aanmelden
Tascam Portastudio 788
Recording & Producing 16-10-2001
door: Luc Henrion
In tegenstelling tot andere draagbare toestellen die de combinatie vormen tussen een meersporen opnametoestel en een mengtafel, mag de Tascam een "Portastudio" genoemd worden: dit is immers een gedeponeerd merk van Tascam zelf, dat nog stamt uit de periode van het eerste toestel uit dit genre! Maar we zijn thans wel ver verwijderd van het cassetten-tijdperk: de Tascam Portastudio 788 is volledig digitaal en functioneert met een harde schijf...

 

VOORSTELLING

 

De Portastudio 788 roept sterke, weliswaar grijze, herinneringen op aan het design van de (blauwe) US428 die we enkele tijd geleden hebben voorgesteld: zelfde rondingen in de behuizing, zelfde type knoppen, faders, maar een extra LCD en vooral de inhoud is zeer verschillend: de 788 is niet alleen een interface, het is een compleet toestel, en zelfs zeer compleet. Het design is catchy, de afwerking laat geen twijfel over, en het imago van dit bedrijf staat op het niveau van het concept van dit toestel: dit is een heuse Portastudio, of anders gezegd, een complete studio, maar dan wel portabel! Kortweg, je vindt er twee multi-effecten op, een digitale mengtafel, een reëel achtsporen opnametoestel (6 mono + 1 stereo om precies te zijn) en zelfs een SCSI interface om het resultaat te kunnen vastleggen op een cd via een externe cd-schrijver of om gegevens door te zenden naar bijvoorbeeld een JAZ schijf. De interne harde schijf die standaard meegeleverd wordt, omvat – momenteel – 10 GB, een zeer redelijke capaciteit voor acht sporen (meer dan twee uur opnametijd per spoor als je alle sporen volledig gebruikt en opvult, iets wat zelden zal voorkomen).

 

MOGELIJKHEDEN

 

De Tascam 788 biedt niet alleen 8 reële sporen aan, maar ook niet minder dan 256 virtuele, en dat is toch een pak meer dan de meeste toestellen. De digitale mengtafel is uiterst compleet maar beschikt bijvoorbeeld enkel over een statische automatisering (configuraties kunnen enkel opgeslagen worden) en is dus niet dynamisch, wat eigenlijk wel, gezien de prijs, in de lijn van de verwachtingen lag. Wat de verbindingen betreft, vind je vier analoge ingangen, onder de vorm van vier symmetrische jacks, geen XLR (in tegenstelling tot de US428) maar 2 jack-XLR adapters werden door Tascam standaard voorzien voor het gemakkelijk aanschakelen van microkabels. Een klein minpunt: er werd niet voorzien in fantoomvoeding. Wil je bijvoorbeeld je (pseudo?-) Neumann gebruiken, dan moet je maar zorgen voor een supplementair doosje. Spijtig. Opvallend is de vierde ingang ("D") die over een extra "mic/guitar" swtich beschikt, anders gezegd een impedantie schakelaar, voor het rechtstreeks aanschakelen van een elektrische gitaar. Je vindt er ook nog twee auxiliary ingangen (RCA) op, maar geen digitale ingang. Voor de uitgangen is er bijvoorbeeld wel één voorzien, in S/PDIF formaat, en dit bovenop de analoge uitgangen: hoofd stereo-uitgang via 2 RCA's, zoals ook voor de "monitor" uitgang, een uitgang voor koptelefoon via ¼" stereojack, en twee jacks voor aux uitgangen. Natuurlijk mogen we hierbij de MIDI in & out en de SCSI interface niet vergeten, en dan zijn we helemaal rond. Voor de voeding zorgt een externe transfo, specifiek ontworpen voor de Tascam 788 en er is ook een jack voorzien voor de afstandsbediening (punch in/out).

 

ERGONOMIE

 

Tascam is er volgens mij in geslaagd om de opname met harde schijf even vertrouwd te maken als deze van de antieke cassettes. Zelfde transporttoetsen (voorzien van een extra "jog/data"), zelfde concept voor de mengtafel e.a. De toewijzing van de opnamebronnen is zeer eenvoudig gehouden want elkeen heeft zijn eigen bedieningsknop, hetzelfde geldt voor het opnamespoor en voor de te modificeren mengsporen. Even een verduidelijkend voorbeeld. In vergelijking tot de oudere Portastudio's is er wel een hemelsbreed verschil en dit is slechts het topje van de ijsberg. Wie verder, veel verder wil gaan in het bewerken van de klank zijn er immers tal van mogelijkheden voorzien. Dan is natuurlijk de grafische LCD, die golfvormen kan weergeven maar dan natuurlijk op zeer beperkte schaal, benadeeld tegenover de 17" (of grotere) schermen die we kennen van informaticatoepassingen bij mengtafels… Zelfs met de voorziene "scrub" functie kan dit LCD niet tippen aan grotere versies, type Pro Tools of Soundscape. Maar het doel is dan ook verschillend. De 788 heeft tot doel, net zoals de naam Portastudio doet uitschijnen, dat het toestel overal kan meegesleurd worden. Een soort "super noteblock" audio, en dan nog in luxueuze uitvoering: acht sporen, AD/DA conversie en opname in 24bitresolutie (zonder enigerlei compressie), twee hoogkwalitatieve multi-effecten, 3 EQ-banden (parametrische mid) per spoor, en 999 "undo" niveaus laten er geen twijfels over bestaan: je kan en mag je wel eens vergissen, en zelfs meerdere malen!! En, de resultaten van opnames met de 788 zijn het waard om op cd gebrand te worden; dat vormt trouwens geen enkel probleem, Tascam raadt natuurlijk hiervoor het CDR-788 model aan, voorzien, zoals de naam al laat uitschijnen, om rechtstreeks te worden aangesloten op de Portastudio 788… maar dat moet U niet weerhouden om ook andere, weliswaar duurdere, toestellen uit te proberen. Nochtans bestaat er nog een goedkopere oplossing, ook onder "Tascam vleugels", de CD-W512S...

