aanmelden
DAP-Audio Instrument Microphones
Recording & Producing 27-02-2015
door:

INSTRUMENT MICROPHONES

 

 
Kent u DAP Audio? Dit is een Nederlands merk dat diverse audio-producten tegen een betaalbare prijs op de markt brengt. Hoewel deze producten doorgaans in China gemaakt zijn, beantwoorden ze wel degelijk aan de specifieke behoeften voor opnames of geluidsversterking. We komen de toestellen van dit merk dan ook vaak tegen in homestudios, maar ook bij PA-bedrijven. Ik heb enkele drum-microfoons en een sax- of koperblazermicrofoon binnen gekregen. Je kan ze natuurlijk ook voor andere toepassingen gebruiken. Een microfoon testen is leuk, maar als je er meerdere hebt, wordt het helemaal interessant. Ze hebben me welgeteld vijf modellen toegestuurd, allemaal cardioïde. Wat gaan we ons amuseren!
 

 


PRESENTATIE / BESCHRIJVING

DM-25

Als je al eens meegeholpen hebt bij het versterken van een concert, heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat ze altijd beginnen met de drums, en dan nog specifiek met de bassdrum. Die zit meestal in het allereerste spoor op de mengtafel. Ik heb hetzelfde gedaan met de DM-25. Hij is bedoeld voor bassdrum en is van het dynamische type. Hij weegt 320 gram en is zwart. Dat is meteen de dominerende kleur bij alle microfoons die ik hier voor me heb. Hij is eerder klein voor een kickmicrofoon en komt met een hoes in simili en een stevige klem. Deze zet zich vast op de microfoon d.m.v. een grote, van schroefdraad voorziene rondel. Je laat deze best gewoon zitten, zodat je ze zeker niet kunt verliezen. De DM-25 kan behoorlijk veel geluidsdruk aan (148 dB SPL) en hij beschikt over een niet lineaire frequentieresponscurve. We zien een scherpe bult bij 80 Hz, een lichte holling tussen 150 en 1000 Hz en opnieuw een duidelijke accentuering bij 4 tot 8 kHz. Dat komt grosso modo overeen met een basisequalizing van een bassdrum. Je hebt uiteraard de bassen nodig, maar ook de “tik” om het geluid de nodige definitie mee te geven. Bij gebruik vervult deze microfoon perfect zijn rol: je bekomt meteen een bruikbaar geluid, zelfs zonder EQ. Je kan de sound natuurlijk nog verder verfijnen door toch met de EQ te spelen of door een compressor toe te voegen. Maar, het is wel interessant om zelfs zonder EQ al een zeer correcte weergave te krijgen. En dan nu het beste van het verhaal: deze microfoon kost 38,90 €. Wat een aangename verrassing!
 

CM-95 


De CM-95 is ook bedoeld voor bassdrum, maar hier hebben we te maken met een drukzonemicrofoon (PZM). Hij is rond (ongeveer 8 cm in doorsnede, bij een gewicht van 200 gram), wordt in de bassdrum geplaatst kan vanzelfsprekend een grote geluidsdruk aan (149 dB SPL). De responscurve is eerder plat (een kleine vermindering onder 200 Hz en een grote bult op 8 kHz). Het resultaat wanneer we naar dit type microfoon luisteren: een fantastische attack en een lichte bas. Je kan de CM-95, indien gewenst, dus als aanvulling gebruiken op de DM-25. Als je de kick wil accentueren is een PZM doorgaans makkelijker dan een traditionele microfoon. De kabel van een meter, met aan het uiteinde een XLR-aansluiting, zit vast aan de microfoon. Het komt er dus op aan om deze kabel niet te beschadigen. De prijs is nauwelijks hoger dan die van de DM-25: voor 77,90 € is de CM-95 van jou, samen met een simili hoes.
 

DCLM-60 

De DCLM-60 wordt geleverd in een stevige plastic behuizing en is eerder bijzonder, in die zin dat het bevestigingssysteem volledige geïntegreerd is. Het gaat om een condensatormicrofoon die je kan plaatsen op een snaredrum of op toms. De bevestigingsklem is het grootste onderdeel van de microfoon. De aanspanschroef bestaat uit een een grote draaischijf aan de onderkant van het bevestigingssysteem. De kop van de microfoon zelf is erg klein (ongeveer even groot als een rode bes). Hij zit op een staafje dat 180° verticaal kan bewegen om de meest ideale positie in te stellen. De klem oogt niet meteen elegant, maar ze is wel zeer stevig en werkt prima. De kop van de microfoon sluit soepel aan op de fixatiestaaf. Dat is een interessante eigenschap, want soms raken de stokken van een onhandige drummer (deze twee woorden zijn in veel gevallen synoniemen) de microfoon. Dat kan hij natuurlijk alleen overleven als de verbinding wat meegeeft. Een minpuntje, wat de kabel (van 1,5 meter) betreft: hij zit vast aan de microfoon. Een afneembare kabel is interessanter op lange termijn. Hij ziet er wel stevig uit, maar ik raad toch aan om er zeer voorzichtig mee om te springen, en dat is niet altijd makkelijk op een podium. Een kleine mousse bol doet dienst als antiwindkap en bedekt de kop van de micrfoon. Ze biedt dus extra bescherming bij drummers die niet goed kunnen mikken (en die bestaan!). Ook hier is de prijs zeer interessant en je spaart zelfs een microfoonstatief uit: 88,50 €.
Wat de geluidskwaliteit betreft, de DCLM-60 microfoon geeft een zeer scherpe attack en een goede sustain. Veel beter dan je bij met dynamische microfoon zou bekomen. Daartegenover staat dat hij veel gevoeliger is en je dus de tijd moet nemen om een gate moet plaatsen op het betreffende spoor wanneer je drums versterkt. Wat mij betreft, zijn in dit geval de voordelen belangrijker dan de nadelen.

