aanmelden
Solton GOGO
Live Sound & PA 19-08-2001
door: Luc Henrion
Actieve versterkingssystemen zijn tegenwoordig in de mode, vooral dan deze gebaseerd op een of meerdere baskasten, uitgebreid met een paar "satellieten". Solton heeft momenteel verschillende mogelijkheden in zijn productielijn, met in het bijzonder het meest recente "Gogo" systeem dat we in Frankfurt gezien hebben.

ALGEMEEN

 

De Gogo-satellieten zijn elk uitgerust met twee luidsprekers van 8" en een tweeter (F1 model, een ¾"). Het gaat hierbij dus om 2-wegs speakers, elkeen bestemd voor 120 watt (240 watt "program"), en dit met een frequentierespons van 100 Hz tot 15 kHz, met een passieve filter gecentreerd op 44 kHz. Voor wat het laag betreft, biedt Solton een actieve kast aan van 300 watt (600 watt "program"), uitgerust met een 15" woofer waarvan het bereik tussen 50 Hz en 180 Hz moet liggen. Bijzonderheid: deze baskast is niet alleen actief, ze bevat bovendien de versterking voor de satellietboxen, en de bijhorende cross-over. De frequentiesnijding van de actieve filter is 180 Hz, een lo-cut filter aan 38 Hz zorgt voor de bescherming tegen te lage frequenties (en de eventuele "DC offset"). Dit geheel vormt zo het Gogo systeem, een systeem met in totaal 540 watt RMS. Wat misschien nog interessanter is dan deze watts, is het rendement: dit van de "satellieten" is 97 dB (1w/1m), deze van de sub is 98 dB. Zeer goede waarden, die gelijk zijn aan een maximum SPL niveau van 118 en respectievelijk 123 dB. Vertaling: zeer LUID! Maar als dat nog niet voldoende zou zijn, dan kan ik al meteen melden dat Solton een alternatief heeft, trouwens met een gelijkaardig concept, ditmaal voor 100 watt, de "A.L.I." (maximum 122 dB voor de satellieten, 129 dB voor de sub). Nog niet genoeg? Dan moet je overstappen op het Craaft gamma, met bijvoorbeeld de "ACT": 1200 watt, 18" sub, etc. Maar toch even opletten: is de Gogo schappelijk van prijs en redelijk licht in gewicht, de ACT hoort wel degelijk tot een andere categorie, zowel wat prijs, behuizing als gewicht betreft (44 kg voor de sub!).

Ik kom nog even terug op enkele karakteristieken van de Gogo: de versterkte "sub" bevat "switching power supply", een beproefd systeem om het gewicht zoveel mogelijk te drukken. Solton is dan ook niet aan zijn proefstuk; al jaren gebruik ik zelf, tot mijn grootste voldoening, een SPA500 versterker, 2 x 250 watt RMS aan 4 Ohm, en deze weegt minder dan 3 kilogram!!! Maar, vooral door de 15" woofer en nog meer door de robuustheid van de kast, weegt de sub van het Gogo systeem toch zo'n slordige 35 kg… en dat rechtvaardigt meteen de aanwezigheid van 4 transportwielen. De satellieten (eigenlijk de enige elementen die je zelf zal moeten heffen…) wegen elk slechts 9 kg.

En de klankkwaliteit? Je kent mijn spreekwoordelijk slecht karakter: het systeem wordt aangekondigd voor verwerking tussen 50 Hz en 15 kHz? Lap! Ik heb er meteen maar 40 Hz doorgestuurd, pure sinusgolf, gewoon maar eens om te testen… en het Gogosysteem heeft die doorgelaten! Weliswaar verzwakt, maar toch duidelijk te horen! Een meer dan uitzonderlijk exploot voor dit type versterking, geloof me vrij. En al de rest leverde natuurlijk geen enkel probleem op. Wat die 15 kHz betreft, dat kan ik niet echt beamen (mijn beproefde oren horen sinds lang geen 20 kHz meer!!!), maar wat ik wel weet, is dat de klank zeer "zuiver" is, zelfs briljant in het hoog! De F1 is een tweeter die al langer zijn kwaliteiten bij Solton heeft bewezen. Ik zou wel niet echt spreken over een "hifi" klank, maar vast en zeker over een "live sound". Mijn voor dergelijke tests speciaal uitgewerkte opnames van drums en percussie deden het zelfs meer dan behoorlijk.

BESLUIT

 

Een zeer degelijk ensemble, met een opmerkelijke homogene klankweergave.

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • zeer goede klankkwaliteit, beperkt qua behuizing maar niettegenstaande zeer robuust, schappelijke prijs en redelijk eenvoudig te transporteren.
  • het gewicht van de baskast is niet te onderschatten, maar wordt deels gecompenseerd door de vier wielen.