aanmelden
Juan Salvador 6C CTE en 7A CTE
Guitar 00-00-0000
door:

acoustic GUITAR

 

Een klassieke gitaar uitversterken, het kan een ware nachtmerrie zijn! Een microfoon klinkt meestal het beste, als je tenminste roerloos stil kan blijven zitten terwijl je speelt. Een ingebouwd element is de voorkeursoplossing van velen, maar de grote klankkast van je gitaar pikt zowat alle andere instrumenten mee op, iets dat steeds weer uitmondt in harde en agressieve feedback. En daar komen de Juan Salvador thinline klassieke gitaren wat aan doen! Deze klassieke gitaren zijn voorzien van een ingebouwd element. Daar bovenop heeft men de diepte van de body drastisch verkleind, waardoor feedback een minder groot probleem moet worden. We zijn benieuwd!

 

Algemeen

Concept
We testen vandaag twee modellen: de 6C CTE en 7A CTE, beiden voorzien van het CTE- achtervoegsel. Die CTE staat voor cutaway. Beide modellen zijn identiek qua afmetingen en, zoals we later ook zullen zien, qua prijs. Het enige verschil zit hem in de gebruikte houtsoorten. De bodyvorm is dus gronding aangepast, om tegemoet te komen aan de eisen van gitaristen die dikwijls het ingebouwde element willen gebruiken. De afmetingen van de hals blijven wel behouden zodat het gevoel van een echte klassieke gitaar behouden blijft.
 

Toebehoren/Opties
Naast een klein beetje informatie over de gitaar en het pickupsysteem krijgen we niets meegeleverd. Je zal dus nog wat extra geld moeten spenderen voor een draagtas of een koffer!
 

Imago
Juan Salvador is een naam die je geregeld hoort vallen binnen de afdeling van klassieke gitaren. In Nederlandse muziekacademies bekleedt het merk reeds ruim 20 jaar een prominente rol, anders dan in België, waar het nog weinig bekendheid geniet. De laatste jaren heeft het merk echter nogal wat verandering ondergaan. De fabricatie werd verplaatst van Spanje naar Bulgarije, waar de bouw in handen kwam van Kremona. Dit bedrijf maakt al bijna 100 jaar strijkinstrumenten, en legt zich nu dus ook toe op gitaarbouw. Wat de prijsklasse van je gitaar ook is, er komt bij deze fabrikant steeds een hele hoop handwerk bij kijken. De Salvador-reeksen zijn de afgelopen jaren fel uitgebreid, maar de 6C CTE en 7A CTE zijn wel hele speciale modellen. Deze werden immers door Sherah Draaijer voor Benelly (ja, de importeur) ontworpen!

 

 

Afwerking
Een eerste inspectie van de instrumenten is alvast een geruststelling: de gitaren zijn prima afgewerkt en alle onderdelen zitten stevig op hun plaats. De laaklag is volledig vrij van onzuiverheden en de frets zijn zeer mooi en gelijk opgeblonken. Men heeft duidelijk oog voor detail bij Salvador!
 

Garantie
1 jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
De kop en de hals zijn bij beide modellen volledig identiek, zowel wat betreft de constructiewijze als de houtsoort. De halzen zijn gemaakt uit mahogany en bestaan uit een driedelig laminaat. De hals zelf bestaat uit 1 groot stuk en daar wordt vervolgens de stemkop en de nekhiel aan vast gekleefd. Verder wordt de stemkop nog voorzien van een overlay uit rosewood en maakt men gebruik van een opvallende combinatie van zwart, wit en goud voor de stemmechanieken.
 

Toets
De toets is eveneens identiek bij beide modellen. Deze wordt namelijk gemaakt uit rosewood en voorzien van 19 perfect afgewerkte frets. Zoals al gezegd zijn de afmetingen van de body aangepast, maar die van de hals zijn exact zoals het hoort voor een klassieke gitaar. Je merkt dus geen enkel verschil als je deze gitaar bespeelt. De voorzijde van de toets is volledig gevrijwaard van inlegwerk, maar men heeft gelukkig aan de zijkant van de hals wel de nodige positiemarkeringen aangebracht.
 

