aanmelden
Cort Zenox Z-Custom 2
Guitar 05-07-2012
door:

Electric guitar

 

Vandaag zetten we de Z-Custom 2 op de testbank. Vergis je niet, het gaat hier niet om de laatste snelheidsmotor van Kawasaki of Ducati, maar wel om de laatste nieuwe telg in de Zenox reeks van Cort (gitaren welteverstaan, je houdt Meet Music Magazine in je handen). Toch gaat het over een echte snelheidsduivel met onmiskenbare metalambities. Zenox is de groepsnaam voor de single cutaway modellen van Cort. De inspiratie zit vaagweg bij de PRS single cuts. Toch is het verschil duidelijk zichtbaar, met andere woorden: de Zenox heeft z’n eigen herkenbare look en is dus geen klakkeloze kopie.

 

Concept

De body is gemaakt uit mahonie met daarop een gevlamde esdoorntop. De hals is op de toets na opgebouwd uit drie stukken esdoorn en werd aan de body verlijmd via een ergonomische hiel. De toets is van rosewood en telt 22 jumbo frets. Qua electronica is deze Z-Custom duidelijk gericht op het zwaardere werk: twee EMG humbuckers zorgen voor een snijdende maar strakke klank. Bij de brug is dit een EMG 81, bij de hals een EMG 85.  

 


Imago en handleiding

Cort hoeft al lang niet meer voorgesteld te worden. Ze hebben de reputatie kwalitatief zeer degelijke instrumenten af te leveren voor een zeer aantrekkelijke prijs. Dit wordt gerealiseerd door de productie in lageloonlanden te laten gebeuren, in dit geval Indonesië. Misschien wordt er ook wat bespaard op hardware of constructie, maar daar merk je bijzonder weinig van. Ik kon in de kartonnen doos van de Zenox Z-Custom 2 geen handleiding vinden, maar ik denk niet dat je deze echt zal missen, want alles wijst zichzelf wel uit.  

 

BOUW

Zoals in het stukje “concept” beschreven, hebben we hier een mahonie body met daarop een gevlamde maple top. Wanneer je deze echter van dichtbij bekijkt, merk je dat het over een fineer laagje gaat. De bindingachtige rand is eigenlijk een uitloper van de mahonie. Veel esdoorn zal er dus niet op liggen. Wat enorm opvalt wanneer je de Z-Custom voor het eerst vasthoudt, is het bijzonder lichte gewicht. Hoe dit werd gerealiseerd is me een raadsel, maar het voelt wel lekker wanneer je op een repetitie van drie uur rechtstaand moet spelen. De topkam is van Black Tusq, een composite materiaal op basis van grafiet dat voor een goede klank en tevens een goede geleiding van de snaren zorgt.  

 

 

ELEKTRONICA

De hardware is volledig “Black Nickel” van kleur. Je kent deze kleur vast wel: een beetje zoals chroom maar dan met een zwarte schijn. Er zijn drie stemsleutels per kant van de headstock, vermoedelijk van eigen makelij, maar ze werken bijzonder nauwkeurig en zonder enige speling. De brug is een TonePro met string thru body besnaring. Net zoals bij de meeste Les Pauls zijn er twee volumeregelaars: één per pickup. Het verschil is echter dat er maar één toonregelaar is die op beide pickups tegelijk werkt. Dit kan vaak net iets handiger werken en volstaat meestal voor de muziekgenres waarvoor deze Z-Custom 2 bedoeld is. De EMG 81 en 85 zijn actieve pickups. Je hebt dus een batterij nodig om hun elektronica van stroom te voorzien. Deze is makkelijk te verwisselen via het deurtje dat zich op de achterzijde van de body bevindt.


ERGONOMIE

Bij de contouren van de body werd er veel aandacht besteed aan de ergonomie. Zo vind je praktische uitsparingen voor je (bier)buikje en langs de cutaway. De mooie overgang die de hiel van de hals maakt naar de body, is natuurlijk een groot pluspunt. Hierdoor kun je op een comfortabele manier tot bij de hoogste frets. Ook de cutaway zorgt voor een vrije toegang tot de hoogste frets. Tot slot is het lichte gewicht van de Z- Custom erg handig.  

 

KLANK

Droomde je al lang van een krachtige, maar toch gedefinieerde sound? Dan is deze gitaar (of toch zeker de pickup combinatie) iets voor jou. De EMG’s geven krachtige ronde middentonen met een redelijke dosis hoog, maar met strakke bassen. Hier heb je alle ingrediënten om erg gedefinieerd en dus niet modderig te klinken. Dankzij de actieve elektronica zijn de pickups ook echt stil wanneer je de snaren afdempt. Zo moet je die noise gate al een pak minder doen werken om strakke ritmepartijen te spelen. Merk wel op dat cleane en licht overstuurde klanken niet het sterkste punt zijn van deze EMG’s. Maar eens je over gaat naar high gain bevindt de Z-Custom zich in haar eigen biotoop.


BUDGET

Voor de Cort Zenox Z-Custom 2 betaal je zo’n €700. Voor het wapen dat je ervoor in de plaats krijgt, lijkt me dat zeker niet overdreven. Wel jammer dat er geen koffer of degelijke gigbag bijhoort. Maar langs de andere kant is dit véél gitaar voor een betaalbare prijs. anders zijn!


CONCLUSIE

Ben je op zoek naar het ultieme metalwapen met één enkele cutaway en een vaste brug, dan is de Cort Zenox Z-Custom 2 zeker een aanrader, althans als je iets zoekt beneden de €1000. Two hand tapping, artificial harmonics, sweeppicking, legato playing, allemaal Engelse termen die moeiteloos uit te voeren zijn op de Z-Custom 2. Van de hals mag ik zeggen dat hij perfect recht is en dat merk je zeker tijdens het spelen. Kortom, een zeer aangename gitaar die zich het beste thuis voelt in het metal genre (en aanverwante stijlen). Heb je het niet zo voor de actieve EMG’s (nochtans echt de moeite waard), dan kun je ook voor de Z-Custom 1 kiezen. Deze heeft Seymour Duncan SH1 en SH4 pickups aan boord.