aanmelden
Schertler Giulia
Guitar 07-10-2013
door:

ACOUSTIC GUITAR AMPLIFIER

 

Inleiding

Het is weeral een hele tijd geleden dat we nog iets hoorden van de Zwitserse akoestische specialist Schertler. We zagen reeds hun grote versterkers (Unico en David) voorbij komen in verschillende versies… en toen werd het stil. Grote vreugde dus, toen plots weer een toestel werd aangeboden! We gaan van de absolute vlaggenschepen in de reeks naar de allerkleinste telg, de Giulia.

 

Algemeen

Concept
Daar waar de grotere versterkers er alles aan doen om een “alleskunner” te zijn, richt de Giulia zich heel duidelijk op een beperkte, maar zeer gefocuste taak. De mogelijkheden zijn een stuk minder uitgebreid, zo krijg je bijvoorbeeld maar één kanaal. Maar voor vele akoestische gitaristen is dit genoeg! Een lagere prijs én een betere draagbaarheid zijn zonder enige twijfel de voordelen die daar tegenover staan.  

Vormgeving
Klein, kleiner, kleinst… De Giulia is waarschijnlijk de allerkleinste akoestische gitaarversterker die ik ooit in handen heb gehad. Niet zozeer omwille van de hoogte of de breedte, maar wel omwille van de diepte. Het model dat mij toegezonden werd was erg mooi afgewerkt met een speakerkast van “naturel” hout. Maar voor als je dat niet mooi vindt, is er ook nog de versie in “Schertler zwart”. Daarnaast zijn er verschillende uitvoeringen van de draagtas, waaronder een jeans-versie in beperkte oplage. Snel zijn dus! Die draagtas is niet meegeleverd, dus moet je nog bijkomend aanschaffen. 

Handleiding
De handleiding van de Giulia is zeer sober: je krijg een aantal A4-pagina’s aan informatie, ingebonden in een klein mapje. De presentatie doet er niet echt toe: de nodige info is zeer duidelijk en bruikbaar. De versterker op zich is ook eerder beperkt qua functies en extra mogelijkheden, waardoor de dunne handleiding perfect te verantwoorden is.

 

Bouw

Behuizing
De speakerkast van de Giulia is gemaakt van multiplex en is ongeveer even hoog als ze breed is (27 à 28 cm). Wat vooral opvalt, is de geringe diepte. Met 18 cm is deze versterker een stuk minder diep dan alle andere modellen die we al te zien kregen. Nu mag de speakerkast wel klein uitvallen, kwetsbaar lijkt ze zeker niet. De houten constructie is zeer stevig, net als het technische gedeelte dat volledig wordt ingekapseld in een aluminium constructie. De bovenkant van de versterker is net groot genoeg om plaats te bieden voor het handvat. De speaker wordt afgedekt met dezelfde “mousse”-grill als bij de grotere modellen. We kunnen zonder probleem stellen dat voor deze versterker hetzelfde niveau van aandacht wordt behouden als bij de grotere (en duurdere) modellen. 

Afwerking
Het is eerder een uitzondering dat een versterkerbouwer zich durft te wagen aan een speakerkast in een natuurlijke houten afwerking. En dat heeft z’n redenen: bepaalde onzorgvuldigheden komen immers veel sneller naar boven. Lijmresten die tussen de panelen uitkomen, blutsen, krassen,… Het valt allemaal een stuk sneller op. Gelukkig behielden ze bij Schertler ook op dat punt het nodige oog voor detail. Het enige waar we de bouwers op kunnen betrappen, is een naad tussen twee panelen die niet helemaal gevuld is met lakmateriaal. Een klein schoonheidsfoutje en, allicht, iets dat niet bij alle modellen het geval zal zijn.

 

Mogelijkheden

Aansluitingen
In vergelijking met de meeste moderne versterkers zijn de aansluitingen van de Giulia eerder beperkt, maar toch zijn alle essentiële zaken aanwezig. Je hebt een gecombineerde jack/XLR-input met verschillende mogelijkheden voor phantom power. Helemaal aan het andere eind van de versterker vinden we een XLR output die als DI Out fungeert. Daarnaast is er ook een “line out” die je kan gebruiken om je signaal naar een tweede geluidsbron te sturen of om een fx-loop te maken via de “insert” input. We moeten al goed nadenken om iets te vinden dat niet aanwezig is. Misschien een “tuner output”, maar zelfs die is misschien niet echt noodzakelijk bij een 1-kanaals versterker. 

Bedieningspaneel
Ook het bedieningspaneel is erg simpel. We beginnen met een input gain-regeling, gevolgd door een 3-bands EQ met “warm”-switch. Met deze schakelaar kan je de voicing van de EQ aanpassen en vooral hoge tonen wegsnijden. De functie is bedoeld voor undersaddle pickupsystemen die doorgaans worden geplaagd door erg nijdige en scherpe klanken. Je klanken zouden er een stuk warmer mee moeten klinken. Voor akoestische gitaar is dit meestal niet zo’n probleem, maar er wordt met deze functie dan ook eerder gemikt op strijkinstrumenten e.d. We ronden het rijtje draaiknoppen af met een regeling voor de reverb en een output volume. Daarnaast hebben we twee kleine drukknoppen overgeslagen: de twee functies voor phantom power op de input. Je hebt keuze tussen 48 en 10 Volt. Die eerste mogelijkheid is de standaard phantom power die nodig is om een condensatormicrofoon aan te sturen. De tweede mogelijkheid, 10 Volt, dient om electret-pickups aan te sturen zonder dat er een batterij nodig is. Dit is, niet echt verwonderlijk, een type pickup dat Schertler ook zelf produceert. Een ideale match dus als je ook met Schertler elektronica in je gitaar werkt! 