Body
Bij de body komen er wel enkele verschillen opzetten. Zoals al gezegd, gaat het bij beide modellen om een cutaway-model, wat wil zeggen dat men boven de 12e fret een uitsparing voorziet, zodat je makkelijker aan de hoogste frets zou kunnen. Ook hier zijn de afmetingen weer identiek, het gaat hier namelijk om een Thinline body: een klankkast die veel minder diep is dan een standaard klassieke gitaar. Maar de houtsoorten verschillen nu wel zeer fel tussen de modellen onderling. We beginnen met de 6C

 

CTE. Dit model heeft zij- en achterkanten uit rosewood en een cedar top. Zoals steeds geven de rosewood zij- en achterkanten meteen een zekere klasse mee aan het instrument. De gebruikte houtsoorten hebben een mooie, donkere olie-achtige kleur die niet zou misstaan op een veel duurder instrument. De 7A CTE gaat een hele andere kant op met zij- en achterkanten uit walnut en een spruce top. De tekening van walnut is minder gekend dan die van rosewood, maar eens zo dramatisch en uitgesproken. Bij dit model valt het al bij al nog goed mee, en kunnen we spreken van een redelijk brave nerf achteraan de klankkast. De zijkanten zijn al iets opvallender getekend. Qua afwerking is er ook een verschil: de top van de 7A CTE is afgezoomd met een maple binding, terwijl bij de 6C CTE de top én de achterkant een binding van rosewood meekrijgen. Ook het rozet is bij beide gitaren een erg opvallend en telkens een totaal ander ontwerp. Geen eenheidsworst bij Salvador! Prima!

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Ook de stemmechanieken zijn voor beide modellen volledig identiek. Zoals gezegd gebruiken ze qua styling een redelijk ongewone combinatie van zwart, wit en goud. Het gaat hier om open stemmechanieken, wat wil zeggen dat je het raderwerk kan zien zitten. De tuners reageren heel snel, wat bij klassieke gitaren geen overbodige luxe is. We merkten overigens bij geen van beide modellen speling op, wat wijst op een solide constructie. En we kunnen misschien ook al even meegeven dat deze gitaren stemmen bliksemsnel gaat, aangezien er in het pickupsysteem een ingebouwde tuner zit! Deze tuner werkt zeer precies, maar reageert soms nogal traag. De beste manier om je gitaar te stemmen is een snaar aanslaan, laten klinken en dan te stemmen. Vervolgens demp je de snaar en wacht je tot de tuner weer uitvalt. Pas dan sla je de nieuwe snaar aan. Als je te snel te werk gaat (naadloos van de ene snaar naar de andere) blijkt de precisie van de tuner daar nogal onder te lijden.
 

Brug
De brug is een zeer sober ontwerp. Meer dan een blok ebbenhout met daarin de kunststoffen kam krijgen we niet. Men heeft trouwens gekozen voor een niet- geïntoneerde kam, voor een traditionele kam. Dit is bij klassieke gitaren gebruikelijk, de intonatie wordt in dit geval gecompenseerd door de kam lichtjes schuin te installeren.

 

Speelcomfort

Ergonomie
Voor de doorgewinterde klassieke gitarist zal de Thinline-body wel even aanpassing vergen. De slankere body valt heel anders in de schoot dan een standaard klassieke gitaar, en ook de cutaway legt de balans iets anders dan normaal. Voor elektrische gitaristen zou dit echter de overstap naar klassieke gitaar wel eens veel makkelijker kunnen maken. De gitaren voelen in de schoot immers eerder aan als een stevige elektrische gitaar, behalve dan het feit dat ze vederlicht zijn!
 

Actie
De actie van de Salvador gitaren kan best omschreven worden als medium. De hals van de gitaren lijkt prima afgeregeld, maar de kam zou nog wel profijt ondervinden van een afstelbeurt. Momenteel zijn deze namelijk nog onaangeroerd en kunnen ze dus nog een hoop worden bijgeschaafd. Laat dit werkje echter alleen uitvoeren door specialisten! De onderzijde van de kam moet loodrecht zijn om de undersaddle pickup zijn werk te laten doen!

