aanmelden
Guitar Matrix Gitarist Educatie Event in Amsterdam - 13 oktober 2018
Thema dit jaar: Tone & Sound - in Q-Factory - met Cory Wong, Rene van Barneveld en vele anderen
Events 12-10-2018
Hoofdthema van de 3de editie van het Guitar Matrix Gitarist Educatie Event is dit jaar "Tone & Sound". Hoe haal je het beste geluid uit je instrument? Daarbij komen allerlei zaken kijken, zoals de afstelling van je instrument, je speelwijze, maar ook of je voor modeling of buizen kiest en welke versterkers en effecten je inzet.

Als je daar alles van wilt weten en gedemonstreerd wilt zien, kom dan zaterdag 13 oktober - overdag - naar Q-Factory, Amsterdam, naar een dag vol clinics, workshops, miniconcerten, panels en stands.

Download nu het blokkenschema!

ER ZIJN NOG KAARTEN AAN DE KASSA!

door: Redactie

Met Cory Wong, Izhar Elias, René van Barneveld, Coen Beijer, John van der Veer, Jack Pisters, Peter Constant, Richard Hallebeek, Hermine Veltkamp, Attie Bauw, Sebas Honing, Drieëtte Reesinck en Meindert Bussink.

Gitaarschool Nederland, EGTA, Guitar Matrix en Gitarist presenteren:

Guitar Matrix Gitarist Educatie Event 

Met clinics, workshops, miniconcerten, presentaties, stands en meer!

De derde editie van het Guitar Matrix Gitarist Educatie Event biedt weer een heel mooi educatief programma. Op drie locaties van Q-Factory in Amsterdam kun je clinics, miniconcerten, workshops, presentaties en panels bijwonen. In de foyer vind je informatiestands. Alles met de focus op beter gitaar leren spelen! Dit jaar is het thema Tone & Sound.

Tickets slechts € 7,50 - bestel nu via Ticketmaster (€ 0,75 servicekosten). Klik hier
ER ZIJN NOG KAARTEN AAN DE KASSA. 

Download het onderstaand blokkenschema als pdf met de link bovenin de linkerkolom.


Thema Tone & Sound
Elk jaar kiezen de organisatoren een hoofdthema. Dit jaar is dat Tone & Sound, parallel aan het hoofdartikel in deze editie. Hoe haal je het beste geluid uit je instrument? Daarbij komen allerlei zaken kijken, zoals de afstelling van je instrument, je speelwijze, maar ook of je voor modeling of buizen kiest en welke versterkers en effecten je inzet. We behandelen toonvorming zowel voor elektrische als voor akoestische gitaren. En nemen daarbij ook het uitversterken van akoestisch gitaar en het opnemen van gitaar in de (thuis)studio mee.

Zaterdagmiddagprogramma Tone & Sound 13.00-18.00 
workshops – presentaties – miniconcerten – panels – informatiestands

Kleine Zaal 
13.30-14.30 Cory Wong – Funky sounds
(foto boven)
14.45-15.30 Izhar Elias – Toonvorming nylon  
16.00-16.45 Panel over modeling met René van Barneveld, Richard Hallebeek, Julian Graute en Attie Bauw - moderator Jack Pisters
17.00-17.45 René van Barneveld – Slide sounds
(foto rechts)

Barzaal
14.00-14.30 John van der Veer – Uitversterken van akoestische gitaar
14.45-15.15 Jack Pisters – De toon van jouw instrument
15.30-16.00 Richard Hallebeek - Fractal modeling (foto rechts)
16.30-17.00 Sebas Honing – Gitaareffecten in perspectief
17.15-18.00 Attie Bauw - Gitaar opnemen: steel & nylon 

Workshop Room
13.45-14.45 Meindert Bussink - Workshop Social Media 
14.45-15.30 Peter Constant - Toonvorming binnen gitaarensembles
15.45-16.15 Coen Beijer – Toonvorming in de les - Spectral Pro ondersteund (foto rechts)
16.30-17.15 Hermine Veltkamp – Lesgeven aan leerlingen visuele beperking 
17.15-18.00 Drieëtte Reesinck – Suzuki-methode

Panel over modeling
Hot issue de laatste jaren; to model or not to model. En dan: welke modeler kies je als je ermee aan de slag gaat? Voer voor een panel, én een workshop tijdens dit event. 
In het panel met René van Barneveld, Richard Hallebeek, Julian Graute en Attie Bauw zal moderator Jack Pisters alle voors en tegens voorbij laten komen over modelers als Kemper Profiling Amp (1e foto), Line 6 Helix en Fractal. Richard Hallebeek laat bovendien in een workshop horen wat hij met zijn Fractal Axe Fx-III (2de foto, hieronder) doet
Oorspronkelijk stond Bert Meulendijk ook het programma maar die heeft wegens privé-omstandigheden moeten afzeggen.

