aanmelden
Boss RC-50
Guitar 27-01-2008
door:
Af en toe rollen er op de redactie wel eens producten binnen waarbij we ons afvragen bij welke redacteur we juist moeten aankloppen. De test van deze maand is zo'n geval. De Boss RC-50 loop station is geschikt voor vele verschillende instrumenten, waaronder gitaar, basgitaar, keyboards en alles wat via een microfoon kan opgenomen worden. Benieuwd wat we er allemaal gaan uitkrijgen…

 

ALGEMEEN

 

Concept
Het idee is niet nieuw, maar toch is dit soort toestellen niet zo courant. De RC-50 is een loopstation, wat wil zeggen dat je met dit apparaat een kort stukje muziek kunt opnemen (door zelf in te spelen), of zelfs een langer (tot 49 minuten in mono). Vervolgens wordt dit eerste stuk constant herhaald, terwijl je er bovenop een tweede stuk kan inspelen, waarna ook dit gaat herhalen, enz… . De RC-50 is de uitgebreide versie van de RC-20XL die reeds een tijdje bestaat in de "Twin Pedal" reeks. De RC-50 levert zo maar even 3 RC-20XL pedalen in 1 behuizing.

 

Vormgeving
De RC-50 is een voetpedaal dat volledig is ontworpen in de Boss-stijl, dewelke het merendeel van de gitaristen wel zullen kennen van bijvoorbeeld de GT- en ME-reeks van multi-effecten. De vormgeving volgt dus een beproefde formule, en het is dan ook geen verrassing dat er op dit vlak geen problemen zijn.

 

Handleiding
De handleiding van de RC-50 is nogal aan de lijvige kant. De verschillende aansluitingen worden via overduidelijke tekeningen uit de doeken gedaan, en ook de technische kant van het apparaat wordt zeer uitgebreid besproken. De omvang en aard van de handleiding doet wel al enkele vermoedens rijzen over de gebruiksvriendelijkheid van het toestel. Maar panikeer nog niet, we komen hier wel op terug!

 

BOUW

 

Behuizing
De behuizing van de RC-50 zal voor de meeste Boss-gebruikers wel gekende kost zijn. De aluminium behuizing is meer dan stevig genoeg om alle "normale" podiumomstandigheden te doorstaan. Ook de aparte voetschakelaars komen uit de vertrouwde Boss/Roland-stal, en hebben hun degelijkheid al tijdens ontelbare optredens, repetities en studiosessies bewezen. Een betere garantie kunnen we bijna niet vragen.

 

Afwerking
Zoals reeds gezegd is de RC-50, net als de meeste Boss-producten, zeer goed en degelijk afgewerkt. De knoppen, of het nu over de draai- of drukknoppen gaat, zijn allemaal zeer stevig, en passen perfect bij de rest van de styling. De ervaring van Roland en Boss is natuurlijk niet te onderschatten op dit vlak. Tot zover, alles in orde dus!

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
Aangezien de RC-50 geschikt moet zijn voor een hele resem instrumenten, is het natuurlijk ook niet verwonderlijk dat men heel wat verschillende aansluiting heeft voorzien. Deze bevinden zich allemaal op de het achterpaneel. Probeer even mee te volgen, we overlopen alles van links naar rechts: we beginnen met een stereo jack-ingang waarvan we de rechterkant kunnen gebruiken als mono-ingang. Daarna krijgen we de XLR-input met een phantom power-schakelaar, en kort daarop een aux-input voor bijvoorbeeld een CD- of MD-speler. Vervolgens krijgen we een resem outputs: de main output (stereo en mono), de uitgang voor de hoofdtelefoon en als laatste de sub output (voor een extra versterker, mengtafel, enz…). Verder kan je de RC-50 nog uitbreiden met twee extra voetpedalen of een voetpedaal en expressiepedaal. Deze dien je aan te sluiten op de twee CTL-Pedal aansluitingen. Ook aan de computergebruikers is gedacht met een USB- en MIDI in/out-poort. Het rijtje wordt afgesloten met de aansluiting voor de adaptor en de aan/uit-schakelaar.

