aanmelden
Mackie DL32R
Live Sound & PA 31-01-2015
door:

32 CHANNEL WIRELESS DIGITAL LIVE SOUND MIXER WITH IPAD CONTROL


Mackie schaft de FOH-plaats af !

Wat dacht u van een heuse primeur? We mogen als eerste in de lage landen de nieuwe DL32R van Mackie aan de tand voelen. En of we daar blij mee zijn! In het steeds groeiende digitale tijdperk, kan Meet Music immers niet zo maar bij de pakken blijven zitten, toch?! Daarom zijn we verheugd om eventjes mee op de digitale kar te springen! Analoog is zeker niet voorbij gestreefd, dat ga je mij nooit horen vertellen. Wij mixen alleszins nog steeds graag ‘old school’, onder meer omwille van het overzicht en van de fysieke knoppen die je tussen de vingers hebt. Ieder knopje bedient z’n eigen functie. En het visuele genot van die prachtige ‘tanks’ van mengtafels… Het heeft toch wel iets! Maar digitaal heeft toch ook z’n onmiskenbare voordelen. Laten we daar vandaag eens wat dieper op ingaan… 


CONCEPT


De DL32R is een volledig digitale mixer, die de DL reeks van Mackie komt verrijken. Mackie had immers al de kleinere 8 en 16 kanaals mixers op de markt, waarbij de iPad als bedieningspaneel fungeerde. De DL32R gaat echter heel wat stappen verder. Digitale mengpanelen bestaan er ondertussen in allerlei maten en soorten. Momenteel draait alles rond een zeer complete functionaliteit, die makkelijk en overzichtelijk bediend kan worden. Om de man achter de knoppen een paar nuttige extraatjes te bieden, hebben de meeste producenten van digitale tafels er aan gedacht om de mixer min of meer bestuurbaar te maken van op afstand. Tablets en smartphones zijn dan ook helemaal geïntegreerd in het mixgebeuren. Fabrikanten ontwikkelen apps, waarmee je de belangrijkste functionaliteiten van de mengtafel van op je tablet kan bedienen. Zo kan je gerust even in de zaal rondlopen, door het luisterveld, en indien nodig nog enkele volumes aanpassen. Feit is echter dat de fysieke mengtafel nog steeds haar plekje opeist. Om de dynamics, de effecten, de verschillende uitspeelwegen en noem maar op te bedienen, moet je in de meeste gevallen toch nog achter je mengtafel plaatsnemen.
Maar Mackie zorgt met de DL32R op dat vlak voor een uiterst boeiende vernieuwing! De mixer werd namelijk uitgevoerd in rackformaat, slechts 3 units hoog, en heeft 32 volwaardige fysieke inputkanalen en 14 outputs aan boord. U leest het goed: volwaardig! Dus geen foefjes zoals bijvoorbeeld slechts 16 fysieke microfoonvoorversterkers in een 32 kanaals-toestel, maar werkelijk 32 echte microfooninputs. Alle kanalen kunnen naar wens worden geconfigureerd. De volledige bediening gebeurt van op een iPad. Alles! Niet enkel de faders, maar de gehele toonregeling, dynamics, routing, reverbs, mixing… Echt alles! De mixer op zich ziet er dus eigenlijk uit als een doodgewone stagebox. Er staan slechts 2 knopjes op: de aan/uit schakelaar (achteraan) en een hoofdtelefoonvolumeregelaar. Je kan hem naast of op het podium opstellen, alle kabeltjes inprikken, en heel het gebeuren met de iPad bedienen van om het even waar in de zaal. Of toch alleszins van waar je voldoende wifi-bereik hebt, want de connectie tussen mixer en iPad gebeurt via een externe router.
Gedaan dus met plaatsinnemende mengtafels en (in het geval van klassieke analoge tafels) effectenracks. Alles past letterlijk (bijna) in je broekzak! Het fijne aan dit concept is uiteraard de plaatsbesparing, de enorme tijdsbesparing tijdens het opbouwen en het ontbreken van welke kabelverbinding dan ook in de zaal. Al blijft het zeker niet hiertoe beperkt!
Door de doordachte functionaliteiten is het zelfs mogelijk om meerdere iPads met de mixer te verbinden, en dan per toestel de gewenste ‘access limits’ (foto 1) in te stellen.

