aanmelden
Peavey Classic 20 MH en 6505 MH
amplifiers
Guitar 03-12-2015
Groter, zwaarder en met meer mogelijkheden, dat is toch lange tijd het motto geweest onder versterkerbouwers. Maar al een aantal jaren is er een kentering gaande: het mag wat kleiner en handzamer. Peavey doet daar nu met zijn Mini Heads serie ook vol aan mee.
door: Jan Peter Eerenberg

Als je de catalogus van menig versterkerfabrikant bekijkt staat daar als het vlaggenschip vaak een grote, zware buizenversterker in, al dan niet met de nodige opties. Ten eerste is zo’n amp slecht voor je rug en van al die mogelijkheden gebruik je vaak maar de helft. Dus de trend van kleinere, handzame versterkertops, de zogenaamde lunchboxversterkers, vindt grote navolging. 

Zo ook bij Peavey. Deze firma, die in 2015 zijn 50-jarige jubileum viert, maakt al decennia klasse versterkers. Als je een 5150, een 6505 en Valveking op je palmares hebt staan, dan ben je echt wel een belangrijke speler op deze markt. Nu komt men met de Mini Heads serie. Drie van hun grote broer afgeleide versterkertops waarbij kwaliteit toch bovenaan moet blijven staan. De kleine Valveking was al even op de markt en daar zijn recent de kleine Classic 20 MH en 6505 MH bijgekomen. Is de 6505 bij uitstek een hardrock/metalversterker, de Classic vindt z’n weg meer naar het pop-, rock- en bluesgenre. Zijn dit volwaardige versterkers of zijn ze speelgoed voor thuis?

 

Mini Heads

Het eerste wat opvalt als je deze twee tops uit de verpakking haalt zijn de kleine afmetingen en het lichte gewicht. De afwerking ziet er goed uit: netjes en verzorgd waarbij deze tops ook wel tegen een stootje lijken te kunnen. Daarnaast valt de gelijkenis met hun grote broer ook duidelijk op. De Cla

ssic MH (€ 649,-) is in opzet een 20-watt versterker, maar kan ook teruggeschroefd worden naar 5 of 1 watt. De versterking geschiet door drie 12 AX7/ECC83 preampbuizen en twee EL84 eindbuizen. Je hebt twee kanalen die een gemeenschappelijke 3-bands EQ, effectloop en reverb delen. Die laatste is, samen met kanaalkeuze, met een meegeleverde voetswitch te schakelen.

Aan de achterzijde bevinden zich aansluitingen voor deze voetschakelaar, de effectloop en de luidspreker (met impedantiekeuzeschakelaar voor 8 of 16 ohm) en een directe uitgang naar bijvoorbeeld een mixer. Een fantastische extra is de USB-recordinguitgang.

De 6505 MH (€ 649,-) is ook een 20-watt versterker met drie 12 AX7/ECC83 en twee EL84 buizen aan boord met eenzelfde powerattenuator. Het regelpaneel is identiek aan die van de grote 6505: een pre- en post-gainregelaar op zowel het rhythm- als leadkanaal, en een low-, mid-, high- en reverbregelaar. De resonance- en presenceregelaar zorgen voor extra laag en hoog zo karakteristiek voor deze versterker. De aansluitingen aan de achterzijde zijn identiek aan die van de Classic MH.

 

Geluid

Om maar meteen in huis te vallen: die 20 watt is in de meeste situaties ruim voldoende. Zelfs in een bandsetting hebben deze versterkers power genoeg. Het vraagt wel wat medewerking van met name metaldrummers! De powerattenuator werkt fantastisch zodat zelfs op huiskamervolume een acceptabel geluid uit je speaker komt. Het karakter van de originele versterkers blijft in deze miniversies fier overeind. De Classic MH is bij uitstek geschikt voor rock en blues. Je kunt er een heel rauw scheurgeluid met voldoende dynamiek uithalen. Een mooie volle jazzklank is echter ook mogelijk. Alhoewel de 6505 MH echt wel een clean geluid in zich heeft ga je deze amp natuurlijk opendraaien. De power en sustain willen dan uit je speakers schreeuwen. Met de resonance- en presenceregelaar is het scheurgeluid van mild tot bijtend in te stellen. Prachtig! De USB-uitgang vind ik ontzettend van deze tijd. Met de speaker defeat-knop aan kun je zo het normale uitsturingssignaal naar je daw sturen en zo alle karakteristiek van deze versterkers vastleggen.

 

Conclusie

Dit zijn twee volwassen toppers, heel verschillend in geluid en daarom zo karakteristiek. Qua vermogen en gewicht niet alleen iets voor in de studio of huiskamer, maar ook in een kleine livesetting heel bruikbaar. Sta je op grotere podia dan moet je misschien naar meer wattage grijpen, maar verder zijn dit prima vervangers van de grote, zware en duurdere versies.