aanmelden
Diago Little Smasher
Guitar 06-09-2011
door:

compact amplifier

 

Compacte gitaarversterkers met een laag wattage zijn al een tijdje een trend in de versterkerbouw. De Cornford Harlequin was de eerste die duidelijk toonde dat kleine versterkers ook goed kunnen klinken, en de Tiny Terror van Orange toonde de hele wereld dat een compacte head toch massief kan klinken. Zo goed als alle merken hebben ondertussen een eigen mini-head, van Marshall tot Mesa Boogie. Maar sommige merken gaan nog verder. Zoals Diago, waar we deze maand de Little Smasher van testen. Deze ultracompacte gitaarversterker laat qua afmetingen de Tiny Terror nog ver achter zich: hij is namelijk niet groter dan een distortionpedaaltje!

 

Algemeen

Concept
Het concept van de Diago Little Smasher is makkelijk te vergelijken met de voorgenoemde laag-wattage versterkers: een eenvoudige layout en makkelijk gebruik primeren, samen met een geslaagde klank natuurlijk. Het vermogen en extra functies zijn over het algemeen van bijkomstig belang. Het ultracompacte karakter van de Little Smasher drijft sommige punten, zoals het gebruiksgemak, natuurlijk tot het uiterste: er is namelijk maar plaats voor 4 knoppen! Qua gebruik mikt men vooral op repetities, kleine optredens en eventueel zelfs een opnamesessie.
 

Vormgeving
We hadden een kleine bakje verwachten, maar wat we onder ogen krijgen als we de doos openen, is nog veel kleiner dan gedacht. Qua vormgeving houdt men het erg eenvoudig: een rode stalen plaat als front (jawel, staal!) en een zwarte stalen behuizing achteraan. Alles aan de Little Smasher lijkt uiterst stevig, en meer gericht op een wereldtournee dan het leven in de repetitieruimte!
 

Handleiding
Een klein toestel, een kleine handleiding. De gebruiksaanwijzing van de Little Smasher is welgeteld een enkele A4- bladzijde groot. Maar men slaagt er wel perfect in om op deze enkele bladzijde alle mogelijkheden, aansluitingen en werkwijzes van de Little Smasher mooi uit de doeken te doen. Er is 1 zin die we verschillende keren zien terugkeregen, dus we geven hem meteen even mee: De Little Smasher moet je aansluiten op een passieve speakerkast, en NIETS anders! Het is ten strengste verboden om de output van de Little Smasher aan te sluiten op een multi-fx, een audio interface of eender welke actieve elektronica. Doe je dit toch, dan loop je het risico de aangesloten apparatuur én de Little Smasher zwaar te beschadigen. U bent gewaarschuwd!

 

Bouw

Behuizing
Het gaat dus om een heel kleine behuizing, maar jongens, wat is ze stevig! De volledige behuizing is gemaakt uit 2 millimeter dik plaatstaal. De aansluitingen en schakelaars zitten netjes ingekapseld bovenaan de pedaal, en worden in geval van een botsing zo goed als zeker gespaard. Het frontpaneel wordt vastgemaakt met 4 stevige schroeven die, in geval van een onderhoudsbeurt, makkelijk kunnen worden verwijderd waardoor de pedaal makkelijk open klikt.
 

Afwerking
De Little Smasher wordt afgewerkt op de manier waarop ik het het liefste zie: weinig franjes, geen onnodige flashy elementen, zo weinig mogelijk bewegende onderdelen, enz Gewoon een uiterst robuuste constructie die gewoon netjes en degelijk afwerkt is. Top!

 

Mogelijkheden

Aansluitingen
Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste versterker die ik ooit heb besproken: je krijgt een jack- aansluiting voor de gitaar, een jack-aansluiting voor de speakerkast en een stroomaansluiting voor de (meegeleverde) adaptor. Je krijgt dus geen fx-loop bij deze mini-versterker. En weer even meegeven: probeer zeker geen effecten aan te sluiten tussen de (gepowerde) output en de speakerkast! Vonken gegarandeerd!
 

Bedieningspaneel
En dit is zo mogelijk nog eenvoudiger dan het vorige onderdeel! Je krijgt 4 draaiknoppen: bass, treble, gain en volume. Het volume stuurt het vermogen van 5 watt aan. Het lijkt misschien weinig, maar al wie ooit de Tiny Terror al eens in half power draaide, weet dat je er toch nog steeds een heel eind mee komt! Onder de gain-regeling schuilen 4 analoog gemodelleerde gainstages, die klanken moeten bieden gaande van clean tot plexi-achtige overdrive. De grootste verrassing zit misschien wel onder de EQ. Deze is namelijk actief en biedt een 30 dB cut tot een massieve 15 dB boost! Deze vier draaiknoppen bieden alles tesamen dus een uiterst compacte, maar zeer krachtige toolset voor je gitaarklanken.
 