Weet je niet precies wat modeling inhoudt?
Met modeling kun je de klank van andere gitaren, versterkers en effecten imiteren. Het gedrag van een gitaar, amp of effect wordt bij modeling voortdurend gemeten en geanalyseerd. De resultaten worden verwerkt in een algoritme dat vervolgens het gedrag van het gemodelde apparaat kan imiteren. Een digitaal model simuleert dus niet alleen de klank van bijvoorbeeld een versterker, maar ook hoe die zich anders gedraagt bij verschillende input en op verschillende volumes. De simulatie kan heel specifiek zijn (bijvoorbeeld een model van een Marshall JCM800) of meer van een bepaalde type versterker (Fender, Mesa, Orange etc.).

Meestal zitten digitale modellen kant-en-klaar in effectapparaten en versterkers of zijn als softwareplug-in verkrijgbaar. Met de Kemper Profiling Amp kun je zelf modellen maken (Kemper noemt ze ‘profiles’) van je apparatuur, wat de mogelijkheid biedt met een uitgebreide set versterkers en effecten op tour te gaan waar je normaal een extra busje voor zou moeten huren! Richard Hallebeek komt met het nieuwste Fractal model, dat onlangs in Gitarist 330 en Musicmaker 456 door hem werd getest.
Het panel over modeling wordt geleid door Jack Pisters (foto). 

Artikel Versterkermodeling in Gitarist
Download de pdf

In Gitarist 315 hebben we een uitgebreid artikel gepubliceerd over modeling, waarbij gitaristen als Guthrie Govasn aan het woord komen over hun ervaringen. Je kan de pdf van het artikel downloaden met de downloadbutton bovenin de linkerkolom.   


Cory Wong (Vulfpeck, VS)
Als je het hebt over funksound dan kun je heel goed terecht bij Cory Wong, bekend geworden met Vulfpeck, en nu bezig aan een solocarrière met alweer zijn tweede album ‘The Optimist’ op komst. Hij komt uit de stad van Prince, Minneapolis, en dat is te horen ook! Voor Vulfpeck speelde hij bij The Blind Boys of Alabama en Bootsy Collins. Met zijn band speelt hij ’s avonds op Mondriaan Jazz in Den Haag, maar ’s middags is hij in Q-Factory voor een clinic! In Gitarist 331, oktober 2018 vind je een interview met hem. Izhar Elias
Hij is een van de belangrijkste gitaristen op het gebied van kamermuziek en in het bijzonder barok en nieuw gecomponeerde muziek voor klassiek gitaar. Hij is winnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. In zijn workshop gaat hij in op toonvorming op de nylonsnarige gitaar.

Sebas Honing
Op de Gitaardag in Bergen op Zoom zagen we een spectaculaire effectenworkshop van Sebas Honing. Geïllustreerd op een videoscherm maakte hij pedaalvolgordes en gave combinaties inzichtelijk, liet hij zien hoe je origineler met effecten om kan gaan, demonstreerde hij de meest gebruikte effecten en analyseerde hij diverse opnames. Zonder vaste regels te stellen worden werkwijzes van effecten zodanig belicht dat het gebruik ervan versimpeld wordt. Elk pedalenplankje wordt opeens een speeltuin voor het oor! 

 

Standruimte?
Informatie over standruimte of anderszins professionele deelname is te verkrijgen bij Jan Wouter Oostenrijk van Gitaarschool Nederland, Ronald Willemsen van Gitarist of Jack Pisters van Guitar Matrix. Centraal e-mailadres voor je informatie-aanvragen: gitaristeducatiemarkt@gitarist.nl

Gitaarschool Nederland, EGTA, Guitar Matrix en Gitarist presenteren:
Guitar Matrix Gitarist Educatie Event 
Zaterdag 13 oktober, Q-Factory Amsterdam

Tickets slechts € 7,50 - bestel nu via Ticketmaster (€ 0,75 servicekosten). Klik hier