 

Klankkwaliteit

Kleur
En dan gaan we spelen. Via de ingebouwde tuner stemmen we de gitaren, en meteen kunnen we aan de slag. De thinline-constructie doet ons natuurlijk al enkele zaken vermoeden, en die worden dan ook meteen bevestigd. De minder diepe klankkasten produceren iets minder bastonen dan we gewend zijn bij een klassieke gitaar. Gelukkig blijft alles nog goed in balans, je hoeft dus niet bang te zijn dat alle bassen verdwenen zijn. De gitaren klinken, gezien hun afmetingen, verrassend luid en profiteren beide van een stevige projectie. Er is natuurlijk ook een verschil tussen beide modellen onderling, hoewel dit verschil veel kleiner is dan ik zelf had verwacht. De 6C CTE CTE klinkt iets warmer en heeft een kleine piek in het laagmidden, terwijl de 7A CTE CTE iets frisser en helderder klinkt. Maar weer: het zijn zeer subtiele verschillen! Beide instrumenten klinken meer dan degelijk, maar concertinstrumenten zijn het niet. De focus ligt dan ook meer op het spelen via het pickupsysteem, anders zou je natuurlijk een gitaar kiezen met normale afmetingen.Dan stappen we over naar de het pickupsysteem. Meteen worden we gerust gesteld: op het controlepaneel prijkt namelijk trots de naam Fishman, waardoor we meteen weten dat men bij Juan Salvador dit onderdeel aan de experts heeft overgelaten. De Clasica III is een eenvoudig te gebruiken pickupsysteem dat toch alle nodige functies aan boord heeft. De preamp biedt je draaiknoppen voor bas-, mid- en trebleregelingen en een grote volumeknup. Verder vind je ook nog 2 drukknoppen: eentje om de tuner te activeren en een eentje om de fase om te draaien. Deze laatste is erg handig wanneer er feedbackproblemen opduiken. In vele (maar niet alle) gevallen volstaat het dan om de fase van het pickupsysteem om te schakelen om het probleem te verhelpen, of toch tenminste minder storend. Eenmaal ingeplugd, krijgen we een prima rechtstreeks versterkte klank. Tegenover de akoestische klank is het steeds een bepaalde toegeving, maar in bandformaat presteerden beide gitaren meer dan goed. De klanken zijn helder, zeer direct en makkelijk bij te sturen via het controlepaneel. Ook het gevreesde feedbackprobleem is een stuk minder door de minder diepe klankkast, die zowiezo minder opneemt van de andere instrumenten. Het werkt zonder, maar voor optimale resultaten gebruik je misschien toch nog steeds een feedbackbuster!
 

Respons
Akoestisch gezien is het altijd werken voor je klank! Dat is altijd hetzelfde geval natuurlijk. Een pickupsysteem voor een klassieke gitaar reageert daarentegen steeds supersnel, en dat kan in het begin wel even aanpassing vergen.

 

Budget

Tot nu toe hebben we bij de Juan Salvador gitaren nog maar weinig zwakke punten gezien. Hoe zit het nu met de prijs? Wel ook die valt best mee. Het maakt zelfs niet uit welk model je wil, ze kosten beiden even veel. Zowel de 6C CTE als de 7A CTE kosten 449 euro (Nederlandse btw inbegrepen) en 457 euro (Belgische btw inbegrepen). Voor deze prijs krijg je een uitstekend gebouwde gitaar, die zich vlot laat bespelen en goed klinkt. In deze prijsklasse is het concept van de thinline-body echter zo goed als onbestaand, dus wat dat betreft kan je hier een koopje doen! Ook de aanwezigheid van een pickupsysteem is voor klassieke gitaren in deze prijsklasse eerder uitzonderlijk!

 

Besluit

De Juan Salvador gitaren leveren uitstekende prestaties voor een heel aantrekkelijke prijs. De thinline constructie is voor deze prijsklasse eerder uitzonderlijk, en de uitstekende Fishman pickup doet zijn werk uitstekend. Voor elektrische gitaristen is de thinline constructie allicht een extra troef om makkelijk te kunnen overstappen naar een klassiek model, en het feit dat deze constructie ook helpt om feedback tegen te gaan is natuurlijk mooi meegenomen.