aanmelden
KRK KNS-8400 & KNS-6400
Recording & Producing 00-00-0000
door:

headphones

 

Als ik zon zeg, denk je onmiddellijk aan vakantie. Ook als we de twee laatste weken van september meer zon hebben gezien dan in juli en augustus samen, staat zon nog steeds in verband met vakantie. Er zijn geen seizoenen meer! Maar goed, ik wil hier geen weerpraatje voeren. Als ik KRK zeg, denk je zeker en vast aan monitors, en dat is correct. Maar vanaf heden mag je ook aan hoofdtelefoons denken, want daarvan gaan we er nu twee bespreken.

 

VOORSTELLING

De KNS-8400 en 6400 zijn beide gesloten modellen, bestemd voor mixen, opname en monitoring. KRK stelt ze voor als, ik citeer: Headphones for educated ears. Daarmee wordt bedoeld dat bovenop datgene waarvoor je een headphone gewoonlijk gebruikt (in stilte naar muziek luisteren of je van de omgeving afzonderen), deze modellen je ook zouden moeten toelaten om kritisch te luisteren, en bijgevolg een mix te analyseren (maar vergeet niet dat monitors hierbij onontbeerlijk zijn).

 

BESCHRIJVING

Qua uitzicht is het duidelijk dat deze twee modellen broertjes van mekaar zijn. Geen tweelingen, maar het scheelt niet veel. Ik heb even naar de verschillen moeten zoeken. Het is moeilijk om te beslissen welke de duurste is. Hun gewicht is gelijkaardig, 202 gram voor de KNS-6400, 30 gram meer voor de 8400. Beide modellen zijn circumaural (met andere woorden, ze omvatten het hele oor), die ik liever heb dan een supra aural, die minder comfortabel plegen te zijn bij lang dragen. De kussentjes van de KNS-6400 lijken mij wat dunner en de bekleding van iets mindere kwaliteit, maar ik heb aandachtig moeten vergelijken om de verschillen te merken. Het is op het vlak van geluidskwaliteit dat de verschillen opvallen, daarover verder meer. De meegeleverde kabel is nogal stijf, en wordt bevestigd aan de linkerschelp. Aan het andere uiteinde zit de mini-jack met een opschroefbare 6,3 mm jack adapter. Veel beter dan een gewoon geplugde adapter! Je kunt als optie ook een volumeregeling krijgen. Dit is erg eenvoudig: de geleverde kabel is eigenlijk een verlengsnoer met een volumeschuivertje. Eenvoudige ideeën zijn dikwijls de beste!

 

GEBRUIK

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is de kabel niet permanent aan de linkerschelp gemonteerd. Je drukt de connector er stevig in en geeft een kwartslag naar rechts, je voelt en hoort aan de klik dat hij op zijn plaats zit Een goed idee, zon losse kabel. De meeste hoofdtelefoons eindigen bij het vuilnis door een defecte kabel, die ook het meeste lijdt doordat erop getrapt wordt, het op- en afrollen en zo meer. Het is dus de zwakke schakel van het geheel. Het volstaat soms de kabel te vervangen, om voor lange tijd van je kostbare hoofdtelefoon te kunnen genieten. Maar deze ingreep is niet altijd eenvoudig, en redelijk kostelijk. Bij deze KRKs is het echter gewoon plug & play, en de vervangingskabels worden aan een correcte prijs aangeboden. Zoals ik hiervoor heb beschreven, is de kabel met volumeregeling makkelijk te gebruiken, wat menig gebruiker interessant zal vinden. Verder is het gebruik van deze headphone eenvoudig: de linker- en rechterkant zijn gemarkeerd met twee blauwe en rode inserts, waar in het klein Left en Right op staat. Beide modellen zijn comfortabel, maar de 8400 is hier wel wat bevoordeeld. Het schuim van de schelpen heeft een vormgeheugen. Ik weet niet precies wat dit betekent, zal het schuim zich de vorm van mijn oren herinneren, en die van mijn assistente en klanten? Behalve een goed klinkende naam, (vormgeheugen, het heeft wel iets) zit dit type comfortabel, en daar gaat het om. De beugel laat zich makkelijk en doeltreffend aanpassen, de hoofdtelefoon isoleert goed, ongeacht of je hoofd zo groot is als een appel of een pompoen, en hij blijft goed zitten, ook als je veel beweegt, op headbangen na dan. De twee kussentjes bovenin de beugel dragen ook toe aan de stabiliteit en het draagcomfort. Op naar het volgende hoofdstuk.

 

KLANKKWALITEIT

Op papier is de KNS-8400 voor elk aspect de meerdere: betere isolatie, ruimere frequentierespons, iets beter rendement. In werkelijkheid is deze superioriteit wel reëel, maar de verschillen zijn subtieler. Qua klank is de KNS-6400 zeker niet te verwaarlozen, je hoort alles op de juiste plaats, maar de 8400 biedt meer ruimtegevoel en precisie. De weergave is dus luchtiger, en iets beter gedefiniëerd. Terug naar de 6400: die is dus iets minder goed, maar het is ver van rampzalig. Bij beide types valt me iets merkwaardigs op: je hoort duidelijk wanneer je de kabel aanraakt door voortplanting in deze kabel. Dit is zo voor de meeste modellen, en je hoort het ook beter naarmate de isolatie beter is, maar hier zitten we boven de norm. Dit is niet erg op zich, maar het valt wel op. Ligt het aan de stijfheid van de kabel? Voor wat betreft de geluidskwaliteit van deze hoofdtelefoons, het doet mij denken aan fotocameras: als je van een goed model overstapt op een zelfde type, maar met meer pixels, krijg je een hogere definitie. Dat is hier dus net zo. En bij lange sessies zal het wat betere draagcomfort van de KNS-8400 zeker gewaardeerd worden, net als de extra isolatie door een live-technicus of een muzikant tijdens een opname op prijs zal gesteld worden.

 

BUDGET

Zoals steeds, komen we aan het niet onbelangrijke aspect van de prijsstelling. Wees gerust, je zult niet achterover vallen van de bedragen. De KNS-8400 zet je op je hoofd voor 149 euro (bruto adviesprijs, zonder btw). Dit is een goede prijs voor een erg goede headphone. Als je wat krapper bij kas zit, en geen vijfhonderd dagen met je partner wil palaberen over de aankoop (zoals je bv. in diezelfde tijdspanne een regering zou kunnen vormen), dan kun je voor 30% minder de KNS-6400 kopen, die kost slechts 99 euro.

 

BESLUIT

Deze test heeft mij echt verrast. Ik dacht dat KRK deze producten aanbood om mee te zijn met de rest, maar beide modellen zijn erg geslaagd. Ze zijn comfortabel, goed geïsoleerd en bieden een uitstekend klankbeeld. Je kunt ze gebruiken voor een muzikant of zanger tijdens een opnamesessie, maar ook bij het mixen en versterken. De slogan van KRK, Headphones for educated ears is zeker to the point. Een korte test in een winkel zal je verder overtuigen.www.krksys.com (vertaling/ Michel Noach)