aanmelden
NAMM Show verslag - Dag 2
Squier, Sabian, Warwick, JBL en veel meer!
Muzieknieuws 27-01-2018
Vandaag gingen we op de NAMM Show in L.A. onder heel veel meer kijken bij Squier, EVH, Sabian, Warwick, JBL en Korg. Het is nog maar de tweede dag van de vier,maar we zijn er al helemaal van overtuigd dat dit een zeer goede NAMM is. De muziekinstrumentenbusiness is duidelijk weer helemaal on track!
door: redactie

Spring meteen naar je favoriet:
gitaar
bas
drums
recording
toetsen

Dagje gemist? Kijk hier:
NAMM Show Dag 1 

GITAAR
Squier lanceert de Contemporary Series, zes Strat en Tele modellen met een moderne look en feel en een betaalbaar prijskaartje. Fenders submerk mikt met deze eerste nieuwe serie sinds een aantal jaar op de beginnende elektrische gitarist. Er is een actieve Stratocaster met een HH-elementconfiguratie, Floyd Rose tremolo en omgekeerde kop. Voor de iets minder heftig spelende gitarist is er een HH Strat met passieve zebrahumbuckers en een zwevende tremolo die ook als linkshandig model leverbaar is. Hou je ook van singlecoilklanken, dan kun je voor de HSS Strat kiezen, met wel een krachtige humbucker bij de brug. Ben je meer een Tele-man/vrouw, dan is er de Contemporary Telecaster HH, met twee humbuckers en ook in een linkshandige uitvoering verkrijgbaar. De verschillende modellen worden geleverd in een aantal frisse matching kleuren voor body en kop en gaan alle 400 euro kosten behalve de actieve Strat, die voor 480 euro op de prijslijst staat.    
EVH toonde zowel nieuwe gitaren als versterkers. Om te beginnen drie nieuwe versies van de 5150III: de 5150III 50W 6L6 top en 1x12 en 1x12 combo. Deze 2.0 versies van de populaire EVH 50-watters hebben een clean-, overdrive/distortion- en highgainkanaal. Kanalen één en twee beschikken elk over duaalconcentrische gain/volumeregelaars met een gedeelde EQ, kanaal drie heeft zijn eigen regelaars voor gain, volume en EQ. De versterkers hebben zowel in voor- als eindtrap JJ buizen. Aansluitingen voor een effectloop, hoofdtelefoon en midi zijn ook aanwezig. De combo’s hebben daarnaast nog een ingebouwde reverb en één respectievelijk twee 12-inch speciaal ontworpen EVH Celestion speakers.

 

Nieuwe Wolfgangs waren er ook: in nieuwe kleuren en een linkshandig model. Ook linkshandig is de Striped Series LH R/B/W. De gitaar heeft een lindehouten Strat-type body met Eddie Van Halens beroemde rood met zwart-wit gestreepte afwerking plus een enkele humbucker en Floyd Rose tremolo.  

 

Pro Cat Rat Tail
Jazeker: een distortion-effect in je kabel. Niet omdat ie kapot is, maar omdat het vet klinkt! Pro Cat bouwt al sinds de jaren tachtig de lekker heftige distortionpedaal en nu heb je hem, waar je ook staat op het podium, bij je. De gekke professors bij het merk hebben dezelfde diodes als het Rat-pedaal heeft in een kabel gebouwd en deze distortion is dus ook via je kabel te bedienen. De Rat Tail kent drie standen: in true bypass hoor je je normale signaal, er is een distortion op normaal volume en een stand met een boost van 3dB om goed door de mix te knallen.We kunnen wat nadelen bedenken, maar toch lijkt het ons een leuk hebbeding. En zouden er in de toekomst meer pedalen in kabelvorm komen? Afhankelijk van welke lengte je hebben wilt, kost hij zo rond de zeventig euro.
Rat-website