1

Zo kan je ieder toestel apart configureren voor de taak waarvoor het zal worden ingezet. Je kan bijvoorbeeld de zaalmix regelen van op iPad 1, terwijl je collega met iPad 2 de monitors in de gaten houdt. Of de ietwat gevorderde muzikant kan ook zelf van op het podium met een eigen iPad zijn eigen monitormix maken. Tot 10 iPads kunnen samen operationeel ingrijpen op de DL32R! Dat klinkt toch gewoonweg prachtig, niet?
We vinden het concept alleszins fantastisch en sterk vooruitstrevend! Alleen gaan we eens moeten uitproberen of het geheel zich in de praktijk ook echt zo vlot en feilloos laat bedienen… De bediening staat of valt immers met de firmware en de app. En die app heeft ook een naam: Master Fader! We testen vandaag niet alleen de mengtafel, maar uiteraard ook die app, omdat mixer en app nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar gelinkt zijn. En na een eerste korte (offline) kennismaking met Master Fader, zou de app uiteindelijk wel eens het verschil kunnen gaan maken, wat betreft de acceptatie door een potentiële gebruiker.
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de bediening ziet er op het eerste gezicht toch echt ontzettend intuïtief uit! We besloten dan ook om geen handleiding te raadplegen, maar om het hele systeem eens gewoon puur en alleen op gevoel te leren kennen…

 

Accessoires

Accessoires worden zeer miniem meegeleverd. Neem nu bijvoorbeeld de handleiding, die we eventjes als een accessoire bekijken… Er zitten enkele blaadjes met een aantal opstellingsmogelijkheden en een tekening met korte beschrijving van de hardware in de doos, maar een echte handleiding ontbreekt. We kunnen ons natuurlijk de vraag stellen of dat erg is. Het zou wellicht eerder absurd zijn, om een gedrukte manual te leveren bij een toestel dat met een iPad bediend moet worden… We vinden het trouwens een hele leuke uitdaging om het toestel te leren kennen door het gewoon allemaal eens rustig uit te proberen. En uiteraard, voor wie dat wenst, kan je alle nodige gebruiksaanwijzingen eenvoudig online vinden, of via de ‘help’ in de Master Fader app. Op de voor het toestel ontwikkelde website (dl32r.mackie.com) vind je alle info, evenals een handige FAQ waaruit je heel wat weetjes kan oppikken.
Een wifi-router wordt al evenmin meegeleverd. En die heb je dus wel dégelijk nodig. Enerzijds is het jammer dat er geen router werd ingebouwd, maar anderzijds laat Mackie op die manier de keuze aan jou. Het toestel werkt al met een simpel huiskamerroutertje, maar misschien zul je liever een Apple-router gebruiken, of een professionele 19”- router. Enkele maanden geleden kon je hier bijvoorbeeld een review lezen van een 19 inch router die voor deze doeleinden perfect geschikt zou zijn (zelfs eventueel met aparte antennes op een statief te gebruiken) en die handig in dezelfde flightcase als de DL32R kan gemonteerd worden. (Dit betrof de Nowsonic Stage Router, besproken in editie #307 van juli 2014 - nvdr.) Maar de keuze is dus vrij, al moet je wel even langs de winkel passeren, vooraleer je de DL32R in gebruik kan nemen. Overigens een leuk handigheidje: op het toestel zelf werd plaats voorzien om een gewone huiskamerrouter te bevestigen. Dat doe je met de meegeleverde velcrostrips. Naast een router kan er ook een externe harddisk worden gefixeerd met die strips. Die kan je gebruiken voor opname en muziekweergave.
Het toestel beschikt over een ingebouwde voeding, waardoor het geknoei met losse voedingsblokjes gelukkig achterwege blijft. Dat is meteen ook een puntje waar je best op let bij de keuze van een geschikte router, want het merendeel van die toestelletjes maakt gebruik van ellendige losse voedingsblokjes… En dan misschien nog een overbodig detail? Een iPad wordt, voor alle duidelijkheid, niet meegeleverd…! De Master Fader app, die je nodig hebt om het toestel te bedienen, kan je gewoon volledig gratis downloaden uit de appstore. Dit zal ook gelden voor de latere updates. Je moet wel een iPad gebruiken (iOS 7.1 of hoger), want op andere platforms is er geen app voor het toestel beschikbaar. Wij gebruikten voor de test een instapmodel iPad Air en dat liep prima.

