aanmelden
Music Man BH500 en 810 BS
head en speakercabinet
Events 24-07-2015
Na meer dan 30 jaar afwezigheid zijn ze terug van weggeweest, de Music Man versterkers, cabinets en combo’s. Het is een samenwerking geworden tussen de firma’s Ernie Ball, die Music Man bezit, en Markbass, de gekende firma die bassisten zeker kennen van hun lichte, portabele en kwalitatieve basversterkers en cabinets. Marco de Virgiliis, de topman moet blijkbaar nog goede herinneringen koesteren van deze Music Man versterkers want het was in een telefoongesprek met Sterling Ball die in vijf minuten beklonken was om deze gegeerde versterkers en cabinets van weleer weer uit te brengen. De originele Music Man versterkers van weleer zijn minder en minder terug te vinden, als bijna niet, op de tweedehands markt. Of velen zitten ergens onder het stof bedolven. Tijd om weer wat stof te doen oplaaien!
door: Stijn Deldaele

Concept

Het was bij de overname van Music Man door de firma Ernie Ball in 1984 dat de productie van geluidsversterking voor gitaar en bas werd stilgelegd. Music Man, het tweede bedrijf dat de legendarische Leo Fender oprichtte werd vooral populair met zijn Stingray basgitaren. Maar daarnaast waren de Music Man versterkers ook wel vrij gegeerd materiaal, vooral bij de gitaristen. Ik heb in mijn prille carrière alleszins nog een goede ouwe Music Man gitaarcombo mogen aanschouwen en horen. Sindsdien heb ik deze dan niet meer tegengekomen op mijn pad. De versterkers worden terug weer gemaakt volgens de originele schema’s als weleer, met hier en daar een kleine verbetering waar nodig van iets betere en moderne componenten. Als je de heads vergelijkt van vroeger en nu zijn deze identiek dezelfde. Markbass en Ernie Ball stonden blijkbaar allebei erop dat deze heruitgave van de Music Man versterker weer hetzelfde geluid en prestige als weleer konden naar voor brengen.

 

Bouw

De look van de jaren 70 zijn bij de versterkers en cabinets volledig bewaard gebleven. Zoals het wordt vermeld in de catalogus “back to the future” is het eigenlijk wel zo, maar met dan kleine aanpassingen. De bouw van deze producten zien er heel sterk en robuust uit, maar dan zonder het overmatig gewicht. De versterker zelf weegt slechts 6,2 kg en de speakercabinet van 8 x 10 inch speakers slechts 40kg! Het is de eerste keer in mijn leven dat ik een 810 cabinet heb kunnen opheffen en verplaatsen in mijn eentje. Een pluim voor de makers die toch tegemoet gekomen zijn om een draagbare set-up te maken zonder dat je moet sleuren. De behuizing van de versterker als van de cabinet zijn overtrokken met een stevige semi-leren bekleding. Bij beide zijn ook metalen hoekbeschermers aangebracht. De regelknoppen op de versterker zijn dezelfde als in de jaren 70, maar wees gerust ze kraken niet als je eraan draait, het zijn wel degelijk nieuwe potmeters. De versterker is een volledige transistorversterker, zowel de voorversterker als de eindversterker. Deze soort van basversterkers werden vooral ook in de jaren 80 en 90 geproduceerd door verschillende gerenommeerde fabrikanten (Trace Elliot). Deze levert een vermogen van 500 watt bij 4 ohm.

De speakercabinet geeft zijn pluimgewicht vooral te danken door het gebruik van custom neodynium speakers. De revelatie waarmee Markbass meer dan 10 jaar geleden de markt heeft veroverd. Deze heeft een vermogen van 1200 watt en 4 ohm weerstand. Zowel op de speakercabinet als op de versterker zijn er stoffen beschermingsplaten aangebracht. Op de versterker dient het vooral voor de 70’s look en als je goed kijkt zie je dat er een ongebruikte ruimte is beneden de versterker. Het zou misschien wel handig geweest zijn mocht er achteraan de versterker een klep zitten die je kan openmaken om eventueel kabels en dergelijke in op te bergen. Zo wordt die ruimte dan ook benut en heb je alles ineens mee. Op de cabinet beschermt deze stoffen afdekplaat de speakers. Deze afdekplaat is eenvoudig te verwijderen en terug aan te brengen dankzij een velcro systeem. De speakercabinet heeft aan de bovenzijde nog een metalen handvat en beneden twee wielen om op deze manier de cabinet gemakkelijk te verplaatsen door hem wat naar achteren te kantelen en dan te verrijden. De versterker heeft een stevige, plooibaar handvat om hem te verplaatsen.

