies dan wel voor een "lichte" rack. Het zou te spijtig zijn het gewichtvoordeel van deze pluimgewicht te moeten verliezen, zeer zeker voor het versterkte toestel: volgens mij is minder dan 6 kilogram voor een 2 x 200 (300) watt versterkte mengtafel een heus wereldrecord! En de wattage is geen fantasie: ik kan je verzekeren dat die correct is! Ik heb er twee type luidsprekers op aangesloten: enkele kleine 2wegs op basis van 10" drivers maar met correct rendement, en, bij een andere test, grote 3wegs op basis van 15" speakers, met een hoger rendement. In beide gevallen, en natuurlijk afhankelijk van het weer te geven muziekgenre, was het klankresultaat meer dan behoorlijk: voor de mastervolume heb ik zelfs de potmeter maar half moeten opendraaien. Hopelijk komt men in de toekomst ook op de proppen met lichte luidsprekers en dan zou het beroep van klankman wel eens "verlicht" kunnen worden.

 

Alle gebruikelijke aansluitingen zijn voorzien, met uitzondering van een insertiejack voor de kanalen, maar je vindt er wel een terug voor de master uitgang (bijvoorbeeld voor het aanwenden van een compressor: de grafische eq is immers geïntegreerd). Er zijn ook "tape in & out" connecties voorzien maar deze tafel is in de eerste plaats bestemd voor p.a.-werk en in mindere mate voor opnames: geen rechtstreekse uitgangen, geen inserts, geen mogelijke meersporen toepassingen dus.

 

KLANK

 

Wat de power betreft, bestaat er dus geen twijfel: 2 x 200 watts aan 8 Ohms, daar valt zeker mee te werken. Hetzelfde geldt trouwens voor de eq: zelfs al is de 3bands egalisatie per kanaal vastgelegd, dan zijn de frequenties wel goed gekozen: 80 Hz, 2500 Hz en 12 KHz, daar valt niets tegen in te brengen. Idem dito voor de output eq: 63 Hz, 160, 400, 1KHz, 2,5 KHz, 6 en 14 KHz, klassieke waarden voor een uitstekend en muzikaal verantwoord eindresultaat. Zowel de frequentierespons van de versterker (voor de CS12/600) als van de mengtafel reikt zonder problemen tot voorbij 20 kHz, de andere waarden zijn ook niet te versmaden (verzwakkingfactor van de versterker boven de 200, vervormingratio onder 0,05% en ga zo maar door). Het enige dat ik iets minder verzorgd vindt is de geïntegreerde effectprocessor. 2 x 16 presets is zeker voldoende, maar daarvoor krijg je 16 reverbs en 15 delays (preset 32 is "mute"). Dus geen chorus, flanger, pitch… Spijtig maar daar valt natuurlijk mee te leven. Wat erger is de mindere kwaliteit: je hoort nogal wat ruis met volop opengedraaide knoppen… Een tip: wees niet te krenterig met de afstelling van de effectuitgang op elk kanaal want dan kan je het retourniveau ter compensatie reduceren. Zo win je zeker op het vlak van ruisonderdrukking. Een tip die eigenlijk steevast zou moeten gevolgd worden maar die hier zeer zeker van toepassing is. Dus, met uitzondering van dit detail, is er niets aan te merken op de dynamiek van dit toestel!

 

BUDGET

 

Zonder het over een "low-cost" toestel te hebben, kan ik beamen dat de gevraagde prijs zeker niet overdreven is, een "juiste prijs" als je het mij vraagt. En dat wordt nog meer in de verf gezet als je de verzorgde en betrouwbaar ogende afwerking bekijkt: mogelijke "gadgets" schitteren door hun afwezigheid. En nogmaals voor wat het versterkte toestel betreft: lang leve de lichtgewichtspitstechnologie!!

 

BESLUIT

 

Trouwe lezers weten dat ik al huiver als men mij vraagt om p.a. materiaal te testen (in mijn ergste nachtmerries zie ik me al sleuren met sub bassen uitgedost met twee keer 18"!!) en dan versta je wel dat ik gecharmeerd ben door het CS12/600 model in het bijzonder. Het is nogal wiedes dat, als je reeds over versterkte luidsprekers beschikt (en Solton heeft een volledig gamma… voor ieders wil), je eerder zal kiezen voor het CM12 model. Wat ook je keuze zij, je bevindt je steeds in een win-win situatie, zonder twijfel.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • de sobere afwerking, een concept dat betrouwbaarheid hoog in het vaandel voert en nochtans een lichtgewicht toestel
  • een iets te beperkte effectenprocessor, geen inserts aan de ingangen
  •