aanmelden
Ableton presenteert een fundamentele update van Live met versie 11
Op de redactie bekeken we de nieuwe features van Live 11
Merknieuws 10-11-2020
Live 10 van Ableton kwam februari 2018 op de markt, dus het lag in de lijn der verwachtingen dat er al snel weer een major update aan zou komen. En inderdaad! In deze preview kunnen we van Live 11 alvast een tipje van de sluier oplichten, in afwachting van de daadwerkelijke release in het eerste kwartaal van 2021. Een warmmakertje dus!
door: Sascha Meijer

door Sascha Meijer

Tijdens de hands-on presentatie op de redactie werd al snel duidelijk dat Live 11 een behoorlijke hoeveelheid nieuwigheden met zich mee brengt. Geen verkapte 10.5 update dus, maar een echte, volwaardige nieuwe release.

Ableton geeft in versie 11 eindelijk de nodige aandacht aan de tot op heden wat onderbelichte opnameafdeling. Zo zal het in Live 11 mogelijk zijn om audio- en miditakes te compen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de introductie van Take Lanes.

Tijdens de presentatie bleek direct hoe soepel dit werkt. Je kunt Take Lanes niet alleen bij solo-instrumenten gebruiken, ze zijn ook per groep aan elkaar te linken. Zo kun je eenvoudig meerdere takes van een klein ensemble combineren tot een multitrack. Het is mogelijk om meerdere tracks tegelijk te editen door sporen te linken; ideaal voor het editen van multitrack drumopnamen. Ook kun je nu meerdere Clips gelijktijdig editen (splitten, verplaatsen, fade-in en fade-out, et cetera). Het heeft even geduurd, maar Ableton kan met het toevoegen van deze essentiële editopties ook op dit vlak eindelijk de concurrentie aan met daw’s als Cubase, Logic en Pro Tools.


In Live 11 zal het mogelijk zijn om audio- en miditakes te compen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de introductie van Take Lanes. Nieuw is ook de Hybrid Reverb die een convolutie en algoritmische reverb kan combineren.

Levendig
Ook op punten waarin Ableton Live al jaren uitblinkt, zoals midi en sequencing, bevat versie 11 verbeteringen en handige nieuwe features. De piano roll krijgt een update waarmee je in een ingestelde toonsoort de juiste noten kunt intekenen. Daarnaast introduceert Ableton Live twee nieuwe parameters voor midinoten: Probability en Velocity Chance. Met de Probability-waarde kun je middels een percentage aangeven hoe groot de kans is dat een bepaalde noot van een midipartij wordt gespeeld. Velocity Chance werkt niet op basis van percentages maar geeft de midinoot een maximale en minimale velocity-waarde mee. Als je een midipartij afspeelt, brengt Live vervolgens automatisch variatie in de velocity-waardes van die partij. Op het eerste gezicht lijken dit misschien geen enorm krachtige tools, maar zodra je ze in de praktijk hoort, realiseer je je direct dat dit een ongelooflijk grote meerwaarde kan zijn voor in the box-producers. Het zorgt niet alleen in een handomdraai voor levendigheid in statisch midimateriaal, je kunt er ook eindeloze variaties mee maken.

Daarnaast introduceert Ableton het verbazingwekkend knappe Live Tempo Following. Het was natuurlijk al mogelijk om audio – mits gewarpt – in en uit te rekken, om het zo passend te maken in een ander tempo. Ableton Live 11 gaat een stap verder en kan het tempo van binnenkomende audio analyseren en vervolgens realtime de audio in het project synchroniseren met het tempo van de binnenkomende audio, bijvoorbeeld van een live drummer. Zo kun je tijdens live optredens variëren in tempo en zal je backingtrack automatisch met je mee versnellen of vertragen. Natuurlijk biedt dit een oplossing voor een heel praktisch probleem, maar het resulteert potentieel ook in unieke creatieve vrijheden voor (elektronische) muzikanten en producers.


Edit de pitch, de slide en de pressure-envelopes van iedere noot om
de expressie van je takes te verfijnen. Ook is het mogelijk handmatig
MPE-data te editen in speciale editors.

Onderhoudsbeurt
Naast het implementeren van spectaculaire en praktische nieuwe features, gaf Ableton ook een aantal bestaande elementen een stevige onderhoudsbeurt. Zo krijgen de Phaser/Flanger/Doubler, Redux en de Chorus Ensemble een update. Er zijn een aantal nieuwe devices toegevoegd in de vorm van spectrale effecten als de Spectral Time, een spectral freezer/delay en de Spectral Resonator met midi-sidechain. Nieuw zijn ook de Hybrid Reverb die een convolutie en algoritmische reverb kan combineren en het Pitchloop 89 pitchshifter delay-effect.

De Max For Live-integratie wordt verbeterd, zodat de liefhebbers van deze programmeertaal nog meer vrijheden krijgen. Er komt een cpu-meter die je niet alleen kan vertellen hoe het gesteld is met de processorbelasting, maar ook kan aangeven welke track in het project de grootste problemen veroorzaakt.

Qua samplecontent en -controle pakt Ableton met Live 11 eveneens flink uit. Zowel de Wavetable, Sampler, Simpler én de Arpeggiator worden MPE-compatibel en het is mogelijk handmatig MPE-data te editen in speciale editors. Je kunt je MPE-controller ook linken aan plug-inparameters, en er is een drietal samen met Spitfire Audio ontwikkelde klassieke, akoestische instrumenten toegevoegd.


Op dit scherm zijn een aantal noviteiten zichtbaar, zoals Spectral Time device, Redux device, Phaser/Flanger device, cpu-metering per track, templates, audio effecten in categorieën en grooves in de browser, en Rack-verbeteringen. 
(PS de schermen kan je groter bekijken als je op foto's klikt linksboven)

Er zijn nog talloze andere nieuwe features, waarvan we de keuze uit meerdere kleurenschema’s (Themes), vernieuwde Follow Actions (onder andere voor Scenes) en de mogelijkheid om macrovariaties op te slaan nog willen noemen.

In de gaten
Ableton Live 11 belooft dus een behoorlijke verbetering te worden. Bij Interface houden we de ontwikkelingen de komende periode in ieder geval scherp in de gaten, en zodra Ableton Live 11 daadwerkelijk beschikbaar is, kun je uiteraard een uitgebreide review verwachten.

Nog veel meer informatie vind je op de site van Ableton natuurlijk