 

Mogelijkheden

De mogelijkheden? Tja… Hoe begin je er überhaupt aan om de mogelijkheden van een toestel met eindeloze functionaliteiten op te sommen? Misschien moeten we ons eerder concentreren op enerzijds de basis van de mixer, en anderzijds de meerwaarde en de ‘specials’ die het pakket ons te bieden heeft. Laten we beginnen bij het begin.
We beschikken over 32 inputs en 14 outputs, alle naar wens te configureren. 24 inputkanalen zijn uitgevoerd met XLR, plus 8 combi-connectoren die zowel zowel XLR als jack accepteren. Bijzonder handig om toch nog een paar stereo-lijntjes in te prikken, die je dan op de iPad prima met elkaar kan linken, zodat slechts 1 kanaalfader gebruikt hoeft te worden, maar waarbij je toch eerst alle instellingen per kanaal kan optimaliseren. Kanaal 32 staat standaard ook als talkback geconfigureerd, maar zoals gezegd kan je de routing zelf aanpassen. Een leuke feature zou zijn wanneer je de microfoon van de iPad als talkback kon gebruiken, maar dat is helaas niet mogelijk. Een talkback-lijn dient wel degelijk te vertrekken vanuit het toestel zelf.
Wanneer we de outputs bekijken, zien we dat kanaal 13 en 14 standaard als links en rechts worden beschreven. Er resten dus nog 12 volwaardige AUX-en, waarmee we naar hartelust monitors kunnen aansturen of signalen naar om het even welke andere bestemming kunnen leiden! Op het toestel vinden we daarnaast trouwens nog een AES-output. Hiermee blijft een digitaal signaal volledig digitaal, zonder kwaliteitsverlies, wanneer we het binnenbrengen in een AES-input van bijvoorbeeld een processor of versterker.
Ook aan een ‘monitor’ werd gedacht. Daartoe werden immers nog 2 jack-aansluitingen voorzien, vergezeld van een hoofdtelefoonaansluiting en een aparte volumeregelaar. De monitor fungeert als een soort ‘control room’ bij DJ-mixers. Het toestel is ook in staat om, bijvoorbeeld op een externe harde schijf, opnames te maken in 24 sporen of om op een computer (via de USB poort) in multitrack op te nemen. Of ook om vanaf zo’n externe hard drive files weer te geven. Jammer dat de DL32R op dat vlak nogal kieskeurig blijkt te zijn qua formaat: het lukte ons niet om op een USB stickje WAV en MP3 tracks te herkennen. Ook al werden ze eerst omgezet naar het ‘juiste’ formaat. Maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling van dit toestel en daar hebben we ons dan ook niet verder om bekommerd. Met opnames hebben we bij deze test nog niet verder geëxperimenteerd. Achteraan op het toestel is er trouwens ook nog een slot voorzien waarin een DANTE-kaart kan gemonteerd worden (optioneel) maar die konden we niet in de test opnemen omdat die momenteel nog niet beschikbaar blijkt te zijn.
Door de toch niet zo heel grote fysische afmetingen van een iPad zou men kunnen denken dat het scherm misschien wat klein is om een overzicht te behouden over wat men allemaal ingesteld heeft en wat er allemaal gebeurt bij een menger met zo een groot aantal ingebouwde features als de DL32R, temeer uiteraard omdat hij 32 echte kanalen heeft. Dat wordt echter op een bijzonder doeltreffende manier opgevangen door het ‘overzichtsscherm’ (foto 2) dat tevoorschijn komt door eenvoudigweg links bovenaan een icoontje aan te klikken.