Er zijn enkele bouwstenen bij de versterker en de speakercabinet die je ook kan terugvinden bij de Markbassproducten zoals de ventilator achteraan de versterker, de groene combi jack/speak-on aansluitingen en de regelbare tweeter. Zoals we gewend zijn van Markbass is hier ook niets op aan te merken qua bouw en afwerking. Alles is naadloos in mekaar gestoken.

 

Handleiding en toebehoren

Op dit vlak scoort dan de Music Man wat povertjes. Er is nog weinig informatie terug te vinden over deze Music Man versterkers en cabinets op het net. Op wat Duitse sites vond ik wat meer info en de importeur heeft ook nog meer info toegestuurd. Een handleiding is niet meegeleverd maar wel een kaartje met een verwijzing waar je de handleiding digitaal kan terugvinden. Op dit moment zijn er blijkbaar op de site van Music Man nog geen handleidingen aanwezig, maar na een vriendelijk mailtje naar DVmark in Italië, de makers van deze producten, kreeg ik binnen een uurtje de handleiding toegestuurd. Hij schreef erbij dat de handleiding op de site van Music Man verschijnt binnen de kortste keren. Dank aan de goeie service! De handleiding is heel mooi en duidelijk opgesteld met de aansluit- en regelmogelijkheden en de functies. Daarnaast is er nog een elektriciteitssnoer meegeleverd. Speakerkabels zal je zelf moeten aanschaffen. Er hangt nog een bepaalde mysterieuziteit omtrent deze Music Man producten maar hopelijk maken ze een opmars zodat de nevel snel verdwijnt.

 

Aansluitmogelijkheden

Aan de voorzijde van de versterker hebben we een instrument-ingang die zowel voor actieve, als passieve basgitaren bestemd is. Er is geen clipledje aanwezig die aangeeft wanneer je de voorversterker overstuurt, dus je gehoor zal hier van toepassing moeten zijn. Iets verder hebben we nog een footswitch aansluiting om de 5-bands equalizer aan en uit te schakelen. Aan de achterzijde hebben we een jack als aparte speak-on speaker-out uitgang. Op de speak-on uitgang is nochtans ook een jack aansluiting mogelijk. Een tuner jack output is ook aanwezig om een extern stemapparaat op aan te sluiten. Een effectloop circuit met send en return jack ingang is ook aanwezig. Deze is zoals gebruikelijk bij Markbass in parallel geschakeld. Dit heeft het voordeel als er een effectpedaal defect is dat je toch nog kan doorspelen. Je signaal wordt dan nog steeds doorgestuurd naar de eindversterker op deze manier.

Bij een serie loopcircuit heb je de mogelijkheid dat je signaal afgesneden wordt bij een defect maar het effectsignaal is wel iets meer present dan bij een parallel circuit. Om af te sluiten op de versterker heb je dan een gebalanceerde XLR DI uitgang voorzien van een ground lift switch als je last hebt van slechte aarding en een prepost/post switch om je signaal rechtstreeks met of zonder de instellingen van de versterker te sturen naar een P.A. of opnamesysteem. Bij de speakercabinet heb je twee speak-on/ jack aansluitingen voor een mono 4 ohm of een stereo 8 ohm aansluiting.

 

Regelmogelijkheden

Met de gain regelknop kunnen we het inkomend signaal van je bas afregelen. Door de afwezigheid van een clipledje moet je dus extra voorzichtig zijn dat je de voorversterker niet overstuurt. Dan moet je luisteren hoe het signaal klinkt, begint het signaal vervormd en overstuurd te klinken draai je dan best deze knop dan wat terug. Daarnaast hebben we een bass- en treble-frequentie regelknop om de hoeveelheid van de lage en hoge frequenties te regelen. Er is dan nog een 5-bands equalizer aanwezig waarmee je volgende frequenties mee kan boosten; 67 Hz, 184 Hz, 510 Hz, 1,4 Hz en 3,8 Hz. De knoppen werken zoals je een equalizer hebt met schuivertjes. Je kan deze frequenties elk apart uitschakelen of toevoegen en regelen qua volume. Een vrij beknopte maar zeer effectieve equalizing. Om af te sluiten hebben we nog een volume regelknop om het uitgaand signaal van de eindversterker af te regelen naar de speakercabinet toe. Op de speakercabinet zelf zit er nog een regelbare tweeter die je qua volume kan afregelen om zo meer of minder hoge frequenties aan je sound toe te voegen.

