aanmelden
DAP-Audio Splash 12A & 15A
Live Sound & PA 27-02-2015
door:

ACTIVE PLASTIC VENTED PA SPEAKER SYSTEM

 

DAP-Audio heeft zich de laatste jaren onmiskenbaar ontpopt tot een soort marktleider op vlak van betaalbare audio. ‘Audio’ mag dan misschien wel een heel breed begrip zijn, heel ruim, maar het productgamma van DAP-Audio is dat zonder twijfel ook! Dat uitgebreide gamma in combinatie met lage prijzen en toch ook een prima prijs/kwaliteitsverhouding, maken de producten van dit Nederlands-Chinees huwelijk bijzonder populair. We kregen reeds diverse DAP-Audio-producten over de vloer, en dat zal niet gauw ophouden denk ik… DAP-Audio komt immers geregeld met leuke nieuwigheidjes op de proppen, en dan staan wij uiteraard graag op de eerste rij… Vandaag beluisteren en bekijken we 2 speakers uit de Splash-familie. 

CONCEPt


De Splash serie is een compacte speakerreeks die probeert te scoren met argumenten als ‘lichtgewicht’ en ‘easy to handle’. De serie is heel overzichtelijk. De kasten zijn altijd tweeweg uitgevoerd en beschikbaar in de formaten 8”, 10”, 12” en 15”, alle versies zijn zowel passief als actief leverbaar. Wij kregen de actieve versies toegestuurd, de Splash 12A en 15A. De speakers worden bi-amp aangestuurd door een module die 150W RMS levert voor het laag (klasse D) en 50W RMS voor het hoog (klasse AB). Een simpele rekensom leert ons dat de versterkermodules dus 200W RMS aan de speakers leveren. Terwijl achterop de speaker (uiteraard…) vrij groot ‘400W’ prijkt. Dit heeft betrekking op het zogenaamde Peak-vermogen: het vermogen in RMS is wat de versterker continu kan leveren, het Peak-vermogen kan slechts kortstondig geleverd worden en bedraagt hier dus 400W. De versterkermodule, met daarop het aansluitpaneel, is identiek bij de beide speakers. Ook de 1” hoogdriver, gemonteerd achter de 90°H x 45°V hoorn, is dezelfde. De hoorn zit geïntegreerd in het voorpaneel van de kunststofbehuizing, zoals dat bij de meeste ABS-speakers het geval is. Enkel de woofer van onze testspeakers is dus verschillend, wat resulteert in een iets hogere maximum SPL- waarde voor de Splash 15A (121dB), vergeleken met de Splash 12A (119dB). Ook het frequentiebereik loopt bij de 15” versie logischerwijze iets lager door (50Hz tot 20kHz tegen 55Hz tot 20kHz), hoewel dat eigenlijk quasi verwaarloosbaar is. Ook optisch is het verschil tussen de beiden niet meteen opvallend. De Splash 15A is nog geen 2cm hoger, slechts een goede halve centimeter breder en een kleine 3cm dieper dan zijn kleinere broer. Een verschil dat ons ‘blote oog’ quasi niet waarneemt. Het concept is heel eenvoudig en zeker niet vernieuwend. Anderzijds heeft DAP-Audio intussen heel wat ervaring opgebouwd met kunststof speakerkasten. Denk bijvoorbeeld maar aan de immens populaire en interessant geprijsde K-reeks en PS-reeks. DAP-Audio beschikt dus wel degelijk over voldoende knowhow om een succesvolle nieuwe reeks in het gamma op te nemen. De Splash-serie biedt een aantal modelkeuzes en levert extreem lichte, gebruiksvriendelijke speakers af, die bovendien nog aantrekkelijk geprijsd zouden zijn ook… En bovenal: het geheel zou sterke akoestische prestaties neerzetten! Niet bepaald onbelangrijk voor een speaker… DAP-Audio zorgde tevens voor een afgeschuind kastontwerp, waardoor de Splash naast het ‘normale’ gebruik ook als stage monitor kan worden ingezet. Verdere toepassingen situeren zich vooral in de DJ-markt en het PA-gebeuren. Ook dat is opnieuw vrij breed gedefinieerd, maar de doelgroep voor een dergelijke speaker is nu eenmaal relatief uitgebreid! Het feit dat de Splash serie aantrekkelijk geprijsd is, opent op zich ook al enige deuren voor de instappers in de sector. Een mooi draagvlak dus!
 