 

Bedieningspaneel
Alle nodige controls zijn te vinden op het bovenpaneel van de RC-50. Elk onderdeel van de RC-50 is op zich redelijk beperkt, maar wordt wel telkens 3 keer aangeboden, waardoor de mogelijkheden zich snel opstapelen. Je hebt een aantal functies om de drumcomputer aan te sturen, om de modes van het toestel te veranderen, en daarnaast nog de gebruikelijke "custom" systeem-functies om het apparaat en het functioneren van bijvoorbeeld de footswitches volledig naar je hand te zetten. De technische mogelijkheden zijn dus eerder beperkt: de controls zijn erop gericht je signaal optimaal te laten binnenstromen, en het vervolgens steeds te herhalen op de manier die je zelf instelt. Hoe je daar artistiek, inventief en creatief mee omgaat hangt natuurlijk van jou af…

 

Effecten
De RC-50 heeft geen ingebouwde effecten meegekregen, zelfs geen simpel reverbje… Je zal dus je partijen met effecten en al moeten inspelen als je ze echt wil gaan gebruiken. Enkele effecten zouden dus wel een leuk extraatje geweest zijn.ERGONOMIE

 

Architectuur
Ondanks het feit dat het bovenpaneel van de RC-50 nogal dichtbevolkt is, blijft de boel nog redelijk overzichtelijk. Men heeft de minder gebruikte (veelal systeem-) controllers mooi gegroepeerd vlak naast het LCD-scherm. Daarnaast vind je voor elke loopstation die de RC-50 rijk is, een rijtje met identieke controllers. Dan volgen de controls voor de drumcomputers, en als laatste in de rij de gain- controls voor de inputs van de RC-50. Voor elk "kanaal", zoals de verschillende loopstations en de drumcomputer, heb je een duidelijk knop voor een aparte volumeregeling.

 

Bediening
Hier zit het "zwaarste" deel van deze test. We zijn de laatste jaren zwaar verwend geweest door steeds makkelijker te gebruiken toestellen, zeker op het gebied van gitaarversterkering en effecten. De RC-50 is echter een toestel dat wel enige studie vraagt om er het meeste uit te krijgen. Een correct gebruik van de verschillende modi, de overdub en "snap"-functie van de RC-50 zullen je verschillende malen naar de handleiding doen reiken. Reken daarbij ook dat vele muzikanten niet vertrouwd zijn met termen als "loop quantize", "overdub" en "momentary punch-in". Deze factoren zorgen ervoor dat werken met de RC-50 aanvankelijk een zeer verwarrende, soms zelfs frustrerende ervaring kan zijn. Maar we kunnen moeilijk zeggen dat dit komt door het feit dat de RC-50 niet goed gebouwd is. Deze moeilijkheden zijn immers eigen aan elk toestel van deze aard, en het is eerder een kwestie van doorbijten. Eenmaal je er een beetje mee weg bent, zullen de uitgebreide artistieke mogelijkheden en creatieve resultaten je zeker aansporen om er verder mee te gaan.
Ik had gehoopt dat de PC-aansluiting misschien zou zorgen voor wat extra gebruiksgemak, maar ook van die reis kwam ik met lege handen terug. De PC-aansluiting dient namelijk enkel tot het importeren en exporteren van WAV-files (om je loops dus uit te bouwen, of te importeren in andere audio-programma's), of om een software-update uit te voeren. Misschien kan in de toekomst een editor ŕ la Sounddiver zorgen voor een lagere instapdrempel, en kan men zo meer mensen overtuigen om de RC-50 te gaan gebruiken.

