aanmelden
Mackie Control
Recording & Producing 24-01-2004
door: Roger Roland
Heeft u nog nooit zin gehad om uw geluidsprogramma's te besturen met één enkele fysieke handeling, met gemotoriseerde faders en met knoppen met een directe toegang tot het merendeel van de functies? Heeft u nog nooit gevloekt op die gemene muis (die ocharme ook maar doet wat ze kan?) hou dan maar op met treuren. Mackie stelt zijn "Control" voor en dat is niet niets!

 

PRESENTATIE

 

Het idee is zo goed dat we ons afvragen hoe het komt dat het zolang geduurd heeft. We hebben allen onze favoriete computerprogramma's. Vaak hebben we ze gekozen overeenkomstig met onze werkwijze, ons budget, hun gebruiksgemak, enz. Nochtans, ondanks al hun wezenlijke kwaliteiten, lijden deze programma's, naar mijn mening, aan een ENORME handicap in vergelijking met traditionele tafels: mixen met een muis is alles behalve ergonomisch. Natuurlijk, het is doenbaar, maar wat een tijdverlies! De grote fabrikanten die eerder "pro-audio" georiënteerd zijn hebben het anders goed begrepen: in ruil voor een, eerder grote, som geld kunt u een echte fysieke console verwelkomen. Het gaat hier natuurlijk enkel over een afstandsbediening, die niets zal veranderen aan de wezenlijke eigenschappen van uw geluidssoftware, maar het werkgemak neemt wel enorm toe. Enkele onafhankelijke fabrikanten hadden ook al fysieke bedieningspanelen uitgebracht die men kan gebruiken met enkele vaak gebruikte computerprogramma's. Maar vaakbeperken deze consoles zich tot enkele basisfuncties: faders voor het volume, panoramiek of dat soort zaken.
Wat Mackie voorstelt behoort, zoals u zal zien, tot een heel andere categorie.

 

BESCHRIJVING

 

Eerste indruk: wat is hij mooi! De afwerking is absoluut fantastisch. Het "koetswerk" van de console (vierkant met een zijde van 44cm) is donkergrijs gekleurd. Verschillende kleine lichtgrijze knopjes zijn verdeeld over de tafel, op de kleur na lijken het wel Smarties. We tellen 9 faders (8 individuele + 1 master). Onderaan rechts merken we een grote draaiknop op, evenals de gebruikelijke toetsen bij een opnametoestel: play, stop, fast fwd, rewind en record. In deze toetsen zit een groene led verwerkt die oplicht als je ze gebruikt. Je zou je voor een echte mengtafel wanen, maar dan één die gekruist werd met een digitale recorder. Laten we de machine eens aanzetten. Wow! De faders bewegen vanzelf, terwijl boven de faders (daar waar we de meters verwacht hadden) het kleine blauwe schermpje opspringt. Rechts en in het rood vinden we een teller (SMPTE of beats, dus in tijd of in maten). Maar wat zie ik? De faders van 10cm zijn van "Penny + Giles", het beste van het beste wat faders betreft.
Maar laten we nu even de achterkant bekijken. Oeps! Dit is geen "echte" mengtafel. Ik verwachte me al aan micro~ en lijn-ingangen. Niets van dat alles! Ik tel 3 jack-ingangen (2 "user switch" en 1 external control), 1 Midi in- en uitgang en een "power" schakelaar. En dat is alles! De Mackie Control is een afstandsbediening en niets anders. Het gedeelte met de faders is nogal traditioneel. Er zijn 9 identieke delen: een fader gevolgd door een "select" knop, een "mute" en een "solo", een mini-led die "signal" aanduid, een "Rec-Ready" knop ("klaar om op te nemen") en helemaal bovenaan, daar waar we normaal de gain zouden vinden, een draaiknop. Het gaat hier om een keuzeknop die versteld kan worden op panoramisch, auxiliary, equalising of iets anders, maar dat bespreken we verderop. Het rechtergedeelte is complexer, in die zin dat het "eight channel master control" noemt. Niet minder dan 51 knoppen zijn toebedeeld aan verschillende taken. En dit is echt wel een aangename ervaring: één knop = één functie. De analoge tafels hebben ongetwijfeld hun gebreken en de numerieke echt wel hun kwaliteiten, maar op ergonomisch vlak kunnen we niet anders dan vaststellen dat de traditionele tafels een groot voordeel hebben. Maar wat zie ik? In de doos vind ik rare geplastifieerde en geperforeerde bladen. Het gaat hier eigenlijk om een soort van "patronen" zoals in de "snit&naad". Een gids als het ware, die je rechts aan de Mackie Control kan vastmaken en die het lezen van de verschillende knoppen vergemakkelijkt. En inderdaad, iedere kaart sluit aan bij een bepaald computerprogramma. De tafel zelf is voorzien op Logic Audio. Maar als u werkt met Cubase Sx, Cool Edit Pro, Digital Performer, Pro Tools, Samplitude, Cakewalk Sonar of nog iets anders: geen paniek, het is voorzien. En dit is ongetwijfeld een geniaal idee: je bevestigt het patroon (die gedrukte kaart) op de Mackie Control en krijgt meteen de naam van de verschillende functies van uw computerprogramma in beeld. Idien je dus met verschillende computerprogramma's werkt, kun je de tafel afstemmen op de bediening hiervan. Het is zo voor de hand liggend dat we ons afvragen waarom niemand dit eerder bedacht heeft.

