aanmelden
Korg Microkorg S
keyboard-synthesizer/vocoder
Keyboard Instruments 19-01-2017
Korg steelt de spotlights regelmatig met nieuwe analoge replica’s en synths. Maar de MicroKorg is de Korg die al 15 jaar lang stilletjes in productie is en nog steeds goed verkoopt. Na de XL komt het bedrijf nu met een nieuwe versie: de spierwitte S. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

door: Ruud Lekx

Van sommige synths is het lastig om goede demo’s op Youtube te vinden, maar typ ‘MicroKorg’ in en je bent de eerste maanden wel zoet met meer dan 30.000 hits. Het origineel bestaat dan ook al jaren lang en je komt de MicroKorg echt overal tegen; van homestudiootjes tot grote festivalpodia. Dan doe je als bedrijf iets goed, dat is duidelijk.

Die lange levensduur is helemaal bijzonder als je bedenkt dat de MicroKorg digitaal is, en over het algemeen wordt die technologie in sneltreinvaart doorontwikkeld en is een synth van twee jaar geleden al verouderd. Zo niet de MicroKorg; deze nieuwe S-versie gebruikt intern nog gewoon dezelfde componenten als het origineel. Korg mag met de Minilogues, Volca’s en wat allemaal nog meer de analoge markt weer helemaal bedienen, het zijn synths als de MicroKorg die ervoor zorgen dat de rekeningen kunnen worden betaald.

Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk wel eens een goed idee om zelfs bestsellers eens te updaten. Gewoon, wat extra dingen erop, fris kleurtje, zodat ie er weer even tegenaan kan. Dat lijkt precies wat Korg met de nieuwe S-versie heeft gedaan. En waarom ook niet? Never change a winning team geldt ook zeker hier, en het eerste dat opvalt als ik de MicroKorg weer eens in de studio heb, is hoe goed, snel en lekker het ding klinkt en werkt.

 

Geen bug, meneer

Maar laten we eerst eens kijken wat er allemaal vernieuwd is met de komst van de MicroKorg S (€ 585,-). Nou, ehm... weinig dus. Er is een extra bank met presets (altijd welkom) en er is nu ook ruimte voor eigen sounds zonder meteen de factory presets te overschrijven. Ook prima, want anders dan bij veel synths zijn de presets hier prima bruikbaar.

Verder is er natuurlijk die witte kleur. Die maakt de synth weliswaar beter zichtbaar op het podium en ook wat trendier, maar tegelijk heb ik hier wat meer witte apparaten staan die toch veel sneller smerig worden, of soms vergelen als het plastic is. De houten zijkantjes zijn dan weer wel mooi.

De grootste verandering is er eentje waarvan ik er nog niet helemaal uit ben of deze nou handig is of niet. Want onder de toetsen heeft Korg drie speakers gemonteerd, zodat je de synth voortaan zonder versterker of hoofdtelefoon direct kunt gebruiken. Het bedrijf vermeldt zelfs trots dat je lage tonen kunt voelen terwijl je speelt: het is geen bug, het is een feature, meneer! Aan de ene kant zie ik het nut wel in van de speakers, zeker in combinatie met het feit dat je de MicroKorg op batterijen kunt laten werken: totaal portable en de droom van elke straatmuzikant. Maar ook op vakantie of andere plekken waar je jezelf voorheen moest afsluiten van de buitenwereld met een hoofdtelefoon, is de Korg nu hoorbaar terwijl je toch deel bent van de wereld. Of iedereen jouw gepiepknor ook kan waarderen, is dan weer een heel ander verhaal.

 

Speakers uit of aan?

Tegelijk heb je in normale omstandigheden waarin je een synth gebruikt − dus in de studio of op het podium − helemaal niks aan speakers en zijn ze zelfs gewoon irritant. In mijn studio heeft er steeds gewoon een losse jackplug in de hoofdtelefoonaansluiting gezeten; dat is de snelste manier om de speakers uit te zetten. Net toen ik dacht ‘waardeloos’, ontstond met twee vrienden het spontane idee van een jamsessie in de tuin met twee akoestische gitaren en… de MicroKorg. En toen was het ineens geniaal dat ie speakers had. Uiteindelijk denk ik dat het geen slechte feature is: leuk als je het nodig hebt, en als je het niet nodig hebt, zit het niet in de weg.

Er is eigenlijk maar één ding waarvan ik zou kunnen wensen dat Korg het zou hebben geüpdate: een usb-plug! Van alles en nog wat heeft tegenwoordig usb, en ik kan me zo voorstellen dat je zo allerlei dingen kunt updaten, of met een kabel de synth aan je daw kunt hangen. Wel weer bonuspunten krijgt de MicroKorg voor het hebben van drie standaard midi-inputs, inclusief een echte midi-thru.

 

Soundmuze

Verder is de MicroKorg nog net zo’n lekkere synth als hij altijd al was: hij klinkt goed, is flexibel met audio-inputs en een eigen vocoder met bijgeleverde microfoon, en is gemakkelijk te bedienen. Volgens mij heb ik nog nooit een MicroKorg-manual hoeven inkijken. De MicroKorg is een werkpaard: zo’n synth die altijd het geluidje paraat heeft dat je op een bepaald moment zoekt. Er valt van alles op aan te merken (beperkte polyfonie, kleine toetsen, etc.), maar op de een of andere manier zijn ze nog altijd gewild, en dat komt omdat ze resultaten opleveren. En op een of andere manier is het een synth die inspireert, misschien wel de belangrijkste eigenschap van een muziekinstrument. Ik heb hier synths gehad die 100x meer kunnen, maar waar je naar zit te staren van: ja, wat nu? Met de MicroKorg wil je meteen aan de slag, en nu heb je zelfs niet meer het excuus van: er was geen versterker… Het is gewoon een heel gemakkelijk ding om goede sounds uit te halen en hoewel de engine dus in digitale termen al meer dan bejaard is, klinkt alles nog prima. Natuurlijk had er van alles en nog wat kunnen worden uitgebreid, van polyfonie (vier stemmen is redelijk lachwekkend anno 2016) tot fysieke outputs, tot effecten, et cetera. Maar ten eerste hebben we daar de MicroKorg XL al voor, en ten tweede is nou juist de overzichtelijkheid een van de sterke punten van de MicroKorg.

 

Conclusie

Is dit een goede update of niet? Ik denk zelf van wel: de functionaliteit is groter, er zijn wat handigheidjes toegevoegd en de MicroKorg ziet er weer kek uit. Tegelijkertijd blijft Korg de normale MicroKorg en de XL+ ook door produceren. Die laatste heeft dan bijvoorbeeld weer meer polyfonie. De eerste wordt nu heel goedkoop aangeboden: het verschil tussen de normale MicroKorg en de S is iets van 115 euro. Of de extra features dat waard zijn, moet je zelf beslissen. Maar dat de MicroKorg nog best een tijdje meekan in het huidige klimaat, mag duidelijk zijn!



HET OORDEEL

+    • oud ontwerp is nog zeer actueel

    • extra geluidenbank zeer welkom

 

–    • geen usb