 

KLANK

 

De RC-50 is geen multi-effect, en ook geen versterker. Hij dient dus niet om je klank te wijzigen. De sounds komen er ook mooi door, en als je de RC-50 aansluit tussen je gitaar en je gitaarversterker, klinkt je gitaar nog steeds lekker door. Laten we dan misschien even de mogelijkheden van de RC-50 bekijken, maar dan eerder op artistiek vlak. De meegeleverde drumloops leveren een stevige basis om je partijen op in te spelen. Daarna gaan we de baspartijen inspelen… en we komen tot de vaststelling dat een octaver misschien wel een leuke toevoeging voor de RC-50 zou zijn. Zo zou je je gitaar kunnen nemen en je partijen een octaaf lager doen klinken… Niet iedereen heeft immers een basgitaar ter beschikking bij het inspelen van de loops. Vervolgens gaan we een aantal gitaarfiguurtjes stapelen. Hier is het vooral zaak om de timing van de opnames zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Iets te laat de "record"-knop indrukken zorgt er meteen voor dat je hele muzikale zin een maat opschuift. Het is wat wennen in het begin, maar zodra je er mee weg bent kan het plezier niet meer op. Dat is trouwens hetzelfde wat betreft de verschillende controls.
Zoals ik al zei bij het hoofdstukje "bediening", kunnen de verschillende termen aanvankelijk het werken bemoeilijken. Eenmaal je echter vertrokken bent met de betekenis van een "punch-in" of een "overdub", zal je de flexibiliteit van de RC-50 meer kunnen appreciëren. Het gaat in feite om een snelcursus "opnametechnieken", terwijl je tegelijk toch het plezier van muziek maken erin kan houden. Ik heb mezelf opperbest geamuseerd met de RC-50, maar je moet wel beseffen dat je hier met een totaal nieuw apparaat aan de slag gaat. En net dat feit zorgt ervoor dat je, net als de eerste keer dat je met een multi-effect aan de slag gaat, je een hoop dingen moet gaan ontdekken eer je echt vlot kan werken. Maar in dit geval kan je die ontdekkingen op een erg leuke en speelse manier doen.

 

BUDGET

 

De RC-50 is gelukkig voor zowat iedereen bereikbaar. Voor een adviesprijs van 499,- euro (exclusief BTW!) ligt de RC-50 binnen de meeste budgetten. De bouw is voor deze prijs zeker dik in orde, en ook de ergonomie en architectuur profiteren van de grote expertise van Roland & Boss. De mogelijkheden en klankmogelijkheden zijn natuurlijk wel van een andere aard dan we gewend zijn. In principe doet het toestel niet meer dan je ingespeelde klanken herhalen, zonder enige wijziging van welke aard dan ook. De ware "beloning" van het toestel is dat je op deze manier nieuwe muzikale ideeën kunt uitproberen, zonder dat je daarom beroep moet doen op andere muzikanten (wat natuurlijk ook weer een hoop extra zorgen en voorbereiding vraagt).

 

CONCLUSIE

 

De RC-50 is een toestel dat je niet bepaald gaat helpen met je sound, maar je kan er wel een hoop andere dingen uit krijgen. Experimenteren met opnames was zelden zo leuk, en zelfs al is de bediening aanvankelijk wat aan de moeilijke kant, het loont de moeite je er mee bezig te houden. Ideeën uitwerken, jammen op eigen akkoordenwerk of gewoon in het wilde weg experimenteren… Het kan allemaal met de RC-50. Misschien maakt men bij Boss nog wel werk van een interactieve tutorial die je via de USB-aansluiting kan doornemen… Dan zou je pas echt goed vertrokken zijn. En voor de mensen die wel geďnteresseerd zijn in het concept, maar het wel iets eenvoudiger willen houden, is de RC-20XL of de nieuwe RC-2 (nog kleiner) misschien een aardig alternatief. Zo kan je eerst leren werken met een meer overzichtelijk toestel, en kan je zelf bekijken of de overstap voor jou een goede zaak is.