aanmelden
Sabian Player
Drums & Percussion 29-12-2012
door:

CYMBALS

 

Verleden jaar hebben jullie mee mogen beslissen welke cimbalen Sabian in 2012 aan zijn gamma zou toevoegen. Via hun officiële website kon je je stem uitbrengen op vier van de twaalf cimbalen die op verschillende filmpjes getest en besproken werden door meerdere endorsers. De vier winnaars kregen we vandaag toegestuurd, samen met twee crashes uit de B8 Pro serie. Laten we eens bekijken of jullie wel goed gekozen hebben! De winnaars waren de Click Hats uit de HHX-serie, de Aero Crashes uit de AAX serie (16, 18 en 20 inch), de Stadium Ride uit de AAX serie en de Zen China uit de HHX serie. Eigenlijk zijn het alle vier moderne en innoverende cimbalen die tegemoetkomen aan de veranderende muziekscene en -genres. Zowel drummers die zichzelf vernieuwen, als aanstormend talent zullen hier heel gelukkig mee zijn. Voor de klanktest van deze cimbalen wilde ik graag ook luisteren naar de mening van zo’n jong talent. Arne Huysmans was hierbij de uitverkorene!


HHX Click Hats

De Hi-Hat werd zo genoemd omdat hij het geluid van een click-track zou produceren. En dat doet hij ook: met gesloten bekkens geeft hij een zeer droge en gedefinieerde tik die je perfect kan vergelijken met een elektronische klik.  

 

Bouw
De bekkens zijn gemaakt uit B20 brons, de bodem volledig gedraaid en de top gedeeltelijk. In gesloten toestand passen ze luchtdicht op elkaar, wat voor een groot stuk die droge klik verklaart. De bel en de middenring van het top-bekken zijn gehamerd en steken donker af tegen de glanzende buitenring.  

Klank
Het is duidelijk dat deze hi-hat niet klinkt als een doorsnee hi-hat. Het droge en erg gearticuleerde van de gesloten hi-hat leent zich uitermate tot het spelen van een funky groove die bovendien erg duidelijk uit de mix komt. Tegen de rand aangespeeld klinkt hij kort en dof. De snap is afgemeten mooi en kort. Enkel het bespelen van de open of half-open hi-hat in een rock-groove kon ons niet bekoren. Daar mist hij een beetje sustain en domineert de aanslag, wat de groove minder ‘loosy’ maakt.  

Speelcomfort
De Click Hats zijn erg makkelijk te bespelen en geven je tal van mogelijkheden om sounds te creëren. Zo reageert de hi-hat heel mooi en helder als je hem op de top bespeelt, anderzijds krijg je een iets doffere klank wanneer je tegen de rand aan slaat. Daarboven reageert hij erg goed op de spanning die je legt met je voet en verschilt ook de sound naarmate je de druk met je voet opvoert. Enkel de open hi-hat mist wat discretie en beperkt zich daardoor tot minder subtiliteit.  

Besluit
Dit is niet zomaar een hi-hat die enkel een click-track nadoet. Neen, dit is klassewerk van Sabian. Een groovemonster voor de drummer die een mooie, droge en ‘through cutting’ hi-hat zoekt. Voor een kleine €490 (bruto adviesprijs, inclusief BTW). Niet de goedkoopste, maar wel zijn prijs waard.


AAX Stadium Ride

Nog een gloednieuw ontwerp is de 20 inch Stadium Ride. Dit is een cimbaal dat enige controverse oproept. Het is niet het cimbaal waarmee je in een club historische jazz- grooves gaat neerleggen. Daarvoor mist ze diepgang en subtiliteit. Anderzijds, als je in een van de filmpjes op Youtube ziet hoe Dave Weckle deze ride in zijn set integreert, dan besef je weer dat dingen als subtiliteit en muzikaliteit eerder van het mannetje komen, ongeacht op welk instrument hij zijn talent loslaat. Kwestie is te ontdekken welke de kwaliteiten en bijzonderheden zijn van het instrument dat je in handen hebt. In dit geval zijn dit de bijzonder grote bel en de verschillen in dikte van het oppervlak.  

Bouw
De bouw is misschien wel het eerste wat opvalt als je deze ride van dichterbij bekijkt. Die bel is prominent aanwezig en steekt ruw en donkerkleurig uit boven het glanzend oppervlak van de B20 Bronze metaallegering. Het is een 20 inch-cimbaal dat tamelijk zwaar weegt. Naar de rand toe wordt het cimbaal wat dunner en minder gedraaid.  

