aanmelden
M-Audio Studiophile BX-8
Recording & Producing 07-02-2004
door: Roger Roland
Wanneer men je klankkasten presenteert die "Studiophile" heten, is het eenvoudig te deduceren dat het hier studiomonitoren betreft. Elementair m'n beste Watson! Laatst kreeg ik van de M-Audio importeur twee modellen toegeschoven: de Studiophile BX5 en de Studiophile BX8.

 

PRESENTATIE

 

M-Audio heeft meerdere studiomonitoren in z'n catalogus. De BX5 is de baby uit het gamma. Met z'n bescheiden afmetingen (25cm hoog bij 20 diep en 16,6 breed), weegt hij nochtans 5kg en maakt een ernstige indruk. De BX8 is groter (ongeveer dubbele afmetingen bij meer dan 10kg) maar ziet er ongeveer hetzelfde uit, alleen groter. Moeder en kind, zo lijkt het wel. In beide gevallen betreft het een actief tweeweg dubbel versterkt systeem, met voor beide modellen een bij verschillende frequenties gepositioneerde filter.

 

BESCHRIJVING

 

Beide kasten zijn mat zwart uitgevoerd met vergulde ring rond de woofer, wat een leuke look oplevert. Verbazingwekkend, bij beide modellen beschikken de twee versterkers over hetzelfde vermogen voor het laag als voor het hoog: 38 Watt per versterker voor de BX5, met crossover (filter die het laag van het hoog scheidt) bij 3kHz. De BX8 bevat twee 65 Watt versterkers, terwijl de crossover hier tussenkomt bij 1,8kHz. In beide gevallen leek me de tweeter conus erg blootgesteld aan eventuele beschadiging. Een kleine grille zou hier misschien wat bescherming kunnen bieden tegen domme ongevallen. Zelfs al is dit klankkasttype niet bedoeld om frequent te "reizen", toch zou ik hier wel wat aandacht aan schenken.
Aan de achterzijde valt er nogal wat interessants te bemerken. Op vele punten zijn beide modellen identiek. Vooreerst bemerken we de grote plastic luchtkanalen om de monitor te laten ademen, en de weergave van de zeer lage frequenties te bevorderen. De "zucht" die hier geproduceerd wordt bewijst er het nut van. Je vindt vanzelf de IEC stekker met de aan/uit schakelaar alsook de spanningskiezer. De ingangen zijn symetrisch, naar keuze over TRS jack of XLR, al kun je ook een asymetrische jack inpluggen. Verder tref je hier een volumeknop, waarvan de constructeur aanraadt om hem naar minimum te draaien, wanneer je de versterker aanzet. Tenslotte zijn er nog vier schakelaars, niet volledig identiek op beide modellen. De "acoustic space" schakelaar is gelijkaardig en betreft de verzwakking van 2 of 4dB met helling van 500Hz tot 900Hz, dit in functie van de plaats waar je de monitoren opstelt: bij de muur, in een hoek of ver van de wand of het tussenschot. Vervolgens verzwak je of versterk je met de "high freq" schakelaar de frequenties van 2kHz tot 5kHz (met een bij 5kHz culminerende helling). Er zijn drie posities: op de BX5 zijn dit –2, 0 en +2dB, op de BX8 zijn dit 0, -2 en –4dB. De volgende schakelaar is weer identiek voor beide modellen: met deze on/off switch produceer je desgewenst een lichte bult bij 2kHz. Tenslotte snij je met een hoog-doorlaat filter de lage frequenties af: op de BX8 bij 80, 47 of 37Hz, op de BX5 bij 100, 80 of 56Hz.

 

GEBRUIK

 

Het aansluiten van deze monitors zou niet eenvoudiger kunnen. De 16 pagina's tellende engelstalige handleiding is goed geconcipiëerd en bevat enkele nuttige tips. Verder moet je weten dat de BX5 een frequentieweergave heeft van 56 Hz tot 20kHz, terwijl de BX8 tot 37Hz daalt. Jammer dat de grafiek van de frequentiecurve niks laat zien onder de 200Hz, waardoor ik dus geen informatie heb over wat hier gebeurt. Het zal duidelijk zijn dat de BX5 minder laag weergeeft dan de BX8, die ook imposanter is. Een volledige mix realiseren op de kleine boxen zie ik niet zo zitten, maar als tweede monitors of voor montage, zijn ze zeker geschikt. De BX8 beschikt over een grotere reserve, zowel qua vermogen als qua lage frequenties. M-Audio stelt overigens ook een subwoofer bass reflex kast voor (de SP-8S) die tot 30Hz daalt. Ik heb ze'r niet bijgekregen ter test, maar zonder twijfel betekent dit een nuttige aanvulling van beide modellen, voor wie muziek mixt met promente bassen.

 

Ik heb enkele mixes gespeeld die ik op m'n eigen boxen heb gerealiseerd, en kon er voornamelijk in horen wat ik reeds stelde: een goede basweergave, een wat zwakker medium, maar vooral een indruk van een grotere presence van de hoge frequenties, wat op zijn beurt misschien wel de indruk van het wat zwakkere midden verklaart. Het lijkt me ook dat deze monitoren iets sneller het gehoor zouden kunnen vermoeien (allicht weer door teveel aan hoog). Ik had op de BX8 graag het hoog wat kunnen verzwakken, maar alleen de BX5 biedt deze mogelijkheid.
Vermits de keuze van monitoren ook een kwestie van smaak is, raad ik je aan om met je favoriete cd's naar de winkel te stappen en zelf te gaan luisteren. Eén ding is echter zeker: de verkoopsprijzen zijn zeer redelijk (adviesprijzen, ex BTW: BX5: 399€, BX8: 503€), en een stuk lager dan wat ik vermoedde bij het beluisteren van deze twee modellen! Aan dergelijke prijzen riskeert men dat ze zullen verkopen als zoete broodjes. In beide gevallen hebben we hier met interessant geprijsde dubbel-versterkte monitoren te maken, die een meer dan voldoende klankvolume weergeven (zeker de BX8). Ik geef toe dat ik viel voor de look van de BX5 (klein maar o zo mooi en met alles in de juiste properties) maar van de sonoriteit van de BX8 was ik onder de indruk, alsook van het gemak waarop hij dit doet, zeker in het laag. Beide boxen brachten de effecten op correcte wijze ten gehore en dat is een kwaliteit. Naar mijn gevoel is er niets erger dan monitoren die de effecten onder-waarderen, want in dat geval levert dat overdreven effect op wanneer je hi-fi gaat beluisteren. Op dit vlak scoren de M-Audio's dus erg goed.

 

BESLUIT

 

Een geslaagd concept, een ernsige look, een eerlijke sonoriteit en een sympatieke prijs. Een aanbod dat overwogen moeten worden, en dat je zeker moet proberen.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Prijs/kwaliteit verhouding
  • Look (zeker van de BX5)
  • Handleiding
  • Filters
  • Een tikkeltje agressief
  • Te present hoog

 

QUOTERING    [ Klik hier voor de verklaring van de quoteringscijfers ]

 

will follow soon...