aanmelden
Stagg STP-710
Keyboard Instruments 05-02-2005
door:
Als je dacht dat Stagg het bij de accesoires, gitaren, versterkers, microfoons, flightcases, snaren, drums, & ging houden, dan mag je nog eens denken. De digitale piano STP-710 staat klaar om het uitgebreide Stagg gamma aan te vullen.

 

CONCEPT

 

Zoals je op de foto's kan zien, is deze digitale piano van Stagg een meubel geworden. Ver zijn ze het niet gaan zoeken, en ook de nieuwe futuristische modellen hebben ze bij Stagg aan zich laten voorbijgaan: je krijgt een mooi klassiek meubel dat slechts de helft zo hoog is als een akoestische buffetpiano, dus dat scheelt bij het afstoffen.
In het meubel zitten, zoals gebruikelijk, de luidsprekers en de pedalen ingebouwd in het design. Onderaan de piano vind je links en rechts een luidspreker, elk goed voor 25 watt geluidsvermogen. De drie pedalen zitten gelukkig op de traditionele plaats, en zijn identiek aan de pedalenset van een akoestische piano (rechts sustain, midden sostenuto ofte het aanhouden van één noot, en links de demper). Op het bovenblad zien we een handige partiturenhouder, die zich vanzelf vastzet bij het omhoogplaatsen.

 

KLAVIER & FEATURES

 

Het vrij lichte 88 toetsen klavier is een kwestie van waar je naar op zoek bent. Voor de klassieke pianist zal het een aanpassing vragen, en de hobbyist kan zich misschien gaan afvragen waarom hij nu langer piano kan spelen zonder fysieke last in de polsen. Als je start met pianolessen, kan het lichte karakter van dit klavier zowel een voor- als een nadeel zijn. Je bespreekt het best eens met je leraar of lerares, of sla er de handige speeltechniektips die in de MMM s 177-181 werden gepubliceerd. We kunnen in ieder geval meegeven dat ook deze elektrische piano een heel eind wegblijft van het echte pianoklavier. Bijgevolg is ook de respons een heel andere ervaring dan bij een echte piano, maar we zijn de laatste om mirakels te verwachten (we kennen momenteel niet één elektronisch klavier dat hetzelfde aanvoelt als een akoestische piano). Als je echt de real deal wilt of zoekt, dan zal je die wellicht ook gewoon kopen. Om de respons ietwat te kunnen bewerken, bouwde Stagg de touch -functie in. Zo is het mogelijk om in vier standen de respons van de klanken op je aanslagen te kiezen. In de OFF stand is er geen velocity reactie, alle aanslagen (hard of zacht) klinken dus even luid. De drie volgende standen (1, 2 = default en 3) zorgen voor steeds meer verschil in harde en zachte aanslagen. Zo moet je op de derde stand al hard werken om de luidste noten te horen te krijgen.
Maar liefst tien verschillende klanken kan je bespelen, al dan niet door een effectprocessor gejaagd. Deze klanken kan je per twee layeren , zo kan je een achtergrond van strijkers laten meespelen met jouw pianopartij. Door de twee tracks sequencer is het mogelijk om jezelf op te nemen en achteraf streng te beoordelen. Bij deze sequencer horen uiteraard de metronoom (die je ook zonder op te nemen kan gebruiken) en twee tempo knoppen. Met deze plus en min knop kan je het tempo van 40 bpm tot 240 bpm laten variëren. De 19 demosongs zijn trouwens ook midi files, zodat je ze kan vertragen en versnellen met de tempoknoppen. Handig als je eens wil meespelen of het stuk wil leren oefenen. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was, werd een transposefunctie ingebouwd (tot een octaaf omhoog en omlaag). Ook dit is een handige feature, vooral als een eventueel te begeleiden zangeres weer eens wat verkouden is en het boeltje zo maar even een terts lager wil zingen & Op de drie digits tellende display, krijg je het tempo, de transpositie, het klanknummer, het demonummer en de touch  waarde uiteraard te zien.
Last but not least: je kan rustig studeren, creëren of je te pletter amuseren zonder dat je commentaar van je huisgenoten hoeft te verwachten, m.a.w. er is een koptelefoonaansluiting voorzien.

