aanmelden
Norman Studio B50
Guitar 07-10-2013
door:

ACOUSTIC GUITAR

 

De maandelijkse deadline was reeds verstreken toen er toch nog een gitaar op onze drempel belandde. Van het eerste ogenblik dat de kist openging, werd er echter niet aan getwijfeld: deze moesten we er nog bij krijgen! Om te beginnen is Norman een merk dat we nog niet zo vaak hebben besproken. En een tweede reden is dat deze gitaar er gewoonweg spectaculair uitziet!

 

Algemeen

Concept
Norman produceert uitsluitend akoestische gitaren… Ook de aangeleverde Norman Studio B50 valt dus onder die categorie. Met de B50 wil men een kwalitatief degelijk instrument aanbieden voor een zo scherp mogelijke prijs. Op zich niet echt een verrassend concept, maar meer keuze uit degelijke instrumenten is voor alle gitaristen een voordeel! Gelukkig levert de B50 enkele opvallende kenmerken waar we nu al zeker van zijn dat ze in deze prijsklasse eerder uitzonderlijk zijn! 

Toebehoren/Opties
In deze alinea verklappen we al een klein stukje van de volgende, “imago”. De Norman B50 wordt immers geleverd in een “Tric”-kist. Kennen we die naam niet van een ander merk? Inderdaad! Deze kisten worden geproduceerd door het moedermerk van Norman, namelijk Godin. De degelijkheid (en het concept) van deze kisten worden gedemonstreerd door meneer Godin zelf, door ze - mét gitaar er in - van de trap te gooien. Het idee is dat het omhulsel van de kist zacht is, waardoor dit al een groot deel van de schok opvangt. Daarnaast krijgen we nog wat info over de gebruikte merkproducten, een boekje over het onderhoud van de gitaar én wat klein gereedschap. Je kan de B50 ook aanschaffen met een ingebouwde pickup, maar dan ga je wel wat extra centjes moeten neertellen. 

Imago
Zoals reeds gezegd, is Norman een zustermerk van Godin. En wie de reviews in het tijdschrift al een tijdje volgt, weet dat dit goed nieuws is. Godin is een van de meest betrouwbare merken op de markt, zeker wat betreft consistentie van kwaliteit. Ikzelf heb nog nooit een slechte (of zelfs een mindere) Godin-gitaar in handen gehad. En ook de zustermerken, zoals Seagull, Simon & Patrick en Norman, profiteren van de expertise en het oog voor detail van deze gitaargigant. 

Afwerking
Een eerste inspectie bevestigt dat Norman het oog voor detail van het moedermerk heeft geërfd! De gitaar is prima afgewerkt en de prachtig getekende stukken hout vallen meteen op. Zelfs al zou de gitaar voor geen meter klinken, een schoonheid is het alvast wel. Een lust voor het oog! 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals


Het is dan op zich geen grote verrassing dat de constructiekenmerken van de Norman B50 grotendeels identiek zijn aan wat we bij de andere Godin-gerelateerde merken al hebben gezien. De kop en de hals bestaan in zowat alle gevallen, en ook hier, uit een driedelig laminaat. De hals vormt het grootste onderdeel, de stemkop en de nekhiel zitten hieraan vastkleeft. Wat wel heel bijzonder is, is het gebruikte hout: een hals van gevlamd esdoorn (flamed maple). Deze optie is doorgaans enkel weggelegd voor veel duurdere custom gitaren! De stemkop is daarenboven nog eens voorzien van een toplaag van esdoorn met quilt-tekening. Weliswaar wat subtieler dan de vlam op de hals, maar toch zeker aanwezig! De hals is afgewerkt met een zeer fijne satijnen laklaag. Indrukwekkend is het minste dat we kunnen zeggen! 

Toets
De toets is gemaakt van ebbenhout (ebony) en voorzien van 21 medium frets. Verder houdt men dit onderdeel zeer sober, met enkel de standaard cirkelvormige positiemarkeringen op (en aan de zijkant van) de toets. 

Body


Net zoals de hals, pronkt de klankkast van de B50 met een overdaad aan prachtig hout. De top van sparrenhout (spruce) is misschien minder opvallend in vergelijking met andere merken, maar het is wel een massieve top! Toch gaan de zij- en achterkanten in dit geval met het grootste deel van de aandacht lopen! De zij- en achterkanten van de B50 zijn namelijk volledig gemaakt van dezelfde gevlamde esdoorn als de hals. We moeten er echter wel bij vertellen dat het gaat om driedelig laminaat en geen massieve houtsoorten. Maar dat kan de pret niet echt drukken. Het vlammenpatroon op de zij- en achterkanten is dermate indrukwekkend dat we het gevoel hebben dat we op een gitaar spelen die makkelijk het dubbele van de prijs kan kosten. Natuurlijk draait het niet enkel om de houtsoorten, maar ook om de bouwmethode. Gelukkig blijkt die even solide te zijn als we intussen van Godin-gitaren verwachten. Prima in orde dus!

