aanmelden
Vandaag en maandag - Sena Performers Guitar Week 23-24 juni
Twee festivaldagen in Bergen op Zoom inclusief uitreiking Sena Performers European Guitar Award
Events 22-06-2019
Pablo van de Poel, Eric Vaarzon Morel, Vedran Mirčetić, René van Barneveld en vele anderen komen zondagmiddag 23 juni naar het Markiezenhof in Bergen op Zoom voor workshops, Q&A’s en concerten. Je hebt gratis toegang tot deze Sena Performers Gitaardag, die deel uitmaakt van de Sena Performers Guitar Week, die dit jaar uit drie events in twee dagen bestaat. Aansluitend op de Gitaardag is er de Guitar Night in Gebouw-T. En maandagavond 24 juni, ook in Gebouw-T, is er de uitreiking van de Sena Performers European Guitar Award (SEGA) aan John Petrucci. Gitarist is partner van de Sena Performers Guitar Week. Lees er alles over in dit artikel.
door: Redactie

Sena Performers Gitaardag
De gratis toegankelijke Gitaardag op zondag 23 juni in het Markiezenhof in Bergen op Zoom biedt een middag workshops, Q&A’s en concerten door Nederlands beste gitaristen. Van 13.00-18.00 uur kun je in de verschillende zalen van het feeërieke gebouw kiezen uit tal van stijlen en benaderingen.

Het programma luidt als volgt:

Workshopprogramma in 4 zalen
13.00 Pablo vd Poel (DeWolff)
13.30 Jan Akkerman
14.00 Jack Pisters  
14.30 Joe Tal (Textures)
14.30 Harald Heijnen & Lars van Herel
14.45 Sebas Honing & Conrad Hultermans
15.00 Vedran Mirčetić  (De Staat)
15.30 Eric Vaarzon Morel (flamenco)
15.30 Sebas Honing & Peter van der Tor
16.00 René van Barneveld (Urban Dance Squad) - foto rechts
16.30 Rob de Groot & Danny Vera (o.v.)
16.30 Peter van der Tor

Concert
17.00 Eric Vaarzon Morel

De Gitaardag biedt een wijd spectrum aan workshops. Zo zal René van Barneveld, slide-expert bij uitstek, een workshop slidegitaar geven. Joe Tal, voorheen de duizelingwekkend virtuoze gitarist van mathmetalband Textures, doet een workshop over progressive metal, techniek en de aanpak van zijn eigen composities, Jack Pisters biedt de deelnemers in zijn Guitar Matrix workshop eenvoudige tools om nieuwe ritmes te creëren en creatiever met melodische ideeën en scales om te gaan. Sebas Honing is ook dit jaar weer van de partij met twee interessante items: met Conrad Hultermans doet hij de workshop ‘All About Van Halen’ en met Peter van der Tor belicht hij het thema ‘Gitaarverdeling binnen een band’. En Harald Heijnen en Lars van Herel hebben het over ‘Blue notes en major/minor scales in blues’. De dag wordt afgesloten met een volledig concert van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel.


Zondag 23 juni 13.00-18.00 uur 

Markiezenhof, Bergen op Zoom
Gratis toegang!

Gitarist is partner van de Sena Performers Guitar Week 

Ook zijn gitaarbouwers We Love Trash en Zwier Gitaarbouw aanwezig.

Tijdens deze Gitaardag krijgt de crème de la crème op het gebied van gitaarmuziek in Nederland alle ruimte om zichzelf te presenteren. Organisator Jean-Paul Heck: "Vorig jaar werden we verrast door de aanloop. Maar het programma van dit jaar is nog veelzijdiger. Het is ons gelukt om vier generaties gitaristen naar Bergen op Zoom te halen die in hun genre tot de absolute nationale- en ook wereldtop behoren. Daarnaast is de locatie voor dit event fantastisch. Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is één van de mooiste stadspaleizen van Europa en een perfecte plek om de schoonheid van de gitaar te benadrukken.' 

Sena Performers Gitaardag
Zondag 23 juni 13.00-18.00 uur 

Markiezenhof, Bergen op Zoom
Gratis toegang! 

Gitarist is partner van de Sena Performers Gitaardag

Sena Performers Guitar Night
De avond van De Wolff’s Pablo van de Poel

Aansluitend op de Sena Performers Gitaardag op zondag 23 juni is er ’s avonds Pablo van de Poel’s Guitar Night in Gebouw-T in Bergen op Zoom. Voor ‘zijn’ Guitar Night benaderde hij Vedran Mirčetić, Jan Akkerman en René van Barneveld om in zijn gelegenheidsformatie plaats te nemen. Drummer van dienst is Luca van de Poel, met wie hij ook in DeWolff speelt. Levi Vis van de Dawn Brothers is de bassist.

Van de Poel heeft voor deze avond ook Jan Akkerman, René Van Barneveld en Vedran Mirčetić  uitgenodigd. Van De Poel toerde de afgelopen maanden door Europa met zijn band. Net zoals zijn collega Mirčetić die met De Staat de wereld aan het veroveren is. Organisator Jean-Paul Heck: “We zijn dan ook vreselijk trots dat we de twee gitaristen in huis hebben kunnen halen van twee absolute Nederlandse topbands van dit moment: De Staat en DeWolff. Daarnaast is de komst van Van Barneveld erg bijzonder. Hij was de grote man achter het internationale succes van de Urban Dance Squad”. 