Onmiddellijk verschijnen alle faderstanden en uitsturingen op het scherm. Je kan ze ook kleurtjes geven, en meteen zie je er ook de betreffende uitsturingsmeters naast staan. Erg klein afgebeeld, dat wel, maar even aanraken volstaat om een kanaal (of aux, subgroep, VCA-groep, enz…) schermvullend af te beelden en dan heb je direct acces tot alle regelingen van dat kanaal. Naast het overzichts-icoontje vind je een fader-icoontje, dat bij aanraking het scherm vult met 8 vlot te bedienen kanaalfaders. Die acht faders laten zich scrollen om zo op een snelle manier door de 32 kanalen te kunnen lopen. Rechts blijft de masterfader beschikbaar.

Verder kan je in dit fader-aanzicht ook direct de veldjes aanklikken die bijvoorbeeld de gaininstellingen, AUX-uitsturingen en fantoomvoeding (foto 3),

4

de dynamics (foto 4),

5

de reverbs/delays (foto 5) en

6

de uitgebreide EQ per kanaal (foto 6) in beeld brengen. Dat bleek in de praktijk bijzonder vlot en handig te werken (zie verder). Ook zeer praktisch is, dat je niet alleen je kanalen een naam kan geven (bijvoorbeeld van de persoon of het instrument dat je ermee regelt), maar ook uit je iPad een prentje of icoontje kunt halen (bijvoorbeeld een afbeelding van een gitaar) en dit symbooltje vervolgens onder je fader kunt plaatsen. Of als je het helemaal mooi wil maken, neem je eventjes een foto van de muzikanten en plaatst je die dan onderaan bij hun faders. Dat kan overigens perfect via de app gebeuren, je hoeft er je camera- software niet voor op te starten, om eerst de nodige beelden te saven. En de foto’s kunnen niet enkel onder de kanaalfaders worden geplaatst, maar ook onder alle outputs. Bijzonder handig! Waar is toch de tijd dat we schilderstape per doos kochten, om onder de faders te plakken zodat we erop konden schrijven waarvoor die faders dienden…
Elk van de ingangskanalen beschikt over een mooie equalizer, waar we, op de intussen bij digitale tafels bekende manier, met de kantelpunten en de hellingen kunnen schuiven, tot de filtercurve ons bevalt (foto 6).

Er is steeds een 4-bandsequalizing voorzien, met een low en een mid shelving gedeelte en twee midcellen die parametrisch werken. Met een knopje kan je overigens kiezen tussen de moderne voorstelling (zoals beschreven, met een modificeerbare curve) of de ‘vintage’ klassieke frontvoorstelling met ‘knopjes’. De kanalen hebben ondermeer ook het obligate laag-af subsonicfiltertje en individuele inschakeling van de 48V fantoomvoeding.