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De B50 is voorzien van goudkleurige stemsleutels. Wanneer we de gitaar omdraaien, zien we ook dat het gaat om open systemen. Je kan de raderwerkjes dus zien zitten, gezien er geen afsluitend kapje werd voorzien. Geen bepaalde voor- of nadelen aan dit systeem, het ziet er gewoon wat anders uit. De stemsleutels reageren lekker vlot op wijzigingen, al mocht de actie naar mijn smaak ietsje hoger liggen. Nu moet ik naar mijn gevoel meerdere keren draaien om een toonhoogte te bereiken die anders slechts met één draai wordt gehaald. Maar wat zijn we nu aan het muggenziften! 

Brug
De brug zelf is gemaakt uit hetzelfde ebbenhout als de toets en is, net als de toets, extreem sober qua ontwerp. Geen enkele versiering te bespeuren! Voor de kam (en de topkam) is men naar de experts getrokken en werd er gekozen om Tusq-producten te gebruiken. Deze kunststof imiteert de felbegeerde akoestische eigenschappen van ivoor, zonder daarmee de reeds bedreigde diersoort nog verder in de problemen te brengen!

 

Speelcomfort

Ergonomie
Aangezien de B50 een (min of meer) standaard dreadnought is, weten we al ongeveer dat we qua ergonomie en balans een paar toegevingen moeten doen. De gitaarbouw staat immers niet stil en de dreadnought is ondertussen één van de oudste ontwerpen die we nog gebruiken (op de parlor-gitaren na). Ondertussen is de gitaarbouw blijven evolueren en worden we de laatste tijd ruim verwend door de grand concert modellen die quasi perfect in balans zijn. Bij een dreadnought moet je nog altijd wat opletten dat de gitaar niet wegglijdt, maar in een normale speelhouding zou dit nooit voor problemen mogen zorgen.  

Actie
En zoals altijd bij akoestische gitaren is de actie van dit instrument nog niet bijgeregeld. Leg bij aankoop van de gitaar even uit hoe jij je actie het liefst hebt (hoog, medium of laag) en laat de aanwezige technicus meteen je gitaar even in orde brengen. Zo kan je thuis meteen aan de slag met een degelijk afgesteld instrument!

 

Klankkwaliteit

Kleur
De aanwezigheid van al die esdoorn-onderdelen (hals, zijkanten, achterzijde) heeft uiteraard een heel grote weerslag op de klank van de gitaar. De combinatie van esdoorn (maple) en spar (spruce) staat volgens het boekje garant voor een overdaad aan hoge tonen en een stevige projectie… Wel, de B50 voldoet perfect aan de verwachtingen. De bas- en middentonen zijn zeker wel aanwezig, maar de sprankelende hoge tonen zijn zonder twijfel uitzonderlijk te noemen. Dit instrument priemt zonder enig probleem door zowat elke mix, waardoor vooral je ritmisch stuwende patronen nooit hun effect zullen missen. Persoonlijk vind ik de klank wat minder veelzijdig omdat ik wat warmte mis, en uitgebreide solo-arrangementen lijken toch wat dunnetjes te klinken. Maar eenmaal we Bruce Springsteen achterna gaan en de gitaar zowat in twee strummen, komen de sterke punten van de B50 meteen naar boven. Ook slide-werk klinkt heel overtuigend, hoewel we daar het liefst werkten met een glazen slide (aangezien een metalen slide die hoge tonen nog harder deed doorkomen). 

Respons
Met zoveel hoge tonen is het geen verrassing dat de respons van dit instrument zeer direct is. Je moet nog maar half denken aan een noot of een akkoord en het komt al uit de gitaar. Tegelijk hebben die hoge tonen ook de neiging ratelende snaren of krakende noten wat extra in de verf te zetten, dus de B50 zou best wel eens een goeie partner kunnen zijn om je techniek nog wat aan te scherpen!

 

Budget

En wat nu over die aantrekkelijke prijs voor al deze kwaliteit? De Norman B50 gaat, inclusief kist, voor €769 over de toonbank. We kunnen meteen duidelijk zijn: de concurrentie binnen deze prijsklasse is moordend. Gewoon een goed klinkende gitaar bouwen is dus nauwelijks genoeg om echt op te vallen. De bouw, de bespeelbaarheid en de klank zijn allemaal prima in orde. Maar wat het instrument echt doet opvallen, zijn zonder de twijfel de gebruikte houtsoorten. Het gevlamde essen is een kenmerk waar zelfs bij custom gitaren aardig wat geld voor wordt neergeteld. Het feit dat men voor deze prijs geen massieve zij- en achterkanten van gevlamd essen kan bieden, moet je er dan maar bij nemen!

 

Conclusie

Een gitaar kiezen zou idealiter enkel en alleen om de klank mogen gaan (en de bespeelbaarheid). Toch kennen alle gitaristen dat “buikgevoel” dat je krijgt bij het aanschouwen van die ene gitaar, nog voor je ze hebt gehoord. De B50 zal allicht dikwijls voor dat gevoel zorgen. Bij Norman hebben ze er dan ook (gelukkig!) voor gezorgd dat de esthetische kenmerken worden gepaard met uitstekende prestaties op gebied van klank en bespeelbaarheid. Weer een geduchte concurrent erbij in deze prijsklasse!