aanmelden
Paiste Signature Precision
Drums & Percussion 30-10-2013
door:

CYMBALS

 

 

Paiste is één van de grootste spelers op de cimbalenmarkt en hoewel ze al ongeveer honderd jaar cimbalen maken, hebben ze toch de reputatie van een redelijk jong bedrijf te zijn. Dit komt vooral omdat ze eind jaren ’60, begin jaren ’70 doorbraken met hun cimbalen die specifiek voor rockdrummers waren ontworpen, zoals de Giant Beat, maar vooral de 2002-reeks. Die laatste reeks is zo legendarisch dat Paiste ze onlangs opnieuw heeft uitgebracht. Deze cimbalen waren door hun hoge tonen en power opgewassen tegen de luide rockgitaren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat topdrummers zoals John Bonham (Led Zeppelin), Ian Paice (Deep Purple) en Jeff Porcaro (Toto) fervente Paiste-gebruikers waren (en zijn). Waar de 2002’s vooral voor live- gebruik waren bedoeld, was er ook de Formula 602-reeks, die meer geschikt was voor studiodoeleinden. Ook deze reeks werd onlangs opnieuw uitgebracht en Vinnie Colaiuta ontwikkelde vanuit deze reeks de zeer populaire Formula 602 Modern Essentials. Daarnaast introduceerde Paiste onder andere de Sound Edge Hihat (met geribbeld onderbekken voor een verbeterd contact tussen beide cimbalen) en de China Type met vierkante cup (zoals de echte Chinese cimbalen). Dergelijke vernieuwingen blijft Paiste met de regelmaat van de klok uitbrengen, zoals de Sound Creation reeks (waarvan veel kenmerken vandaag in verschillende reeksen terug te vinden zijn), of de gecombineerde slijp/hamertechniek zoals indertijd bij de Innovations of vandaag bij sommige Signature Dark Energy-modellen. Het meest opvallende is eigenlijk dat Paiste met de grootst mogelijke precisie cimbalen maakt, zodat verschillende exemplaren van een bepaald model nauwelijks anders klinken, hetgeen bij meer traditionele cimbaalsmeden niet altijd het geval is.

 


 

 

 

Concept, bouw en afwerking

Wij kregen van Paiste de nieuwe Signature Precision-reeks, die binnen de Signature serie dezelfde kwaliteit met een lager prijskaartje moet bieden. Het is natuurlijk vreemd dat dezelfde cimbalen ineens goedkoper zouden zijn, dus gaan we onmiddellijk op onderzoek uit: we halen er onze ‘echte’ Signatures bij en beginnen te vergelijken. We zien dezelfde kleur en dus ook legering, dezelfde scheerpatronen, dezelfde hamertechnieken: geen enkel verschil dus, en we zijn overtuigd dat dit echte Signatures zijn. Misschien zit het verschil dan in een andere aanpak? Bij de Signatures hebben we meer exotische modelnamen, zoals Mellow-, Full-, Fast- of Power Crash, Medium-, Heavy- of Dark Crisp Hihat, enzovoort, die misschien wel intensievere bewerkingen nodig hebben dan  een gewone Ride, Hihat, Crash of Thin Crash? Toch zien we zowel in de Signature-reeks als in de Signature Precision-reeks een Sound Edge Hihat, dus zullen we toch grondig moeten uitzoeken waar “Precision” dan juist voor staat.
De Signature Precision-reeks bestaat uit een 20” Ride en 22” Heavy Ride, een 14” Hihat en 14” Sound Edge Hihat, 16”-17”-18” Crashes en 16”-18 Thin Crashes, een 18” China en 10” Splash. Voor deze test kregen we alle exemplaren.

 

 

 

Klank

Als eerste bespelen we de 20” Ride en we horen onmiddellijk de typische kenmerken van een Paiste-cimbaal: een zeer beheerste sound, met een perfecte balans tussen stokaanslag en ‘ruis’, en een perfecte balans in volume en sound tussen bel en blad. Dit cimbaal blijft altijd onder controle, zelfs crashes kunnen het niet verleiden tot overdreven enthousiasme. Ook de bel is niet te forceren tot pijnlijke accenten. We hebben het gevoel dat deze Ride zeer neutraal is (te?) en misschien enkel geschikt voor redelijk zachte muziek... tot we in de studio een opname doen! Bij beluistering van de opname horen we plots wat “Precision” inhoudt: de typische, zeer brede, warme Paiste-sound met lichte nadruk op de hoge tonen, de reeds genoemde perfecte balans tussen alle speelwijzen op dit cimbaal, en uiteindelijk ook wel een vrij brede maar toch beheersbare dynamiek (dus ook stevige rock). Naar mijn mening zijn de Signatures eerder ‘live’-cimbalen, en zijn de Signature Precisions de ideale ‘studio’-cimbalen, naar analogie met de 2002- en Formula 602-reeks.


