aanmelden
Zildjian Swish Knocker & Ultra Hammered
Drums & Percussion 00-00-0000
door:

China cymbals

 

Een china vind je niet in elke setup terug. Drummers die over een grotere cymbal setup beschikken zullen echter zelden dit type cimbaal overslaan. Het kan ook zijn dat je houdt van de clangy, penetrerende en agressieve sound van een china en deze bv. als tweede crash gebruikt. Een china is in elk geval erg nuttig voor die verrassende, explosieve hits of voor heavy riding, bv. voor de climax of ending van een nummer. Bij een china denk ik bv. zelf terug aan Billy Cobhams explosieve ritmes op zijn Live on tour in Europe plaat.De A Zildjian cimbalen zijn zowat de populairste en meest rasechte Zildjians uit het aanbod van dit legendarische merk, met een hoog gehalte aan veelzijdigheid en muzikaliteit. De Z3 reeks werd geïntroduceerd in 2009 en richt zich voornamelijk tot heavy metal en rock drummers. Deze reeksen, beiden Cast Bronze- , dus high-end lijnen werden uitgebreid in het China segment.

 

Look/Bouw

A Zildjian Swish Knocker 22
De 22 A Zildjian Swish Knocker is geïnspireerd op het model dat Mel Lewis gebruikte in zijn orkest in de Village Vanguard. Het betreft een aanpassing van het originele model, met een wat hoger profiel en minder gebogen bel. Deze flink uit de kluiten gewassen, medium-thin china met traditional finish is voorzien van niet minder dan 20 sizzles en dit is vrij uniek. Sizzles vinden we meestal enkel terug op rides, meer bepaald jazz rides.
 

Z3 Ultra Hammered China 19 en 21
Deze chinas zien er wat moderner uit met hun brilliante finish. Opvallend zijn ook de grote, cirkelvormige hamerinslagen op de omgeplooide rand. Verder lijkt het alsof de bel naar binnen is gedrukt door een cilinder. Deze volcano bel is dus in feite een binnenstebuiten gekeerde cup, een nieuw concept voor een china.

 

Klank

A Zildjian Swish Knocker 22
De sizzles of mini jingles trillen volop mee met het cimbaal en zorgen voor dat typische, sizzelende geluid dat vooral blijft nazinderen na de aanslag. Op dit grote cimbaal gaat het sizzle-geluid misschien wat teveel verloren in de luide, typische china pang. Enkel tijdens de lange decay, het uitdeinen van het china-geluid dus, komen de sizzles echt tot hun recht. Gebruik je de Knocker echter als een ride, dan komen de sizzles pas echt op de voorgrond. Dankzij dit sizzle-geluid en het niet overdreven agressief karakter van het cimbaal is het immers best mogelijk te gaan (jazz-)riden op deze china. Een meerwaarde dus. De wash heeft hier wel dat pang gehalte, eigen aan een china, en klinkt een beetje hol, maar is verder mooi controleerbaar .De Swish Knocker is alvast een erg muzikale china met een mooi, complex geluid dat zo eigen is aan de A Zidjian familie en vrij lage pitch. Ondanks zijn aanzienlijke grootte spreekt het cimbaal vlot aan en het cimbaalgeluid opent snel en explosief bij hardere aanslag.
 

Z3 Ultra Hammered China 19 en 21
Is de Swish Knocker nog een vrij milde china, dan komen deze Z3 chinas een pak agressiever voor de dag. Zelfs de kleinere 19 produceert een stuk meer decibels dan de 22 Knocker. Het geluid is helderder, schreeuwender en meer penetrerend en er zit heel wat hoog in het spectrum. Is de decay van het 19 model nog medium-lang, dan blijft het 21 exemplaar wel heel erg lang nazinderen. Dit maakt het cimbaal minder geschikt voor korte, agressieve hits. Het volume van deze Z3 chinas overstemt bij momenten dat van mijn drumset en het moge duidelijk zijn dat dit exemplaren zijn voor het luidere werk. De 19 Ultra Hammered China leent zich dus uitermate goed voor korte, venijnige hits, terwijl de 21 versie een voller, lager gepitcht china-gedruis voortbrengt, perfect voor het spelen van ultra-krachtige ritmes.

 

Budget

Het prijskaartje bewijst nog eens dat we met professionele effectcimbalen te doen hebben. Zo betaal je voor de Swish Knocker 413 euro en voor de Z3 Ultra Hammered Chinas 19 & 21 347 euro, resp. 392 euro (bruto adviesprijzen, inclusief btw).

 

Besluit

De tijd dat je hooguit een paar china modellen per cimbalen merk aantrof is duidelijk achter de rug. Ook Zildjian biedt nu een diversiteit van dit soort effect cymbals van het eerste uur aan. De Swish Knocker is met zijn sizzles one of a kind binnen de familie van de chinas terwijl de Z3 Ultra Hammereds uitblinken in hun helderheid en projectie. De Knocker past perfect in de familie van de A Zildjians met zijn verfijnde, complexe sound. De Ultra Hammered Chinas maken deel uit van de Z3 of hard hitters familie van Zildjian cimbalen maar ook meer all- round drummers, zoals Carter Beauford zo blijkt, hebben heel wat aan deze penetrerende chinas. www.zildjian.com