 

GEBRUIK

 

De installatie is zeer simpel. Sluit aan en geniet. Een demo-versie van Cool Edit Pro wordt eveneens meegeleverd. Ik heb de tafel op mijn computer aangesloten door middel van 2 Midi-kabels (een in- en uitgang). Om te beginnen heb ik Cubase Sx geopend en dat werkte als volgt: WOW! Informatica die al onmiddellijk werkt! Vervolgens ben ik overgeschakeld op Cool Edit Pro, dat ik geïnstalleerd had door middel van de met de Mackie meegeleverde cd-rom. Dat was een beetje ingewikkelder voor mij, aangezien ik dit programma niet zo vaak gebruik, maar het was duidelijk dat wat de tafel betreft alles perfect werkte. Nog een ander programma, Samplitude 7, dat een door mij veel gebruikt programma is. Ik wordt me er heel snel bewust van tijd ik niet kan winnen dankzij de Mackie Control en terwijl ik terug aan het werk ga, ben ik al heel snel mijn computermuis vergeten.
Onderaan rechts aan de console een "zoom" knop, in hoogte of in lengte, die de mogelijkheid geeft om steeds het gewenste deel, groter of kleiner, in het scherm te visualiseren. Bij het indrukken van de play, stop, record, FF en Rew toetsen reageert het programma ogenblikkelijk. De "Scrub" knop laat toe om op een "oorvriendelijke" manier terug te vinden wat je wil horen, net als op de grote oude bandopnemers van destijds. Wat een plezier om de toonregelaars te bedienen met een "echte" draaiknop.
Ik zeg het al jaren: opnemen en vooral mixen met een muis is een echte marteling. Net zoals voor de "plug-ins" waarmee onze geluidprogramma's gevuld zijn: je drukt op een overeenkomstige knop en ze verschijnen als bij toverslag op het scherm. Bovendien, en dat is een probleem dat alle muzikanten of geluidsmensen goed kennen, wanneer je enige tijd een functie van een programma niet gebruikt, vergeet je waar ze zich op het scherm bevindt. Het feit dat met de Mackie Control de functies gelocaliseerd zijn op de console vergemakkelijkt het werken enorm.
Nog een amusant detail: als u gedurende enige tijd de Mackie Control niet gebruikt, zal het blauwe schermpje, waarop de gebruikte functies vermeld staan, uitdoven. Net als bij een computerscherm.
Er zijn meerdere sneltoetsen en het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen sneltoets te creëren, ze dus "aan te leren" aan je favoriet programma. Ik heb even een test gedaan, die wel wat vergezocht was, en heb geprobeerd te mixen zonder naar het computerscherm te kijken. In 80% van de gevallen werkte het en naar mijn mening, met een beetje oefening, is het helemaal doenbaar, maar wel een beetje pervers. Waarom ook zich de hulp van het computerscherm ontzeggen? De muis daarentegen is tijdens de 15-dagen durende test in de studio onder een laagje stof komen te liggen, ik voel dat ik ga lijden, wanneer ik de Mackie ga moeten teruggeven aan de importeur.
