aanmelden
Mapex Saturn V
drums
Drums & Percussion 16-03-2016
De Saturn is al een flinke tijd de topset van Mapex en heeft nog onlangs een forse update gehad. In de goedkopere sets werden kort daarna een aantal features toegevoegd die bij de Saturn nog ontbraken. Terug naar de tekentafel, dus.
door: Dennis Boxem

De update van Saturn IV naar V is een relatief kleine, maar wel een met behoorlijke gevolgen. De belangrijkste wijziging is de vorm van de draagranden op alle drums. Bij de nieuwe Soniclear spanranden zit het snijvlak van de draagranden verder naar het midden van de ketel. Dat zorgt ervoor dat de vellen beter op de ketel liggen. Ook bij lage velspanning komt het vel daardoor goed tegen de draagrand aan, en dat merk je aan zowel het stemgedrag als aan de klank.

Mapex heeft van oudsher een relatief kleine keteldiameter, waardoor de passing van de vellen sowieso nooit zo’n probleem is geweest. Maar met de nieuwe positie van de rand zal hier sowieso nooit meer sprake van zijn. Ook als een vel per ongeluk een keer iets krapper uitvalt.

Onderkant
Een andere wijziging betreft de geïsoleerde ophanging van de toms. De laatsten hebben namelijk een compleet nieuwe beugel gekregen. Die zit met twee in rubber gevatte bouten vast aan de onderkant van twee spanbokken. Een rubberen dopje aan de onderkant van de beugel drukt tegen de ketel om het geheel in balans te houden. Het lijkt op het systeem dat Sonor vroeger op de Delite sets gebruikte, alleen zit er bij het Mapex-systeem heel wat meer speling in.

De tomophanging isoleert prima, want er is totaal geen klankverschil tussen de tom wanneer hij op de tomhouder is gemonteerd en wanneer je hem aan de spanrand vasthoudt. Er is echter wel een nadeel aan de nieuwe beugel. De tom heeft veel meer bewegingsruimte, en dat maakt hem lastig af te stellen. Als je de tomhouder vastdraait en de tom vervolgens loslaat, zakt hij nog een behoorlijk stuk naar beneden.

Breder
De ketels van de Saturn V zijn hetzelfde opgebouwd als die van zijn voorganger: vier lagen esdoorn aan de buitenkant, en drie lagen walnoot aan de binnenkant. De toms zijn 6,15 millimeter dik, de bassdrums zijn met 7,5 millimeter een fractie dikker. Het esdoorn zorgt voor de bekende punchy klank, terwijl het walnoot flink wat laag aan de sound toevoegt.

Mapex levert de toms met transparante dubbellaags Remo Emperor slagvellen en enkellaags transparante Ambassadors als resonansvellen. Dat is een prima combinatie voor het steviger werk. De klank van de toms is vet en puntig, ze hebben flink veel buikig laag en een prachtige volle sustain. Met een setje enkellaags slagvellen krijgen de toms nog iets meer ruimte en heb je een nog breder stembereik.

De toms van de vernieuwde Saturn laten zich uitermate precies stemmen. De keurig vlakke draagrand zorgt er in combinatie met de behoorlijk stugge 2,3 millimeter dikke spanranden voor dat je heel veel controle hebt over de klank. Een kwartslag aan een enkele spanbout zorgt er al voor dat je de stemming van de tom hoort veranderen.

De nieuwe Soniclear spanranden komen vooral tot hun recht bij wat lagere stemmingen. Ook daar blijft de Saturn V nu uitermate goed in balans. Het stembereik van de set is daardoor een flink stuk ruimer geworden.

Het verschil tussen de nieuwe ophangbeugel en die van de vorige Saturn lijkt marginaal. Met een direct vergelijk tussen twee trommels was het nauwelijks waarneembaar, en het verschil dat hoorbaar is zou net zo goed kunnen komen door een kleine variatie in de gebruikte vellen.

Boomy
De 20”x16” bassdrum van de testset wordt geleverd met enkellaags Remo Powerstroke 3 vellen met een ingebouwde dempring. Zonder extra demping en zonder microfoongat in het voorvel is de klank van de bassdrum behoorlijk boomy. Vol en donker, dreunend en punchy. Laat je de klopper van het vel terugkomen, dan blijft de toon aardig lang doorklinken, maar druk je de klopper in het vel, dan is de klank goed te controleren.

Een klein microfoongat in het resonansvel is ook goed voor de nodige controle. Met een handdoekje tegen het slagvel haal je de laatste sustain weg en krijg je een volvette dreun. De 20”x16” is relatief compact, maar als je de klank hoort, vraag je je af waarom je eigenlijk een grotere bassdrum mee zou slepen. Het stembereik is goed, er komt meer dan voldoende laag uit en de klank is prima te sturen. Meer heb je in veel gevallen niet nodig.

De Saturn van de testset heeft een van de vijf verkrijgbare Exotic finishes: een prachtige Amber Maple Burl buitenlaag afgewerkt met een kleurloze transparante lak. Die buitenste houtlaag heeft een prachtige tekening die door de vlekkeloze lak helemaal tot z’n recht komt. Er is ook een betaalbaardere variant van de Saturn V, met drie beklede en twee gelakte finishes.

Kortom
De Saturn V is zoals gezegd ten opzichte van het vorige model een kleine update. Het stembereik is iets breder, de sustain hooguit een fractie beter; in ieder geval geen reden om je vorige Saturn voor in te ruilen. Wel maakt het de Saturn tot een nog aantrekkelijker werkpaard, door zijn veelzijdige, gecontroleerde klank, gecombineerd met z’n prachtige finish. Als je op zoek bent naar een professionele drumkit voor rond de tweeduizend euro, dan hoort de Saturn V simpelweg op je lijst.

 

HET OORDEEL

+ punchy klank met veel laag
+ ruim stembereik
+ prima prijs-kwaliteitverhouding

- nieuwe tommount heeft relatief veel bewegingsruimte 

DE FEITEN
• hybride ketels met 4 buitenlagen van esdoorn en 3 binnenlagen van walnoot
• zwart verchroomd ketelbeslag
• Soniclear draagranden op de ketels
• professionele Remo Emperor slagvellen en Ambassador resonansvellen
• Powerstroke 3 vellen op de bassdrum
• verkrijgbaar in beklede en gelakte variant, én in Exotic

Testset
• Mapex Saturn V Exotic in Amber Maple Burl
• 20”x16” bassdrum
• 10”x8” en 12”x9” toms
• 14”x14” floortom
• prijs: € 2.141,-