aanmelden
Tech 21 VT BASS DI
Bass 28-10-2013
door:

PREAMP DI PEDAL

 

 

Bij de fabrikanten van basversterkers en speakers geldt er de laatste jaren een nieuwe regel: klein, kleiner, kleinst of compact, compacter, compactst. Gedaan met zeulen met zware versterkers en speakercabinets. De doos die op m’n stoep belandde, had al kleine afmetingen, maar was nog veel te groot voor het testmateriaal dat er inzat. In de doos vonden we een nog kleiner zwart metalen doosje met daarin het stevig verpakte Tech 21 VT Bass DI pedaal.
Onlangs hebben we reeds het paradepaardje van Tech 21 getest; de VT Bass 1000. Deze amp head heeft toen een heel sterke indruk op me gemaakt. Is de VT Bass 1000 te duur voor je, dan kan de VT Bass DI een oplossing zijn.
Voor een fractie van de prijs krijg je met dit pedaal dan toch de mogelijkheid om over dezelfde regelmogelijkheden te beschikken als bij de VT Bass 1000. Je kan het pedaal gebruiken als een pre-amp, waarbij je het best aansluit via het effect-loop circuit. Of je kan het gebruiken als een effectpedaal om je sound te kleuren en te boosten. Daarnaast is de VT Bass DI ook interessant voor opnames. Dankzij de gebalanceerde XLR uitgang kan je het pedaal namelijk rechtstreeks aansluiten op je opnamesysteem. Dit is meteen ook het concept van de befaamde sans-amp technologie van Tech 21: dat het zonder loodzware speakers en versterkers toch kan klinken alsof je met een hele bas stack speelt.

 

MOGELIJKHEDEN

 

We zullen de regelmogelijkheden eens overlopen. De level knop regelt het uitgaand signaal van het pedaal. Zo kan je een zwak bassignaal nog altijd wat boosten. Met de blend knop kan je een mix maken tussen jouw clean bassignaal en het sans amp tube amplifier emulation circuit. Als je dit dichtdraait, werken de andere regelknoppen van het pedaal nog wel. Dan hebben we een 3-bands equalizer (low, mid en high) om de frequenties bij te stellen. Maar let op! Dit zijn actieve toonregelingen en een kleine wijziging kan een wereld van verschil maken. Gelukkig kan je daarom in de handleiding je eigen settings neerpennen. De Character knop geeft ons een simulatie van Ampeg versterkers. Indien je de knop voor 12u instelt, geeft dit een simulatie van de SVT setup van de jaren ‘70. Rond 12u geeft het ons de gekende Ampeg flip top simulatie en als je de knop bijna helemaal opendraait, krijg je een vuile overdrive sound die je bijvoorbeeld kent van de band Yes. De Drive knop geeft ons de simulatie van een lampenvoorversterker. Hoe meer je deze opendraait, hoe meer overdrive je toevoegt aan de sound. Daarnaast zijn er nog enkele drukknoppen, beginnend met een Phantom en Ground connect knop. Indien deze is ingeschakeld, laat je phantom power toe van het mengpaneel, zodat je pedaal geaard is via de P.A. en ook van stroom wordt voorzien via het mengpaneel. Uitgeschakeld is je pedaal geïsoleerd van de grond. Vervolgens is er nog een +10dB knop om het bassignaal op te peppen als je met een passieve bas zit met een laag outputvolume. Dit werkt enkel via de jack uitgang. Voor de gebalanceerde XLR uitgang is er een -20dB knop, om te compenseren indien het uitgaand DI signaal te sterk en overstuurd is. Met de Bite knop kan je extra klaarheid aan je sound toevoegen en deze brillianter maken. Ten slotte is er de speaker simulation knop, waarmee het lijkt alsof je met een speakerkast van 10” speakers speelt.
 

 

AANSLUITINGEN

Over naar de aansluitingen. Er is een jack input om je instrument of de out van je effect-loop circuit aan te sluiten. Ook vinden we een parallel output die je kan aansluiten op je versterker, zonder dat je signaal wordt beïnvloed door de settings van het pedaal (dus voor een clean bassignaal). Aan de andere kant zitten de jack output en/of de gebalanceerde XLR output. Dit om tegelijkertijd via de jack output naar de versterker te gaan, en via de XLR naar het P.A.- of opnamesysteem te linken. Dit pedaal kan zowel werken op een 9 Volt batterij of via een 9 Volt DC adapter, als op fantoomvoeding.

 


SOUND

En dan nu de effectieve test! De sans-amp technologie moet ervoor zorgen dat het lijkt alsof we met een echte grote set-up aan het spelen zijn. De beste manier om deze simulatie te testen, is via een opname-systeem. Op die manier hoor je de echte werking van het pedaal. Via een versterker heb je immers nog altijd de invloed van deze versterker zelf. We horen dat de VT Bass 1000 ideaal is om je signaal te boosten, vuiler te maken of om bij te regelen met de equalizer. Vooral de blend, character en speaker simulation vind ik heel geslaagde regelingen! Ze kunnen een heel andere dynamiek geven aan je sound. Het is jammer dat ik in het magazine de sound samples van deze test niet aan jullie kan laten horen! Misschien hoog tijd dat ik ze op het internet zet, dan kunnen jullie zelf oordelen! Ik vind het alvast een zeer geslaagd resultaat. Met dit pedaal bekom je een lekkere, vuile sound die meteen doet denken aan Geddy Lee van Rush. De man gebruikt al sinds dag en dauw de sans-amp Bass Driver DI. Check de september 2013 editie van Meet Music Magazine maar eens voor wat meer info over Tech 21!
 

 

Budget

De prijs van dit pedaal bedraagt €296 incl. BTW. Niet het goedkoopste DI pedaal op de markt, maar wel één van de betere.

 

Conclusie

Voor deze prijs krijg je de sound en regelmogelijkheden van de fantastische VT Bass 1000.