aanmelden
Nuno Bettencourt krijgt de Sena European Guitar Award - Komende woensdag 13 december 2023
Sena Performers Guitar Week van 9 tot en met 14 december - met zondag 10 december Gitaardag in Bergen op Zoom -
Muzieknieuws 10-12-2023
Nuno Bettencourt is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2023. Woensdag 13 december krijgt hij de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. Bettencourt is gitarist van Extreme en ontwikkelde zich de laatste 30 jaar tot een van dé gitaarsensaties. De laatste kaarten zijn nu in de verkoop! De award-uitreiking is onderdeel van de Guitar Week met op zondag 10 december de Gitaardag naast nog veel andere activiteiten.
door: Redactie

In de week van 8 tot 14 december staat Bergen op Zoom in het teken van de gitaar, met natuurlijk als kers op de taart de uitreiking van de SEGA Award, voluit de Sena European Guitar Award. Dit jaar is de geweldige Extreme-gitarist Nuno Bettencourt de verkozen gitarist, en hij zal op 13 december op een ongetwijfeld weer fantastische award-avond de award in ontvangst komen nemen.

De zondag ervoor, op 10 december, is er de Sena Performers Gitaardag, waar tal van gitaristen zullen aantreden om workshops te geven. Het programma zal je binnenkort in Gitarist en op Gitarist.nl vinden.

Tijdschema van de Gitaardag, zondag 10 december, 13.00-17.00 uur in de Markiezenhof, Bergen op Zoom - gratis toegang

13.00-13.45 Ruud Jolie

13.15-13.45 Abel van der Waals

13.45-14.15 Jan Akkerman Q&A (met Jack Pisters en Jean-Paul Heck) 

14.15-14.45 Conrad Huetermans

14.45-15.30 Bram van den Brekel & Robin van Baren

15.15-15.45 Javier Valdivieso                                                                          
15.30-16.00 Jasja Offermans

15.45-16.15 Menno Gootjes

16.15-16.45 Matthias van Beek

16.30-17.00 Anton Goudsmit & Mozes Rosenberg

Gratis toegang!       

                        

Maar er is nog meer, want Gebouw-T heeft rondom deze gitaar-events
een aantal gitaristische bands geprogrammeerd, zie alle data hieronder.
vr 8 december: Living Colour ft Vernon Reid, Gebouw-T
zo 10 december: Sena Performers Gitaardag, Markiezenhof
zo 10 december: Danko Jones, Gebouw-T
wo 13 december: SEGA Award, Gebouw-T
do 14 december: Wishbone Ash, Gebouw-T

Tickets via deze link! 

Gitarist is partner van de Sena Performers Guitar Week. 

SEGA Award 2023
Bettencourt is de opvolger van de Engelsman Steve Hackett. De voormalige gitarist van Genesis kreeg vorig jaar de award uitgereikt. Eerdere winnaars waren ondermeer Guns N’ Roses-gitarist SlashJoe Bonamassa, Queen-gitarist Brian May, Steve Vai, Joe Satriani, John Petrucci, Walter Trout en Steve Lukather van de band Toto.

Nuno Bettencourt laat in een reactie horen erg verguld te zijn met de award. "Ik ben erg dankbaar dat ik word gehonoreerd met deze award en dat ik vanaf nu deel uit kan maken van een reeks gitaargrootheden die mij enorm hebben beïnvloed.”

Bettencourt heeft aangegeven dat hij tijdens de Award-uitreiking in Bergen op Zoom ook zelf zal spelen. 

Bettencourt, die werd geboren op het Portugese eiland Praia da Vitória, past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Naast een aantal buitenlandse gitaarhelden, kregen eerder landgenoten zoals Jan AkkermanGeorge KooymansAdrian VandenbergLeendert Haaksma en Dany Lademacher deze prijs.

De 57-jarige Bettencourt is al bijna 40 jaar actief als professioneel gitarist. In 1985 werd hij lid van Extreme, een band uit de regio van de Amerikaanse stad Boston. In 1991 brak de band wereldwijd door met de akoestische ballade More Than Words. Deze song schreef Bettencourt destijds samen met Extreme-zanger Gary Cherone. Extreme scoorde nog meer grote hits met songs zoals Get The Funk Out, Hole Hearted en Rest in Peace. In de jaren daarna speelde de gitarist mee op albums en songs van grote sterren zoals Janet Jackson, Julian Lennon en Robert Palmer. Daarnaast werkte hij mee aan veel grote filmscores en aan de muziek van computergames. Ook is hij de leadgitarist en muzikaal leider van de band van superster Rihanna.

Medeorganisator en muziekjournalist Jean-Paul Heck bracht Bettencourt eerder dit jaar het nieuws over de Award: "Nuno stond al heel lang op onze wenslijst en met het uitkomen van een nieuw Extreme-album was daar de mogelijkheid om hem te benaderen en daar zijn wij als organisatie uiterst content mee. Ik beschouw Bettencourt als een van de meest sensationele gitaristen van de laatste 35 jaar.”

Jack Pisters, voorzitter van de SEGA, is ook erg verguld met de komst van Bettencourt: "Nuno Bettencourt kwam als een meteoriet het gitaarfirmament binnen met zijn energieke funkrock-stijl en de band Extreme. Met zijn supervirtuoze, percussieve speelstijl en brutale sound en energie, sloeg hij een prachtige brug tussen verschillende decennia van grote rockhelden en invloeden. Wij zijn trots dat dit multitalent bereid is gevonden deze prestigieuze prijs in ontvangst te nemen en terecht in dit rijtje van illustere grootheden wordt opgenomen.”

Gert-Jan de Koster, directeur van Gebouw-T, is blij dat de uitreiking weer in het poppodium mag plaatsvinden: "Wij zijn zeer vereerd dat wij Nuno Bettencourt in Gebouw-T mogen ontvangen, hij is een van meest invloedrijke gitaristen van de jaren ’90 en een inspiratiebron voor velen”.

Daarnaast wordt er vooruitgekeken naar de uitreiking van de award en de speciale ‘Guitar Week’. ,,Bergen op Zoom zal vanaf 8 december tot en met 14 december hét middelpunt zijn van de gitaar met optredens van (inter)nationale gitaarhelden, gitaartalent uit Nederland en inspiratiesessies en workshops.”

De solo waar iedereen het over heeft
Met de band Extreme bracht Bettencourt eerder dit jaar het nieuwe album Six uit. In de song Rise speelt hij een solo waar iedereen het over heeft. Nuno Bettencourt zegt in Gitarist 388 de rubriek Mijn Gitaarwereld: “Toen we Rise uitbrachten, dachten we: oké, prima song, prima gitaarsolo. Maar de reacties die we kregen waren echt niet normaal. Rick Beato deed een video met een breakdown van de solo en vertelde dat Steve Lukather het erover had. Phil X zei dat ik naast Eddie Van Halen nu de man was. Phil Collen stuurde me een bericht, Brian May… daar droom je als kind van.”
Lees meer over die solo en zie Bettencourt 'm spelen, elders op Gitarist.nl. 

De ticketverkoop is gestart! 

Note: De Sena Perfomers European Guitar Award (SEGA)  wordt ondersteund door Dutch Performers House, Gebouw-T, Sena en Gebouw-T en wordt uitgereikt aan een (inter)nationale artiest die zijn sporen heeft verdiend binnen het (inter)nationale popcircuit en een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaar. De Sena Performers European Guitar Award wordt mogelijk gemaakt door Dutch Performers House, SENA, Gebouw-T en de gemeente Bergen op Zoom.
Met Gitarist zijn we partner van de SENA Performers Guitar Week.