aanmelden
Bolt BTC-50/112
Guitar 08-01-2012
door:

TUBE COMBO AMP

 

Al zouden de naam en het logo het misschien doen vermoeden, deze review gaat niet over het stoere Disney hondje. Bolt is een nieuw merk dat werd voorgesteld op de Winter NAMM vorig jaar, en wordt dankzij importeur Voerman ook voor ons beschikbaar. Bolt Amplification wist reeds menig artist te overtuigen, waaronder ook de blinde virtuoos Johnny Hiland. Je vraagt je misschien af of we wel nood hadden aan nog een extra merk op de reeds verzadigde markt van de gitaarversterkers. Bolt weet echter met innovaties op de proppen te komen. Op zoek naar een versterker die alles aankan, en die goed klinkt op luid, maar ook op stil volume? Lees dan vooral verder...

 

CONCEPT

De bedoeling bij het ontwikkelen van de Bolt amps was enerzijds de gitaarversterker met lampen in een modern kleedje stoppen. Anderzijds wilden ze ook het sweet spot probleem aanpakken. Deze sweet spot is het punt in de instellingen waarop de versterker het beste klinkt. Afhankelijk van het vermogen van de versterker kan het dan behoorlijk luid gaan. Zet je het volume stiller, dan zakt de klank als het ware als een pudding in elkaar. Daar wilden de ingenieurs van Bolt wat aan doen. De bedoeling was dus om een versterker te bouwen die op elk volume goed klinkt.

 

HANDLEIDING EN IMAGO

Over imago spreken is uiteraard moeilijk aangezien het om een nieuw merk gaat. De bouw en klank laten echter geen twijfel bestaan: we zitten hier echt bij de high end versterkers. Aan de vormgeving van de handleiding kan wel nog gewerkt worden. Deze is afgedrukt op A4-tjes die samengehouden worden met een nietje, en is uitsluitend in het Engels. Maar het draait natuurlijk om de inhoud, die is wel erg duidelijk en zeer compleet.

 

BOUW

Stoer, robuust, gebouwd als een tank, het gaat allemaal door mn hoofd wanneer ik aan de constructie van de Bolt amps denk. Daar zit het opvallende aluminium front ongetwijfeld voor iets tussen. Ook wanneer je zon ding optilt, weet je meteen hoe laat het is. 27,7 kg is niet weinig voor een 1 x 12 combo. Dit is blijkbaar ook de reden waarom ik maar het 50watt en niet het 100watt model heb mogen testen. Voor deze laatste heb je namelijk een kraan nodig om hem van de grond te tillen. Niet dat ik geen kraan wil meenemen naar een repetitie of optreden, maar zon ding past nu eenmaal moeilijk in mijn auto (en een trekhaak heb ik niet). Terug naar de BTC-50, die met zn 27,7 kg in feite best meevalt qua handelbaarheid. De oorzaak voor het hoge gewicht is voornamelijk de grote, zware transfos die noodzakelijk zijn voor de twee 6L6 eindtraplampen (die mits het herinstellen van de bias ook kunnen vervangen worden door EL34s) en de twee 12AX7s preamp lampen, en de Celestion Vintage 30 speaker (ook geen lichtgewicht, maar t had nog zwaarder gekund). Wat het design van Bolt nu zo bijzonder maakt, is de manier waarop men te werk gaat om toch maar die sweet spot sound op elk volume te realiseren. Tussen de preamp en de eindtrap zit er namelijk een processor die er steeds voor zorgt dat de lampen de beste klank geven, ongeacht het volume, EQ, clean of distortion settings die de gitarist selecteert. Je kunt het vergelijken met een computerchip onder de motorkap van een auto, die het lucht/brandstof mengsel continu reguleert, zodat de motor op ieder toerental het beste mengsel krijgt.

