aanmelden
Ibanez Artwood AC2040-OPN
Guitar 26-06-2012
door:

Acoustic guitar

 


INLEIDING


We kennen Ibanez natuurlijk het best van hun rockgerichte gitaren… Maar ze maken ook nog heel wat andere instrumenten! De laatste jaren werden we, in navolging van het Steve Vai-model, getrakteerd op nieuwe akoestische gitaren. Een Steve Vai-model is altijd bedoeld voor mensen met een sterke en specifieke smaak, maar het grote publiek krijgt ook meer traditionele modellen voorgeschoteld. Een van de laatste modellen in deze reeks is de Artwood AC2040, een concertmodel dat volledig is gemaakt uit massieve houtsoorten.

 

Algemeen

Concept
Voor de Artwood reeks wil Ibanez verschillende kenmerken combineren. Er wordt voor de instrumenten uitgegaan van een traditioneel concept, maar bepaalde punten worden toch aangepakt met moderne technologie. Voor de bracing van de top bijvoorbeeld, baseerden ze zich duidelijk op oudere instrumenten, terwijl het ontwerp van de brug volledig opnieuw opnieuw werd bekeken. Het beste nieuws? De Artwood reeks belooft niet te nadelig te zijn voor onze bankrekening!  

Toebehoren/Opties
De gitaar wordt geleverd zonder draagtas, gigbag of koffer. Deze moet je dus nog apart aanschaffen. Wel krijg je de nodige info over het model, het merk en het onderhoud van het instrument. Je krijgt ook duidelijke illustraties over hoe je het best te werk gaat bij het herbesnaren van het instrument. Daarbovenop is ook het standaard kleine gereedschap om de hals te regelen inbegrepen.  

Imago
Ibanez is misschien iets minder legendarische dan Fender of Gibson, het is wel een van de weinige Japanse merken waarbij het land van afkomst niet wordt gezien als een minpunt. Ibanez laat de wereld al jaren zien dat een instrument dat geproduceerd wordt in het Verre Oosten geen minderwaardig instrument hoeft te zijn. Bewijs daarvan zijn ook de talloze artiesten die op het merk vertrouwen én hun naam lenen aan de rijke collectie van signature modellen.  

Afwerking
Op het eerste zicht is de AC2040 een instrument met een klassevolle uitstraling: geen onnodige franjes, geen opvallende kleuren, etc. De gebruikte houtsoorten werden ongemoeid gelaten, zodat de charme van het hout mooi in de verf wordt gezet. Qua onderdelen en gebruikte materialen lijkt alles heel stevig en netjes op z’n plaats te zitten.  

Garantie
1 jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.


Bouw

 

Kop/Hals
Wat de houtsoorten betreft, kunnen we meteen heel duidelijk zijn: bij de AC2040 werd bijna uitsluitend gekozen voor mahonie. Enkel toets en brug werden uit ander materiaal vervaardigd. Bij de hals wordt laminaat gebruikt voor de gebruikelijke drie delen: (dovetail) nekhiel, hals en stemkop. De mahoniehouten stemkop kreeg een toplaag van palissander. Op zich is dit normaal, maar bij de AC2040 zou een toplaagje van mahonie misschien toch beter bij de rest van de gitaar passen? Op deze toplaag werden enkel het Ibanez- en Artwood-logo aangebracht.  

 

Toets
In de rosewood toets werden sobere parelmoeren positiemarkeringen ingelegd. Allicht wilde men het geheel niet te opzichtig maken. De zijkant van de toets werd afgezoomd met een binding uit palissander, de hals werd voorzien van 20 netjes afgewerkte frets. De toets (in combinatie met de hals) valt wel onverwacht fors uit. Meestal zijn concertmodellen voorzien van een slanke hals, maar de AC2040 is een serieuze klomp hout om in je handen te houden!  

Body
Voor de body koos men een “grand concert” model. Concreet wil dit zeggen dat de body iets kleiner is, iets minder diep en wat smallere heupen heeft dan een dreadnought. De volledige body bestaat uit massief mahonie. Hier dus geen laminaat! Zowel de top als de zij- en achterkanten zijn gemaakt uit dezelfde tint massief mahonie. De rand van de top en de achterkant zijn afgezoomd met dezelfde houten binding (palissander) als bij de hals. Voor het inlegwerk van het rozet gaat men zelfs nog een klein beetje verder: daar wordt geen hout gebruikt, maar parelmoer! Het meest bijzondere aspect aan deze gitaar is allicht haar poreuze afwerkingslaag. De AC2040 wordt niet afgewerkt in een hoogglanslak, maar in een laklaag waar je de nerven en porieën van het hout doorheen kan voelen. Dit moet helpen om het hout beter te laten resoneren en sneller te laten “zetten”. Geen paniek bij de eerste inspectie dus: er werd niét te weinig lak gebruikt!


Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Voor de stemmechanieken nam Ibanez geen enkel risico en viel de keuze op een merknaam met een stevige reputatie! Van zodra je de gitaar omdraait en de stemkop inspecteert, word je toegelachen door zes Grover-logo’s. De standaard goudkleurige stemsleutels werden wel vervangen door een parelmoerimitatie. Aan de kwaliteit valt nog steeds niet te twijfelen: uitstekend!  

Brug
De brug van de AC2040 is een sober stukje werk. Volgens Ibanez werd het brugsysteem herbekeken om een optimale overdracht van de snaren naar de top te garanderen, maar uiterlijk is daar weinig of niets van te zien. Andere kenmerken zijn de Ibanez Advantage brugpinnetjes en de kam van been. De AC2040 houdt het over de ganse constructielijn dus erg sober, met als uitzondering het parelmoeren rozet.


Speelcomfort

Ergonomie
Al wie ooit al op een concertmodel heeft gespeeld, weet dat deze modellen zowat de meest comfortabele akoestische gitaren op de markt zijn. De kleinere afmetingen en smallere heupen zorgen ervoor dat de gitaar zeer comfortabel en stabiel in de schoot ligt. Ook rechtstaand zijn de modellen zeer makkelijk te bespelen, vooral omwille van hun minder diepe klankkast. Ook het gewicht van de gitaar is aan de lage kant, zodat langere speelsessies geen enkel probleem vormen.

 

 

Actie
De AC2040 was niet afgesteld toen ze werd geleverd. Dit is zo bij de meeste akoestische gitaren, aangezien het bijvijlen van de kam een onomkeerbaar proces is. Maar bij deze gitaar was de actie zo hoog dat ze moeilijk speelde. Vergeet dus bij een eventuele aankoop van de gitaar zeker niet te vragen of ze haar in de winkel even kunnen bijregelen! Zo ben je meteen zeker van een optimaal speelcomfort.


Klankkwaliteit

Kleur
Vele bouwers doorprikten de laatste tijd de mythes rond gitaarbouw. Zo wordt steeds vaker bewezen dat de klank in veel grotere mate wordt bepaald door de bouw en het model van een gitaar, dan door de gebruikte houtsoorten. Het is dan ook geen verrassing dat de AC2040 klinkt zoals je het zou verwachten van een grand concertmodel: veel hoge tonen, een matig volume en een over het algemeen mooi gelijke balans. Deze gitaar is niet bedoeld om à la Springsteen de hals van je gitaar kapot te strummen! Wat wel perfect lukt, zijn solo-arrangementen, tokkeltjes en rondzingende melodieën. Een strummingpartij kan natuurlijk ook perfect, maar hierbij zal je nooit de power van een dreadnought kunnen evenaren! De volledige mahoniehouten constructie werkt de klank af met een dik en warm middengebied. Van alle gebieden valt op deze gitaar de bas het dunste uit, maar hij blijft zeker wel aanwezig. De sustain is verrassend goed, zeker voor zo’n kleine body. Akkoorden klinken stevig door en ook melodieën kan je aardig laten rondzingen.

Respons
De AC2040 vraagt, omwille van de bredere hals en hoge actie, net iets meer energie dan normaal gezien het geval is bij een concertmodel. Aan die actie valt natuurlijk iets te doen, aan de bredere hals niet – tenzij we onze slijpschijf bij de test betrekken, maar van onze uitgever mag dat niet meer… Test de gitaar dus eerst even goed uit: de hals zou je misschien wel kunnen verrassen.


Budget

De Ibanez Artwood AC2040 kan de jouwe zijn voor slechts €487 inclusief BTW. Ik zou er het gehele archief van Meet Music eens voor moeten omkeren, maar voor zover ik mij kan herinneren, moet dit één van de goedkoopste concertmodellen zijn die we ooit hebben besproken. En volgens mij ook een van de enige concertmodellen in deze prijsklasse! De bouw is zeer degelijk, het concept simpel maar goed uitgevoerd en de klanken zijn prima voor deze prijsklasse. Over de bespeelbaarheid kan je misschien wat duscussiëren omwille van die dikkere en bredere hals. Maar er zullen allicht evenveel voor- als tegenstanders zijn!


Besluit

De AC2040 zou wel eens een stevig schot in de roos kunnen worden voor de Ibanez Artwood reeks. De gitaar vult een leemte op binnen haar prijsklasse en verschillende gitaristen zouden zo weleens verleid kunnen worden tot het uitproberen van een akoestische Ibanez gitaar. En waarom niet: de bouw, de gebruikte materialen én de klanken zijn prima in orde!