aanmelden
Sony CDR-W66
Recording & Producing 17-11-2001
door: Luc Henrion
Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: de cd-recorder Sony CDR-W66 straalt professionalisme uit! Dit wordt vast en zeker een droom van een test, maar des te moeilijker om onder woorden te brengen: op het eerste gezicht zie ik niets negatiefs...

 

ALGEMEEN

 

Een eenvoudig concept: geschikt voor studio's en voor het aanmaken van CD "masters", met andere woorden, het moet van de beste kwaliteit zijn. Het design is eigenlijk zeer conventioneel gehouden: een robuuste 19" rack, in zwarte uitvoering, twee eenheden hoog, zonder franje, gewoonweg Sony. En, laat ons eerlijk zijn, Sony heeft op het gebied van professioneel materiaal een solide imago: de CDR-W66 is het type toestel dat men trots aan zijn klant laat zien. Trouwens, evenzeer naar gewoonte: de handleiding is prima verzorgd.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Hier scoort Sony zijn beste punten: ten eerste bevat deze cd-recorder alle wenselijke verbindingen, zowel wat het analoge betreft (XLR in & out + RCA in & out) als wat het digitale betreft: AES/EBU via XLR, S/PDIF langs coaxiale en optische verbindingen. Er werd zelfs gedacht aan een BNC voor World Clock, met 75 Ohm uitgang. En dat is nog niet alles: de CDR-W66 is werkelijk voorzien van een hele hoop voorzieningen voor afstandsbediening: draadloos of niet, "Control-S", parallel (D-Sub 9), serieel (RS232) en zelfs een aansluiting type PS2 op het voorpaneel voor aanschakeling van een PC toetsenbord!

 

De CDR-W66 is trouwens niet alleen een recorder, het toestel is uitgerust met een hoop DSP power: omschakelen van de sampling rate (met "bypass") is mogelijk, Super Bit Mapping (SBM procédé), limiter en 3-bands semi-parametrische eq: +/- 6 dB in het laag van 50 Hz tot 1 kHz, in het hoog tussen 1 kHz en 12.5 kHz en in het midden van 100 Hz tot 10 kHz met een schakelaar voor de bandlengte (narrow, mid,wide). En dan hebben we nog het controleniveau, zelfs voor de digitale ingang, met een mogelijke gain van + 12 dB. Hoe kan je cd's nog beter "masteren"? Alvast nog te noteren: de CDR-W66 aanvaardt eender welk cd-type: CDR audio of niet, CDRW of niet.

 

ERGONOMIE

 

Sony had natuurlijk voorzien dat een draadloze afstandsbediening in een professionele studio soms zeer goede diensten bewijst, maar soms ook bron van allerlei problemen is en dan zeker wanneer je te maken hebt met verschillende toestellen die "ongelukkig genoeg" compatibel blijken te zijn... ik heb ooit minder gelukkige momenten beleefd toen twee van mijn videotoestellen gedwee de "record" commando gehoorzaamden terwijl ik natuurlijk het ene wilde laten opnemen en het andere in weergave wilde zetten… redelijk lastig! De Sony beschikt ontegensprekelijk over alle wenselijke functies, hetzij via afstandsbediening hetzij via pc toetsenbord, , of via computergestuurde "remote control", alles is mogelijk en even gemakkelijk te bedienen. Zelfs de verschillende "DSP menu's" zijn gemakkelijk terug te vinden (ik heb er zelfs de handleiding niet voor moeten openslaan!), het display is voldoende voorzien en alle commandoknoppen zijn groot genoeg, kortweg: superprofessionele kwaliteit.

 

KLANKKWALITEIT

 

Hiermee wordt niet gelachen: 24 bit AD/DA convertors en een SBM processing, hiermee haal je natuurlijk het onderste uit de "cd-kan". Dit toestel is heden ten dage zeker één van de meest complete toestellen op de markt. Je zou de CDR-W66 gewoon al als een "front-end" AD convertor voor eender welk digitaal toestel kunnen gebruiken: de audio kwaliteit is gewoonweg fabuleus. En ook wat de DSP effecten betreft (limiter en eq) is de kwaliteit van de partij. Je moet de limiter echt tot het uiterste drijven om hem in werking te horen en de eq, op zich niet al te sterk, geeft een neutrale klankkleur. Maar het is nu eenmaal zo dat +/- 6 dB aan de lage kant is en 12.5 kHz is dan weer niet zo hoog. Ik zou dit niet echt als een "muzikale" eq omschrijven (en hij valt zeker niet te vergelijken met een lampentoestel), maar voor hier en daar kleine verbeteringen aan te brengen, is het zeker voldoende. En dat ligt volledig binnen de bedoeling van dit toestel.

 

BUDGET

 

Eerlijk gezegd, hier wordt ook niet echt mee gelachen! Maar de CDR-W66 is niet zozeer gericht naar de home-studio eigenaars: het is een toestel dat niet alleen professioneel oogt, het is bedoeld voor mensen (en studio's) die een stabiele marktpositie verworven hebben. En dan bedoel ik ook financieel. En trouwens, wanneer je de audiokwaliteit en de geïntegreerde DSP in ogenschouw neemt, dan is het budget eigenlijk helemaal niet overdreven.

 

BESLUIT

 

Niet iedereen heeft een autonome cd-recorder nodig maar is dat wel het geval, en zoek je naar een 100% pro toestel, dan is dit wel een klasse apart: de CDR-W66 is gewoon het neusje van de zalm!