Voor hoofdsponsor Sena is het van groot belang om alle generaties kennis te laten maken met de gitaar, zowel akoestisch als elektrisch. Jack Pisters, voorzitter van de Sena European Guitar Award, is trots op het programma van deze tweede editie.  “Deze Gitaardag is een unieke dag met concerten, Q&A’s en workshops door topgitaristen uit heel Nederland! Het is voor ons steeds weer een hoofddoel om aanstaande gitaartalenten en liefhebbers van dichtbij kennis te maken met het beste wat ons land te bieden heeft op gitaargebied. Een must voor alle aspirant gitaarhelden en collega’s!”

Pablo van de Poel’s Sena Performers Guitar Night
Zondag 23 juni 20.00 uur 
Gebouw-T, Bergen op Zoom
Voor kaarten ga naar: www.gebouw-t.nl

Gitarist is partner van de Sena Performers Guitar Week 

Sena Performers European Guitar Award
Award voor en concert door John Petrucci

Op de Sena Performers European Guitar Award avond op maandag 24 juni in Gebouw-T krijgt John Petrucci  de Sena European Guitar Award (SEGA) uitgereikt. Dat wordt een bijzonder concertavond in Bergen op Zoom!

Maandagavond 24 juni zal Arjen Lucassen (Ayreon) de Sena Performers European Guitar Award uitreiken aan John Petrucci. Lucassen is een groot liefhebber van de muziek van Petrucci’s band Dream Theater.  

Tijdens de award-uitreiking zal er een bonte stoet aan grote gitaristen voorbijkomen. Naast Petrucci, die ook zelf speelt, komen onder meer voormalige winnaars Jan Akkerman en Dany Lademacher met zijn Wild Romance in de ring. Daarnaast treedt ook DeWolff-voorman Pablo van der Poel op. Ook de akoestische grootmeester Eric Vaarzon Morel en voormalig Textures-gitarist Joe Tal zullen van de partij zijn. Kayak-gitarist Marcel Singor doet samen met zanger Wudstik een ode aan de band Rush. Host van de avond is Leo Blokhuis. 

De SEGA award wordt uitgereikt aan een (inter)nationale artiest die zijn sporen heeft verdiend binnen het (inter)nationale popcircuit en een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek.

Eerdere winnaars waren onder anderen Joe Satriani, Joe Bonamassa, Steve Vai, Slash, Brian May en Steve Lukather. Ook verschillende Nederlandse artiesten gingen in het verleden met de prijs naar huis: Jan Akkerman, George Kooymans, Ad Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher.

Absolute grootheid
John Petrucci heeft de progressieve rock- en metalmuziek een nieuw gezicht gegeven en is een absolute grootheid in de gitaarwereld. In 1992 brak hij door met de symfonische rockband Dream Theater met het album ‘Images And Words’. De jaren daarna groeide de band uit tot een act die wereldwijd op de grootste podia staat en in de voetsporen trad van bands als Rush, Yes en Genesis. Onlangs bracht hij met Dream Theater het album Distance Over Time uit dat opnieuw bol staat van geweldige state of the art gitaarcapriolen.
Tijdens hun Europese tournee doet Dream Theater de Benelux aan in Gent, op 25 juni. De dag ervoor heeft Petrucci zich vrij kunnen maken om naar Bergen op Zoom te komen om de award in ontvangst te nemen én ook te spelen begeleid door een gelegenheidsband. Host van de avond is Leo Blokhuis. 

Gitaarvirtuositeit
Voorzitter van de SEGA Jack Pisters zegt over Petrucci: “John Petrucci is een gitaaricoon die op miraculeuze wijze in de jaren negentig de compositorische en conceptuele kwaliteiten van de symfonische supergroepen wist te combineren met gitaarvirtuositeit en de ontwikkelingen binnen de rock en metal. Ritmisch precies, intens, virtuoos en altijd expressief binnen de composities en het concept van de song of het album! A true SEGA icon!”

Brian May noemde Petrucci een rockgitarist met het intellect van een klassieke superster. “John heeft alles. Techniek, gevoel voor toon en vooral een volstrekt eigen stijl. Hij heeft gitaarspelen naar een ander niveau gebracht.” 
SEGA-organisator Jean-Paul Heck zegt: “Toen ik hem vorig jaar in Londen uitnodigde, wist hij meteen vier winnaars van de SEGA-award te noemen. Petrucci is sinds het begin van Dream Theater de man die met zijn gitaar en composities de progressieve rock- en metalmuziek een nieuw gezicht heeft gegeven.”

Coverinterview in volgende editie Gitarist
Natuurlijk gaan we John Petrucci interviewen voor de komende editie van Gitarist, die 20 juni uit komt. In dat uitgebreide coverartikel zullen we zijn carrière, gitaarspel, gitaren en gear uitgebreid belichten.

Sena Performers European Guitar Award
maandag 24 juni, 20.30 uur, Gebouw-T, Bergen op Zoom 
Tickets: www.gebouw-t.nl

Gitarist is partner van de Sena Performers Guitar Week