Bouw

De speakers ogen klassiek en modern tegelijkertijd. Een frisse look, maar wel een design dat niet erg in het oog springt. Vernieuwend kan ik het niet noemen. En daar is overigens helemaal niets verkeerd mee hoor, want een bewezen concept en design verkopen vaak nog het beste! Wat ik persoonlijk veel interessanter vind om op in te gaan, is de hanteerbaarheid van de kasten op zich. Enerzijds constateer ik een opvallend laag gewicht. De 15”-versie duikt onder de 15kg, terwijl de 12”-er het met nog een kilootje minder mag stellen! Niet dat er geen andere vergelijkbare speakers bestaan met hetzelfde gewicht, maar om de een of andere reden lijken onze ‘Splashen’ op dit vlak echt toppen te scheren. En ook de handgrepen spelen in dit verband hun rol… Bij een dergelijke lichtgewichtspeaker verwacht je hoogstens 1 handgreep, die in veel gevallen bovenop wordt geplaatst. Niks mis mee, maar ik vind het persoonlijk toch niet de meest handige oplossing. Gelukkig werd dat bij de Splash geheel anders aangepakt. De speakers kregen immers aan iedere zijkant een volwaardige en ergonomische handgreep mee, met nog een extra handvat of houvast ‘on top’. Zeer opmerkelijk binnen deze prijsklasse, maar wel iets waar ik oprecht blij van word! Het is bijna letterlijk kinderspel om de speakers op een statief te tillen. De statiefflens werd overigens voorzien van een draaiknop om de kast op het statief vast te zetten. Wat me echter wel is opgevallen, en wat ik eerlijk gezegd nooit eerder heb gezien, is dat de Splash zich enkel thuis voelt op een statief met een ronde buis (35mm). Op een wat ouder klassiek luidsprekerstatief van nochtans een eminente statievenbouwer, met een vierhoekige buis, kantelt de Splash van links naar rechts en van voor naar achter. Zelfs wanneer je de draaiknop aandraait. Dit gezegd zijnde, werpen we even een blik op het bedieningspaneel. DAP-Audio heeft duidelijk gekozen voor eenvoud en gebruiksgemak, en meer hoeft dat eigenlijk niet te zijn. We kunnen een signaal binnen brengen via de combi XLR/jack input, en het weer buiten brengen (linken) via XLR. Het ingangsniveau (mic/line) is via een switch omschakelbaar. Er is een volumeknop aanwezig, geflankeerd door een power LED en een signal/limit-LED. Daarnaast zijn de speakers voorzien van een ground lift switch en niet geheel onbelangrijk: een ‘contour’-functie. Het begrip ‘contour’ kom je dikwijls tegen. De werking durft bij de verschillende merken echter wel eens verschillen. Soms zorgt de switch voor een equalizing, soms mogen we van een echte ‘loudness’ spreken, en soms spelen er DSP-gestuurde aanpassingen mee. DAP-Audio omschrijft de contour-functie van de Splash als zijnde een equalizing van de mix voor een optimale muziekweergave. En zo zijn we rond… Ondanks het lage gewicht, lijkt de behuizing best robuust te zijn. Een stevige grille en 4 rubber pootjes maken het geheel compleet.