Klankkwaliteit en respons
De naam zegt het reeds, dit is een ‘stadium’ ride. Ze klinkt luid, heeft een sterke ‘cutting-through’-aanslag en een bel die moeiteloos een stadion vult. Daardoor mist ze een beetje de subtiliteit die je normaal van een ride verwacht. Ook crashen klinkt niet echt ‘groots’. Voor een beetje sustain moet je helemaal naar de rand gaan, daar waar het cimbaal het dunst gegoten is. De respons vind ik eerder weerbarstig, maar uiteraard heeft zo ieder zijn eigen verwachtingen van cimbalen.  

Speelcomfort en polyvalentie
Zoals al aangetoond neem je dit cimbaal liefst niet mee naar een akoestisch gebeuren in een club. Ze komt echter volledig tot haar recht onder de handen van een metal-drummer in een zo groot mogelijke setting. Het is bijzonder aangenaam om op de bel te grooven. Mikken hoeft geen probleem te zijn, dankzij de grootte van die bel. Weet je wie hier nog heel blij mee gaat zijn? De latin-drummers, die houden van de ‘afgebroken’ klank van deze ride. Een echte latin-groove op een ride leg je door de stok iets tegen het midden van de cimbaal aan te drukken, ‘plakken’ noemen we dat. Als je grootmeester Tito Puente bezig ziet, met een vinger boven op de stok om die goed tegen de cimbaal aan te drukken, zie je meteen wat hiermee wordt bedoeld.  

Besluit
In de eerste plaats zullen de metaldrummer en hardrocker dit cimbaal aan hun set willen toevoegen. Dankzij een luide bel en een overal doorsnijdende aanslag kunnen ze het geweld op gepaste wijze door een stadion leiden. Latin-drummers kunnen hun voordeel doen door de diversiteit die zij erin zullen ontdekken. Zowel de time-keeping op de bel als het riden op het midden en het crashen op de rand zorgen ervoor dat ze aan één cimbaal voldoende hebben in een set-up van drums of timbales. En dit voor een goede €326.


AAX Aero Crash

De AAX serie is uitgebreid met drie Aero Crashes: een 16, 18 en 20 inch. Aan de ontwikkeling van dit cimbaal zijn er heel wat experimenten voorafgegaan. Het concept zou geïnspireerd zijn op het succes van het ‘Holy China’ signatuurcimbaal van Chad Smith, drummer bij de Red Hot Chili Peppers.  

Bouw
Terwijl die China van Chad Smith enkel gaatjes heeft in de binnenring naast de bel, lijkt de Aero Crash wel doorzeefd. De gaatjes werden netjes in rijen over de gehele oppervlakte verdeeld. In het geval van de 20 inch zijn dat - even rekenen - 90 luchtgaten. De Aero’s zijn compleet gegoten uit B20 Bronze en ogen zeer professioneel. Ook opvallend is de grote bel in het centrum.  

Klank
Met al die gaten zou je je aan de klank van de O-zones kunnen verwachten, maar dat is niet zo. Deze crash heeft absoluut een nieuw geluid. Hij is helder, luid, projecteert in alle richtingen en geeft een moderne ‘washy’ klank, perfect voor de hip-hoppers onder ons.  

Speelcomfort en respons
Daarbij komt nog de bel. Zelden zie je crashes die een bruikbare bel hebben. Dit is niet het geval bij de Aero’s. Die hebben een grote ronde bel die erg ruw klinkt en makkelijk te bespelen valt dankzij haar grootte.  

Besluit
Voor liefhebbers van een ‘washy’ sound zijn deze Aero’s een absolute aanrader. De klank is nieuw, modern en apart. Voor een prijs van €237 (voor de 16”), €280 (18”) tot €326 (voor de 20”) moet je ze echt niet laten en kan je zelfs overwegen om ze alledrie aan te schaffen.


HHX Zen China

Bij de crashes begon het al behoorlijk te kriebelen, maar de grootste opwinding ontstond bij de test van deze geheel nieuwe China. Niet enkel het vernieuwend ontwerp, maar ook de klank laten een sterke indruk na.  

Bouw
De opmerkelijkste vernieuwing zit hem in het ontwerp. Daar waar de traditionele china’s een opstaande rand hebben, buigt bij dit model de buitenrand terug naar onder. Dat heeft een evident voordeel bij het bespelen van het cimbaal. De traditionele china wordt meestal omgekeerd op het statief gemonteerd, met de bel naar beneden gericht. Op die manier wordt de stokkenvretende opstaande rand vermeden. Dat heeft wel als gevolg dat de bel niet meer bereikbaar is. Danzij dit ontwerp kan je echter ongehinderd riden en crashen én wordt als surplus de bel bespeelbaar. Dat zijn geweldige voordelen die uitnodigen tot experimenteren. Het geeft de china alle mogelijkheden die op andere cimbalen voorhanden zijn. Voor de legering werdt eveneens het Sabian B20 bronze gebruikt. Dit is een 20 inch, volledig gehamerd, met een extra hamering op het speelvlak naast de bel. De glanzende afwerking samen met het unieke ontwerp maken er een bijzonder mooi en bekoorlijk instrument van.  

