aanmelden
Zildjian New Cymbals 2012
Drums & Percussion 29-03-2012
door:

CYMBALS

 

 

Op de Namm Show van dit jaar presenteerde Zildjian heel wat nieuws. De A Custom lijn bestaat 20 jaar en dit werd gevierd met de release van een 20th Anniversary Ride. Er werd ook heel wat aandacht besteed aan de K Series, zo is de K Custom Hybrid Trash Smash is een eigenwijs effect cimbaal met China allures. Daarnaast zagen we de nieuwe K Custom Dark Complex Rides en werd hun vintage lijn, de K Constantinople Zildjian’s, uitgebreid en verbeterd. Voor deze laatse Series werd een nieuwe hamertechniek gebruikt en een aanvullende ‘pin lathe’ toegevoegd aan boven- en onderkant van de cimbalen, wat zorgt voor nog meer boventonen en nuances.

 


20TH ANNIVERSARY A CUSTOM RIDE 21 "

Dit cimbaal, enkel in 2012 verkrijgbaar, valt op door zijn subtiele, symmetrische hamering, brilliante finish en logo in witte bedrukking. Zoals alle exemplaren van deze muzikale lijn van cimbalen produceert ook deze grote, Medium Thin Ride geen overdosis aan decibels. Enkel de nogal grote bel klinkt vrij penetrant wanneer ze op de helling wordt bespeeld. Sla je meer naar het midden toe, dan is het belgeluid een pak droger en minder luid. Het fijne, nogal ingetogen ‘ping’-geluid van de Ride is zilverachtig, met redelijk hoge waas. Het betreft in ieder geval een vrij veelzijdige, modern klinkende Ride die je kan inzetten voor heel wat muziekstijlen.  


K CONSTANTINOPLE HIHAT 14" 

De klanken van de K Constantinople familie doen mij op de één of andere manier steeds denken aan ‘perkament’. Deze cymbals hebben samen een complexe, subtiele, wat papier-dunne en karaktervolle, ‘vintage’ sound. Hoor je bijvoorbeeld bij de A-Custom’s als het ware een ‘cd-klank’, dan is de kleur hier eerder die van ouderwets vinyl, inclusief de bijhorende ruis. De toegevoegde ‘pin-lathing’ onder en bovenaan geeft deze cimbalen tevens de vintage-look van de oorsronkelijke K’s. De aanslag op de 14” Hats is sappig en subtiel, de sizzle rijk en eerder donker en niet te penetrant. Ben je op zoek naar een uitgesproken vintage jazz hi-hat, zoek dan zeker niet verder!

 


K KONSTANTINOPLE CRASH 15", 16", 17", 18"

Hier zijn de 15”, 17” en 19” de nieuwkomers binnen het gamma. Het zijn dunne, que look uitgesproken ‘vintage’ Crashes en de klank sluit mooi aan bij deze van de hi-hat van diezelfde reeks. De kleine ‘vintage’ cup bij de drie kleinste modellen is voor een stuk verantwoordelijk voor het vrij subtiele crashgeluid. De 18” heeft een grotere bel en komt een stuk krachtiger uit de hoek. De klank van de Crashes is complex, eerder donker en inderdaad, vooral ‘vintage’. Geen penetrerende, snijdende frequenties, maar eerder een warm, toegankelijke en expressief crashgeluid dat vrij snel uitsterft en past bij de kleur van de Rides en hi-hat van diezelfde familie. Het crashgeluid van de verschillende maten is verder vrij consistent, iets wat kenmerkend is voor ‘moderne vintage’ cimbalen.

 


K KONSTANTINOPLE 19" CRASH RIDE EN 20" BOUNCE

De 20” Bounce vult het 22” exemplaar aan dat vorig jaar werd geïntroduceerd en in samenwerking met Kenny Washington ontwikkeld. De reden dat ik deze twee cimbalen samen bespreek, is omdat ze aan elkaar gewaagd zijn qua look en prestaties. Je kan ze perfect allebei als Crash Ride gebruiken. Het crashgeluid is wel eerder donker bij de Bounce en wat venijniger bij de Crash Ride. De vettige ‘ping’ is vergelijkbaar, maar de pitch is beduidend hoger bij de 19” Crash Ride. De ‘overall’ klankkleur van de 20” Bounce is dus wat donkerder en het cimbaal ‘ademt’ ook wat meer dan de Crash Ride. De acht aanvullende ‘cluster hammer’ inslagen zijn verantwoordelijk voor die donkerdere klanken doordat ze wat ‘vuiler’ klinken. In ieder geval zijn dit twee uitgesproken muzikale Rides, met een rijke, donkere klank die perfect passen in de K Constantinople vintage familie.

