aanmelden
Tascam DM24
Recording & Producing 11-08-2002
door: Luc Henrion
Tascam presenteert zijn DM24 als "the worlds most powerful affordable digital mixer", en dat is natuurlijk hooggegrepen. Zeker met geduchte concurrenten zoals Yamaha, Behringer en anderen? Het kan natuurlijk zijn dat het toestel zo goed is, als men pretendeert dat het is. Lees gewoon verder...

 

ALGEMEEN

 

Was er niet die zwarte kleur van de behuizing, je zou zweren dat je een Yamaha 02R voor ogen hebt, alleen wat gekrompen in de was, zeker met die LED-meters. En dat is waarschijnlijk geen toeval: naast voornamelijk ergonomische overwegingen (de 02R was een succes, waarom het wiel nogmaals uitvinden?!), is de DM24 gepositioneerd als een rechtstreekse concurrent van dit toestel. Het concept is dan ook volledig vergelijkbaar: 16 + 1 (100 mm) lange faders, gemotoriseerd en "touch sensitive", een console met 8 "busses", ADAT, TDIF of AES extensiesloten, etc., heel wat overeenkomsten, zowel wat het design als de interne architectuur betreft. En zelfs wat het merkimago betreft! Tascam heeft er al een lange traditie als mengtafelfabrikant op zitten, zelfs langer dan Yamaha! Nochtans blinkt de handleiding niet uit in helderheid? maar daar geraak je aan gewend, het lijkt bij Tascam zowat gewoonte? Laat ons echter niet te streng zijn, er bestaat (veel) erger!

 

BOUW

 

Een ding staat vast: met de terreinervaring, eigen aan Tascam, lijdt het geen twijfel dat de fabricage van de DM24 onberispelijk is, de faders nodigen echt uit om gebruikt te worden, alle knoppen voelen vast aan, de verbindingen zijn allemaal van goed allooi, hier geen enkele opmerking. Bovendien werd de DM24 zo ontwikkeld dat ie moet dienen als neuraal centrum van je studio en is dan ook uitgerust met "bandentransport" knoppen. Naast een groot uitgevallen "dial", zijn er twee maal vier roterende encoders: net onder het grote grafische LCD scherm (roept ook herinneringen op aan de 02R!) staan vier encoders met allerlei functies: ze staan "te blinken" op het scherm. De vier andere, op de linkerzijde, hebben eveneens een meerdere functiekeuze, afhankelijk van de gekozen selectie, die aan de linkerkant staat. Toch een minpunt wat betreft de ergonomie: het is perfect mogelijk dezelfde functies toe te wijzen aan beide groepen encoders en dat is aan de ene kant niet echt nodig, anderzijds kan het tot verwarring leiden. Maar, dat is altijd een kwestie van gewoonte en dit vraagt wat handigheid: ik heb spijtig genoeg niet echt veel tijd aan de test kunnen besteden, en dat valt trouwens alleen maar te betreuren! Maar, waar Tascam zijn ervaring zeker doet gelden, dat is in de "master" sectie: er ontbreekt werkelijk niets, controle voor de koptelefoons, mono sommatie, "talkback" etc...

 

MOGELIJKHEDEN

 

Eerst en vooral een cruciaal punt: de DM24 is, "from day one", ontworpen voor 24 bittoepassing, onder 96 kHz en onder surround. Zei iemand DVD?! Zoals gewoonlijk worden de functies dan beperkter dan onder 44.1 of/en 48 kHz. In plaats van een totaal aan 32 kanalen (met de opties), heb je nog maar 16 kanalen. Ander belangrijk punt: de DM24 is geen 24 sporen maar een 48 sporenconsole. Ho even, 16, 32 , 48?? Dat wordt wat ingewikkeld. Maar dat kan ik niet verhelpen! Ik zal het wel proberen nader te verklaren. Vertrekpunt zijn 16 analoge ingangen, zowel onder XLR als via jack en telkens voorzien van inserts (trouwens een schitterend idee). Er zijn ook 3 TDIF aansluitingen, oftewel 24 In/Out kanalen en een paar optische ADAT connecties (je moet kiezen tussen de laatste TDIF of de ADAT), en verder zijn er nog twee paar AES en S/PDIF aansluitingen. Voeg daar nog eens twee uitbreidingsmodules met acht mogelijke sporen aan toe (TDIF, ADAT, AES of analoog), of nog een "Cascade" module om twee DM24s te verbinden en dat is gelijk aan 16 In/Out. En dit alles is, bijvoorbeeld tijdens de finale mix, gelijktijdig inzetbaar, en dan kom je op maximaal 48 ingangen. Ik moet wel benadrukken dat die configuratie dan niet meer al te overzichtelijk is: de 16 analoge basisingangen dienen dan nog enkel als "line return", ze hebben dan alleen nog een controle over de volume/pan, terwijl de andere sporen alle mogelijke DSP functies bewaren, en dat zijn 4-bands parametrische EQ en compressie. De andere mogelijkheden van de DM24 zijn dan nog: 6 aux sends, twee effectprocessors. Daar moet ik even dieper op ingaan: de eerste DSP is niet zo krachtig als de tweede en houdt zich vooral bezig met effecten zoals modulatie, delay, chorus etc. De tweede is heel wat uitgebreider. Ondanks dat ie dezelfde effecten aankan als de eerste, is deze meer polyvalent: Tascam heeft daarvoor trouwens een samenwerking aangegaan met Antares en TC, te vertalen in TC effecten of modelingeffecten van micros en luidsprekers van Antares signatuur.

