aanmelden
Godin Session Custom '59
Electric guitar
Guitar 12-10-2016
Heb je genoeg van dure Amerikaanse gitaren die er vooral op uit zijn een ver verleden weer tot leven te wekken? Kijk dan eens naar Godin, die verschillende invloeden heeft samengevoegd tot één gitaar voor elke gitarist.
door: Dave Burrluck

Gitaristen met een lager budget worden vaak overgeslagen als er een nieuw ontworpen instrument op de markt komt. Strats, Teles, Les Pauls en dergelijke zijn geweldig, maar zit er niet meer achter een gitaar dan alleen een torenhoge prijs? De Canadese fabrikant Godin denkt van wel en daarom komen ze in 2016 met de nieuwe Session Custom ‘59, waarbij een Tele, een Strat en een Les Paul samengevoegd zijn tot een mooie, betaalbare elektrische gitaar die van alle markten thuis is – voor € 1079,-.
Hij heeft een Fender-stijl constructie met een geschroefde esdoorn hals (waarbij je kunt kiezen voor een toets van esdoorn of van palissander) en een mooi afgeschuinde body van Canadees lindehout. Een Fender- mensuur wordt gecombineerd met een toetsradius van 300 mm zoals bij Gibson. Er is een aantal kleuren beschikbaar, waaronder het gelimiteerde Coral Blue van onze testgitaar en zoals we gewend zijn wordt de gitaar geleverd in een stevige gigbag van hoge kwaliteit.

Deze eigenschappen vormen een solide basis waar Godin op voortbouwt. De stemmechanieken zijn nogal standaard (ze werken uitstekend), maar de tweepunts Tru-Loc tremolo heeft metalen blokzadels en een schroefbare hendel die je op elke manier kunt positioneren dankzij een extra schroef aan de achterkant. Mooi en praktisch. De Session Custom heeft de uitstraling van een customgitaar en dat wordt nog versterkt door de keuze voor de elementen. In de halspositie zit een Seymour Duncan ‘59 (een klassieke, PAF-achtige humbucker) en bij de brug vinden we een Godin enkelspoelselement, waarvan de spoel als bij een vintage element in was is gedoopt. Dit element zit direct op de body geschroefd en hij staat schuin als bij een Telecaster. De knoppen voor mastervolume en -toon zijn van geribbeld metaal in Tele-stijl, maar ook deze regelaars zijn aangepast, met stipjes die de positie aangeven.

Godins schakelbare actieve circuit met de naam High-Definition Revoicer (HDR) vormt de kers op de taart. Steeds meer fabrikanten rusten hun instrumenten uit met actieve buffers/boosters zoals deze, kijk bijvoorbeeld naar de Super Eagle van ruim 14.000 euro die PRS in samenwerking met John Mayer ontwikkelde of het nieuwe Cutlass model van Music Man. Een actieve gitaar is niet meer alleen iets voor de metalwereld.

 

Gebruik & geluid

‘Van alle markten thuis’ is misschien een beetje te ambitieus, want de Session Custom klinkt en voelt vooral als een Fender en dat is geen probleem. Onversterkt heeft de gitaar een levendige, rinkelende klank en hij heeft een prettig gewicht. Als we hem hebben aangesloten, realiseren we ons dat we een vijfwegsschakelaar ter beschikking hebben om twee elementen mee te combineren. In de eerste stand kies je standaard de halshumbucker in serie. Bij de volgende stand krijg je de spoel met schroefjes van de humbucker, die in serie staat met het enkelspoelselement bij de brug. In de middelste stand krijg je, zoals je kunt verwachten, beide elementen parallel en de vierde stand zet de combinatie van de spoel met schroefjes van de humbucker en het brugelement parallel.

De laatste stand van de schakelaar activeert enkel het brugelement. Dit element klinkt een beetje hees, als een Broadcaster. Het geluid is meer rootsy dan je zou verwachten bij zo’n ‘moderne’ gitaar. Het contrast met de volledige halshumbucker is erg welkom. De humbucker klinkt romig en helder (zoals een Les Paul Deluxe), en de drie combinatiestanden gaan van een redelijk gefocuste, Danelectro-achtige mix in serie en een fraai, pezig leadgeluid tot twee soorten rauwe funk voor slaggitaar.

In combinatie met een allround versterker en een pedalenplank zijn de geluiden en stijlen van de Session Custom geschikt voor de meest veelzijdige gitarist, vooral wanneer de andere gitarist in je band met een rock/Les Paul-uitrusting speelt. De Godin is een goede tegenhanger van zo’n set-up en door zijn metalige, Telecaster-achtige hoog zul je jezelf absoluut hoorbaar kunnen maken.

De HDR zorgt voor een subtiele boost in het volume en meer helderheid. Net als bij de Music Man Cutlass die we eerder bespraken zorgt die helderheid ervoor dat de parallelle elementstanden goed naar voren komen en nogal ‘geproduceerd’ klinken. De HDR-functie is ook erg geschikt voor geluiden met veel effecten en je hoeft niet bang te zijn voor verlies van hoge frequenties bij lange kabels.

De Godin speelt gemakkelijk dankzij de 22 medium frets, die wel aardig hoog zijn (ongeveer 2,34 tot 1,23 mm hoog). De hals heeft een C-profiel met een gemiddelde diepte en wordt bij de lagere posities iets meer een ‘V’, maar die wordt hoger op de hals weer vlakker. Bij de eerste fret is de hals 20,3 mm diep, bij de twaalfde fret 22,6. Geen customshop, maar toch allesbehalve standaard - en dat is meteen een goede omschrijving van de gehele Session Custom ‘59.

 

Conclusie

Godin heeft geen geschiedenis om rekening mee te moeten houden, dus kan men enorm veel elektrische en elektro-akoestische gitaren in verschillende stijlen ontwerpen en produceren. Al hun instrumenten zijn betaalbaar en bedoeld voor echte muzikanten die optreden en opnemen. Ook de Session Custom ‘59 voldoet aan al deze punten. Het is een Fender-achtige elektrische gitaar met een eclectische customshop-uitstraling en dito eigenschappen. Als je dit andere merk met de G nog niet hebt uitgeprobeerd, zou je dat snel eens moeten doen.

 

 

{fotobijschriften}

1 In de halspositie zit een echte klassieker, de Seymour Duncan ‘59 humbucker

2 Godins Tru-Loc tremolo is een modern tweepuntsontwerp, met een extra schroef om de hendel in de gewenste positie te zetten

3 Dit onopvallende drukknopje activeert Godins HDR actieve buffer, die zorgt voor extra duidelijkheid en goed werkt bij effecten

4 De traditionele geschroefde halsverbinding heeft een afgeronde hiel en een halsplaatje met dezelfde vorm