aanmelden
Roland OCTAPAD SPD-30
Drums & Percussion 00-00-0000
door:

CONTROLLER / PERCUSSIONPAD

 

Elke muzikant die actief was tussen medio jaren 80 en nu kent, of heeft op zijn minst al gehoord van, de Octapad van Roland. De laatste generatie van deze controller/percussionpad met 8 pads is al een tijdje op de markt, maar ontbrak nog in ons review archief. Er zijn al enkele nieuwere versies de revue gepasseerd sinds de eerste Octapad van de productielijn rolde, in 1985. Zelf bezit ik nog de Octapad II en meer nog, ik gebruik deze nog af en toe in mijn home studio. De specificatie SPD werd aan de naam toegevoegd vanaf het moment dat de Octapad ook zèlf klanken ging bevatten. Na de SPD-8, SPD-11, SPD-20 is het dus nu de beurt aan de Octapad SPD-30.

 

Concept

Met de SPD-30 wil Roland de comeback van de Octapad in de 21ste eeuw inluiden. Het basisconcept, een controller met 8 pads, wordt drastisch uitgebreid met enkele spannende nieuwe functies en hedendaagse features.

 

Bespeelbaarheid/Bedieningsgemak

Waren de glanzende, vrij harde speeloppervakken van mijn Octapad II nog vrij luidruchtig, dan treffen we hier zachtere pads aan die wat minder herrie maken, al zijn ze zeker niet geruisloos. Ook al wordt er in de handleiding aangeraden de pads te bespelen met drumstokken, ze zijn eveneens perfect te bespelen met de handen (zoals bv. bij de Latin Session kit). Met stokken laat de Octapad zich alvast prettig bespelen en de feel is in ieder geval wat aangenamer dan bij de klassieke rubberen pads van veel elektronische drums. De pads zien eruit als afzonderlijke blokken die, zonder mekaar te raken en zonder omlijsting, in het witte hard-plastic raam van de Octapad zijn gemonteerd. Een en ander heeft tot gevolg dat de overspraak tussen de pads onderling en valse triggering door externe trillingen tot een minimum herleid worden. Niet toevallig, want de onlangs herwerkte triggertechnologie van Rolands V-Drum serie wordt trouwens ook hier toegepast.Het vrij grote, verlichte display is overzichtelijk en de bedieningsknoppen zijn gemakkelijk hanteerbaar. Al had ik de functieregelaars graag wat groter gezien en verder van mekaar verwijderd. Grotere draaiknoppen zouden bv. handiger geweest zijn bij het (real time) regelen van de effectparameters in de Phase Loop mode (zie onder). Qua bespelen in een donkere omgeving, zoals een weinig verlicht podium, heeft de nieuwe Octapad dan weer een erg handige feature onder de vorm van verlichte indicators boven en onder de pads. Krachtige instel features zijn de Multi Edit functie en het Quick Menu. Met Multi Edit zie je heel overzichtelijk de instellingen per pad op het scherm en met het Quick Menu kun je bv. voor de Phrase Loop snel instellingen wijzigen zoals Click on/off. Ten slotte vermelden we nog de duurzaamheid van het display en het controlepaneel. Op een promo filmpje zien we ergens een demonstrator dit trouwens demonstreren door het display duchtig te lijf te gaan met de drumstokken.

 

Mogelijkheden

Met de SPD-30 kan je via de 8 pads externe klanken of interne klanken aansturen, gebruiken als midi-controller, aansluiten op je computer enz. Een hot feature die aan deze nieuwe generatie van Octapads echter werd toegevoegd is de Phrase Loop. Eens de Standby knop ingedrukt, begint de opname zodra je een pad aanslaat. Vooraf kun je bepalen of je al dan niet met een click meespeelt, hoeveel maten, in welke maatsoort en met of zonder quantizing achteraf. De Click in deze Octapad dus, nog zo een feature dat veel drummers (waaronder ik zelf) zullen appreciëren. Voor het aansturen van loops wordt de SPDS nog door vele drummers (waaronder ook ik wederom) gebruikt, maar in dat toestel wordt een metronoom serieus gemist. De Phrase Loop is dus een krachtige live-tool, want je kan in realtime opnemen en vervolgens nog 2 overdubs over de loop maken. Een Phrase Loop bestaat dus uit 3 Parts en is instelbaar in de lengte tot max. 96 maten òf je kan instellen dat je het loop-punt on the fly zal aanduiden. In dit geval kan je in princiepe een willekeurig aantal maten opnemen. Je kan tot max. 50 Phrase Loops bewaren. Uiteraard kan je, eens de Phrase Loop volledig is opgenomen, meespelen met de opgenomen tracks. Echt interessant is de mogelijkheid om realtime wijzigingen door te voeren op de Phrase Loop, zoals instrumenten muten, uitwissen en vooral, effecten toepassen en zelfs bewegingen van de effecten opslaan. Een en ander wordt uitvoerig gedemonstreerd door Roland endorser Michael Schack op verschillende YouTube-filmpjes. Het is duidelijk dat live performers zoals djs in de house-, techno- etc. sfeer met de nieuwe Octapad over een krachtige Loop Programmer zullen beschikken.