De dynamics bestaan per kanaal uit een compressor en een gate (foto 4). Die kan je overigens simpel in beeld brengen, door bijvoorbeeld vanuit je equalizerscherm verticaal te scrollen. Ook hier kan je kiezen voor de visueel overduidelijke grafieken, waarop je letterlijk met een vingerknip bijvoorbeeld de threshold verschuift, of de vintage knopjes-voorstelling. En telkens behoud je toegang tot alle parameters, via een eenvoudig horizontaal schuifveldje. Er is telkens nog een duidelijke aanduiding (met een rood balkje) van het aantal dB, waarmee je signaal gereduceerd wordt door de compressor of gate. Echt mooi, intuïtief en het werkt hoorbaar goed.
Bijzonder handig zijn de presets, waar je moeiteloos kan aanklikken hoe je de compressor of de gate wil instellen. Er zijn er heel wat, voor mannenstemmen en vrouwenstemmen, voor verschillende instrumenten, enz. Maar ten allen tijde behoud je ook bij het gebruik van deze presets nog de instelschuivertjes, die je onmiddellijk toelaten om parameters manueel aan te passen, vertrekkende van de presetinstellingen.

Nog even wat verder naar beneden scrollen levert ons dan het scherm op waar we de beide reverbs per kanaal kunnen instellen (foto 5) - eveneens met presets en met parameters die per instelschuivertje bij te regelen zijn. De presets van de ingebouwde reverb vinden we persoonlijk nogal mager, maar zoals gezegd kan je zelf parameters aanpassen, en is het ook mogelijk om presets te importeren.
Het houdt overigens niet op bij de kanalen.

7

Ook de outputs hebben dezelfde mooie equalizing (hier kan je zelfs ook nog de ‘curve-teken- mode’ kiezen) (foto 7) en dynamics. De mogelijkheden zijn gewoon te talrijk om ze allemaal in dit overzicht op te nemen.

8

Uiteraard is er een matrix mogelijkheid om inputs naar outputs te dirigeren, en je kan zelfs de ingangsversterkers patchen naar de kanalen (foto 8). Zo zou je bvb 1 inputversterker naar meer dan 1 kanaal kunnen patchen. Met enige fantasie en ervaring opent dat weer bijzonder leuke gebruiksmogelijkheden. Haast vanzelfsprekend kan je bij een dergelijke ‘machine’ ook shows opslaan, terugroepen en modificeren. Bijzonder handig in Master Fader, vinden we de structuur, die je toelaat om heel eenvoudig te switchen tussen de verschillende overzichten en regelmogelijkheden.

9

Vanuit de kanaalmode, waar je dus de kanaalfaders ter beschikking hebt om je mix te maken, kun je met één klik alle outputfaders raadplegen (foto 9). Dit werkt echt zeer overzichtelijk!
Wil je een volledig overzicht, dan kan je op de DL32R website overigens het handboek van de Master Fader app in PDF formaat downloaden en je op voorhand al even ‘offline’ verlekkeren op al het moois wat je binnenkort met de echte DL32R gaat kunnen doen. Je kan immers perfect offline een volledige show voorbereiden. Dat wordt urenlang kwijlen en ‘spelen’. Voor de mannen onder ons: vergeet niet om af en toe ook nog eens naar je girlfriend haar software te kijken, als je in de ban van de DL32R bent… En voor de vrouwen: ook boyfriends hebben zo af en toe wat aandacht nodig…
 


Mis ik iets?