Gebreken? Natuurlijk, die kunnen we altijd wel vinden (vraag maar op, daarvoor zit ik hier immers toch?!) ik heb vele uren moeten doorbrengen in gezelschap van deze tafel om in te zien dat er soms een controle-ledje aanspringt, terwijl die piste leeg was. Een andere keer lichte hetzelfde ledje net niet op, terwijl er wel degelijk signaal was. Andere kritiek: de faders (die uitstekend aanvoelen) komen niet overeen met deze op het scherm. Ik verduidelijk: het scherm van de tafel en deze van de computer geven éénzelfde positie of indicatie weer, op een tiende van een decibel na. De fysieke positie van de fader van de Mackie daarentegen geeft iets anders weer. Als de "scherm" faders bijvoorbeeld "0dB" aanduiden, staan de fysieke faders van de console op "+ 2,5 dB". Nochtands verdwijnen deze verschillen als de faders helemaal open of dicht staan. Dus? Een kinderziekte of een fout eigen aan het exemplaar dat ik gekregen heb? Het moet in ieder geval in het oog gehouden worden.
Dit alles is dubbel jammer want, het dit is voor het overige een schitterend toestel. En deze fouten verschijnen dan ook als een grote puist op de neus van een heel mooi meisje: we zien nog enkel de puist. Ook jammer vind ik het dat de handleiding enkel meegeleverd is op cd-rom. Dat is een flater. Na ons overtuigd te hebben dat er niets beter is dan een echte externe console om een computerprogramma te besturen, zou Mackie ook moeten weten dat er ook niets beter is dan een "fysieke" handleiding (lees: een boek) om met een toestel te leren werken. Oplossing: alle 128 pagina's afdrukken, maar dat is natuurlijk minder mooi dan een "echte" handleiding.
Maar laten we het eerder hebben over de kwaliteiten...
Ik ben vergeten te zeggen dat ik zo goed als heel de test uitgevoerd heb zonder de handleiding te raadplegen. Niet uit luiheid of tijdsgebrek, maar gewoonweg omdat dit niet nodig was, de Mackie Control is net zo intuïtief als we het wensten. Deze verdienste is nog opvallender in vergelijking met de computerprogramma's. Sommige, nochtans zeer efficiënte programma's, zijn soms een echte nachtmerrie op ergonomisch vlak. Hier bezorgt de Mackie heel wat fysiek plezier en bovendien is het gebruik ervan kinderspel.
En nog, wat een plezier om te werken met iets dat lijkt op een "echte" mengtafel, een "echte" recorder. Het lijkt wel alsof men, na alle toestellen van vroeger verbrand te hebben, men plots begrepen heeft dat men destijds op ergonomisch toch wel met enkele heel goeie ideëen op de proppen is gekomen.

 

BESLUIT

 

Als je het artikel gelezen heeft dringt zich slechts één besluit op: welk ook het programma is dat je gebruikt, de Mackie Control zal je leven enorm vergemakkelijken. Je zult (weer) plezier beleven aan het manipuleren van uw favoriete songs. Het is trouwens verbazend om vast te stellen dat de informatica programma's op zich vaak heel goed bedacht zijn en dat, om deze nog te verbeteren, men niet zozeer op de programmafuncties moet werken, dan wel op de interface. M'n besluit is dan ook duidelijker dan ooit: een muis is geen goed gereedschap om te mixen, een Mackie Control daarentegen voelt zich in deze rol als een visje in het water.

 

SPECIFICATIES

 

  • New full implementation of Emagic Logic Control
  • Digidesign Pro Tools control via HUI
  • 100mm Penny + Giles Motorized Touchfaders
  • Multi-function V-Pots for fast control of panning and effects
  • Comprehensive Automation controls
  • Full Meter Display with track names and parameters
  • 7-segment Timecode display
  • Software-specific Lexan overlays
  • Expandable via optional Mackie Control Extenders and C4 module