 

Klank

De meer dan 600 voices, hier instrumenten genoemd, zijn van een uitstekende kwaliteit. Naast de obligatoire drum- en percussie samples van zeer uiteenlopend allooi zijn er heel wat ambient, bass en FX sounds terug te vinden in de 50 Kits. De world percussion sounds zijn top, de akoestische drumsamples erg realistisch en de synths en aanverwante klanken heel up to date. Naast de logische parameters voor deze sounds zoals tuning, volume, panning en reverse zijn er de zeer interessante muffling, soft attack, tone colour en pitch sweep instellingen voor deze sounds. Er kunnen 2 instrumenten (layers) aan elke pad worden toegewezen. Je kan het layer type aanpassen, een heel nuttige functie. Voor het overgaan van een centershot naar rimshot (snare) kies ik nog de Switch mode, maar om het bespelen van een een percussie instrument wel heel realistisch te maken, kan ik gebruik maken van de Fade of Xfade mode. De overgang van de ene layer naar de andere is dan geleidelijk aan, wat veel natuurlijker overkomt. De SPD-30 kan geen nieuwe geluiden inladen, een beperking. Uiteraard kan je wel geluiden triggeren van je computer of externe soundmodule via de USB midi, resp. midi-aansluiting.Effecten mogen uiteraard niet ontbreken op de SPD-30 en er wordt onderscheid gemaakt tussen Ambience en FX. De Ambience of galm kennen we o.a. van de SPDS en het betreft een (uitstekende) galm op het gehele toestel, er is keuze uit 7 types. De FX of multiffecten zijn er 30 in totaal en we vinden er een aantal erg coole types in terug zoals Super Filter en Isolator. Via de FX Control toets is het trouwens gemakkelijk de effecten snel aan te passen. De 3 draaiknoppen (regelaars) kan je nu gebuiken om de voornaamste parameters, horende bij het desbetreffend effect te regelen.

 

Aansluitingen

Naast de Phones, L/R Output en Mix In-aansluitingen bevindt zich eveneens een USB midi-connector aansluiting en USB Memory-sleuf voorziening op het toestel. Via de voorlaatste kan je geluiden, opgeslagen op je computer, triggeren of midi- gegevens opnemen en via de laatste kan je een back-up van de gegevens maken (op een USB stick bv.) en deze achteraf inladen. Door gebruik te maken van de 4 External Trigger Input-aansluitingen en de HH Control input kan je rond de Octapad een heuse drum-setup bouwen. Een footswitch en de 2 midi-connector aansluitigen waren er al op de eerste Octapads en ontbreken hier evenmin. D.m.v. de footswitch en externe pads is het trouwens mogelijk heel wat System Control functies te sturen, zoals tap tempo en FX bypass of voor de Phrase Loop de erase, mute etc. functie. Ook via de voetpedaal kan je van kit veranderen in 1 van de 8 kitbanken (max. 20 kits per bank). Conclusie: voldoende externe mogelijkheden dus met deze SPD-30, enige beperking misschien bij de L/R Out. Meerdere individuele outputs waren wellicht een meerwaarde geweest, nu moet de FOH mixer het immers stellen met een stereo mix die alleen jij in handen hebt.

 

Toebehoren

Ik probeerde aanvankelijk het toestel te gebruiken zonder de handleiding ter hand te nemen, maar om features zoals de Phrase Loop efficiënt te kunnen gebruiken had ik hem wel nodig. De manual is verder gelukkig niet al te lijvig en is redelijk overzichtelijk opgesteld.

 

Budget

Voor de SPD-30 Octapad moet je flink wat centjes neerleggen, al is 809 euro (Bruto advies, inclusief btw) misschien wel een te verwachten prijs voor een high end, veelzijdige percussiepad.

 

Besluit

Deze nieuwe Octapad presenteert zich als een degelijk werkpaard, bestand tegen en uitermate geschikt voor live gebruik. De klanken zijn van uitstekende kwaliteit en de Phrase Loop vormt een belangrijke meerwaarde voor deze veelzijdige percussion pad. Bovendien zorgen de accurate triggering en de USB-aansluitingen voor een uitstekende studio compabiliteit van deze controller. Tenslotte is er het voldoende groot gebruiksgemak, dankzij het grote, verlichte display, de pad lichtindicators en de vele workflow features. Eens je met deze laatste vertrouwd bent, navigeer je snel van de ene gebruiksmode naar de andere. Nadeel op termijn kan zijn dat je wel eens nieuwe klanken wenst. Voor sommige gebruikers zouden meer individuele outputs ook welkom zijn. www.rolandce.com