Kan je iets missen met zo’n uitgebreid pakket? Ja, maar het totaalplaatje compenseert dat dan probleemloos, denk ik. Misschien missen sommige gebruikers de fysieke mengtafel, maar dat is nu eenmaal de keuze die je hier maakt. Dit is een heel ander concept. Wanneer je kiest om met een wagen met automatische versnellingsbak te rijden, moet je nadien ook niet gaan klagen dat je niet zelf kan schakelen… Toegegeven: het voelt een beetje ‘naakt’ aan, wanneer je zo helemaal zonder echte knopjes en schuivers klaar moet staan voor de actie, en het publiek massaal binnen stroomt. Je bent immers aangewezen op de wifi verbinding tussen je iPad en de DL32R. En ja, we weten en beseffen dat het bereik van een wifi verbinding kleiner wordt met een grote massa (golven absorberende) mensen in de zaal. We weten ook dat eventuele locaal aanwezige hotspots kunnen ‘vreten’ aan het stukje wifi- ruimte dat er voor ons nog overblijft. Daarom dat het wel belangrijk is om niet te bezuinigen op je router. Het lukt met een huiskamermodel. Maar we zouden toch een professionele router willen aanraden. Mackie beveelt Apple aan natuurlijk, maar wij zouden eerder adviseren om te investeren in een router waarbij je eventueel afzonderlijke antennes kan gebruiken. Opgesteld op een statief, boven de hoofden van het publiek benadert dat veel meer de ‘zichtontvangst’ tussen router en iPad, en dat komt beslist de reikwijdte van de ontvangst ten goede. We hebben ook de proef op de som genomen in deze test, en als je zo ver wegloopt dat je ontvangst uitvalt, behoudt de DL32R dus wel degelijk zijn momentele instellingen (er valt niets van je audio uit) en de hersynchronisatie duurt hooguit twee seconden zodra je weer binnen het ontvangstbereik komt.
Wanneer we het toestel ‘Googlen’, zien we dat er in de FAQ wordt gevraagd waarom het toestel geen inserts heeft, zoals iedere deftige analoge tafel. Het antwoord op die vraag is uiteraard heel duidelijk. Als alles wat je nodig hebt in de mixer zit, waarom zou je dan nog iets moeten inserten?! Om binnen enkele jaren af en toe een haperend contact in de insertaansluiting te hebben? Dat klopt, maar toch begrijpen we de vraag. Veel techniekers werken immers graag met een bepaalde compressor van een bepaald merk en type… Sommige digitale tafels maken het mogelijk om plugins van bepaalde ‘grote merken’ te integreren, maar met onze DL32R moet je jezelf tevreden stellen met de door Mackie aangeboden ‘effectensectie’. Mochten die ingebouwde features nu merkelijk en hoorbaar slechter presteren dan de old school analoge outboard, dan was het gemis van inserts ergens wel gegrond. Maar de ingebouwde processing van Mackie presteert echt opmerkelijk goed! De kwaliteit van de compressors, die je op ieder kanaal beschikbaar hebt, vinden we bijvoorbeeld ronduit prachtig! Die mag je gerust naast deze van menig gewaardeerd analoog merk plaatsen, hoor… Wel, dát is nu de reden waarom we geen inserts nodig hebben! Wat we persoonlijk misschien wel een beetje missen, is een android ondersteuning voor Master Fader. De app werkt immers, zoals vermeld, enkel op een ‘echte’ iPad, en die moet dan nog eens van een vrij recente generatie zijn ook. Terwijl er heel wat andere tablets op de markt zijn, die voldoende krachtig en stabiel werken om de mixer te kunnen bedienen. Maar goed, Mackie heeft er voor gekozen om Master Fader voor het iPad-platform te ontwikkelen. Dat zal allicht ook wel een commercieel getinte achtergrond hebben, en daar moeten we vrede mee nemen. Nu ja, een iPad is en blijft natuurlijk een iPad, ‘the real deal’, dus rouwig zijn we daar niet om hoor… Hoewel de app tijdens gebruik toch één keertje is gecrashed tijdens onze test, maar dat geheel terzijde. Gelukkig behoudt de mixer op zo’n moment dus zijn laatste instellingen, waardoor je enorm snel terug de controle kan overnemen. Ook als de iPad zelf uitvalt omdat je een poosje niets doet (dit hadden we in het begin van de test nog niet uitgeschakeld), is de synchronisatie bij het opnieuw aanzetten van de iPad echt een fluitje van een cent (dit gaat geheel automatisch).
Om een lang verhaal kort te maken: we hebben de DL32R zoals gebruikelijk vrij uitgebreid getest in onze testruimte. Daarbij merkten we al meteen op dat de bediening via de Master Fader app echt wel enorm intuïtief werkt, zonder dat je meteen de hele manual moet doorlezen. Toen hebben we beslist, om de DL32R even in een flightcase te schroeven en hem het volgende weekend voor de leeuwen te gooien in de praktijk: de geluidsversterking van een complete bigband voor een meer dan duizendkoppig publiek. Wel..., we hadden veiligheidshalve ook een ‘fysieke’ mengtafel meegenomen en die heeft heel de tijd netjes in de (ongeopende) flightcase gestaan. Dat zegt veel over de bruikbaarheid van de DL32R en over de logisch opgebouwde ergonomie van de Master Fader app.
 