Effecten
Geen grote toeters en bellen hier, enkel een digitale reverb. Die wordt bediend via een draaiknop. Je hebt dus geen controle over de verschillende parameters van de reverb. Wil je meer flexibiliteit, dan moet je de mogelijkheid van de fx-loop aanspreken en met externe apparatuur werken.

 

Ergonomie

Architectuur
Makkelijker kan je niet hebben: de aan/uit-knop vind je achteraan naast de aansluiting voor het stroomsnoer en alle andere functies staan netjes gegroepeerd op het frontpaneel. Als je bij de Giulia lang moet zoeken naar een functie… is het tijd voor een nieuwe bril! 

Bediening
Ook de bediening spreek volledig voor zich. De enige functie waar je wat voorzichtig mee moet zijn is het “phantom power”-gedeelte. De regels van de kunst (en de voorzichtigheid) stellen hier dat je steeds eerst de phantom power uitschakelt voor je de kabel uit je microfoon of pickup haalt. Dit om schade aan je apparatuur te voorkomen! Verder spreken de verschillende draaiknoppen voor zich en beperkt de versterker zich volledig tot de meest basic functies.

 

Klankkwaliteit

Klank
En nu aan de slag! Om de test zo compleet mogelijk te maken, gebruiken we twee verschillende pickupsystemen: een undersaddle piëzo en een magnetische pickup (in het klankgat). We beginnen met de undersaddle piëzo die zelfs met de EQ volledig neutraal een verrassend muzikale toon produceert. Om het volledig af te werken, moeten we enkel de middentonen ietsje wegnemen om het nasale kantje van de pickup bij te werken. Verder is de Giulia qua voicing vrijwel perfect, zodat je op vlak van de EQ niet te zwaar moet werken. Bij de magnetische pickup stellen we grotendeels hetzelfde vast. De basisvoicing van de versterker en de aanwezige speaker zijn helemaal geschikt voor de beoogde doelgroep. Al van bij het inpluggen krijg je quasi meteen heel aangename en luchtige klankbeelden. Soms pieken de middentonen wat in het laagmidden, waardoor je een soort “kartonnen” effect bekomt. Een klein tikje van de middentonen en het probleem is opgelost! De Giulia maakt gebruik van een erg kleine 5” speaker, maar dat hindert blijkbaar niet bij de weergave van de lage tonen. Alles klinkt vol en rond, toch tenminste wat gitaren betreft. Bij het gebruik van een condensatormicrofoon, die een veel breder bereik heeft dan een gitaar, missen we toch een klein beetje warmte in de klank. Maar er zijn ook aandachtspunten. Zo is de “warm”-switch van de EQ quasi onbruikbaar voor gitaar (maar wie de vorige hoofdstukken heeft gelezen, weet ook dat die eerder bedoeld is voor strijkinstrumenten). Nog een puntje: om gehoord te worden, vraagt een magnetische pickup doorgaans erg veel van de voorversterker. Bij de meeste versterkers kan je dan een +10 of zelfs +20 dB boost instellen, maar dat is bij de Giulia niet mogelijk. Je moet de gain (bijna) volledig opendraaien, wat extra basisruis met zich meebrengt. Een klein detail, maar misschien makkelijk te verhelpen? 

Effecten
De reverb klinkt aardig, maar mag wat ons betreft ietsje sneller in actie komen. Om echt een hoorbaar effect te bekomen, stond de knop al snel driekwart open, wat een grote uitzondering is. Met minder extreme settings voel je wel dat je klank minder droog is, maar sommigen zijn allicht op zoek naar meer dan dat.

 

Budget

De Giulia is meteen ook één van de goedkoopste akoestische versterkers die we tot nu toe al mochten bespreken. Voor €447,70 (incl. BTW) kan ze de jouwe zijn. Op zich lijkt dit veel geld voor een 1-kanaals versterkertje, maar de klankkwaliteit is het meer dan waard! De mogelijkheden zijn misschien beperkt in vergelijking met andere modellen, maar die zijn dan weer een stuk duurder (en in de duurdere prijsklasses heeft Schertler ook mogelijkheden!). De Giulia is heel erg makkelijk in gebruik, supercompact en klinkt als een bel. En voor deze prijs doen voorlopig maar weinig merken het na!

 

Besluit

Wie het kleine niet eert… laat de Giulia misschien links liggen en dat zou zonde zijn! Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit kleine bakje aanvankelijk behoorlijk had onderschat. Maar eens je ermee aan de slag gaat, duurt het niet lang voor je gecharmeerd bent door de klanken die je er uit krijgt. De Giulia is bedoeld voor muzikanten die een akoestisch instrument bespelen. Ze is zowel geschikt voor thuisgebruik, als repetities en optredens. Het vermogen van 50 Watt lijkt misschien weinig, maar geloof me vrij: je vult er makkelijk een kerk, feestzaal of receptielokaal mee! Voor grotere optredens ga je met de DI out natuurlijk doorversterken via de PA. Het allerbelangrijkste punt is dat men enkel bespaart op functionaliteit (slechts 1 kanaal en beperkte regelmogelijkheden), maar niet op gebied van klank. De Giulia klinkt als een versterker die makkelijk de helft duurder zou kunnen zijn. Dat de mogelijkheden beperkt zijn, is voor menig akoestisch gitarist misschien zelfs nog een voordeel!