 

Ik heb wel degelijk "of" geschreven: je moet immers een keuze maken. Hier is een scherpe bemerking op zijn plaats: op zich is het idee van verschillende, gemodeleerde beluisteringen natuurlijk schitterend (hoe zal mijn mix bijvoorbeeld klinken in een auto?), maar als je daarvoor dan de reverb moet laten vallen, dan weet ik het niet goed: wie mixt er nu zonder reverb? Persoonlijk heb ik de modeling van micros ook niet echt nodig, maar ik heb er dan ook enkele uitstekende in huis? Aan jullie de keuze. Ik had van Antares liever de Auto-Tune geļnstalleerd gezien! Maar over de reverbs, geen kwaad woord, uitstekend op alle gebied. Toch nog een lastig detail: onder 96 kHz mode zijn noch de Antares effecten noch deze van TC beschikbaar. Maar in dat domein komen de digitale verbindingen vooral om de hoek kijken, maar dan moet je wel in je studio over andere effecten kunnen beschikken.

 

Wat de automatisering betreft: een heuse vooruitgang, zeker in vergelijking tot vorige Tascam toestellen. Hier is die geļntegreerd en uiterst krachtig. Kortweg: dit is een toestel dat gerust de centrale rol van je studio kan uitmaken. Ik zie eerlijk gezegd minder toepassingsdomeinen voor "live mixing on the road": op zich is de toegang tot de effectparameters niet al te ingewikkeld maar alles gaat minder snel dan op andere modellen van de concurrentie: veel knoppen hebben twee of meer functies en dat betekent toch altijd twee handelingen in de plaats van een enkele. De DM24 is bovenal een opname-eenheid, maar zijn slank postuur opent ook mogelijkheden tot buiten-studio opnames. Nog een andere toepassing: een uitstekende afstandsbediening voor software applicaties zoals Nuendo, Cubase, Logic Audio en weldra ook Pro Tools: de DM24 verstaat natuurlijk MIDI en er staan verschillende "templates" ter beschikking, gewoon down te laden van de "tascam.com" site.

 

KLANKKWALITEIT

 

Niet alleen de specificaties zijn uitstekend, ook de klank is van hoog niveau! Ik heb het toestel niet onder 96 kHz kunnen testen maar, zelfs onder 44.1 of 48 kHz, de klank was perfect. Daar zitten natuurlijk de 24 bit omzetters voor iets tussen, maar vergeet toch ook niet de 32 bit "floating point" DSP (weeral SHARCs). De DM24 klinkt "groots", zelfs al is ie (relatief) klein! Zowel qua dynamiek, frequentierespons, effecten, equalising, de "flow" van de automatisering, heb ik geen enkel twijfel over de kwaliteit! En voor een console in deze prijscategorie is dat geen klein bier, geloof me vrij!

 

BUDGET

 

"The most powerful", weet je nog, maar met kleine bemerkingen (cfr. de effecten), maar "affordable", dat staat buiten kijf! De DM24 komt hier zeer sterk uit, ook in vergelijking tot de concurrentie (opwaarts in vergelijking tot de 02R, neerwaarts zijn er de 01V en de nieuwe Behringer). En, in combinatie met de MX2424 meersporentafel van dezelfde firma, lijkt me dat het ideale koppel, maar ook met andere, analoge of digitale meersporentoestellen moet dat lukken: de extensiemogelijkheden zijn immers zeer uitgebreid. En de klankkwaliteit is werkelijk, op alle gebied, uitstekend en dat verrechtvaardigt alleen al het prijskaartje!

 

BESLUIT

 

Een product dat een "ereplaats" krijgt, zeker wat betreft budget. Nog een toestel dat we iedereen kunnen aanraden! (3192,00 € BTW excl, zonder meterbrug)

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • onberispelijke klankkwaliteit, extensiemogelijkheden
  • budget
  • de ergonomie is op het eerste gezicht niet altijd even logisch, kwaliteitsvolle effecten maar de DSP power is beperkt
  •