 

KLANKKWALITEIT

 

Naast de 24bit resolutie die al borg staat voor optimale kwaliteit van het moment dat je digitaal werkt, heb ik toch ook enkele andere aspecten van de Tascam 788 uitgeprobeerd, en laat ons bij het begin beginnen. Tascam kondigt een dynamiek van 82 dB aan. Ik kan jullie al verkondigen dat dit een zeer voorzichtig cijfer is: dat krijg je inderdaad wanneer je de inputgain volledig openzet, maar als je deze vermindert (voor bronnen van een hoger niveau, die trouwens vaker voorkomen), dan bereik je, in ieder geval voor wat de digitale S/PDIF betreft, zeer zeker betere cijfers, rond de 100 dB en nog hoger, en dit komt volledig overeen met de 24 bit norm. De frequentierespons bereikt gemakkelijk waarden tussen 20 en 20 kHz, tot op 1 dB na precies, en de distorsie is zeer miniem te noemen. De opnamekwaliteit staat dus buiten kijf.

 

Wat de mengtafel betreft, de egalisatie van elk spoor is 3bands, hoog en laag zijn semi-parametrisch (+/- 12 dB van 32 Hz tot 1600 Hz en van 1700 Hz tot 18 kHz), terwijl de mid volledig parametrisch is en de volledige band beslaat (32 Hz tot 18 kHz), met een variabele "Q" tussen 0.25 en 16, excellente waarden versterkt door excellente resultaten. Ik was wel minder overtuigd over de kwaliteit van de effecten, meer bepaald over de reverbs, weliswaar bruikbaar maar zeker niet spectaculair: bij Tascam ziet men wellicht niet het nut in van een egalisatie voor, tijdens, of na het reverbeffect… Nu moeten we ook niet te miezerig doen, het budget zal hier wel een rol in spelen en er zijn niet al te veel alternatieven: ik wil U zeker een compressor aanbieden maar dan moeten we de eq laten vallen (zoals het geval bij andere firma's, volg mijn wijsvinger…)! Neen, de DSP power is zeker van de partij. En deze is zelfs eenvoudig toe te passen: ofwel twee algemene stereo-effecten, ofwel een (multi-) effect en een algemeen stereo-effect (2), ofwel een gesupprimeerd (2) effect dat plaats moet ruimen voor een reeks compressors (een per spoor) en/of een stereo-effect (1) of een "insert" multi-effect. Voor elk wat wils. En je kan dan natuurlijk nog teruggrijpen naar externe effecten: de aux in- en uitgangen (stereo) zijn er voor!

 

BUDGET

 

De Portastudio Tascam 788 is misschien niet het goedkoopste product op de markt, zeker als je er dan nog de cd-schrijver bij wilt, maar hij is meer dan zijn geld waard, geloof me vrij: al heeft men hier en daar het mes in het budget gezet, nergens ging dit ten koste van de toepassingen, noch van de kwaliteit. Misschien is er op het gebied van de ergonomie de iets te kleine LCD, en op het vlak van de verbindingen het ontbreken van XLR en fantoomvoeding, maar dat is dan ook alles. Geen kritiek mogelijk. En, zelfs in vergelijking met de rechtstreekse concurrenten (lees Akai, Fostex, Korg, Roland, Yamaha, …), dan staat de Tascam 788 wel degelijk zijn mannetje.

 

BESLUIT

 

Nog een te duchten concurrent voor op je verlanglijstje…de taak van de mogelijke klant wordt er niet gemakkelijker op, maar wie hoor je daarover klagen? Voor wie demo's wil opnemen die even goed klinken als "masters".

 

Of anders gezegd: voor wie gewoonweg "masters" wil maken!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • goede ergonomie, zeer gebruiksvriendelijk, uitstekende opnamekwaliteit, AD/DA conversie en goede eq
  • geen XLR of fantoomvoeding, grote soepelheid voor het inlassen van effecten maar de reverb is niet echt spectaculair