Effecten
Niks, nul, nada, noppes! Maar men meldt bij Diago wel dat de Little Smasher ontworpen is om zo goed mogelijk met allerhande pedaaltjes samen te werken, wat de veelzijdigheid van de Little Smasher zeker ten goede moet komen.

 

Ergonomie

Architectuur
Hoeveel makkelijker kan het zijn? Twee aansluitingen achteraan de mini-head en 4 knoppen op een rij vooraan de mini-head. Onmogelijk te kloppen!
 

Bediening
Ook de bediening van de Diago Little Smasher is erg eenvoudig: je begint met de gain en volume helemaal dicht en de EQ centraal. Van daar uit werk je de gain en het volume bij tot je de gewenste klank hebt, en je werkt af met de EQ. De EQ zal voor de meeste gitaristen misschien wel wennen zijn, aangezien wij niet zo dikwijls in aanraking komen met een actieve EQ. Een 15dB boost is heel wat, en als je niet oplet kan je met zeer scherpe of modderige klanken uitkomen. Extreme settings kunnen dus zeer bizarre resultaten opleveren!

 

Klankkwaliteit

Met deze zeer krachtige EQ moet je dus wel even leren omgaan alvorens je echt aan de slag kan om je klanken optimaal te vormen. Maar eenmaal je gewend bent geraakt aan de gevoeligheid, blijkt de Little Smasher een heuse mini-speeltuin voor gitaristen. De cleane klanken zijn vol en rond, en de overstuurde klanken, zij het medium of zwaar overstuurd, zijn lekker stevig. De gain-regeling van de Little Smasher bestaat uit 4 verschillende gaintrappen (clean, crunch, distortion en lead zeg maar) die telkens via modelingtechnologie tot stand komen. De actieve EQ laat je verder toe je klanken in extreme mate bij te sturen, maar dit was zelfs zelden nodig. We zijn nooit moeten over gaan tot extreme settings. De Little Smasher levert dus een zeer solide prestatie, zeker als je zijn afmetingen mee in het achterhoofd houdt. Maar hoe zit het met het vermogen? 5 Watt lijkt niet veel, maar voor repetities en misschien zelfs kleine optredens kan de Little Smasher wel dienen. Als je met distortion gaat spelen zijn de mogelijkheden qua volume wat groter, maar clean is de headroom van de versterker erg beperkt. Eenmaal je moet gaan concurreren met drummers of een bassist met een luide versterker breng je toch best wat zwaarder materiaal mee!

 

Budget

Een klein bakje, dan ook een kleine prijs? Reken maar! De Diago Little Smasher kost slechts 156,77 euro (adviesprijs exclusief btw). Qua mogelijkheden zijn we tegenwoordig veel gewend, met alle digitale technologie die voor een spotprijs honderden klanken kan leveren. Daar scoort de Little Smasher dus niet fantastisch. Gelukkig wordt dat goed gemaakt bij zowat alle andere punten, met in het bijzonder de bouw en de verhouding afmetingen tegenover de prestaties! Als dat laatste een standaard onderdeel zou zijn, zou de Diago Little Smasher zonder enige twijfel een van de sterkste kandidaten ooit zijn.

 

Besluit

Op het eerste zicht lijkt de Little Smasher van Diago vooral bestemd voor huiskamer-gebruik: goede klanken maar toch niet te veel herrie. De rol waarin de Little Smasher allicht zal uitblinken is echter als het ideale back-up plan. Het toestel is compact, overzichtelijk, makkelijk in gebruik en meteen inzetbaar. Je materiaalkoffer wordt amper zwaarder door dit kleine bakje mee te nemen, maar als je versterker het laat afweten kan de Little Smasher zonder twijfel je repetitie of (nog belangrijker) je optreden redden! Met een van deze bakjes in je tas kan je altijd met een gerust gemoed het podium op: mocht er iets gebeuren, je bent altijd voorzien. Vergeet alleen je speakerkabel niet! De prijs voor meest compacte (maar toch degelijke) plaatsvervanger is zonder enige twijfel voor de Diago Little Smasher! www.diago.co.uk