aanmelden
The Liverpool Guitar and Bass Show
Twee dagen gitaren, snaren, versterkers en Beatles
Muzieknieuws 07-04-2022
Op zaterdag 2 en zondag 3 april vond de Liverpool Guitar and Bass Show plaats. Gitarist boekte een retourtje Liverpool en kwam terug met een hoofd vol Beatlesliedjes en een schat aan mooie ervaringen. We spraken veel oude bekenden, we zagen veel mooie gitaren en natuurlijk werd de stad zelf verkend.
door: Chris Dekker

Tekst en foto's: Chris Dekker

Als muziekliefhebber is het geen straf om een weekeinde in Liverpool door te brengen. Je landt op John Lennon Airport, het eerste dat je ziet is een gele onderzeeboot – yellow submarine klinkt misschien wat pakkender – en na een busrit van een half uur stap je uit op Liverpool One. Aan de ene kant van het busstation begint de binnenstad, terwijl aan de andere kant de Mersey ligt. Voordat je bij het bruine water bent, moet je langs de immense Royal Albert Docks. In de prachtige oude gebouwen vind je vele restaurants, galerieën en musea, alsmede ons hotel en daaronder The Beatles Story, uitkomend in een soort Beatles-supermarkt. De eerste vraag is meteen lastig: ga ik meteen naar de beurs – daar heeft mijn uitgever me immers voor naar Liverpool gestuurd – of ben ik rebels en ga ik eerst de binnenstad in om onder meer de befaamde Cavern Club en andere Beatles-gerelateerde plekken te bezoeken? Ik ben best nog wel een beetje rock 'n roll, daar ben ik door die zelfde uitgever voor aangenomen, dus de oude binnenstad wint het van de beurs. Het is gelukkig nog vroeg, een uur eerder dan in Nederland, en na een flinke stadswandeling – met natuurlijk Beatlesliedjes uit iedere winkel, restaurant, museum en café - en lunch is de Liverpool Guitar and Bass Show aan de beurt.


Foto: Mooie akoestische gitaren van Tanglewood.

De compacte maar gezellige beurs valt dit keer samen met de Liverpool Drum Show, dus het geheel is interessant voor je hele band. Qua gitaar-, accessoire- en versterkermerken is er genoeg te zien. Denk aan Music Man, D'Addario, Rotosound, Marshall, RockBoard, Aria ProII, Ovation, Rapier en diverse kleine merken. 


Foto: D'Addario maakt natuurlijk snaren, maar onder de Planet Waves naam, vind je vele handige hulpmiddelen en accessoires.

The Liverpool Guitar and Bass Show is een relatief kleine beurs, maar doordat bas, drums en gitaar worden gecombineerd, is het voor de hele band een leuk uitje.Foto:Qua akoestische gitaren kon je onder meer diverse modellen van Manuel Rodriquez proberen.

Meer gitaren? Op maandag bezocht ik de eerdergenoemde Beatles Story, met daarin onder meer de eerste Egmond van George Harrison en een aantal gitaren van hetzelfde type als de Fab Four, zoals een Gretsch Duo Jet, twee Rickenbackers en een Epiphone Casino. 


Foto: Music Man gitaren zijn misschien iets minder gewild dan de bassen, maar de modellen worden steeds populairder. Zeker na het toevoegen van enkele bijzondere signature-modellen.


Foto: dit is maar een klein gedeelte van de Marshall-stand. Als je geen geld had voor een amp, kon je er ook terecht voor bekers, tassen, hoodies, zonnebrillen, t-shirts en andere accessoires die je nog meer rock 'n roll maken.


Foto: van akoestisch tot elektrisch: Ario ProII.


Foto: de jaren tachtig en negentig zijn al even hartstikke terug. Wanneer zie we iedereen weer massaal met Ovations?


Foto: Rotosound-bass Jason How - zoon van de oprichter - maakt geweldige nummers, speelt heerlijk gitaar en hij deed een fijn optreden met zijn akoestische band. 


Foto: wij vonden deze Cream T gitaren wel erg cool!


Foto: PRS bracht niet alleen elektrische modellen naar Liverpool, maar ook diverse akoestische modellen. 


Foto: yep, dit zijn echt oude Gary Moore-gitaren!