BAS
Tot nu toe had Way Huge geen specifieke baspedalen, hoewel de de Swollen Pickle (what's in a name) en de Russian Pickle regelmatig terug komen op de pedalenborden van bassisten. Voor 2018 komt het merk, dat onder Dunlop/MXR valt, met een écht baspedaal. En wat voor een!
De Pork & Pickle combineert twee bestaande pedalen: de Pork Loin en de Russian Pickle. De eerste geeft een warme en zachte overdrive, terwijl de Pickle een dikke vette fuzz geeft. Het is mogelijk om je cleane bassignaal bij het effect te mengen, zodat je genoeg laag overhoudt.
De Pork Loin is gebaseerd op een voorversterker met Brits karakter, terwijl de Russian Pickle gebaseerd is op de beroemde Russische versie van de Big Muff. In het apparaat zitten nog wat verborgen knoppen om je sound nog meer aan te passen zoals een Presence en een Curve voor het Pork Loin-gedeelte. Je kunt dus van een romige drive naar een totale fuzzchaos, met een klik van de schakelaar.
Way Huge-website

Warwick Idolmaker
Als gitaar was hij er dus al, maar vanaf nu is er dan de Idolmaker Bass. In tegenstelling tot de gitaar heeft de bas een wengé hals met een toets van hetzelfde hout, die samen in een mahonie body zijn geschroefd in plaats van gelijmd

De Idolmaker wordt voorlopig alleen geleverd in de German Pro Series, oftewel de Teambuilt Series. We praten hier dus over een serieus, met de hand, in Duitsland gebouwd instrument met een adviesprijs van 3000 euro. Daar krijg je wel wat voor terug.De Idolmaker Bass heeft lekker dikke, verchroomde MEC Vintage Humbuckers en deze kunnen met twee mini-schakelaars in serie-, parallel- of enkelspoelsmodus gezet worden. Je hebt dus veel geluidsopties. Qua draaiknoppen vind je een volumeknop (uittrekken voor passieve modus), een balansknop voor de elementen een actieve tweebands EQ.
Voor een Warwick heeft de bas weinig frets: 20. Deze zijn, zoals altijd, van hard nikkelzilver. De tweedelige brug is typisch voor het Duitse merk. 
Warwick-website

DRUMS
Pearl
komt met de Session Studio Select en draait daarbij gelijk de Session Studio Classic de nek om. De nieuwe Select heeft een 5,4mm dunne zeslaags ketel met binnen- en buitenlagen Afrikaans Mahonie en daartussen 4 lagen berken. De set heeft draagranden die onder een hoek staan van 60 graden en toms die geïsoleerd zijn opgehangen via het Optimount systeem. De Session Studio Select is verkrijgbaar in twee gelakte finishes (Piano Black en Gloss Barnwood Brown) en een prachtige vergeelde Nicotine White Marine Pearl. De sets zijn verkrijgbaar in vier verschillende set-ups met bassdrums oplopend van 18" tot en met 24".

Sabian zette op strategische plaatsen een hele reeks kleine gaatjes in een set bekkens en zo maakte het merk een normaal akoestisch B20 bekken dat aanzienlijk minder hoog en aanzienlijk minder volume heeft. Deze FRX-serie bekkens is speciaal gemaakt voor drummers die met hun bands op locaties spelen waar volume snel een probleem is; denk bijvoorbeeld aan een kroeg of een krap uitgevallen oefenruimte. Met de FRX (frequency reduced) bekkens kun je gewoon door blijven slaan zonder dat je hoeft in te houden. We hebben de bekkens even geprobeerd, en het volumeverschil is opmerkelijk. De stickrespons is heel erg natuurlijk. De FRX bekkens zijn er als hihat, crash en ride, dus je kunt zonder problemen een complete set samenstellen.


RECORDING

JBL 3 Series MkII

JBL_3 Series MkII

Harman kondigt de verbeterde Powered Studio Monitors 3 Series tweeweg monitoren aan. Deze zijn verkrijgbaar in drie configuraties: 305P MkII (5" woofer), 306P MkII (6,5" woofer) en 308P MkII (8" woofer). Ze zijn voorzien van de JBL Image Control Waveguide die zorgt voor een akoestisch naadloze overgang tussen de transducers voor lage en hoge frequenties, biedt een ultrabrede sweetspot en een nauwkeurig stereobeeld. De composiet 1" Neodymium tweeters met ferrofluid damping zorgen voor snellere transient respons, de basfrequenties klinken strakker dankzij de gepatenteerde JBL Slip Stream low-frequency port. De JBL 3 Series MkII is voorzien van dubbele, geïntegreerde klasse D versterkers.
www.audioxl.nl, www.jblpro.com 


