aanmelden
Korg Wavedrum Mini
Drums & Percussion 06-10-2011
door:

portable percussion synthesizer

 

De Korg Wavedum, een revolutionair concept, bespraken we in ons november 2010 nummer (MMM 263) wat je online nog kan raadplegen. Deze unieke drumpad met een zeer hoog gehalte aan speelexpressiviteit en rijke klanken heeft er nu een klein broertje bij. Het betreft dus een vereenvoudigde versie van de Wavedrum, maar uit onze test zal blijken dat ‘less’ ook hier een beetje ‘more’ kan betekenen.

 

Bouw & Look

Zonder negatief te willen overkomen, moet ik toch bekennen dat de Wavedrum Mini bij een eerste aanblik de indruk van een ‘huis-tuin-en-keuken apparaat’ opwekte. Zijn kleine afmetingen, het mini-display, de ingebouwde luidspreker en de batterijen functionaliteit gaf me het idee van een draagbaar audioapparaat. Eens de prestaties van deze Percussion Synth naar boven kwamen, kon ik mijn mening echter enigszins herzien. De bouw van het apparaatje is trouwens verder degelijk. Het speeloppervlak is de praticepad-uitziende rubberen onderhelft van de Wavedrum. Daarboven bevindt zich het bedieningspaneeltje, inclusief speaker. Deze luidspreker is slechts bruikbaar als referentie, het vermogen is danig beperkt en het geluidsniveau overstemt nauwelijks dat van de slagen op de pad met de handen. Wil je het geluid van de Wavedrum dus optimaal beleven, luister dan via een degelijke hoofdtelefoon of via een monitorsysteem.

 

Mogelijkheden

100 preset klanken en 10 effecten zorgen voor een uitgebreid aanbod aan zeer akoestische tot puur synthetische soundmogelijkheden. Er zijn tevens 100 Rhythm Patterns waar je naar hartelust kan over meejammen en je performance opnemen. De genres zijn heel uiteenlopend en variëren van straight pop, dance, soul, funk, jazz en hiphop tot meer world en ambient loops. Je timing kan maar best van een behoorlijk niveau zijn, want er is geen quantize functie noch metronoom voorzien en jammer genoeg zijn de Patterns evenmin tempo-aanpasbaar. Je kan een loop wel ook zelf maken, deze duurt max. 25 seconden en de overdubs zijn in theorie eindeloos. Het vraagt aanvankelijk wat oefening de loop correct te krijgen qua looping point, gezien het ontbreken van metronoom en quantize functie. Eens je basistrack echter goed zit, is het overdubben verder kinderspel. De opgenomen tracks zijn niet te bewaren, eens je van programma verandert of het toestel uitschakelt, is je creatie dus onherroepelijk verdwenen. Ik moet bekennen dat ik heel wat fun beleefde met de ‘Looper’ functie. Je komt best wel tot verfrissende resultaten qua tribal- of andere complexe, gevulde ritmes wanneer je het instrument spelenderwijs, en eerder op welke locatie gaat uitproberen. Het beste van de features van de Wavedrum Mini houden we voor het laatst: de Sensor Clip. Dit laat je toe op de Wavedrum Mini 2 klanken tegelijkertijd te bespelen. Je kan de Sensor bv. aan je voet bevestigen en zo een basdrumgeluid triggeren. Maar echt interessant wordt het als je de Sensor aan een voorwerp, eender welk, gaat vastclippen en dan dat voorwerp gaat bespelen met je vingers/handen. De resultaten zijn echt verbluffend en het klankverschil tussen bv. een tafel en een bekertje is meer dan duidelijk. Dit opent zeker en vast heel wat klankperspectieven en expressiemogelijkheden. Bekijk zeker de video’s op de Korg website.

 

Bedieningsgemak

Het beperkte bedieningspaneel is basic, maar zit vrij logisch in mekaar. Het piepkleine display beschikt over 2 digits waar we het mee moeten stellen om het nummer van de gekozen Voice te kennen. Verander je het ritmepatroon, dan verschijnt het volgnummer daarvan even flikkerend op het display. Voor de benaming van de gekozen Voice en het ritmepatroon ben je dus aangewezen op de Voice Name List en Rhythm Pattern List op het einde van de manual.

