aanmelden
Sony MDSE-12
Recording & Producing 24-08-2001
door: Luc Henrion
In November '99 stelde ik al de eerste MiniDisc recorder voor die past in een enkele 19" rakeenheid: de Sony MDSE11. Nu komt Sony met twee nieuwe toestellen op de markt: de MDSE10 en de E12. De 10 is niets anders dan een "eenvoudiger" versie van de 12, of beter gezegd met minder professionele aansluitingen. Maar het is het 12 model dat ik zal bespreken.

ALGEMEEN

 

Vermits de MDSE12 quasi alle ingrediënten van zijn voorganger bevat, beperk ik me bij deze test tot een korte opsomming, zelfs al zijn deze zeer belangrijk. Eerst en vooral is er de… afstandbediening! Deze zorgt onder meer tot een directe toegang tot de eerste 25 tracks, en dat is, vooral in het geval van geluidsversterking, een enorm voordeel. Veel gemakkelijker bijvoorbeeld dan een numeriek pad met 10 toetsen. Alvast te noteren: deze afstandbediening kan mét (voor veilig "live" gebruik) of zonder kabel (gemakkelijker in de studio) gebruikt worden. De aansluitingen zijn zeer professioneel, had ik al gezegd, maar ze zijn ook zeer polyvalent: XLR in- en uitgangen (symmetrisch en met een niveauschakelaar), maar ook in RCA, en natuurlijk ook digitaal onder S/PDIF standaard (coaxiaal). Zoals ik al vermeld heb voor het vorige model, mis je toch wel een beetje het AES formaat, maar er is niet voldoende plaats over op het achterste paneel. Een opmerking: het E10 model heeft geen XLR aansluitingen voor de analoge in- en uitgangen, maar daarvoor krijg je wel optische digitale in- en uitgangen. Als je dan vooral onder dit formaat werkt, dan is de keuze snel gemaakt! Signaleren we ook even dat je een pc klavier kan aansluiten (vooral gemakkelijk voor het benoemen van de tracks, maar alle functies van de MDSE12 kunnen ook via dit klavier bediend worden, zodat dit je afstandbediening wordt). Er zijn ook parallelle poorten, RS 232C en "relay", voor verbindingen naar tal van andere toestellen en het successievelijk gebruik van deze toestellen.

Een nieuwigheid bij de MDSE12: de mogelijkheid om op te nemen en in te lezen in "long play" mode (in stereo, maar een mono toepassing kan ook), maar, eerlijk gezegd, dit is een specificatie waarvan het nut me ontgaat: ken jij verschillende mensen die deze "long play" mode gebruiken bij DAT opnametoestellen? Ik niet.

Bij de functies die van de MDSE12 een professioneel toestel maken, vind je onder meer de volgende: een varispeed functie, de "Time Machine Recording" mode (een toepassing van 6 seconden continu opname voor de "start"), een "auto pause" mode (automatisch stoppen na elke track: zeer nuttig voor p.a. toepassingen), een "auto cue" (snel starten), etc. Ook alle edit functies, mogelijk voor MiniDisc toepassingen, zijn van de partij: erase, combine, move, divide, name, undo, fade in & fade out, en een nieuwe modus: modificatie van een opgenomen trackniveau na opname. Nuttig wanneer je de verschillende tracks op een gelijk niveau wil zetten.

De klankkwaliteit staat buiten kijf. Zowel voor opname als voor weergave, het MiniDisc formaat is werkelijk een waardig alternatief voor de CD (en voor DAT). Met daarbovenop nog tal van voordelen zoals heel gemakkelijk uitwissen, of om de"inhoudstafel" te veranderen, en… op te nemen, gewoonweg geniaal! Enkele cijfers moeten dit alles staven. De MDSE12 biedt een frequentie respons aan van 5Hz tot 20 kHz, aan +/-0.3 dB. Niet slecht, hé? En in playback modus is de dynamiek hoger dan 98 dB. Dit komt overeen met een betere dynamiek (2 dB) dan het theoretisch maximum van het 16bits cd-formaat, we benaderen eerder het niveau van een 20 bit opnametoestel!!!

BESLUIT

 

Een besluit dringt zich op: een licht toestel (minder dan 4 kg), dat weinig plaats inneemt (een enkele 19" rakeenheid) maar zeer professioneel uitgedost. En ik heb me laten vertellen dat de lanceerprijs zeer interessant is...

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • de audio verwezenlijkingen, de fabricatiekwaliteit, de meervoudige functies, de ergonomie.
  • een misschien iets hoge prijs: dus profiteer maar snel van de lanceerprijs!