Focal Shape Twin en nieuwe hoofdtelefoons
 Focal breidt zijn collectie studiomonitors uit met de flagship Shape Twin, een 2.5 systeem met 2 5” woofers, een tweeter en 2 passieve radiators voor het laag aan de zijkanten. Voor het hoog is er een 50 Watt amp, de woofers worden aangedreven door twee 80 Watt versterkers. De onderste woofer verzorgt het gebied van 40 tot 180 Hz, de bovenste overlapt deels daarmee, van 40 Hz tot 2,5 Khz.

Ook nieuw bij Focal zijn de 'open backed' Clear Professional en de gesloten Listen Pro hoofdtelefoons. Focal zegt dat de Clear Professional heel dichtbij de klankervaring van een topkwaliteit monitorsysteem komt.
meer info

ADAM Audio T Series

 ADAM Audio T Series

De T Series is een betaalbare range monitorspeakers, die niettemin diverse eigenschappen van de toplijn S Series hebben meegekregen. Denk aan de U-ART accelerated Ribbon Tweeter, klasse-D versterkers, HPS voor consistente dispersie van het hoog en dsp-gebaseerde crossovers. De woofer is een nieuw ontworpen symetrical-excursion model dat zeer lage distortioncijfers mogelijk moet maken. Er zijn twee modellen in deze tweeweg T serie, de T5V met 5” woofer en de T7V met een 7” basspeaker. Prijs zou onder de 200 Euro per stuk liggen.
meer info

TOETSEN
Korg Prologue
 

We hebben er voor de Namm begon al een bericht aan gewijd, maar voor wie dat gemist heeft en omdat het toch een echte highlight is nog een keer de Korg Prologue. Die Prologue is een echte, analoge polysynth verkrijgbaar in twee versies, eentje met 16 stemmen en 61 toetsen en een met 8 stemmen en 49 toetsen. Er worden geen ic's gebruikt voor de klankopwekking maar wel 11.000 discrete componenten. De architectuur is enigszins vergelijkbaar met die van de Minilogue en Monologue met 2 vco's + multi engine, een 12 dB low-pass filter, 2 envelopes, 1 vca en 1 lfo per stem. De multi engine is eigenlijk een derde vco met FM en digitale golfvormen en er is een ruisgenerator met vier soorten ruis. Extra's zijn wave shaping, sync en ring modulatie, een drive regelaar en een low cut switch. En uiteraard zijn er – digitale – effecten; modulatie en reverb/delay. De 16-stemmige versie heeft als extra de analoge comp/booster (met vu meter!) als master effect.
Meer info

Waldorf Quantum en STVC

Op de Korg site – de Amerikaanse importeur van Waldorf – zagen we een tweetal Waldorf producten. Bij Waldorf wordt hard gewerkt aan de release van de op de afgelopen Musikmesse gepresenteerde Quantum. De Quantum is een achtstemmige hybride keyboardsynthesizer met 3 oscillatoren per stem en analoge en digitale filters. Met de digitale oscillatoren zijn talloze golfvormen mogelijk, waaronder wavetable, granulair en sampleplaying. Er zit een flinke hoeveelheid geheugen voor presetsamples in, maar je kunt ook je eigen samples laden of opnemen via de audio input. Er is een fraai grootformaat touchscreen display, ingebouwde effecten en een flinke collectie aan draaiknoppen
meer info

 

Natuurlijk was ook de eerder uitgelekte Waldorf STVC te bewonderen, een soort keyboardversie van de Streichfett met vocoderfunctie. Hij heeft 49 aanslaggevoelige toetsen met aftertouch en een fraai oled display. Behalve een oscillatorbank met octave dividers is er een 16-stemmige voice synthesizer die je kunt balanceren met de strings. De originele Streichfett engine is verbeterd en de vocoder heeft een polyfone carrier, freeze mode, gender modification, morphing en effecten als phaser en reverb. De zwanenhals microfoon wordt meegeleverd.
meer info