 

Bespeelbaarheid

Is de Wavedrum bespeelbaar met een hele resem van speeltechnieken, sticks, brushes, mallets en handen, bespeel je deze Mini versie bij voorkeur met de handen. Met sticks loop je al snel het risico het (onbeschermde) kleine display en het bedieningspaneel te beschadigen. Anders is het gesteld met de Sensor Clip. Bevestig je deze bv. op een tafel, dan laat dit je toe mallets, sticks etc. te gebruiken. De sounds, wanneer bespeeld op de pad variëren wel degelijk volgens de manier (vingers, vingertoppen, handpalm...) waarop je speelt én volgens de plaats op de pad. Bij de ‘Timbale’ Voice bv. horen we een open sound in het midden en een meer gedempte klank aan het uiteinde van de pad. Veel Voices zijn ook variërend qua toonhoogte. De manier waarop dit gebeurt, ‘random’ of naargelang de kracht van je slag, kan je instellen. De expressiemogelijkheden zijn dus niet zo uitgebreid als bij de grotere broer, de Wavedrum, die uitgerust is met een écht drumvel en bv. ook af te dempen is met de hand. Maar de combinatie Sensor Clip/Pad creëert toch heel wat speel- en klank mogelijkheden.

 

Klank

De klank beoordelen we uiteraard niet via de ingebouwde luidspreker maar via een goede hoofdtelefoon en onze studiomonitors. Een sample frequentie van 48 kHz en A/D, D/A-conversie van 24- bit voor de 100 interne klanken komen overeen met de specs van de Wavedrum en dit hoort te staan voor een superieure geluidskwaliteit. En dit blijkt ook als we de geluiden door onze studiomonitors horen. Drums, percussie en ‘tuned’ percussie instrumenten klinken erg natuurgetrouw, fx geluiden glashelder en synth bassen ‘in the face’. De kwaliteit van de klanken staat dus in schril contrast met bv. de erg gelimiteerde mogelijkheden van de looper functie. Ten slotte kan je de geluiden nog kruiden met 1 van de 10 effecten. Met een effect zoals bv. de ‘Sweep Modulation Delay + Flanger’ kan je de reeds zeer expressieve klanken nog interessanter maken. Kortom, qua geluidskwaliteit scoort de Wavedrum Mini erg goed.

 

Toebehoren

Over de Sensor Clip hadden we het reeds hierboven. De Mini Wavedrum heeft verder een beknopte handleiding en bevestigingsriempje in de doos zitten. Met dit laatste kan je de Wavedrum Mini aan je bovenbeen vastklemmen, een handig feature als je wil musiceren in de tuin, op de bus of waar dan ook...

 

Aansluitingen

De aansluitingen van de Wavedrum Mini zijn beperkt. Naast de Clip- en voeding aansluiting treffen we enkel een output en hoofdtelefoon jackaansluiting aan.

 

Budget

355 euro (inclusief btw) kost deze Wavedrum Mini. Gezien het feit dat ook niet professionele artiesten tot de doelgroep behoren, mocht deze prijs best iets scherper.

 

Besluit

De Wavedrum Mini is meer dan de mini-uitvoering van de Wavedrum. Minder sounds, editeer- en speelmogelijkheden, dat wel, maar dit toestel heeft de Sensor Clp als extra én is ultra draagbaar en in staat onafhankelijk te functioneren dankzij de batterijen en de ingebouwde luidspreker. Het is een ideaal instrumentje om spelenderwijs ritmische figuren en loops te leren creëren. Het ontbreken van features zoals een ingebouwde metronoom, quantize mogelijkheden en aansluitigen zoals Midi In/Out maken wel dat de Mini Wavedrum zich niet plaatst in het high-end Percussion Pad-, Percussion Synth- of Controller segment. De expressiemogelijkheden zijn dus minder groot dan bij de Wavedrum, maar anderzijds zijn de klanken van dergelijk niveau dat veel ‘gear-slut’ producers de Wavedrum Mini maar al te graag aan hun studio instrumentarium zullen toevoegen. De sounds, dus van dezelfde kwaliteit als deze van de Wavedrum, maken dat deze ‘Mini’ versie wel degelijk meer voorstelt dan een leuk hebbeding. Een gevariëerd instrumentje dus, geschikt voor artiesten in zeer uiteenlopende genres. Van straatmuzikanten, studenten, of iedereen die wil experimenteren met ritme, tot percussionisten, drummers en producers. www. korg.com