aanmelden
KRK KNS 8400
Recording & Producing 23-12-2014
door:

STUDIO HEADPHONES

 

KRK kennen we van zijn monitors die we in heel wat (home) studio’s over de hele wereld terugvinden. Minder gekend is dat dit Amerikaanse bedrijf ook hoofdtelefoons in de cataloog heeft (welgeteld twee). Ik test voor u de KNS-8400. Er is ook nog een kleiner model, de KNS-6400.

 

PRESENTATIE

De KNS-8400 is bedoeld voor het mixen en opnemen. KRK presenteert hem met deze slogan: “Headphones ontwiddeld voor geoefende oren”. Dit wil zeggen dat ze zeer geschikt zijn om aan getrainde oren heel precies weer te geven wat er is opgenomen. Deze hoofdtelefoon is een belangrijk hulpmiddel bij het afmixen van tracks. Maar ook bij het opnemen is hij erg welkom voor de zanger(es) en muzikanten. Ze zullen een veel betere interpretatie kunnen leveren, wanneer de mix met een maximum aan detail wordt weergegeven.

 

BESCHRIJVING

De hoofdtelefoon is zwart met een rode stip “right” op de rechter schelp. Hij weegt 232 gram zonder kabel. Hij wordt geleverd met een geïntegreerde volumeregeling, de aansluiting zit aan de linkerkant. Dit zorgt ervoor dat de kabel makkelijk vervangen kan worden, want dat is natuurlijk het onderdeel dat het eerst de geest geeft. Dat zijn al twee voordelen en we zijn nog maar net begonnen. Een derde pluspunt is dat de schelpen zowel horizontaal als vertikaal kunnen draaien, waardoor je desgewenst makkelijk één oor kunt vrijlaten. De aansluiting is mini-jack waarop je een 6,3 mm jack kan schroeven (standaard stereo jack). Je kan hem dus altijd en overal gebruiken. De constructie lijkt robuust en gemaakt om lang mee te gaan.

 

GEBRUIK

Je pakt de hoofdtelefoon uit, sluit de kabel aan en je bent vertrokken. Er is niets ingewikkeld aan. Wanneer je hem voor de eerste keer op je hoofd zet, vallen meteen het verrassend hoge comfort en de goede akoestische isolatie op. Dit is echt een gesloten hoofdtelefoon waarmee je op hoog volume kan spelen zonder last te hebben van overspraak. De boog is bedekt met schuim aan de kant van je hoofd. Ook daar voelt hij dus aangenaam aan, zelfs tijdens langdurig gebruik. Deze headset is zodanig geïsoleerd dat zelfs een drummer ermee aan de slag kan, want zelfs met clicktrack op zeer hoog volume blijft hij correct geïsoleerd. Het schuim dat gebruikt wordt, zowel op de schelpen als op de beugel, heeft een “vormgeheugen” (volgens KRK). Ik weet niet precies wat het betekent, noch hoe het is ontworpen, maar het is alleszins heel comfortabel. En dat is toch wat telt. Zelfs als je veel beweegt, blijft de hoofdtelefoon goed op zijn plaats, terwijl je niet de indruk krijgt dat hij knijpt op je oren of je hoofd.

 

 

 

GELUIDSKWALITEIT

We moeten niet rond de pot draaien, ik werd meteen verleid door het rendement van de KRK KNS-8400. De klankt is extreem gedefinieerd met voldoende details op elke plan. En dit alles zonder agressief te worden. Ik denk meteen aan een ander merk (dat ik niet zal noemen) dat ook veel detail geeft, maar waarvan het geluid helder is door de accentuering van de hoge frequenties, waardoor je oren snel moe worden. Maar, dat is hier niet het geval. Je kan uren aan stuk mixen zonder dat er echte gehoorsvermoeidheid optreedt. Het volume kan je heel progressief afstellen en zelfs bij hoog volume is geen sprake van enige vervorming. En geloof me, ik heb hem behoorlijk gepusht tijdens de test. Ik zette hem op het hoofd van een drummer die prettig verrast was: de muziek én de clicktrack waren zeer goed hoorbaar en toch geïsoleerd van het rechtstreekse geluid van zijn drumstel. Toen hij weg was lag de hoofdtelefoon nog op de grond en zelfs vanop een afstand was het volume behoorlijk angstaanjagend. Goed om weten dat je ook bij hoge volumes nog een goede geluidskwaliteit hebt. En net zoals in de Amerikaanse films hebben we het beste tot het laatste gehouden.

 

PRIJS

De KNS-8400 is de jouwe voor de som van 180,29 euro (inclusief BTW). Dat is dus een erg mooie prijs voor een erg goede hoofdtelefoon. Als je dat te duur vindt, is er nog altijd de KNS-6400. Die koop je voor slechts 119,79 euro (inclusief BTW).
 

 

BESLUIT

Ik kan alleen maar met een positieve noot afsluiten: een excellente hoofdtelefoon , zowel qua look als constructie, comfort en klank. Dus eigenlijk hebben we alles wat we willen zien bij een goede hoofdtelefoon. En de kers op de taart: hij is nog betaalbaar ook. Grootste onderscheiding!