aanmelden
GFORCE M-TRON
Recording & Producing 29-08-2001
door: Luc Henrion
Goesting om nog eens een ouwe King Crimson te spelen? Een oude Genesis? Of een zelfs een ouwe Beatles song? Dan moet je natuurlijk die onvergetelijke sound van de Mellotron kunnen terugvinden… Maar waar vind je tegenwoordig nog zo'n toestel? En in welke staat zul je dit dan aantreffen? Niet getreurd: er is nu een zeer getrouwe weergave, onder de vorm van een VST "plug-in"!

ALGEMEEN

 

De M-Tron van Gforce (onderafdeling van Gmedia) is bestemd voor elke, weliswaar degelijk uitgeruste, Mac of pc: Windows (95, 98, 2000), een PII aan 300MHz volstaat, met 96 MB Ramgeheugen, een Mac (OS 8.5…), een 604e aan 200 MHz moet volstaan, met 128 MB Ram. Vermits het om een exclusieve VST plug-in gaat, moet je natuurlijk wel beschikken over een VST (2.0) applicatie. Ik heb de M-Tron zonder problemen uitgetest op Cubase met een Celeron 400 MHz. De installatie verliep vlekkeloos. Toch enkele nuttige tips: kijk goed je toegangspoort na, deze moet inderdaad overeenstemmen met die van je toepassing (bij Cubase, kies je het "VST plugins" bestand), anders zal de M-Tron zeker niet verschijnen in je VST toepassing. De andere tip heeft betrekking op het feit dat de M-Tron over 28 vooraf opgenomen klankbanken beschikt, allen afkomstig van de originele Mellotron banden (volledige nabootsing, met inbegrip van slijtagekenmerken…), en dat komt natuurlijk overeen met een hoop MB! Sommige banken bereiken zelfs 27 MB aan "samples". Het totaal komt op iets meer dan 500 MB. Tijdens de installatie wordt de keuze geboden om één bank of alle 28 banken te laden. Ik raad aan alles ineens te laden, en daarna te kiezen tussen wat je wil bewaren en wat je wil verwijderen. Elke bank is gemakkelijk te herkennen: op pc is de naam van elke bank (voorbeeld van een afkorting: "sad-trgs" voor "sad strings") voorafgegaan door de letters "pc" en gevolgd door de extensie ".cpt". Zoals steeds hangt de kwaliteit van je plug-in voornamelijk af van de kwaliteit van je klankkaart. Met mijn Mixtreme van Soundscape, met slechts een latentietijd van 13 ms, heb ik geen enkel probleem ervaren.

De Mellotron (de echte!) is de (analoge) voorvader van de "samplers". Hiervoor maakte dit toestel gebruik van magnetische banden (één voor elke noot!), met klanklengtes van maximum 8 seconden (zonder loop). Dit alles wordt verbazingwekkend goed weergegeven door deze M-Tron (de plug-in). Met inbegrip van een onberispelijke sonore weergave… de M-Tron zit in vele muzikale geheugens gegrift, mede dankzij de charmante klankkleur… en voor zijn spreekwoordelijke onbetrouwbaarheid!!! Op dat punt zit je met een VST plug-in dus goed: geen enkele "crash" te vermelden, en dit na dagenlang testen. Ik heb me laten vertellen dat Rik Wakeman, himself, deze plug-in zelfs "live" gebruikt!

Grafisch uiterst verzorgd (met een obligaat spoor van een sigarettenstompje en kringen van glazen op de nagebootste buitenzijde!!!) en technisch gezien uiterst eenvoudig om te bedienen. De bedieningsknoppen zijn een kopie van de Mellotron originelen en geven toegang tot een beperkt aantal functies: pitch, tone & volume. Een A/B/C selectieknop leidt naar de geïnstalleerde klankbanken of naar twee parameters die niet terug te vinden waren op het originele Mellotron model: attack & release. En dit alles kan bediend worden via MIDI controllers, met een "panoramic" als toemaatje.

BESLUIT

 

Besluit: tijdens de testsessies werd ik bedwelmd door een nostalgisch vleugje … mijn "gevoelige ik" moest zelfs een traantje wegpinken…En aangezien de M-Tron aangeboden wordt voor een democratisch prijsje, zie ik niet hoe je hieraan zal kunnen weerstaan. Een aanrader voor alle "koele kikkers" onder jullie (en ik hoor daar ook bij…!)

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • perfecte heruitgave van het origineel
  • perfecte heruitgave van het origineel