aanmelden
Ibanez SIX6DFM
Electric guitar
Guitar 01-12-2016
Een van de jongste telgen uit de Iron Label reeks van Ibanez streeft hetzelfde doel na als zijn voorgangers: de ultieme gitaar voor metal zijn.
door: Kevin van der Meijden

Het Engelse gezegde if it ain’t broke, don’t fix it is hier zeker van toepassing. De Sabre serie van Ibanez werd in 1987 geïntroduceerd en is bijna dertig jaar later nagenoeg onveranderd, behalve dat de naam tegenwoordig standaard tot ‘S’ wordt afgekort. Dat is geenszins een slechte ontwikkeling, getuige de onverminderde populariteit van deze modellen. Toch staat deze S voor zijn onderscheidende kwaliteiten.

 

Stijlvol en stoer

De welvingen aan zowel boven- als achterkant van de body zorgt ervoor dat de gitaar comfortabel tegen je lichaam rust en je arm alle vrijheid heeft om te shredden. De top van gevlamd esdoorn met grijszwarte kleurschakering geeft de gitaar, in combinatie met de zwarte ebben toets en omgekeerde kop, een zowel stijlvol als stoer uiterlijk dat in elke metalset-up past. De witte binding op kop en hals, met drie parallelle strepen rond de body, maken het geheel af. Het ontbreken van versieringen zoals een inleg in de toets of vermelding van de naam op de kop is ook kenmerkend voor de Iron Label serie: geen toeters en bellen, wel alles wat nodig is om geluiden van hoge kwaliteit te leveren. Een comfortabele layout van volumeknop, elementschakelaar en coilsplitschakelaar dicht bij elkaar maakt het mogelijk snel tussen geluiden te schakelen.

 

Supersnel

Aan het hoogkwalitatieve geluid draagt de constructie zeker bij. Zo heeft de gitaar verrassend veel sustain voor een S. Andere S gitaren boeten hier normaliter op in door de relatief dunne body en doublelockingvibrato, maar niet deze SIX6DFM (€ 1055,-). Dit zal deels te danken zijn aan de keuze voor een hals die uit drie delen esdoorn en bubinga bestaat (in plaats van de vijf delen zoals bij andere S modellen) en het gebruik van ebben in plaats van palissander voor de toets. Perfect voor monumentale finales van je solo’s.

De Nitro Wizard hals voelt supersnel aan door de zijdeglans afwerking, waarbij je ook aan het einde van een optreden of intensieve oefensessie niet zult blijven plakken. In combinatie met de ebben toets en het dunne halsprofiel kunnen doorgewinterde solisten hier hun hart aan ophalen.

Deze zelfde gitaristen zullen tevens de soepele whammy-actie van de Edge Zero II brug kunnen waarderen. Deze heeft zo mogelijk nog minder frictie dan andere brugsystemen van Ibanez en een lager profiel, alles om het speelgemak en de stabiliteit van je stemming te vergroten. Nog verder geholpen door de lockingtopkam en Gotoh MG-T lockingmechanieken zullen je snaren tegen elk snaargeweld bestendig zijn.

Een nadeel van de Edge Zero II op deze gitaar is dat er geen Zero Point systeem aanwezig is om de spanning van de veren aan te passen. Hierbij kun je met een draai aan de knop de brug bijstellen. Bij de Edge Zero II gebeurt dit door de brug naar voren te kantelen terwijl je aan de achterkant met twee schroeven de hoogte aanpast; door trial and error moet je dan de juiste hoogte zien te vinden. Als je liever in een andere stemming speelt zul je hiervoor dus goed de tijd moeten nemen. Is een vibratosysteem geen eis, dan is er ook de optie van een vaste Gibraltar II brug.

 

Meer dan metal

Waarin de SIX6DFM echt overtuigt is het geluid. De samenwerking tussen DiMarzio en Ibanez voor de Fusion Edge elementen is een gouden combinatie. Het zijn dezelfde elementen die in andere Iron Label modellen te vinden zijn, zoals de RGD reeks. Ze geven een mooi hoogmidden terwijl het laag strak blijft ongeacht de hoeveelheid oversturing. De nootdefinitie in arpeggio’s komt niet in het geding, gedempte riffs klinken nooit modderig en het opduwen van twee snaren tegelijk zorgt voor verfijnde boventonen. De humbuckers reageren op elke subtiliteit in je spel en de dynamiek van je rechterhand komt goed naar voren, waardoor het spelen van solo’s een groot genot is.

Dankzij de coilsplitfunctie is de klankvariatie groter dan bij de RGD. Met deze functie geactiveerd hebben de elementen een medium gain output. Met de driestanden-elementschakelaar in hals- of brugpositie zijn de geluiden vergelijkbaar met die van een moderne Stratocaster en doen denken aan John Mayer. De middenpositie geeft een heldere, prominente toon. Deze tonen winnen aan populariteit binnen de meer progressieve metalgenres waar bands zoals CHON, Animals As Leaders en Plini op de voorgrond staan. Samen met de volumeknop en elementenschakelaar is het dus mogelijk om binnen twee seconde van een licht overstuurde Telecaster-achtige klank over te gaan op een vol overstuurd metalgeluid, waarmee deze SIX6DFM absoluut ‘more than metal’ is.

 

Conclusie

De Iron Label modellen van Ibanez zijn spartaanse gitaren bedoeld om bespeeld te worden en niet om mee te pronken. De SIX6DFM is een waardige toevoeging die de veelzijdige metalgitarist met een voorkeur voor meer progressieve stijlen bedient.