aanmelden
KRK VXT 4
Recording & Producing 31-01-2015
door:

NEARFIELD STUDIO MONITORS

 

KRK is een fabrikant van monitors (en hoofdtelefoons), die tegenwoordig een behoorlijke reputatie geniet. We treffen hun modellen aan in studio’s over de gehele wereld. Vandaag bekijk ik het kleine model uit de drieledige VXT serie.

 

CONCEPT

Volgens de constructeur werden deze kastjes ontwikkeld om “de waarheid” naar je studio te brengen. Leuk project, nietwaar? In audio moet je de waarheid zien als “alles kunnen horen wat er zich in de mix afspeelt”, maar ook als “de capaciteit om alle kwaliteiten en gebreken van de opname aan het licht te brengen”. Iedere professional zal me bijtreden: de belangrijkste onderdelen van je studio zijn noch de mooie microfoons noch de vele randapparaten, maar wel degelijk je monitor systeem. Alle beslissingen die je neemt tijdens een opname- of mix-sessie zullen beïnvloed worden door je monitors. Voor de VXT serie liet KRK zich inspireren door z’n topmodel “Expose E8B”. In het begin van de handleiding legt de fabrikant uit dat er bijzondere zorg werd besteed aan de drie belangrijkste punten van een monitor: de spectrum balans (zowel in als uit de loodlijn), de vervorming en de resonantie. Dit alles om de waarheid, t.t.z. de realiteit van de klank, zo dicht mogelijk te benaderen.

 

BESCHRIJVING

Met dergelijke bescheiden afmetingen (25,6 x 18,6 x 17,7 cm), weten de VXT4 toch wel te verrassen door een gewicht van 6,4kg op de weegschaal te brengen. Je verwacht dit geenszins van deze leuke kastjes. Klein associëren we doorgaans met lieftallig. Maar het  gewicht verleent hen toch absoluut een zekere ernst. De eerte indruk is dus excellent.
Deze kastjes zijn volledig in het zwart uitgevoerd, met uitzondering van de gele 4-duims kevlar woofer (VXT4). De zwarte dome tweeter meet één duim en is van geen enkele fysieke protectie voorzien. Hou de kinderen dus op afstand! Dit is een constanste bij KRK: de tweeters zijn volkomen vrijstaand! Onderaan de voorzijde is er een spuigat voorzien. Deze actieve monitor is dubbel versterkt: 15 Watt voor de hoge frequenties en 30 voor de woofer.
Er zitten behoorlijk wat zaken aan de achterkant: naast de IEC stekker (het snoer is meegeleverd) en de spanningsschakelaar vind je uiteraard ook een audio input terug, die jack en XLR combineert, met daaronder een draaiknop die de ingangsgevoeligheid regelt. Z’n bereik is behoorlijk breed: van -30 tot +6 dB. De constructeur beveelt +6 aan (volledig naar rechts), een andere regeling is enkel nuttig bij toepassing in een surround installatie. Drie andere functies zijn wat moeilijker toegankelijk, vermits ze afgeschermd worden door een deksel - bewust uiteraard, om te vermijden dat deze functies ongewild zouden geactiveerd worden. De eerste betreft de schakelaar, waarmee de aarding kan onderbroken worden (lift). De tweede betreft de overbelastingsindicator en de derde de auto mute - ik kom hier zo meteen op terug.
De voet van de VXT4 is bekleed met een mousse in neopreen, die een dubbel doel dient: isolatie (door een fysieke loskoppeling te creëren) en anti-slip. Er zijn ook twee schroeven voorzien, mocht je de monitors op een sokkel wensen te bevestigen. Gezien hun gewicht lijkt me één enkele schroef hiervoor inderdaad onvoldoende.
KRK heeft deze kastjes overigens zeer mooi vormgegeven. Ze zien er ook zeer goed afgewerkt uit, met een ernstige, zelfs bijna gestrenge look. De enige fiorituur komt van het geel van de woofer.

 

GEBRUIK

De aansluiting en het onder spanning brengen gaat uiteraard probleemloos. Wanneer de kastjes gedurende twintig minuten geen enkele klank ontvangen, zullen ze zichzelf automatisch in “stand by” schakelen, wat je stroomverbruik gevoelig verlaagt. Voor “verstrooide professoren”, zoals ondergetekende, is dit geen overbodige functie...
De “clip indicator limiter” biedt drie mogelijkheden: ten eerste de limiter in “Off”-stand zetten, waardoor hij dus niet zal werken. Een tweede stand is “clip led on”, waardoor aan de linker kant een rode led onder het KRK-logo zal oplichten, wanneer het systeem de vervormingszone nadert. Gaat de led slechts heel af en toe pinken, dan is er niets ernstigs aan de hand, maar bij frequent knipperen zul je er goed aan doen om het niveau van wat je naar je KRKs stuurt toch enigzins te verlagen. In de “limit” stand, zal de geïntegreerde limiter tussenkomen om je speakers te beschermen. Uiteraard zal je horen dat dit de kwaliteit van je signaal vermindert, en voor wie doof is zal dan ook nog eens de “limit” indicator aan de voorkant gaan oplichten. Het zijn dergelijke details, die aantonen dat KRK z’n vak kent en zelfs op de kleine modellen nuttige oplossingen aanbiedt.
 

 

 

GELUIDSKWALITEIT

Het frequentiebereik gaat van 56HZ tot 22kHz, binnen een afwijking van +/-2dB, wat ik, gezien de afmetingen, een excellent resultaat mag noemen (vergeet niet dat de kastjes slechts 25,6cm hoog zijn). Lijkt je dit onvoldoende in het laag, dan kun je in dit gamma nog twee andere modellen vinden, de VXT6 en VXT8 (inderdaad, het cijfer verwijst naar de diameter in duim van de woofer), die respectievelijk tot 49 en 37Hz dalen. Ik werd aangenaam verrast door de zeer goede weergave van de geluidsplans en de excellente breedte van de stereo ruimte. Het laag is duidelijk aanwezig en zeer precies. Dit verrast toch wel, gezien de beperkte afmetingen, maar niemand zal zich dit beklagen. Je neemt enorm veel detail waar, en als ik deze KRKs één compliment mag geven, dan is toch wel dat hun klank in ruime mate overstijgt wat je zou verwacjten van kastjes die nauwelijks groter zijn dan multimedia speakertjes. Geen enkele tekortkoming dus, op dit vlak, temeer gezien je ook met de prijs moet rekening houden.

 

PRIJS

Hopelijk heb je met de voorbije kerst toch nog niet al je centen opgemaakt...? Voor een paar van deze superbe kleine monitors zal je 319€ op tafel moeten leggen. Je kan dit moeilijk duur noemen. OK, je kan goedkoper vinden, maar dan zal je toch op de klankkwaliteit moeten inleveren. Met deze KRKs koop je “betaalbare kwaliteit”, en dat op zich is al een mooie prestatie. De advies prijs van de VXT6 bedraagt 469€ en een set VXT8 staat 569€ geafficheerd.
 

 

BESLUIT

Klein maar sterk! Dit is zeker geen originele slogan, maar wel één die in het geval van de KRK VXT4 perfect de lading dekt. Ben je op zoek naar compacte monitors, die toch een klank van hoge kwaliteit leveren, dan moet je deze KRKs absoluut gaan beluisteren (en meteen ook maar kopen) bij je lokale dealer. De andere VXT modellen zijn overigens uit hetzelfde hout gesneden. Waar wacht je nog op?   www.krksys.com