aanmelden
JHS Morning Glory V4, Angry Charlie V3, Muffuletta
Guitar Pedals
Guitar 19-01-2017
JHS sinds 2009 is een groeiende naam in de markt van gitaarpedalen. We testen drie nieuwe drive-pedalen, uit een voortdurend groeiende reeks van inmiddels 32 gitaarpedalen. Dit naast de mod pedals en de 500 series lunchboxes van JHS.
door: Tim van Roy

We zijn aan de slag gegaan met de drie drive-pedalen, de JHS Morning Glory V4, de Angry Charlie V3, en de Muffuletta.

 

Morning Glory V4

De JHS Morning Glory V4 is een overdrive pedaal die de high gain klanken aan de rest over laat, en zich volledig richt op de low/medium gain klanken. Op het eerste zicht heeft men voor een simpele bediening gekozen. Je krijgt drie draaiknoppen voorgeschoteld: volume, drive en tone. Maar het sobere voorkomen van de pedaal verbergt enkele leuke verrassingen. De eerste extra functie is de gain-switch, die het maximum gain-bereik drastisch verhoogt. Deze functie is echter ook met de voet schakelbaar via de “remote gain” footswitch-aansluiting. Sluit simpelweg een extra externe footswitch aan en je kan deze gain-schakeling met de voet aan- en uitschakelen. Men heeft zelfs een dubbele LED-kleur voorzien voor deze functie: als je de Morning Glory aanzet krijg je een blauw lichtje, schakel je de gain-functie een trapje hoger wordt de LED rood. Je krijgt met deze pedaal dus niet één maar twee bruikbare klanken, en men heeft aan alle details gedacht. De klankkarakteristieken van de Morning Glory kan je samenvatten als een zeer transparante en heldere overdrive. De aanslaggevoeligheid van je gitaar blijft volledig intact, en je kan de oversturing makkelijk beïnvloeden door je spelstijl. Mocht de combinatie van de Morning Glory met een bepaalde gitaar en/of versterker té helder blijken, heeft men bij JHS ook daaraan gedacht: naast de “remote gain” input vind je een “hi-cut” switch, die de hoge tonen drastisch inperkt waardoor je makkelijker bruikbare resultaten kan halen. De JHS Morning Glory is niet goedkoop, en kost € 231,-. Maar het is zonder twijfel een van de beste, meest subtiele en veelzijdig ontworpen overdrives die we in lange tijd voorgeschoteld kregen!

 

Angry Charlie V3

Als we doorschuiven in het rijtje, naar de Angry Charlie V3, valt het “subtiele” kantje meteen in het water: dit ding blaft en grolt in het rond van zodra je de boel inschakelt! In tegenstelling tot de Morning Glory is het gain-reservoir tot aan de rand gevuld, en krijg je zelfs met de gain-knop halfweg al zwaar overstuurde klanken. De Angry Charlie moet de klanken van een stevig overstuurde Marshall JCM800 onder je vingers schuiven. De vorige versie werkte met een algemene “tone”-regeling, maar met de V3 krijg je aparte draaiknoppen voor volume, drive én een volledige 3-bands eq (bass, middle en high). Zo krijg je optimale controle over alle aspecten van je (distortion)-klank, en valt de JHS Angry Charlie best te omschrijven als een extra versterker op je pedalboard. Met humbuckers blaas je meteen alles in vernieling, maar ook met single coils kan je zonder probleem een vette, zwaar overstuurde klank neerpoten. Net als de Morning Glory levert men bij JHS een uitmuntend klinkend pedaal af, dat zich kan meten met de allerbeste exemplaren binnen zijn categorie! De prijs ligt dan ook volledig in de lijn met andere handgemaakte pedalen: € 231,- is wat je moet neertellen voor de JHS Angry Charlie.

 

Muffuletta

De Muffuletta is de laatste JHS pedaal in de line-up, en is meer gericht op de alternatieve rockers en lo-fi liefhebbers. Dit pedaal levert immers een “best of”-collectie van Big Muff geluiden. Je krijgt maar liefst zes verschillende variaties van de Big Muff voorgeschoteld, waaronder het klassieke geluid maar ook enkele moderne varianten. Zo heb je de keuze tussen een minder fuzzy “Civil War” muff, of een Russische variant met een strakkere basrespons en een uniek middengebied. Ook is er een agressievere maar minder gecompresseerde 2015 variant die eveneens met basgitaar kan werken! Waar men bij JHS erg trots op is, is de technische werking van de Muffuletta. Via de 6-standen schakelaar schakel je immers niet zomaar een weerstand of transistor om, maar ga je via een geavanceerde microprossecor het volledige analoge circuit aanpassen. Je leest het goed: de schakeling gebeurt digitaal, maar de klank wordt volledig analoog gegenereerd. Dat is zonder twijfel het beste van de twee werelden met elkaar combineren. We hadden helaas niet alle varianten ter beschikking voor een A/B-test, maar met een recente reissue ernaast kunnen we zonder probleem stellen dat we makkelijk de klank van de echte Bigg Muff konden benaderen. Het dynamisch bereik van de Muffuletta is wel groter: je hebt ook de mogelijkheid om voor meer heldere of warme klanken te kiezen, terwijl een originele Muff eerder vast zit aan 1 bepaald geluid. Voor de fans van dit type geluid levert de Muffuletta dus een veelzijdigheid die tot nu toe niet voorhanden was. Die veelzijdigheid drukt zich ook uit in het iets hogere prijskaartje: € 263,-.

 

Conclusie
We kunnen het kort samenvatten: alle drie JHS pedalen zijn van uitstekende kwaliteit, zowel op het vlak van bouw als qua klank. De mogelijkheden variëren van pedaal tot pedaal, en bizar genoeg is de meest uitgebreide pedaal (de Muffuletta) ook degene die op de kleinste doelgroep is gericht. Dat is dus altijd afwachten hoe deze, meestal erg trouwe, groep reageert. Over de Morning Glory en Angry Charlie kunnen we kort zijn: dit zijn zonder meer moderne klassiekers die nog moeten ontdekt worden door het grote publiek. Maar eenmaal dat gebeurt worden het zonder twijfel standaard referenties binnen hun vakgebied. Topwerk!