 


K KONSTANTINOPLE 22" RENAISANCE RIDE

Dit is de laatste nieuwe telg van deze familie en misschien een ietsje meer uit de band springend exemplaar, al was het maar door zijn ietwat afwijkende look met fijnere ‘lathing’. Deze Medium-Thin Ride werd mede ontwikkeld door Adam Nussbaum. We horen een rijke, eerder heldere wash met donkere ondertoon. De stick definitie is vettig en uitgesproken, wat te danken zou zijn aan de bel die onderaan onbewerkt is gebleven. Het wat ‘trashy’ gehalte werd verkregen door drie rijen van ‘over hammering’ en vier grote hammer clusters. Dit is een bijzonder rijk klinkende en grote Jazz Ride, misschien iets moderner klinkend dan zijn collega’s uit de K Constantinople reeks, maar toch voldoende warm en ‘vintage’.  


K CUSTOM DARK COMPLEX RIDE 21" EN 22"

Deze Rides verschillen maar weinig qua geluid onderling, de 21” is iets hoger gepichted en de droge sound zou bijna doen vermoeden dat de Rides onderaan getaped zijn. Een extra korte sustain dus en enorm goed controleerbaar. Toch ‘ademen’ de Rides voldoende en is de sound complex en warm zoals bij alle K Custom exemplaren. De Stick definitie is verder goed en de bel is redelijk geïsoleerd, vrij hoog klinkend en niet al té penetrerend. De look is opvallend. Het betreft hier een satin finish en ongeschoren Rides. Deze zijn wel des te meer gehamerd, met kleine en scherpe inslagen.

 


K CUSTOM HYBRID TRASH SMASH 19" 

Het betreft een effect cimbaal dat in samenwerking met Akira Jimbo werd ontwikkeld. Het cimbaal lijkt wat op een China met een binnenstebuiten gekeerde cup die je als een echte Ride kan bespelen. Datzelfde oriëntale en ‘trashy’ gehalte is ook hier aanwezig maar dan zonder die bijzonder harde ‘clang’ van de meeste China’s. De omgekeerde bel klinkt verder vrij ‘gedempt’ en leent zich minder tot Latin-achtige patronen. Naar het midden toe zien we een gedeeltelijk ongeschoren, dus enkel gehamerd, oppervlak (vandaar de naam ‘Hybrid’). Het effect cimbaal, heeft en vrij unieke sound en kan je perfect als Crashride gebruiken.

 


POCKET HIHAT 13"

Deze vrij dikke, kleine hi-hat heeft zijn naam niet gestolen. Het betreft een hi-hat die reeds onderdeel was van het Inspiration Pack for Gospel and Praise and Worship, maar nu ook afzonderlijk verkrijgbaar is. Je kan de sound bezwaarlijk complex of ‘crispy’ noemen, maar je kunt er een beat op neerzetten die des te meer ‘in the pocket’ klinkt. De stick definitie én het chick geluid zijn vol en kort. De sizzle, wanneer half open bespeeld, is erg penetrerend voor een kleine hi-hat en komt wel wat schel over. De toon is erg gedefiniëerd en nogal eenzijdig. Je kan dus snel voor jezelf uitmaken of deze eigenwijze Hat iets voor jou is. Beide cimbalen van de hi-hat zijn ongeschoren en vallen op door hun kratervormige hamering.

 

BUDGET

De 21” A Custom 20th Anniversary Ride ligt in de winkel voor €435 en de 13” A Zildjian Pocket Hi-hat Pair voor €397. De K Custom Dark Complex Rides 21” en 22” kosten respectievelijk €518 en €559, de K Custom Hybrid Trash Smash €443. De prijs van de K Constantinople Cymbals ligt altijd wat hoger. Zo kosten de K Constantinople 15”, 16”, 17” en 18” Crashes respectievelijk €405, €433, €469 en €515 en de 19” Crash Ride €559. De 14” K Constantinople Hi-hat Pair is de jouwe voor €706, de K Constantinople Renaissance Ride voor €701 en de 20” Bounce Ride voor €590. Prijzen zijn onder voorbehoud en inclusief BTW.

 

BESLUIT

Nieuws in het K segment is steeds goed nieuws. Deze ooit zo felbegeerde Zildjian cymbals mogen dan nog wat van hun geheimzinnigheid verloren zijn, ze zijn nu voor iedereen (die ze kan betalen) verkrijgbaar en dit in een veel groter aanbod aan types. De nieuwe, aangepaste K Constantinople’s klinken zo mogelijk nog donkerder en wat meer ‘trashy’. De sound is prachtig ‘vintage’, vrij ‘low volume’ en uitermate jazzy. Ideaal voor de uitgesproken jazzdrummer. K Constantinople 22” Renaissance Ride van Adam Nussbaum is misschien wel een wat ‘moderner’ klinkende Ride dan zijn companen in de K Constantinople reeks en zal dus ook de ‘Modern Jazz’ drummers kunnen bekoren. De nieuwe K Custom Dark Complex Rides zijn er voor de ingetogen jazzdrummer die van een droge, warme sound houdt en de K Custom Hybrid Trash Smash heeft een toch wel unieke effect sound. Kortom, enkel goed nieuws bij Zildjian dit jaar! www.zildjian.com