aanmelden
Zildjian Artist & Maple (DIP) Series
Drums & Percussion 31-05-2012
door:

Drum Sticks

 

We krijgen dit soort items niet maandelijks ter test aangeboden, maar als we een reeks nieuwe stok modellen van Zildjian in de bus aantreffen, vinden we dit toch een mooie gelegenheid de drumsticks van dit merk even onder de loep te nemen. De Joey Kramer stick kreeg het Aerosmith logo mee, samen met Joey’s handtekening. Je zou van deze drummer een heavy stick verwachten, maar de dikte is hier zelfs minder dan een 5A model. In de lengte is hij wel ietsje langer dan een 5A en heel opvallend is de ruwe, geschuurde finish die voor wat extra grip zorgt.

De vorm loopt ook wat minder taps toe naar de tip, wat de stok meer ‘body’ geeft en een volle sound ten goede komt. Danny Seraphine is mede oprichter van de band Chicago en zijn U.S. Select Hickory stick is voorzien van een ‘teardrop’ vormige tip, wat zorgt voor een volle, gearticuleerde sound. Ik leg mijn drumleerlingen telkens uit hoe ze het perfecte ‘balans-punt’ dienen te vinden op een stok, de plaats waar je een stevige grip uitoefent met de duim en wijsvinger en het meeste kan profiteren van de weerbots. Ter hoogt van dit ‘fulcrum point’ is hier een inkeping aanwezig, zodat je deze stokken snel in die juiste positie brengt. De derde Artist Series stick is van de hand van Dave Grohl en toont diens arm tattoos in het aanwezige 2-kleurige artwork. Zelf gebruik ik meestal 5B sticks, gezien mijn vrij grote handen, maar ik weet niet of ik deze 16 ” lange U.S. Select Hickory stokken met 0,600” diameter en eikelvormige tip wel zou durven loslaten op mijn drums.

In elk geval geschikt voor het hardere Rock werk. Maple Series sticks voelen wat lichter aan dan Hickory modellen en spelen erg prettig. Bij het Super 7A exemplaar valt vooral de kleine, ronde tip op. Dit geeft een subtiel ‘ping’ geluid op het ride cimbaal, ideaal voor verfijnde jazz. Verder zijn nieuw in deze reeks de 5B-, 5A- en Jazz Maple wood tip stokken. In de nieuwe Maple DIP categorie zijn er eveneens 4 nieuwe modellen. Een dubbele coating van Zildjian’s DIP grip in flashy groene kleur ter hoogte van de grip zorgt voor een erg comfortabele feel.

Tevens vind ik deze stokken erg uitblinken op gebied van balans en weerbots. Modellen zijn 5B-, Super 7A-, Acorn Tip- en Mini Ball Maple Dip. Bij deze laatste is de ronde tip wel heel erg klein, nog kleiner dan bij de Super 7A en de heel eigen balans van deze stokken zorgt voor heel wat weerbots. Alleen stel ik me wat vragen qua duurzaamheid bij dit model gezien het dunne uiteinde met mini-tip.

Maple stokken zijn dus lichter, en blijkaar mogelijks ook wat minder duurzaam. Toeval of niet, het 5A Maple Dip paar sloeg ik al aan diggelen na een stevige repetitie met mijn Police tributeband. Sla je duchtig door, dan kan je dus beter kiezen voor de traditionele Hickory sticks, of voor de wel erg zware gelamineerde berkenhouten stokken, genaamd ‘Heavy’. Nieuw in deze reeks zijn de Heavy 5A, -6A, -Super 7A en -5B modellen. De feel van deze stokken is echt wel wat wennen. Je voelt direct dat het stijvere stokken zijn. Het 5B model zou ikzelf eerder gebruiken als oefenstok, zo heavy is de feel. Als we de stokken even wegen, stellen we vast dat een 5B zelfs 30 gram zwaarder is dan een Maple 5B en dit kan tellen! Wie Zildjian zegt, denk uiteraard eerst aan cimbalen maar het moge duidelijk zijn dat de kwaliteit van de aangeboden sticks wel degelijk kan wedijveren met de vaste waarden qua stokmerken zoals Promark en Regal Tip.

De Zildjian stokken zijn zeker het uitproberen waard en ongetwijfeld vind je de voor jouw handen, speelstijl en, niet te vergeten, voorkeur van cymbal sound perfecte stok. Voor een paar Artist Series, Maple of Maple Dip stokken tel je 13,60 euro neer (bruto advies) terwijl de Heavy Series wel een stukje duurder zijn: 17,60 euro, maar ongetwijfeld doe je er ook langer mee. www.Zildjian.com