aanmelden
XILS-Lab X-201
De vocoder van Kraftwerk, Herbie Hancock en Daft Punk als plug-in
Merknieuws 27-06-2020
Vocoders kom je tegen op allerlei bekende en minder bekende tracks. Diverse merken brachten een analoge vocoder op de markt, maar die van Sennheiser is een van de beroemdste en die is nu als plug-in verkrijgbaar.
door: Peter Hoeks

EMS, Korg, Moog, Roland en het Nederlandse Synton maakten allemaal analoge vocoders. Een van de beroemdste is echter de VSM 201 uit 1978 van het Duitse Sennheiser. Bekende gebruikers van deze Sennheiser zijn o.m. Kraftwerk, Herbie Hancock en Daft Punk. Hij is ook te horen in de robotstemmen uit Star Wars en Battlestar Galactica.

Sterke punt van de Sennheiser was dat ie een stuk verstaanbaarder was dan de concurrentie. Ondertussen is het origineel natuurlijk onbetaalbaar geworden. Redenen genoeg dus om deze analoge klassieker om te bouwen tot plug-in vond men bij XILS-Lab. Hun X-201 heeft twee filterbanken met elk 20 banden die zowel voor carrier als modulator kunnen worden gebruikt. Als carrier dient een ingebouwde synth met een oscillator en een noise generator, maar je kunt ook een extern audiosignaal als carrier gebruiken. De Silence Bridgingtechniek – een speciale frequentie-afhankelijke envelope follower – zorgt voor een betere verwerking van drums en percussie. vocoder X2-01 heeft 4 ingebouwde effecten; chorus, phaser, delay en 'early digital' reverb. Je kunt de plug-in ook puur als combinatie van filterbank en fx processor inzetten.

XILS-Lab X-201 werkt als 32/64 bit vst, au en aax plug-in onder macOS en Windows en kost ter introductie € 89,- in plaats van de normale € 149,-

Meer informatie