Klank
Is dit ‘de beste China ooit’? Het lijkt er wel op. De klank komt als een zeer aangename verrassing, het best te beschrijven als rauw, funky en erg trashy. Als je hem als ride bespeelt, primeert het washy gevoel. De bel valt een beetje tegen, die had misschien wat groter gemogen. Ok, je koopt een china niet voor zijn bel, maar je verwacht een grotere differentie wanneer je naar het topje van een cimbaal gaat en dat is hier niet het geval. Er is weinig verschil in klank met de rest van het cimbaal. Maar je kan er dus wel naar hartelust op crashen. En het geluid van een crashende china maakt alles meer dan goed!  

Speelcomfort en respons
Het speelcomfort en de respons zijn dus subliem. Dankzij het nieuwe ontwerp, met de lip van de buitenrand naar beneden gebogen, geeft deze china je toegang tot alle speelmethoden. Zowel riden als crashen én het bespelen van de bel zijn mogelijk. De respons van de bel even achterwege gelaten, krijgen we bijzonder mooie en luide effecten die de ervaringen van de china op een hoger niveau tillen.  

Besluit
Een kleine €396, dat is alles voor een pracht van een China. Deze china is een absolute aanrader. Niet enkel door het bijzonder mooie ontwerp en de nette afwerking, maar vooral door de klank en de nieuwe dimensie in speelcomfort. Crashen, riden en pingen op een bijzonder welluidende china, meer moet dat echt niet zijn.


B8- Pro “O-Zone”

En dan moeten we het nog even hebben over de O-Zones. Die hebben een nieuwe trend ingezet bij de crashes. Alhoewel deze crashes horen bij de budgetvriendelijke B8-Pro serie, vinden we ze terug in de set-ups van veel gekende professionele drummers.  

Bouw
De legering van de B8-Pro serie is minder stevig en geeft ook niet dezelfde klank als de B20 legering uit de hogere prijsklasse. Maar ze is gemakkelijker bewerkbaar en ook dat maakt deze cimbalen een pak betaalbaarder. Opvallend zijn de grote gaten die zig-zag over het oppervlak zijn verspreid. Dat zijn er 12 in de 16 inch-versie en 16 in de 18 inch-versie. Verder heeft de B8 Pro een zeer mooie glanzende bronzen afwerking met een vrij kleine bel en een fijne, gesloten draaiing.  

Klank
“These new B8 Bronze models respond rapidly, with brilliant explosion and dirty agitation”. Dit is wat Sabian zelf zegt over de klank van deze O-Zone en daar kunnen wij ons volledig in vinden. In vergelijking met de HHX Evolution’s is het aantal gaten vermeerderd. En het is dankzij deze gaten dat je die krachtige, agressieve sound verkrijgt. Dat agressieve zit hem vooral in de aanslag, want deze crashes hebben ook heel veel body. Naarmate het cimbaal uitzingt, evolueert die schelle attack naar een diepere sound. Ze zijn dus agressief, maar op een passieve manier. Drummers als Chris Dave, Chris Coleman, Jamar Williams en Thomas Pridgen beschikken over deze cimbalen. Het is een nieuwe evolutie in de kringen van Neo-Soul en Hip-Hop drummers. Hun klank hoeft niettemin mis te staan in andere genres. Maar ze zijn wel heel typerend trashy en zullen dus niet als allround-crashes ingezet worden.  

Speelcomfort en respons
De B8 Pro’s zijn zeer leuk en makkelijk te bespelen. Dankzij hun reactiesnelheid is het ook heel fijn deze cimbalen op de voorgrond te zetten en hen te gebruiken als ride. Maar natuurlijk is dit geen noodzaak, er zijn de verschillende manieren om deze cimbaal in je drumset te integreren. Als je een stevige attack geeft en je stok meteen weer terugneemt, geef je hem de mogelijkheid zijn gehele klankkleur bloot te geven en krijg je zijn volle, indrukwekkende respons. Als je dieper gaat en je stok bijna over de rand laat glijden, krijg je daarentegen meteen zijn donkerdere kant te horen.  

Besluit
De O-Zones uit de B8-Pro serie zijn mooi, trashy, en erg prijsvriendelijk. Voor €142,30 neem je de 16” mee, voor €160,70 de 18”. Weer een absolute aanrader!