 

Klank

Wel, onze Splash speakers klinken helemaal niet verkeerd hoor! Een pak minder agressief dan wat ik had gevreesd in deze prijsklasse. De hoogdriver in een kunststofkast van dit kaliber, durft immers wel eens gauw de bovenhand nemen. Dat kan erg schel en agressief overkomen, waardoor ik toch met enkele vooroordelen te kampen had. Maar mijn vrees was eigenlijk compleet onnodig… Wanneer je wat luider gaat spelen, dien je wel wat te corrigeren, maar dat valt allemaal best mee vind ik. De speakers klinken vrij ‘open’, wat meteen een gevoel van een goede detailweergave geeft. Het laag blijft een beetje achter, wat vooral opvalt bij de 15”-versie, omdat je daar bij de grotere woofer meer ‘geweld’ verwacht dan bij de 12”-versie. Er is eigenlijk niet meteen een verschil hoorbaar tussen de beide speakers. Indien je de analyser inschakelt, zal je merken dat de 15” wel degelijk een klein beetje verder doorloopt in het laag, maar gehoormatig valt het amper op. Het verschil wordt iets duidelijker wanneer we het laagaandeel met de toonregeling op de mixer, of beter nog met een processor, een beetje gaan optrekken. Dan merk je dat de 15” woofer net dat ietsje meer body bezit. Toch blijft het aan te raden om een extra sub te voorzien. Maar het hoeft niet perse, de Splash doet het op zichzelf al best wel behoorlijk goed. Toch hebben we de speakers uit pure nieuwsgierigheid ook wel een poos samen met een paar extra subs beluisterd, en dan krijg je echt wel een erg mooi geluid, waarbij je niet zou verwachten dat er een dergelijk laag prijskaartje aan die topkasten hangt. De contourfunctie speelt alvast een interessante rol, vooral bij gebruik als fullrange speaker. Je hoort wel degelijk dat de equalizing dan wordt aangepast. Het is echter wel zo dat je puur en alleen met een EQ niet kan bereiken wat je met een wat meer ingewikkelde processor zou kunnen doen. En dat mis ik eerlijk gezegd wel een beetje. De dag van vandaag is een groot deel van de actieve speakers processorgestuurd. We zijn die klank intussen zo’n beetje gewoon aan het worden. Anderzijds moeten we natuurlijk ook even stilstaan bij het prijskaartje van het geheel. Een processorsturing zou de prijs toch weer een pak de hoogte in jagen, terwijl die prijs toch een van de belangrijkste puntjes zal zijn om deze speaker in huis te halen. We mogen dus eigenlijk niet klagen… Ik wil trouwens zeker geen te negatief beeld neerzetten, want volgens mij zit de prijs/kwaliteitsverhouding van de Splash reeks echt wel erg goed hoor! Ze zijn zeker niet onaangenaam om naar te luisteren, integendeel! En voor de ‘doordrammers’ onder ons: jaja, ze gaan ‘hard’ genoeg! Een ietwat geoefend oor, weet wanneer het tijd is om de volumeknop een klein beetje te minderen. Doe je dat niet, dan krijgen we de hulp van de limiter, die alles mooi in de gaten blijkt te houden zonder dat de vervorming de tijd krijgt om wakker te worden.
 

 

 

 Budget

Volgens de officiële website dien je voor een Splash 12A zo’n 345 Euro neer te tellen. De Splash 15A kost met zijn net geen 400 Euro niet zo gek veel meer. Prijzen zijn inclusief 21 procent BTW. Dat zijn zeer ‘bereikbare’ prijskaartjes zou ik zeggen…


 

Besluit

DAP-Audio stelt de Splash-serie voor als een lijn lichtgewicht- en makkelijk te hanteren speakers. Makkelijk op ergonomisch vlak, maar ook wat betreft de bediening. Dat gezegd zijnde, denk ik dat we meteen de belangrijkste puntjes voor ons besluit bij elkaar hebben. We moeten DAP-Audio gelijk geven… De speakers wegen opvallend weinig, en scoren zeker ook op vlak van hanteerbaarheid. 3 handgrepen zijn immers quasi uniek binnen deze prijsklasse! Het geheel klinkt best aangenaam! Hier en daar zou je eens wat kunnen bijregelen, en het verschil tussen grote broer en kleine broer is niet altijd even duidelijk, maar eigenlijk boeit dat niet… We onthouden vooral een toffe nieuwkomer met heel wat capaciteiten! Handig in gebruik en fair geprijsd.