 

Sound

De sound die deze Music Man set-up genereert klinkt zeer vertrouwelijk. Het is de gekende sound van transistorversterkers die vooral in de jaren 80 en 90 veel gebruikt werden bij bassisten. Ze klinken zeer warm maar toch gedefinieerd. De warme klank van de transistorversterkers mis ik soms op de nieuwe moderne digitale versterkers die soms heel scherp klinken in vergelijking met deze versterker. Hoewel deze versterker door de mannen van Markbass worden gemaakt, heb ik niet gevoel dat ik met een Markbass kloonversterker en set-up ben aan het spelen. De 70’s look heeft daar natuurlijk ook wel iets mee te maken. Hoewel hij beknopt is qua regelmogelijkheden vind ik het toch een zeer effectieve versterker om je sound te bepalen. Met de bass en treble regel je de twee hoofdfrequenties af en dan met de 5-bands equalizer kan je de sound boosten en equalizen in alle richtingen. Gaande van een boomy reggae, dub sound tot een agressieve metalklank of een jazz-fusion, funk, pop… Kortom je hebt veel mogelijkheden met een beknopte toonregeling waarbij je met weinig omwegen jouw sound zal vinden. Alsook de speakers klinken warmer en net iets minder punchy dan de 10 inch speakers van een Markbass cabinet. Het is verbazingwekkend hoe dicht deze sound ligt bij een goeie ouwe Trace Elliot set-up van eind jaren 80 waarop ik onlangs nog speelde. De openingszin “back to the future” is hier alweer ook zeker van toepassing.

 

Budget

En wat mag deze “back to the future” set-up dan wel kosten? Voor de versterker, de BH 500 betaal je € 899,- incl. btw en voor de 810 BS speakercabinet betaal je € 1499,- incl. Btw. Niet meteen goedkoop, maar in vergelijking met de kwaliteit die hier wordt afgeleverd wel een rechtmatige prijs. Deze set-up is dan ook de bedoeld voor de serieuze bassist die volume nodig heeft.

 

Conclusie

We mogen ons verheugen dat deze Music Man versterkers en cabinets weer het levenslicht hebben gezien. De samenwerking tussen Markbass en Ernie Ball is een schot in de roos. Als je op zoek bent naar een vintage, warm klinkende set-up die toch nog zijn mannetje staat in de muziekwereld van nu dan is deze Music Man wel een aanrader. De oude vertrouwde klank van de transistorversterkers die ik mij herinner uit de jaren 80 en 90 kan je terugvinden in deze versterker, maar dankzij de eenvoudige en effectieve toonregeling heb je een breed klankpallet zonder al te veel omwegen. In het begin is het volume van deze set-up impressionant maar bij wonder is hij gemakkelijk te transporteren dankzij het lichte gewicht van de versterker en de speakercabinet. Je moet er wel eventjes ervoor dieper in je buidel tasten maar je krijgt meer dan waar voor je geld. Hoewel hij ontwikkeld en geproduceerd wordt door de mannen van Markbass, heb je niet het gevoel dat je met een Markbass set-up speelt maar met een volwaardige Music Man set-up. Mocht ik nog een verbetering aanbrengen dan zou ik onderaan de versterker een openklapbare plaatje voorzien om de lege ruimte van de behuizing onder de versterker te benutten om kabels in op te bergen. Hopelijk krijgt deze Music Man set-up binnenkort de nodige aandacht en kan de reeks uitgebreid worden met kleinere speakercabinets en versterkers. Zodanig dat dit prachtmateriaal niet weer in de koelkast verdwijnt. Zoek je een stoer en volumineuze uitziende set-up maar zonder dat je later last hebt van een hernia binnen 5 jaar dan is deze Music Man wel een aanrader.

 

+

• Look

• Sound

• Gebruiksvriendelijk

• Gewicht volgens omvang

 

_

• Weinig informatie omtrent deze nieuwe producten.

• Prijs niet voor iedereen weggelegd