 

GEBRUIK

 

Aan de slag & Na een gevecht met onze onhandigheid (Ikea, its  all coming back to me &), de onderdelen en een schroevendraaier stond een mooi rosewood meubel klaar voor onze test (stp 710 rw, ook verkrijgbaar in zwart: stp 710 bk). Vergis je niet, dit meubel is gericht op huisgebruik. Met z n 62 kilo ga je deze jongen niet zomaar op een podium, laat staan in een auto plaatsen. Aan de achterkant vinden we schuin onderaan (zodat het meubel nog tegen de muur past!) een pedaalaansluiting, midi in en out en een stereo line uitgang die AUX wordt genoemd. Na het aansluiten van het elektriciteitssnoer (onderaan) en de pedalen (een vijfpolige din) konden we aan de slag. Alle knoppen zijn goed geplaatst en degelijk afgewerkt. Zowat elke knop (met uitzondering van de kleinere tempo en select knoppen) licht op als je ze indrukt. Eerste in de rij is de dual knop die het mogelijk maakt een klank toe te voegen aan je gekozen klank. Zo kan je strings toevoegen aan je elektrische piano, of vibes aan je kerkorgel als je daar behoefte aan zou hebben. Balans tussen de twee klanken is ok, maar niet te editeren. Dat is ook het geval met de dsp unit, die per klank een multi-effect toevoegt. Voordeel is dat de dsp unit slechts klinkt als je de knop indrukt. Wanneer je de piano opstart staat deze niet aan. Als je hem opzet, blijft hij geactiveerd, ook al kies je een andere klank. Handig geprogrammeerd, dachten we zo. Per preset krijg je een specifiek effect. Zo is de reverb (+iets chorus-achtig) niet zo subtiel en misschien daardoor niet zo bruikbaar op de piano. De vibes en strings kunnen hun bijhorend effect dan weer wel verdragen. En een harpsichord met een soort phaser is grappig. De sequencer is handig en makkelijk in gebruik, al werd het ons niet meteen duidelijk hoeveel songs we zo kunnen opnemen en hoe we na een eerste song  een tweede kunnen opnemen. Wanneer je een demo beluistert of een song opneemt of afspeelt, mag je niet vergeten de track A en/of track B knop te activeren, anders hoor je helemaal niks. Handig aan de tempo- en tranposeknoppen is de reset-functie. Bij het indrukken van plus en min tegelijk zet je de transpose op 0, het tempo op 120 en het tempo van een demo terug op zijn originele tempo.

 

KLANK

 

De akoestische  pianoklanken zijn warm en vertonen geen opvallende verschillen tussen de verschillende registers en octaven. Ze klinken als een consistent geheel. De piano1 bevat heel wat soundboard (klank van de hamertjes en het hele akoestische instrument dat meeklinkt) maar durft wel eens bij hoge velocities een sampling-bitprobleem-bijklank te laten horen, al kan dat kan ook ons ver-zoekend oor zijn. De piano2 is op hoog volume wat agressief in het laag mid. Daar moet aan toegevoegd worden dat het volume meer dan toereikend is en dus niet zo snel op een hoog niveau zal moeten gezet worden.
De overige klanken (2 elektrische piano s, harpsichord, vibes, strings, koor, jazz en church organ) deden ons wat denken aan eerste generatie GM klanken.

 

BESLUIT

 

Zowat elk merk heeft een budget digitale piano. Het valt dus af te wachten wat dit instrument van een 'budget fabrikant' met een goede naam zal gaan doen. Met deze STP 710 mikt Stagg op de beginnende (al dan niet student) pianist. Ook de huishobbyist zal dit mooie instrument zeker weten te appreciëren. Probeer hem zeker eens zelf uit!