 

Bouw en afwerking

Het totaalplaatje zit hem natuurlijk niet alleen in de fantastische functionaliteit van de DL32R, maar wordt ook beïnvloed door de bouwkwaliteit van het toestel. En die zit helemaal goed! Een dergelijk toestel moet vooral roadproof zijn, want door het concept, zal het vaak naast of op het podium worden opgesteld, waar anders de stagebox zou rondslingeren. De DL32R is heel stevig opgebouwd. Ondanks die opbouw, blijft het gewicht beperkt door de compacte vormgeving, en zelfs ingebouwd in een flightcase samen met een externe router tors je minder gewicht dan met je ‘klassieke’ klasse B versterker van enkele jaren geleden. Er worden 4 rubbervoetjes meegeleverd, die je onderin het toestel kan schroeven, maar de meest veilige optie is toch gewoon om er een kistje voor te kopen… Een heel belangrijk detail: alle gebruikte connectoren (en dat zijn er natuurlijk heel wat…) zijn van Neutrik. Dat suggereert misschien wel een vrij hoge bouwkost en dus automatisch ook een vraagprijs in de ‘hogere klasse’, maar het boezemt toch vooral heel veel vertrouwen in. We hebben niet zo’n goede on-the-road ervaringen met Chinese XLR copycats, en daarom vinden we dit Neutrik-argument toch wel zeer belangrijk op een toestel waar een groot aantal van dergelijke aansluitingen op staat…
 

 

Klankkwaliteit

De klankkwaliteit van een mengtafel is wel degelijk een zeer belangrijke factor, al wordt dat maar al te vaak over het hoofd gezien. Ook wanneer we digitaal werken, vinden we het toch niet onbelangrijk om eens na te gaan of we niet te veel last hebben van ruis. En dat valt behoorlijk mee! Al durven we niet stellen dat er totaal geen sprake is van eigenruis… We hebben gemerkt dat een goede gainstructuur heel belangrijk is om een ‘clean’ geluid te bekomen, zonder storende ruis. Maar goed, dat is uiteindelijk bij iedere mengtafel van belang. De gebruikte Onyx+ preamps blijken redelijk gevoelig te zijn. Sommige kanalen krijgen, zelfs met de gains minimaal uitgestuurd, continu een beetje signaal binnen, wat in de uitsturingen op de iPad duidelijk zichtbaar is. Horen doen we dat quasi niet, tenzij je gehoor er echt op geoefend is. Maar let op: gevoelig wil zeker niet zeggen dat het niet goed is, integendeel! De Onyx+ voorversterkertjes mogen we gerust ‘hoogwaardig’ noemen! Je kan de gain structuur overigens volledig vanop je iPad beheren (wat logisch is, gezien het toestel zelf geen hardwareknoppen heeft). Dat houdt dus uiteraard in, dat de gain van de Onyx+ voorversterkers ‘memoriseerbaar’ en van op afstand regelbaar is, zoals tegenwoordig reeds bij talrijke andere digitale tafels het geval is. Het betreft dus een analoge gain-instelling die digitaal bediend wordt. En dat gebeurt voortreffelijk, zonder dat je klikken of trapjes in de instelling kan horen. Maar er is nog meer: elk kanaal beschikt ook nog over een ‘trim’ instelling, die nà de AD-convertor (dus in het digitale domein) eveneens een bijregeling van de versterking in het kanaal mogelijk maakt (foto 3). Als je even oefent, kan je hiermee toch echt onder zowat alle omstandigheden een gain structuur opbouwen die een zeer ruisarme tafel oplevert. Dat lijkt ingewikkeld, maar wij hebben uitgebreide testen gedaan met de gain, waarbij die trim gewoon op ‘0 dB’ bleef, en ook dan hadden we geen probleem. Verder klinkt alles zoals het moet klinken. Een mengtafel is natuurlijk geen luidspreker, maar we doelen dan vooral op de geluidskwaliteit van de processing. De compressors, de gates… Stuk voor stuk echt bruikbare dingen! Dat wil zeggen: intuïtief te bedienen, en je hoort ook daadwerkelijk resultaat. Ook mensen die (nog) niet zo vertrouwd zijn met het fijn tunen van compressors en gates, gaan hier dankzij de uitgebreide presets gestimuleerd worden om toch maar met die ‘dingen’ te gaan werken, en dat scheelt toch soms een slok op de borrel m.b.t. de gecreëerde ‘sound’. De presets zijn echt goed uitgekiend, en je kan ook direct op het scherm nog alle mogelijke aanpassingen doen, zodat je de presets eigenlijk als een ‘goede startinstelling’ kan bekijken.