Bij de 22” Heavy Ride krijgen we hetzelfde gevoel: hoewel zwaarder en dikker dan de Ride, horen we dezelfde beheersing en perfecte balans. Een stevigere en duidelijkere aanslag met minder ruis, maar toch een veel rustiger karakter en beperkter volume dan mijn eigen loeiharde 20” Signature Dry Heavy Ride, die eerder klinkt als een Duitse helm in een oorlogsfilm.
De 14” Hihat is vrij licht en kan moeilijk mee met luider spelen: halfopen krijg je niet echt veel volume en heb je algauw het gevoel dat je ze overspeelt, maar tijdens de studiosessie doen ze perfect hun werk, met veel definitie en een precieze sound.
De 14” Sound Edge Hihat klinkt iets steviger, maar het directe contact met het geribbelde onderbekken vergt wel weer wat gewenning (alhoewel mijn eerste hihat die ik kocht een 2002 Sound Edge was) omdat de lucht hier gemakkelijk weg kan en dus de voetbediening niet wat dempt.


De Crashes doen hun werk uitstekend, en hoewel ze net iets stiller en beheerster klinken dan de Signature Crashes, zorgt dat tikkeltje extra hoog ervoor dat je ze dwars door de elektrische gitaren blijft horen. De Thin Crashes daarentegen hebben net wat minder hoog en klinken ook iets korter, waardoor ze echt wel enkel geschikt zijn voor zachtere genres.
De 10” Splash zet de trend voort van net iets stiller en beheerster te zijn dan zijn broer uit de Signature-reeks.
De De 18”China verraste ons door zijn zeer luide aanslag, en deze keer ook iets luider dan mijn Signature Thin Chinas. Bij ‘gecrashte’ ridepatronen gaat het zelfs zo luid dat je trommelvliezen beginnen te ‘brommen’ en echt op springen staan: opletten dus voor je eigen én andermans oren! Normaal gezien zou deze China iets zwaarder en dus trager moeten zijn, maar afgezien van de iets lagere toonhoogte, merkten we geen logheid bij snelle crashes.
Het mag dus duidelijk zijn dat de stempel Precision vooral slaat op de neutraliteit en beheersing van de sound, en dat deze reeks (behalve de China) dus eigenlijk eerder geschikt is voor opnames of concerten in kleinere zaaltjes en/of rustigere muziekstijlen.

 

 

 

Budget

En dan volgt de vraag die op ieders lippen brandt: zijn de Signature Precisions nu echt goedkoper dan de Signatures? De 22” Heavy Ride kost €381,30 exclusief BTW, de 20” Ride €320,38, terwijl zowel de gewone 14” Hihat als de 14” Sound Edge Hihat €373,53 moeten kosten, nog steeds exclusief BTW. Bij de Crashes betaal je €229,62 voor de 16”, €251,68 voor de 17”, en €276,26 voor de 18”, ook allemaal exclusief BTW. Tenslotte heb je de 10” Splash voor €144,12 en de 18” China voor €276,26.
Dit scheelt echt wel een pak met de Signature-reeks. Op dit onderdeel scoort Paiste dan ook maximaal met dergelijke op en top professionele cimbalen.

 

 

 

Besluit

Paiste bewijst met deze Signature Precision reeks opnieuw in welke mate ze perfect evenwichtige cimbalen kunnen maken, met een uitstekend gecontroleerde sound en perfect gebalanceerde verhoudingen tussen de verschillende klanken. Misschien klinken ze daardoor wel wat te neutraal en minder levendig dan de ‘echte’ Signatures, maar deze cimbalen bewijzen hun sterkte vooral in een studio-omgeving. Of ze zijn zeer geschikt voor de drummer die niet echt doormept, maar toch wel een breed dynamisch bereik wil zonder al te veel inspanning. De interessante prijs zorgt ervoor dat ook de professionele drummer verleid zou kunnen worden om deze reeks als extra set in de studio te gebruiken.