CLM-70 

Laten we de CLM-70 eens bekijken. Hij zit in dezelfde stevige behuizing als die van daarnet en kan gebruikt worden voor koper- en houtblazers. Denk maar aan een saxofoon. De CLM-70 is een condensatormicrofoon met een klem die bedekt is met een elastische materiaal, wat de plaatsing op het instrument vergemakkelijkt. Met de zwanenhals van ongeveer 10 centimeter kan je de microfoon perfect richten. Ook hier weer hangt de kabel vast aan de microfoon. Aan het uiteinde hangt een stekker met vier pinnen die je kan aansluiten op een XLR-adapter (niet meegeleverd). De opbrengst is wat je kan verwachten van dit type microfoons: helder, nauwkeurig en een tikkeltje agressief. Dit laatste zorgt ervoor dat het instrument goed door de mix geraakt. Voor de rest geen bijgeluiden die het signaal verstoren. En ook nu is de prijs weer een mooie verrassing: 88,50 €. De adapter koop je voor 14,90 €. Ik vraag me eigenlijk af waarom hij niet meegeleverd is, zelfs als de prijs daardoor aangepast moet worden. Deze adapter is namelijk onontbeerlijk om de CLM-70 te kunnen gebruiken. En de prijzen blijven sowieso erg interessant.
 

CM-45 

Laten we eindigen met de CM-45, een pencilmicrofoon met een “elektrisch” blauw kleurtje. Hij ziet er echt mooi uit. Het is een condensatormicrofoon van 15 cm lang bij een gewicht van 120 gram. Hij is voorzien van twee schakelaars: de eerste is een hoogfilter, de tweede een attenuator van 10 dB. De microfoon heeft van zichzelf al een laagfilter (te beginnen vanaf 250 Hz en op 100 Hz is er 4 dB af). Wanneer de hoogfilter is ingeschakeld, bedraagt de verlaging ongeveer 8 dB. Dit is een 80 Hz filter, 12 dB/oct. De microfoonhouder is nogal origineel: een vernauwende ring van semi-hard materiaal, die de microfoon opvallend stevig vasthoudt. Een antiwindkap zit er ook bij en natuurlijk ook de gebruikelijke hoes. Deze microfoon doet het vanzelfsprekend goed voor de overheads, maar kan ook dienen voor zowat elk akoestisch instrument, op voorwaarde dat er geen te lage frequenties aan te pas komen. Denk maar aan een akoestische gitaar. De klank is briljant, een zelfs beetje rauw. Op zichzelf genomen, zou dit je misschien wat kunnen generen, maar in een mix zal dit kanaal zich onmiddellijk invoegen dankzij deze “pre-EQ”. Deze microfoon is echter niet volkomen geruisloos. Bij drums zal dit geen problemen opleveren, maar bij instrumenten die een zachter geluid produceren, kan dit storen werken. Dit heeft wellicht iets met de prijs te maken: 98,90 €. Als we hier rekening mee houden, gaan we dit plots als een interessante optie bezien. Het loont beslist de moeite om zo’n koppel CM-45s toe te voegen aan je set drummicrofoons! BESLUIT

Dit microfoongamma voor drums (behalve de CLM-70, die voor sax, hout en koper geschikt is) is een goede zaak. Ze zijn goed gebouwd, de prijs is zéér interessant en de geluidskwaliteit is goed - heel wat beter dan wat je voor deze prijs verwacht. Drummers en home recorders zullen hier dan ook verrukt over zijn, maar ook de professionele PA-firma’s, die hun microfooncollectie willen uitbreiden voor een beperkt budget. DAP Audio heeft nog andere microfoons die eveneens de moeite waard zijn. Ga daarom zeker eens een kijkje nemen op hun website. (https://www.highlite.nl/nl/Shop/Products/DAP-Audio en https://www.highlite.nl/Drums) Ze behoren allemaal tot de top wat betreft prijs/kwaliteitsverhouding. Ik heb maar één raad: ga ze proberen en laat je verrassen!