 

Budget

Wel, we zijn stevig onder de indruk moet ik zeggen! De DL32R is echt zo’n speeltje dat je in huis moét hebben, vinden we. Het is een bijzonder handig ding, met tal van mogelijkheden, maar met een opmerkelijk intuïtieve en ‘logische’ bediening. De bouwkwaliteit is uitstekend, de gebruikte componenten zijn top, de kwaliteit van bijvoorbeeld de ingebouwde compressors is ongetwijfeld het vermelden waard en de prijs die er tegenover staat valt beter mee dan verwacht.
Misschien komen we hier en daar eens een functie tegen waarbij we ons afvragen of ze echt noodzakelijk is, terwijl we op andere momenten misschien bepaalde dingen missen, maar als we naar het totaalpakket kijken, denk ik dat zowat iedereen snel voor de DL32R zal warm lopen. Zelf werken we bijvoorbeeld met een aantal digitale mengtafels van vooraanstaande merken, naast een heel leger van ‘good old’ analoge tafels van sublieme kwaliteit, maar toch blijkt de DL32R iets ‘speciaals’ te hebben. Zo speciaal dat we ons meteen een exemplaar hebben aangeschaft! Is dat geen mooi statement om mee af te ronden?!

 

 

 

Besluit

Wel, we zijn stevig onder de indruk moet ik zeggen! De DL32R is echt zo’n speeltje dat je in huis moét hebben, vinden we. Het is een bijzonder handig ding, met tal van mogelijkheden, maar met een opmerkelijk intuïtieve en ‘logische’ bediening. De bouwkwaliteit is uitstekend, de gebruikte componenten zijn top, de kwaliteit van bijvoorbeeld de ingebouwde compressors is ongetwijfeld het vermelden waard en de prijs die er tegenover staat valt beter mee dan verwacht.
Misschien komen we hier en daar eens een functie tegen waarbij we ons afvragen of ze echt noodzakelijk is, terwijl we op andere momenten misschien bepaalde dingen missen, maar als we naar het totaalpakket kijken, denk ik dat zowat iedereen snel voor de DL32R zal warm lopen. Zelf werken we bijvoorbeeld met een aantal digitale mengtafels van vooraanstaande merken, naast een heel leger van ‘good old’ analoge tafels van sublieme kwaliteit, maar toch blijkt de DL32R iets ‘speciaals’ te hebben. Zo speciaal dat we ons meteen een exemplaar hebben aangeschaft! Is dat geen mooi statement om mee af te ronden?!