 

MOGELIJKHEDEN

Mogelijkheden, mogelijkheden, veeeeeeeel mogelijkheden. Ieder kanaal heeft zn eigen EQ, maar ook een voicing switch waarmee je tussen drie voicings kunt kiezen. De EQ kan dan nog eens geschakeld worden tussen passief en actief. Op het lead kanaal is de mid EQ ook voorzien van een coaxiale frequentieregelaar. M.a.w kun je, behalve de mids te boosten (of verminderen), ook nog eens de frequentie kiezen waarop dit boosten moet gebeuren. Ook de (digitale) reverb kun je per kanaal regelen. Je kunt op de achterzijde zelfs per kanaal bepalen of je een Hall, Plate of Spring reverb wil. In het gedeelte master control kun je, behalve de globale level en presence, ook nog een solo boost in- of uitschakelen. Deze geeft in de level modus een boost van 0 tot 9dB (traploos regelbaar met boost pot). In de gain modus krijg je dus een gain boost. De klank wordt dus niet echt luider, maar overstuurt wel makkelijker. Je vindt er ook nog de knoppen om het kanaal en de effect loop te selecteren. Verder rest er enkel nog de handige power amp mute knop, waarmee je de eindtrap het zwijgen oplegt terwijl je bv. je gitaar stemt of de kabel inplugt.De achterzijde is eveneens rijk gevuld, met naast de schakelaars voor het type reverb een footswitch aansluiting. Daarbij heb je de keuze tussen de meegeleverde enkele footswitch, waarmee je enkel het kanaal kunt kiezen, of de optionele BFC-5 waarmee je rhythm, lead, soloboost, effectloop en reverb kunt schakelen. De effectloop kan zowel in serie als in parallel gebruikt worden en is voorzien van een -20dB drukknop en een level regelaar (enkel voor gebruik in parallel). Er is dus geen enkel effect, zij het pedaal of 19 rack, dat niet kan worden aangesloten. Rest nog de XLR emulated out met ground lift en de aansluitingen voor de speaker(s). De impedantie kan geschakeld worden tussen 4, 8, of 16Ohm.

 

KLANK

Voor wie tot hier gelezen heeft, is dit hoofdstukje al bijna overbodig. Ofwel zit je op de punt van je stoel om te weten wat het verdict is qua klank. Ik zal je niet langer laten wachten. Ik heb ronduit slecht nieuws, althans voor mijn portemonnee want ik overweeg serieus of ik hem nu zou terug geven aan de importeur of niet... Alles omschrijven is onbegonnen werk met al die mogelijkheden, maar algemeen gesproken is de klank om je duimen en vingers van af te likken. Indien gewenst kun je hem ook wel slecht doen klinken, maar dan moet je mij er ééntje trakteren de volgende keer dat we elkaar tegenkomen. In feite zijn er zoveel mogelijkheden dat je zowat alle kanten op kunt, van country tot jazz, van blues tot trash metal, van The Beatles tot The Rolling Stones en via AC/DC naar Slipknot. En dan hebben we het hier nog maar over het model met twee kanalen, want op de 100watt head en combo is er ook nog een crunch kanaal dat ook voorzien is van een drie standen voicing switch. Het straffe van het verhaal is dat wanneer je een goede klank gevonden hebt op bandvolume, deze klank nagenoeg hetzelfde klinkt wanneer je het volume mindert. De warme lampenklank wordt niet dun en plat wanneer je te stil gaat spelen. Het enige wat je verliest is de dynamiek van de luidspreker, die nota bene ook een aandeel heeft in het sweet spot verhaal.

 

BUDGET

Voor de BTC-50 / 112 mag je 1795 euro (adviesprijs, inclusief btw) rekenen. Dit vind ik helemaal verantwoord gezien de klank, mogelijkheden, professionele uitvoering, het feit dat hij volledig in de VS gebouwd is en het innovatieve Active Tube Response System. Het blijft natuurlijk een stevige investering, maar het zou wel eens de laatste kunnen zijn voor wat het versterker gedeelte van je setup betreft.

 

BESLUIT

Ben jij zon muzikale duizendpoot die meerdere versterkers moet meezeulen naar een podium of studio om aan je trekken te komen? Probeer dan zeker eens de nieuwe Bolt Amps, ze zouden wel eens je leven kunnen veranderen. Of ben je het type dat genoeg heeft aan een clean kanaal omdat je toch alles met je pedaaltjes doet? Ook dan raad ik je de Bolt aan, want de regelmogelijkheden van het clean kanaal en de master control brengen je zeker dicht bij de klankenhemel. Het hoofdstukje over imago was nog wat moeilijk in het begin, maar wat mij betreft is het bij deze ingevuld met vier sterren.boltamps.com